ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Χάμες Ροντρίγκες εσύ σούπερ σταρ

Ο Ολυμπιακός άφησε αναμένο το...φυτίλι από τη μεταγραφική «βόμβα» του Μαρσέλο και είναι έτοιμος να πυροδοτήσει και αυτή του Χάμες Ροντρίγκες. 

του Αντώνη Βαζογιάννη

 Τον 31χρονο Κολομβιανό σούπερ σταρ, που επιστρέφει στην Ευρώπη και... προβάρει τη φανέλα του πρωταθλητή Ελλάδας, όπου θα βρεθεί δίπλα στο Βραζιλιάνο αρτίστα της μπάλας, παλιό συμπαίκτη του, από τα χρόνια της Ρεάλ Μαδρίτης.

 Τα γονίδια του πατέρα, Γουίλσον, η επιρροή της μητέρας, Πιλάρ, το νοσοκομείο, όπου γεννήθηκε και παραμένει τόπος... προσκυνήματος, ο άθλος στη Βραζιλία το 2014, η αποθέωση του Ντιέγκο Μαραντόνα και ο θαυμασμός του ΛεΜπρον, ο Κάρλος Βαλντεράμα ως μοναδικό ίνδαλμα, o οποίος μάλιστα τον έχρισε προσωπικά ως «διάδοχός του», είναι τα κομμάτια του παζλ που συνθέτουν τον ποδοσφαιριστή-άνθρωπο, Χάμες Ροντρίγκες.

 Ένας παίκτης που κάποτε θεωρούνταν μεταξύ των καλύτερων νεαρών παικτών στον κόσμο, ένας ευέλικτος ποδοσφαιριστής που μπορεί να παίξει σε πολλές θέσεις στη μεσαία γραμμή ή στην επίθεση, έχοντας παίξει ως πλέι μέικερ, εξτρέμ και κεντρικό χαφ τόσο σε συλλόγους όσο και στην εθνική Κολομβίας, έχοντας πάντως δηλώσει σε συνεντεύξεις ότι ο ρόλος που προτιμά είναι ως επιθετικός μέσος πίσω από τους επιθετικούς.

Τα γονίδια και η κλινική-τόπος προσκυνήματος

 Ο βιολογικός πατέρας του Χάμες, Γουίλσον Χάμες Ροντρίγκες, ήταν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής που έπαιζε στην Κουκουτά στη βόρεια Κολομβία, κοντά στα σύνορα με τη Βενεζουάλα, όταν ο γιος του γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου 1991. 

 «Είναι τα γονίδια», είπε ο πατέρας του όταν ρωτήθηκε από πού προήλθε το ταλέντο του Χάμες. «Από την παιδική μου ηλικία αυτό που θυμάμαι καλύτερα είναι ότι πάντα ήθελα μια μπάλα, πάντα σκεφτόμουν να παίξω ποδόσφαιρο», έχει δηλώσει ο Χάμες. Η κλινική όπου γεννήθηκε έχει γίνει ακόμη και τόπος προσκυνήματος. «Υπάρχουν άνθρωποι που έρχονται μόνο για να ρωτήσουν αν είναι αλήθεια ότι γεννήθηκε εδώ», δήλωσε σε συνέντευξή της ρεσεψιονίστ της κλινικής.

Η επιρροή της μητέρας

 Οι γονείς του Χάμες χώρισαν όταν ήταν ακόμη μικρό παιδί και μετακόμισε με τη μητέρα του, Πιλάρ, στη γενέτειρά της, Ιμπάγκε. Εκεί ξεκίνησε τον ρόλο της καθοδηγώντας τον στην καριέρα του, γράφοντάς τον στην πρώτη του ποδοσφαιρική ομάδα πριν τα πέντε του χρόνια. Η Πιλάρ που απέρριψε προτάσεις από τις κολομβιανές ομάδες, Ατλέτικο Νασιονάλ και ιντεπετνιέντε Μεντεγίν και προέτρεψε τον γιο της να ενταχθεί στην Ενβιγκάδο. Εκεί ο Χάμες έκανε το επαγγελματικό του ντεμπούτο το 2006, αλλά η φήμη του είχε ήδη αρχίσει να εδραιώνεται στις τάξεις νέων της Academia Tolimense στο Ιμπάγκε. Στο τουρνουά Pony Futbol στο Μεντεγίν τον Ιανουάριο του 2004, ο Χάμες πέτυχε χατ-τρικ καθοδόν προς τον τελικό όπου σκόραρε απευθείας από κόρνερ. Με εννέα γκολ αναδείχθηκε MVP του τουρνουά σε ηλικία μόλις 13 ετών.

Βαλντεράνα, το ίνδαλμα

 Γεννημένος στη χρυσή εποχή του κολομβιανού ποδοσφαίρου με παίκτες όπως ο Φαουστίνιο Ασπρίγια και ο Φρέντι Ρινκόν, ο Χάμες είχε μάτια μόνο για τον Κάρλος Βαλντεράμα, από τον οποίο μία ημέρα «κληρονόμησε» φανέλα με το νούμερο 10 στην εθνική Κολομβίας. 

 «Εκείνη την εποχή, ήταν κορυφαίος παίκτης και τον θαυμάζω πολύ. Τον γνώρισα μια φορά και είναι ένας υπέροχος άνθρωπος, κάποιος που έδωσε στη χώρα πολλή χαρά», έχει δηλώσει ο Χάμες στο FIFA.com. «Ήταν ένας πολύ έξυπνος ποδοσφαιριστής που μπορούσε να δημιουργήσει κάτι από το τίποτα καθώς και να σκοράρει. Για αυτούς τους λόγους, όταν ήμασταν παιδιά, ο Βαλντεράμα ήταν το νο10 που όλοι θέλαμε να είμαστε.»

 Πάντως οι επιδόσεις του Χάμες ως κλασικό νούμερο 10, οδήγησαν γρήγορα σε συγκρίσεις με τον Βαλντεράμα. Ο ίδιος -ο Βαλντεράμα- έχρισε  Χάμες ως «διάδοχό» του.

Το ταξίδι στο Μπουένος Άϊρες

 Η συμβολή του στο να βοηθήσει την Ενβιγκάδο να επιστρέψει στην κορυφαία κατηγορία της Κολομβίας, ώθησε τη φήμη του πέρα ??από τα σύνορα της πατρίδας του. Ο εμβληματικός σύλλογος του Μπουένος Άιρες Μπάνφιλντ παρότρυνε τον νεαρό να βγει από το άνετο οικογενειακό του περιβάλλον, «μεταφέροντάς» τον στην πρωτεύουσα της Αργεντινής, όπου γνώρισε αμέσως επιτυχία.  

 Αφού έκανε το ντεμπούτο του σε ηλικία 17 ετών, τον Φεβρουάριο του 2009, βοήθησε τον σύλλογο στο πρωτάθλημα Apertura και ξεχώρισε στο Copa Libertadores που ακολούθησε, σημειώνοντας πέντε γκολ. 

 Όμως υπήρχαν και δυσκολίες: «Εκείνες τις μέρες, δεν υπήρχαν πολλά χρήματα, οπότε όταν τηλεφωνούσα στους γονείς μου για να τους μιλήσω ήταν μόνο για ένα λεπτό», εξήγησε. «Τους μιλούσα και το τηλέφωνο κόπηκε, γιατί τα χρήματα είχαν τελειώσει. Λυπήθηκα όταν συνέβη αυτό. Μου έλειψαν το σπίτι και η οικογένεια.»

Η Πόρτο του άνοιξε την πόρτα της Ευρώπης
 Η ιδιαίτερα δραστήρια και οξυδερκής ομάδα «στρατολόγησης» της Πόρτο ανίχνευσε τον Χάμες στα ρανντάρ της, και τον έφερε πέρα ??από τον Ατλαντικό τον Ιούλιο του 2010. Η αλλαγή βοήθησε τόσο με τις επιτυχίες εντός γηπέδου, όσο και την σταθερότητα παρείχε ο γάμος του  με την αγαπημένη του, Ντανιέλα, αθλήτρια βόλεϊ και αδελφή του διεθνούς συμπαίκτη του Χάμες, Νταβίντ Οσπίνα.

 Η επιλογή του Πέκερμαν 
 Αρχηγός της ομάδας κάτω των 20 ετών της χώρας του στο Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA που διεξήχθη στην Κολομβία το 2011, έπεισε το τότε αφεντικό της εθνικής ομάδας Χοσέ Πέκερμαν να τον ενσωματώσει στην ομάδα των ανδρών. Το ντεμπούτο του το έκανε  στο υψόμετρο της πρωτεύουσας της Βολιβίας, Λα Παζ, αλλά διέπρεψε, σημειώνοντας ένα γκολ νίκης για τον Ρανταμέλ Φαλκάο στις 11 Οκτωβρίου 2011.

 «Casino royale»
 
 Ένα χρόνο πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας του 2014, ο Χάμες μετακόμισε στο Μονακό μαζί με τον συμπαίκτη του στην Πόρτο, Ζοάο Μουτίνιο. Ο Κολομβιανός απέδωσε πολύ καλά. «Ο Χάμες είναι σπουδαίος παίκτης», είπε ο τότε προπονητής της Μονακό, Κλαούντιο Ρανιέρι. «Κάτι συμβαίνει όταν έχει την μπάλα», πρόσθεσε. Ο Χάμες τερμάτισε με εννέα γκολ και 12 ασίστ στη Ligue 1, ένα παραπάνω από τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς της Παρί Σεν Ζερμέν.

 H Βραζιλία, o Μαραντόνα και ο ΛεΜπρόν Τζέιμς 

 «Το ποδόσφαιρο χρειάζεται παίκτες με τα χαρακτηριστικά του για να βλέπουμε αυτό το θέαμα», είπε ο προπονητής της Ουρουγουάης Όσκαρ Ταμπάρες, βλέποντας τον Χάμες να σκοράρει ένα γκολ εναντίον της ομάδας του σε μια νίκη με 2-0 στη φάση των «16» στο Μαρακανά, στο Μουντιάλ του 2014. «Προς το παρόν, είναι ο καλύτερος παίκτης σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο». 

 Ο Ταμπάρες όμως δεν ήταν ο μόνος που εντυπωσιάστηκε από τον Χάμες στη Βραζιλία. 

 «Παρακολουθώντας αυτό το παιχνίδι της Κολομβίας νομίζω ότι έχω τον αγαπημένο μου παίκτη στο Παγκόσμιο Κύπελλο!» πρόσθεσε ο σούπερ σταρ του ΝΒΑ ΛεΜπρόν Τζέιμς. «Προφανώς το όνομά του βοηθά σε αυτό». 

 Ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με έξι γκολ, ο Χάμες Ροντρίγκες, δεν αναδείχθηκε και κορυφαίος παίκτης του τουρνουά, βραβείο που πήγε στον Λιονέλ Μέσι. 

 «Ο Ροντρίγκες ήταν ο καλύτερος παίκτης του Παγκοσμίου Κυπέλλου», είπε ο Ντιέγκο Μαραντόνα ενώ εργαζόταν στο τουρνουά ως τηλεοπτικός σχολιαστής.

 Αυτοκράτορας στη Μαδρίτη, ένας από τους 5 πιο ακριβούς στην ιστορία 

 «Έφτασε ένα νέο ταλέντο που αποπνέει ποιότητα, ικανό να ηγηθεί μιας εξαιρετικής ομάδας της Κολομβίας. Είναι ένας παίκτης που ήταν μια από τις αποκαλύψεις του τελευταίου Μουντιάλ», είπε ο Φλορεντίνο Πέρεθ το καλοκαίρι του 2014, έχοντας μόλις ξοδέψει αρκετά χρήματα για να κάνει τον Χάμες στη Ρεάλ Μαδρίτης, κάνοντας τον έναν από τους πέντε πιο ακριβούς παίκτες στην ιστορία του ποδοσφαίρου. 

 Υπό τον Κάρλος Αντσελότι διέπρεψε αμέσως, σημειώνοντας 13 γκολ και άλλες τόσες ασίστ σε 29 αγώνες στη La Liga την πρώτη του σεζόν, αλλά στη συνέχεια υποχώρησε καθώς οι αλλαγές στον προπονητή την επόμενη σεζόν επηρέασαν όχι μόνο τον σύλλογο αλλά και τη φόρμα του. 

 Στην πρώτη πλήρης σεζόν του Ζινεντίν Ζιντάν είχε με οκτώ γκολ και έξι ασίστ σε 13 ματς πρωταθλήματος, αλλά έπαιξε μόνο λίγο ρόλο στον νικηφόρο τελικό της Ρεάλ Μαδρίτης στο Champions League.

 Super League, το 6ο πρωτάθλημά του στην Ευρώπη 

 Το ελληνικό θα είναι το έκτο πρωτάθλημα στη «γηραιά ήπειρο» μετά την Πορτογαλία (Πόρτο, 2010-13), τη Γαλλία (Μονακό 2013-14), την Ισπανία (Ρεάλ Μαδρίτης, 2014-17 και 2019-20), Γερμανία (Μπάγερν, 2019-20) και Αγγλία (Έβερτον, 2020-21).

 Θα είναι ο 4ος Κολομβιανός του Ολυμπιακού, μετά τους Φελίπε Πάρντο, Χόρχε Μπερμούδες και Χουάν Πάμπλο Πίνο.

 Θα επιστρέψει στο Εuropa League μετά από 10 χρόνια. Κατέκτησε αυτή τη διοργάνωση τη σεζόν 10/11 με την Πόρτο, η τελευταία φορά που έπαιξε αγώνα στο UEL ήταν στις 22 Φεβρουαρίου 2012 για τη φάση των «32» με τους Πορτογάλους εναντίον της Μάντσεστερ Σίτι (ήττα 4-0).

 Επιπλέον, ήταν στο Europa League όπου σημείωσε το πρώτο του γκολ σε ευρωπαϊκό έδαφος, στις 15 Δεκεμβρίου 2010 εναντίον της ΤΣΣΚΑ Σόφιας (3-1).

 Ο γάμος, το διαζύγιο και ο γιος με παρένθετη μητέρα 

 Ο Χάμες Ροντρίγκες παντρεύτηκε τη βολεϊμπολίστρια Ντανιέλα Οσίνα, αδερφή του Κολομβιανού τερματοφύλακα Νταβίντ Οσπίνα, το 2011. Γνωρίστηκαν ενώ ο Χάμες έπαιζε στη Μπάνφιλντ. Οι δυο τους έχουν μια κόρη που ονομάζεται Σαλώμη, που γεννήθηκε στις 29 Μαΐου 2013 Στις 27 Ιουλίου 2017, ανακοινώθηκε ότι το ζευγάρι βρισκόταν σε διαδικασία διαζυγίου.

 Στις 28 Οκτωβρίου 2019, ο Χάμες απέκτησε τον πρώτο του γιο και το δεύτερο παιδί του, τον Σάμουελ, με παρένθετη μητέρα στο Μεντεγίν.

 Απέκτησε την ισπανική υπηκοότητα το 2019.

 Τα 13 εκατ. ευρώ η εκτιμώμενη αξία του 

 Η αξία του Κολομβιανού διεθνή, πρώτου σκόρερ στο Μουντάλ 2014 της Βραζιλίας, είναι στα 13 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την εξειδικευμένη ιστοσελίδα transfermarkt ενώ κατά τη διάρκεια της καριέρας του, έχοντας φορέσει επίσης τις φανέλες της Μονακό, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπέγερν, Πόρτο-μεταξύ άλλων-, είχε φτάσει στα 80 εκατομμύρια ευρώ.

 Για τις μεταγραφές του στην διάρκεια της καριέρας του, δαπανήθηκαν 148,63 εκατομμύρια ευρώ.

 

ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Αναβρασμός στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο εξαιτίας εγκυκλίου του Αυγενάκη - Κατεβάζουν ρολά τοπικά πρωταθλήματα Αθλητικά

Αναβρασμός επικρατεί στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, καθώς Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων κατεβάζουν ρολά, μετά την εγκύκλιο του Λευτέρη Αυγενάκη με την οποία ενημερώνει τις Περιφέρε...

Σταύρος Σαράφης: Δύσκολες ώρες για τον «Καίσαρα» του ΠΑΟΚ—Νοσηλεύεται στην εντατικήΑθλητικά

Σε κρίσιμη κατάσταση έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη, νοσηλεύεται ο Σταύρος Σαράφης. Ο γεννημένος στις 23 Νοεμβρίου του 1950 πρώην άσος του ΠΑΟΚ, ξεκίνησε την καριέρα το...

Έκλεψαν και χτύπησαν Νοτιοκορεάτη youtuber που έκανε live έξω απ' το Καραϊσκάκη! Καταγράφηκαν όλα σε βίντεοΑθλητικά

Λίγη ώρα πριν απ' το παιχνίδι του Ολυμπιακού με τη Φράιμπουργκ ένας Νοτιοκορεάτης youtuber δέχθηκε σοκαριστική επίθεση από ομάδα χούλιγκαν με διακριτικά των Πειραιωτών. Μόλις λίγα ...

Τρόμαξε κι ο Χάμες...Αθλητικά

Αποκαρδιωτικός ο Ολυμπιακός, γνώρισε βαριά εντός έδρας ήττα με 0-3 από τη Φράιμπουργκ στο «Γ. Καραϊσκάκης», για τη 2η αγωνιστική στον 7ο όμιλο του Europa League. Σε συνδυασμό με τη...

"Μύλος" το ελληνικό ποδόσφαιρο από την ανακοίνωση της S.L. κατά ΑΕΚ και ΕΠΟ - Αποστάσεις από ΠΑΕΑθλητικά

Επίθεση κατά της ΠΑΕ ΑΕΚ, με αφορμή την ανακοίνωση της Ενωσης για τη διαιτησία του αγώνα με τον Παναθηναϊκό, αλλά και κατά της ΕΠΟ, για την μη αντίδρασή της, εξαπολύει με ανακοίνωσ...