ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εορτασμοί για την Ημέρα Νίκης στην Άθηνα - Τιμήθηκε ο Μ. Γλέζος από τον Πρέσβη της Ρωσίας

Στις 9 Μαΐου του 2019, στο κέντρο της Ελληνικής πρωτεύουσας στην Αθήνα, οι Ρώσοι της Ελλάδας και οι Έλληνες πολίτες έλαβαν μέρος σε μεγάλης κλίμακας εκδηλώσεις για την Ημέρα της Νίκης.

Με κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη ξεκίνησαν οι πολυάριθμες εκδηλώσεις εορτασμού της Ημέρας της Μεγάλης Νίκης. Στη καθιερωμένη τελετή μνήμης έλαβαν μέρος οι εκπρόσωποι των Πρεσβειών των χωρών της Πρώην Σοβιετικής Ένωσης, οι εκπρόσωποι των συλλόγων, φορέων και οργανισμών, καθώς και οι εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής Καλλιθέας και άλλων δήμων Ελλάδας.

Στη συνέχεια, στη Ρωσική Εκκλησία της Αγίας Τριάδας (Εκκλησία της Ρωσικής Πρεσβείας) από το Συμβούλιο Ρωσικών Σχολείων της Ελλάδας, διοργανώθηκε η παιδική συναυλία "Ανοιχτό Μικρόφωνο". Στη συναυλία έλαβαν μέρος οι μαθητές ρωσικών κυριακάτικων σχολείων και νηπιαγωγείων της Αθήνας. Τα παιδιά απήγγειλαν ποιήματα και ερμήνευσαν πολεμικά τραγούδια της εποχής της Β’ΠΠ. 

Μετά το πέρας της παιδικής συναυλίας, ξεκίνησε η συγκέντρωση και ο σχηματισμός του Αθάνατου Τάγματος. Κάθε χρόνο στην Εθνική δράση "Αθάνατο Τάγμα" συμμετέχουν χιλιάδες ρωσόφωνοι από τις χώρες της Πρώην Σοβιετικής Ένωσης, καθώς και πολλοί Έλληνες πολίτες, που χρόνο με το χρόνο γίνονται όλο και περισσότεροι.

Φέτος και πάλι, η πορεία του Αθάνατου Τάγματος της Αθήνας αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, το Αθάνατο Τάγμα της Αθήνας συγκέντρωσε περίπου 4.500 άτομα. 

Η πομπή του Τάγματος ξεκίνησε από τη Ρωσική Εκκλησία. Χιλιάδες άτομα με τα πορτρέτα των συγγενών τους, που πολέμησαν στα μέτωπα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και δούλευαν εντατικά στα μετόπισθεν, πορευτήκαν μέχρι το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στην κεντρική πλατεία του Συντάγματος, ενώπιον του Κοινοβουλίου, όπου έλαβε χώρα η τελετή κατάθεσης στεφάνων στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Στην πρώτη γραμμή του Αθάνατου Τάγματος, με τις φωτογραφίες του Μελιτόν Καντάρια ήταν η εγγονή και η δισέγγονή του. Ο Μελιτον Καντάρια μαζί με τον Μιχαήλ Γιεγκόροφ ύψωσαν την κόκκινη σημαία, τη Σημαία της Νίκης, στο Ράιχσταγκ στο Βερολίνο το 1945.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες της Εθνικής δράσης πορεύτηκαν προς το Ζάππειο Μέγαρο, όπου πραγματοποιήθηκε η μεγάλη εορταστική συναυλία με τη συμμετοχή της Ορχήστρας Πολεμικής Αεροπορίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας υπό τη μουσική διεύθυνση του μαέστρου Αλέξανδρου Λιτσαρδόπουλου, και με τις ερμηνείες των τραγουδιστών Τατιάνα Αντσιφέροβα (σοπράνο), Αντώνης Μπατσάκης (τενόρος), Διονύσης Μελογιαννίδης (τενόρος), Ρίτα Αντωνοπούλου (σοπράνο), Ελένα Ουσμάνοβα (σοπράνο), Κατερίνα Θεοχάρη (σοπράνο), Daria Logunova (σοπράνο), παιδική χορωδία "Χαρούμενες νότες" (καλλιτεχνική διευθύντρια, Ουσμάνοβα Ελένα), Χορευτικό Συγκρότημα "Μπεριοζκα" (Ζάρα Ιγίσεβα, καλλιτεχνική διευθύντρια και Έλενα Τσερεπάνοβα, χορογράφος). Οι παρουσιαστές της εκδήλωσης ήταν ο Αλέξης Κωστάλας και η Ταμίλα Κουλίεβα.

Πριν τη συναυλία, σε γιγαντοοθόνες, προβλήθηκε η εορταστική πρωινή παρέλαση από την Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας. Επίσης, στο κέντρο της πλατείας στήθηκε η στρατιωτική κουζίνα, παροχή του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) Ελλάδος. Ο κάθε ενδιαφερόμενος είχε τη δυνατότητα να δοκιμάσει το παραδοσιακό πιάτο του στρατιώτη – πλιγούρι από μαυροσίταρο με κονσερβοποιημένο κρέας.

Η συναυλία έκλεισε με εντυπωσιακά πυροτεχνήματα, δίνοντας χαρά σε μικρούς και μεγάλους!

Η Ρωσία τίμησε τον Γλέζο για την επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης

Η Ρωσία τίμησε τον Μανώλη Γλέζο με αφορμή την 74η επέτειο της Μεγάλης Νίκης ενάντια στο ναζισμό.
Χθες, Δευτέρα 13 Μαΐου, ο πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα Αντρέι Μάσλοβ επισκέφτηκε τον θρυλικό Ήρωα της Ελληνικής Αντιφασιστικής Αντίστασης, κάτοχο του Διεθνούς Βραβείου Λένιν για την Ειρήνη (1963), τον συνεχάρη για την 74η επέτειο της Μεγάλης Νίκης και του επέδωσε το γραμματόσημο του 1959 των Ταχυδρομείων της ΕΣΣΔ με το πορτρέτο του και την επιγραφή «Ελευθερία στον Ήρωα του Ελληνικού Λαού Μανώλη Γλέζο!».

Επί τάπητος στη συζήτησή τους, τα επίκαιρα θέματα των σχέσεων Ελλάδας — Ρωσίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μανώλης Γλέζος αποτελεί μια σημαντική μορφή για τους Ρώσους, καθότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τον μνημόνευσε τον περασμένο Σεπτέμβριο. με αφορμή την επέτειο 190 ετών διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας.

«Θυμόμαστε πάντα το κατόρθωμα του Μανώλη Γλέζου και του Απόστολου Σάντα, που κατέβασαν τη σημαία του Χίτλερ από την Ακρόπολη», είχε πει μεταξύ άλλων ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Διαβάστε επίσης

Ανάσυρση διχτυών-φαντασμάτων από τις 18 έως τις 20 Μαΐου στο Στρατώνι ΧαλκιδικήςΕλλάδα

«Λιγότερα δίχτυα φαντάσματα, περισσότερους ιππόκαμπους» υπόσχεται η μη κερδοσκοπική ευρωπαϊκή πρωτοβουλία Healthy Seas, που απομακρύνει από τις θάλασσες μας τα δίχτυα φαντάσματα, π...

Ποια  κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές  της  26ης Μαΐου 2019Ελλάδα

Τα 40 κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων που εκκρίθηκαν με την υπ΄ αριθμ. 65/2019 απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου για να συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐ...

Κατατέθηκε η Πρόταση για το Μητροπολιτικό Υδατοδρόμιο Αττικής στο ΤΑΙΠΕΔΕλλάδα

Σάρκα και οστά διαλαμβάνει το project Υδροπλάνα στην ελληνική Πολυνησία. Mε προμετωπίδα το Μητροπολιτικό Υδατοδρόμιο Αττικής και τα επί θύραις υδατροδρόμια που δρομολογούνται σε Αι...

Γ. Σγουρός: «Ακηδεμόνευτη και αδέσμευτη Αυτοδιοίκηση» σε 6 άξονες με 21 προτεραιότητεςΕλλάδα

 «Η επιλογή περιφερειάρχη είναι σοβαρή υπόθεση, που δεν πρέπει να παίρνουμε αψήφιστα ή με κομματικά κριτήρια», τόνισε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός στην κεντρι...