ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αποκαλυπτήρια έργου Γιάννη Μόραλη στην Αίγινα

Ήταν το καλοκαίρι του 2016 όταν η κ.Πέγκυ Ζουμπουλάκη δώρισε το γλυπτό «Αίγινα» του Γιάννη Μόραλη στο Δήμο Αίγινας. Αφορμή της δωρεάς στάθηκαν οι εορτασμοί για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του καλλιτέχνη και το επετειακό αφιέρωμα που έλαβε χώρα τότε στην Αίγινα στα πλαίσια του Φεστιβάλ Φιστικιού. Υπενθυμίζουμε ότι το γλυπτό είχε τοποθετηθεί τότε στο λιμάνι της Αίγινας και στο Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας είχε πραγματοποιηθεί μεγάλη έκθεση με τίτλο: «Η Αίγινα του Γιάννη Μόραλη»

 

Τρία χρόνια μετά το γλυπτό του Γ. Μόραλη βρήκε την οριστική του θέση στον παραλιακό δρόμο, στη λεωφόρο Ν. Καζαντζάκη απέναντι ακριβώς από το σπίτι του Νίκου Νικολάου, φίλου του Γ. Μόραλη. Ένα σημείο που επιλέχθηκε με προσοχή από την επιτροπή που ορίστηκε για τη μελέτη και την προώθηση της τοποθέτησης του γλυπτού. Εκεί, στο σπίτι του Ν. Νικολάου ο καλλιτέχνης περνούσε μεγάλο μέρος της ημέρας του, ενώ κοντά βρισκόταν η οικία και το εργαστήριό του.

 

Όλα αυτά  τα χρόνια έγινε σχολαστικές προετοιμασίες και εκδόθηκαν οι απαιτούμενες άδειες αφού ελήφθη υπόψη η σχετική επιθυμία του ίδιου του καλλιτέχνη για την τοποθέτηση του γλυπτού, όπως κατευθείαν στο χώμα, σύμφωνα με ένα φωτορεαλιστικό σχεδιάγραμμα από την πρώτη παρουσίασή του στο κοινό.

 

Τη Δευτέρα λοιπόν 16 Σεπτεμβρίου και ώρα 12.00 το μεσημέρι παρουσία της κ. Πέγκυ Ζουμπουλάκη, του Δημάρχου Αίγινας κ. Γ. Ζορμπά και του πρώην δημάρχου κ. Δ. Μούρτζη έγιναν τα αποκαλυπτήρια του έργου.  Τα αποκαλυπτήρια έκανε ο Δήμαρχος Αίγινας κ. Γ. Ζορμπάς.

 

Ο πρόεδρος της επιτροπής για την τοποθέτηση του έργου ιστορικός κ. Γ. Καλόφωνος εξήγησε το σκεπτικό των επιλογών της, ενώ ο αρχιτέκτονας Θοδωρής Ζουμπουλάκης, που συνεργάστηκε με την επιτροπή για την τοποθέτηση του έργου, μίλησε για την εμπειρία του από την συνεργασία που είχε με τον Γιάννη Μόραλη ως προς το τεχνικό μέρος του σχεδιασμού του γλυπτού.

 

Σχετικούς χαιρετισμούς έκαναν η κ. Πέγκυ Ζουμουλάκη, ο Δήμαρχος Αίγινας κ. Γ. Ζορμπάς, ο πρώην Δήμαρχος κ. Δ. Μούρτζης και η πρόεδρος της ΚΕΔΑ κ. Αικ. Σαλπέα η οποία ανέλαβε την προετοιμασία της εκδήλωσης. Παρέστησαν επίσης η Πρόεδρος του Φεστιβάλ Φιστικιού κ. Δέσποινα Σακιώτη, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Μαίρη Κουκούλη, κ. Νεκτάριος Λεούσης και κ. Γ. Μούρτζης.

 

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης η ιστορικός της τέχνης Κατερίνα Κοσκινά, η γκαλερίστα Δάφνη Ζουμπουλάκη, ο ζωγράφος Αλέξης Βερούκας,ο Νεκτάριος Κοντοβράκης, η γλύπτρια Βένια Δημητρακοπούλου, και πολλοί άλλοι, παλιοί φίλοι του Γιάννη Μόραλη ή νεώτεροι θαυμαστές της τέχνης του.

 

Πηγή: iefimerida.gr 

Διαβάστε επίσης

Επίσκεψη του Περιφερειάρχη Αττικής στην Αίγινα και συνάντηση με τους φορείς του νησιούΑίγινα

Οι πρωτοβουλίες για την τοπική ανάπτυξη καθώς και οι παρεμβάσεις που θα βοηθήσουν στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Αίγινας και γενικότερα της περιοχή...

Ενημέρωση από την υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Αίγινας - Τι να αποφεύγουν οι κάτοικοι     Αίγινα

Το πρόβλημα της έλλειψης καθαριότητας στο Δήμο μας είναι ορατό σε όλους. Όπως είναι εμφανείς και οι προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής για τη βελτίωση της εικόνας του νησιού μας.   Πρ...