ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μητσοτάκης: Μηνύματα σε Ευρώπη και… Τουρκία για τις προκλήσεις – Κάλεσμα σε διάλογο υπό προϋποθέσεις

Έγινε το πρώτο βήμα για να απαντήσει εμπράκτως η Ε.Ε στην Τουρκική προκλητικότητα. Ικανοποίηση από την κυβέρνηση για τα όσα ειπώθηκαν στην τηλεδιάσκεψη. Κάλεσμα Μητσοτάκη στην Τουρκία για διάλογο μόνο υπό δύο συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Το πρώτο βήμα για να απαντήσουν εμπράκτως κι όχι σε λεκτικό επίπεδο οι Ευρωπαίοι στις τουρκικές προκλήσεις έγινε στη χθεσινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.


Αν και το βασικό θέμα της ατζέντας ήταν η κατάσταση στη Λευκορωσία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα με επιτακτικό τρόπο και μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, τούτο δεν έμεινε μόνο στην τοποθέτηση του Έλληνα πρωθυπουργού, αλλά ακολούθησε γύρος συζήτησης μεταξύ των ηγετών της ΕΕ.

Στο τέλος ειπώθηκε δε πως «όλα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι», με τη φράση αυτή να ικανοποιεί απολύτως την Αθήνα και να φωτογραφίζει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας.


Καθοριστική η επόμενη Σύνοδος Κορυφής
Καθοριστικής σημασίας θεωρείται έτσι η επόμενη Σύνοδος Κορυφής, η οποία έχει επίσης έκτακτο χαρακτήρα και θα πραγματοποιηθεί διά ζώσης στις Βρυξέλλες, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου. Αποκλειστικό αντικείμενό της θα είναι η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και η στάση της Τουρκίας, με την ελληνική πλευρά να εμμένει στις κυρώσεις εφόσον η Άγκυρα συνεχίσει τις προκλήσεις το επόμενο διάστημα. Ο κατάλογος των προτεινόμενων κυρώσεων θα πρέπει να παρουσιαστεί, εξάλλου, στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την ερχόμενη εβδομάδα.

click4more: Υπέβαλε την παραίτησή του ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Αλέξανδρος Διακόπουλος
Ιδιαίτερη σημασία αποκτά πάντως η μετατόπιση της Άνγκελα Μέρκελ μετά το πέρας της χθεσινής Συνόδου Κορυφής. Η Γερμανίδα Καγκελάριος επιχείρησε μεν να κρατήσει ίσες αποστάσεις, ωστόσο για πρώτη φορά μίλησε ανοιχτά για τις ευθύνες της Τουρκίας αναφορικά με την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο, δικαιώνοντας στην πράξη την ελληνική θέση πως το ζήτημα δεν είναι διμερές μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, αλλά ευρωτουρκικό. Μάλιστα, η κυρία Μέρκελ – η οποία συναντάται σήμερα με τον Εμανουέλ Μακρόν στη θερινή κατοικία του Γάλλου προέδρου – μίλησε για «αλληλεγγύη» προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Νωρίτερα, το βασικό επιχείρημα του κ. Μητσοτάκη ενώπιον των ομολόγων του ήταν πως η Ευρώπη δεν μπορεί να δείχνει αδυναμία με τη μη λήψη κυρώσεων κατά της Τουρκίας ή να εμφανίζεται άτολμη απέναντι στην υπεράσπιση των δικαίων ενός κράτους-μέλους της και πιο αποφασιστική σε θέματα όπως η κρίση στη Λευκορωσία.

Κάλεσμα προς την Τουρκία για διάλογο υπό προϋποθέσεις
Αντίστοιχα μηνύματα, αλλά και κάλεσμα προς τους γείτονες με διάλογο, απηύθυνε ο πρωθυπουργός και στην τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN. Κατά πάγια ελληνική θέση, βέβαια, ο διάλογος θα πρέπει να συνοδεύεται από δύο βασικές προϋποθέσεις: πρώτον, να σταματήσει η Τουρκία τις προβοκάτσιες, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. Και δεύτερον, το μόνο θέμα συζήτησης να είναι αυτό της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών και της ΑΟΖ, το οποίο για την ελληνική πλευρά είναι η μόνη εκκρεμότητα. Σε διαφορετική περίπτωση κι εφόσον γίνει διάλογος που θα καταλήξει άκαρπος, ο πρωθυπουργός έδειξε το δρόμο της Χάγης.


Ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποίησε για μία ακόμη φορά σκληρή γλώσσα κατά της Τουρκίας, ενώ υπερασπίστηκε τη συμφωνία με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ. Στέλνοντας παράλληλα ένα ακόμη μήνυμα προς την Άγκυρα, τόνισε ότι η Ελλάδα φιλοδοξεί να είναι η γέφυρα που θα συνδέσει την Τουρκία με την Ευρώπη, αλλά ταυτόχρονα ξεκαθάρισε ότι οι προκλήσεις δεν θα μείνουν αναπάντητες και πως η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι η Αθήνα δεν ήταν αυτή που προκάλεσε πρώτη την ένταση, ενώ άφησε αιχμές κατά του γ.γ. του ΝΑΥΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ για τη στάση της Συμμαχίας.

Μήνυμα από τις ΗΠΑ
Σημειώνεται πως ένα ακόμη θετικό μήνυμα για τις ελληνικές θέσεις ήρθε από την Ουάσιγκτον: το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μέσω εκπροσώπου του, εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί στην ανατολική Μεσόγειο, χαρακτηρίζοντας ως προκλητικές τις ενέργειες της Τουρκίας και συγκεκριμένα τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ. Κάλεσε δε την Άγκυρα να μην προχωρήσει στις γεωτρήσεις που σχεδιάζει στην περιοχή.

Πάντως, η αναστάτωση που προκλήθηκε από τις δηλώσεις του Αλέξανδρου Διακόπουλου οδήγησε τελικώς τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού στην έξοδο. Παρά τη διευκρινιστική δήλωσή του πως δεν εννοούσε στην τηλεοπτική του συνέντευξη στο Open ότι το Oruc Reis προχώρησε σε έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ο κ. Διακόπουλος παραδέχθηκε το πρόβλημα που δημιούργησαν όσα είπε κι υπέβαλε την παραίτησή του, η οποία έγινε αποδεκτή από τον πρωθυπουργό.

 

Πηγή: newsit.gr

Διαβάστε επίσης

Παραιτήθηκε ο Σύμβουλος Ασφαλείας του Πρωθυπουργού, Αλέξανδρος ΔιακόπουλοςΕλλάδα

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού Αντιναύαρχος ε.α. Αλέξανδρος Διακόπουλος υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του. «Η χθεσινή δήλωσή μου προκάλεσε σύγχυση και δημιούργησε πρ...

Ειδοποίηση 112 στη Μύκονο και τη Χαλκιδική -Φοράτε μάσκα, να είστε σε επιφυλακή Ελλάδα

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των αυστηρών μέτρων σε Μύκονο και Χαλκιδική ενεργοποιήθηκε η Επείγουσα Ειδοποίηση και το 112, ενημερώνοντας κατοίκους και επισκέπτες στις συγκεκριμένες...

Προληπτικά τεστ για κορονοϊό στους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που επιστρέφουν από διακοπέςΕλλάδα

Προληπτικά τεστ για κορονοϊό στους εργαζόμενους σε μετρό, ηλεκτρικό, τραμ, τρόλεϊ και αστικά λεωφορεία, που επιστρέφουν από διακοπές σε επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές ή που ε...

Θρήνος στην Κάλυμνο για τον Έλληνα μηχανικό που έχασε τη ζωή του στο πλοίο «Φανερωμένη»Ελλάδα

Θρήνος στην Κάλυμνο από την απώλεια του Πανορμίτη Μούγκρου, του Β΄ μηχανικού του φορτηγού πλοίου «Φανερωμένη». Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι ο αγαπημένος τους, Πανορμίτης Μούγκ...

Κορωνοϊός: Χαλκιδική και Μύκονος σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρωνΕλλάδα

Μύκονος και Χαλκιδική είναι οι επόμενες περιοχές στις οποίες θα τεθούν σε ισχύ αυστηρά μέτρα για τον κορωνοϊό, τύπου Πόρου- Πάρου. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό αποφασίστηκε στην τηλ...