ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Βρέθηκαν τέσσερις νεκρές χελώνες στον Αμβρακικό!

   

 Τέσσερις νεκρές θαλάσσιες χελώνες καρέτα - καρέτα, εκ των οποίων η μία έφερε σημάδια τραυματισμού, ήταν το θλιβερό θέαμα που αντίκρισαν οι κάτοικοι της περιοχής του Πνευματικού Φάρου και του Παντοκράτορα στην Πρέβεζα, χθες το απόγευμα.

Ο Δήμος της Πρέβεζας ειδοποιήθηκε για την περισυλλογή και την ταφή τους.

Οι νεκρές θαλάσσιες χελώνες στον Αμβρακικό Κόλπο, αλλά και στα παράλια του Ιονίου, είναι ένα συχνό φαινόμενο. Ο Δημήτρης Μπαρέλος, περιβαλλοντολόγος, συντονιστής του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου Αμβρακικού επισήμανε ότι «ο Αμβρακικός είναι μια περιοχή σημαντική στη Μεσόγειο, όπου οι χελώνες καρέτα - καρέτα βρίσκουν τροφή. Αυτό, γιατί τα νερά είναι πιο ζεστά και πλούσια σε όστρακα και ψάρια, καθ' όλη τη διάρκεια του έτους». Εκτός από τους φυσικούς θανάτους των χελώνων, δυστυχώς, πολλές φορές υπάρχουν είτε ατυχήματα, γιατί μπλέχτηκαν σε δίχτυα, είτε σκόπιμες θανατώσεις. ‘Εχουν βρεθεί τρεις χελώνες με πολλαπλά κτυπήματα στο κεφάλι με αιχμηρό αντικείμενο, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που οι ίδιοι οι ψαράδες περιθάλπουν και ενημερώνουν τον Φορέα για τραυματισμένες χελώνες. «Προσπαθούμε, λοιπόν, μέσω ενός Ευρωπαϊκού Προγράμματος, του ProAct Natura 2000, να ευαισθητοποιήσουμε και να ενημερώσουμε ότι δεν είναι οι χελώνες ανταγωνιστές των ψαράδων η άλλων που τις συναντούν και τις κακομεταχειρίζονται» καταλήγει ο κ. Μπαρέλος.

Σύμφωνα με στοιχεία του Λιμεναρχείου Πρέβεζας, έχουν εντοπιστεί από τις αρχές του χρόνου ακόμη 8 νεκρές χελώνες στον Αμβρακικό και τις ακτές του Ιονίου.

 Πηγή ΑΠΕ

 

Διαβάστε επίσης

 Γκέκρο Μασκαρά, Τσικνοπέμπτη!Ελλάδα

Για όσους βρίσκονται η θα βρεθούν στην Αθήνα, αρχίζουν σήμερα Τσικνοπέμπτη οι αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων σε μια προσπάθεια να αλλάξει το βαρύ κλίμα στην πρωτεύουσα ...