ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Βουλή: Προς μετωπική σύγκρουση Μητσοτάκη - Τσίπρα για Λιγνάδη και ποιότητα δημοσίου βίου της χώρας

Στη Βουλή μεταφέρεται  σήμερα (10.00) η πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την υπόθεση Λιγνάδη και την ποιότητα του δημοσίου βίου της χώρας.

Μια αντιπαράθεση, η οποία αναμένεται να λάβει τον χαρακτήρα οξύτατης μετωπικής σύγκρουσης Μητσοτάκη Τσίπρα, με βαρύτατους  χαρακτηρισμούς ένθεν κακείθεν και, που, όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, αναμένεται να αποτελέσει ίσως την κρισιμότερη κοινοβουλευτική αναμέτρηση από τις εκλογές του Ιουλίου 2019.

Στη σημερινή συζήτηση θα τοποθετηθούν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και θα αποτυπωθούν όλες οι πολιτικές και ιδεολογικές αποχρώσεις σε ένα μείζον κοινωνικό και ηθικό ζήτημα, όπως είναι αυτό που προέκυψε ως χείμαρρος κυριολεκτικά από τις τελευταίες ανατριχιαστικές αποκαλύψεις για τον βίο και την πολιτεία κορυφαίων πρωταγωνιστών της Τέχνης και του Πολιτισμού.

 Πρόκειται για ένα μείζον ζήτημα που αφορά, βέβαια, και την ποιότητα του δημοσίου διαλόγου στη χώρα, αφού η πολιτική αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει με επίκεντρο την υπόθεση Λιγνάδη, εκτρέπεται και εκφυλίζεται συχνά σε χυδαιότητες και ύβρεις και όχι σε αυτή την ίδια την ουσία.

 Πάντως, στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός στήριξε τη Λίνα Μενδώνη, επισημαίνοντας -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- πως «είμαστε ένα συλλογικό όργανο και πάντα στεκόμαστε ο ένας στον άλλο στα δύσκολα. Κατά καιρούς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στοχοποιήσει διάφορους υπουργούς, των οποίων τις παραιτήσεις έχει ζητήσει». Θύμισε ταυτόχρονα ότι η Λίνα Μενδώνη έχει βοηθήσει αρκετούς υπουργούς, λύνοντας θέματα συναρμοδιοτήτων.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο -παρά το ότι έχει γίνει λόγος για ατυχείς επικοινωνιακούς χειρισμούς από τη Λ. Μενδώνη- εκτιμούν πως δεν συντρέχει λόγος απομάκρυνσης της υπουργού Πολιτισμού. Παράλληλα «βλέπουν» προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εκμεταλλευτεί πολιτικά τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών και μιλούν για «καμπάνια χυδαιότητας», κάνοντας αναφορά σε συγκεκριμένες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό που επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη είναι πως δεν πρέπει ακραίες φωνές να επιχειρήσουν να δημιουργήσουν ένα «ελληνικό QAnon».

Στη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί σε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για να αντιμετωπιστούν φαινόμενα κακοποίησης. Μεταξύ άλλων, εξετάζονται αλλαγές στον ποινικό κώδικα (με έμφαση στην προστασία ανηλίκων), αλλά και ένα ευρύτερο πλέγμα μέτρων που θα εκσυγχρονίζουν την εργατική νομοθεσία σε ανάλογα θέματα.

 Η πολιτική ευθύνη και το «non paper»

Την ίδια στιγμή η υπουργός Πολιτισμού δέχεται έντονα πυρά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σε υψηλούς τόνους κριτική στους χειρισμούς που έγιναν ασκείται και από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ζητήσει την παραίτηση της υπουργού Πολιτισμού, ενώ αναφέρει πως ο Κ. Μητσοτάκης έχει την πολιτική ευθύνη. Παράλληλα η Κουμουνδούρου εκτιμά πως γίνεται μια προσπάθεια από την κυβερνητική πλευρά να αλλάξει η ατζέντα της συζήτησης.

Σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ -με αφορμή τη χθεσινή αναφορά του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο- επισημαίνεται: «Ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε όσα λέμε τόσες μέρες - η κ. Μενδώνη τόσο καιρό λειτουργούσε υπό τις οδηγίες του. Και αφού μάζεψε τους βουλευτές του που ζητούσαν την παραίτησή της, τώρα φρόντισε να στείλει το ίδιο μήνυμα και στους υπουργούς του για να τη στηρίξουν, διαρρέοντάς το μάλιστα και με non paper. Τι άλλο πρέπει να κάνει για να επιβεβαιώσει πως η πολιτική ευθύνη ανήκει εξ ολοκλήρου στον κ. Μητσοτάκη;».

Διαβάστε επίσης

Καζάνι που «βράζει» η Αττική -1.916 κρούσματα σε 48 ώρες, παράταση στο lockdown, οι εκτιμήσεις για την εξέλιξηΕλλάδα

Ενα καζάνι που «βράζει» είναι η Αττική τα τελευταία 24ωρα καθώς τα κρούσματα του κορωνοϊού έχουν «εκτοξευτεί», όπως και οι εισαγωγές σε ΜΕΘ. Χθες, ο ΕΟΔΥ κατέγραψε μόνο στην Αττική...

Χαμόγελο του Παιδιού: 15 προτάσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιώνΕλλάδα

Δεκαπέντε προτάσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών παρουσιάζει το «Χαμόγελο του Παιδιού» και καλεί τους πολίτες να υπογράψουν το σχετικό ψ...