Σε μία φαντασμαγορική βραδιά με 100άδες καλεσμένους από όλο το φάσμα της ελληνόκτητης και διεθνούς ναυτιλίας απονεμήθηκαν χθες, βράδυ Παρασκευής, 1η Δεκεμβρίου τα όσκαρ της ελληνικής ναυτιλίας στο πλαίσιο των Greek shipping Awards – Lloyd’s List που φέτος συμπλήρωσαν μία 20ετία.

Ανάμεσα στους βραβευθέντες ήταν οι Γιώργος Προκοπίου, Νικόλας Μουνδρέας, Νίκος Τσάκος, Βαγγέλης Μαρινάκης, Μαρία Αγγελικούση, Πέτρος Παππάς, Συμεών Παληός, Κρίτων Λεντούδης, Πέτρος Παναγιωτίδης και ο Εμάνουελ Γκριμάλντι ο οποίος τιμήθηκε με το βραβείο διεθνούς ναυτιλιακής προσωπικότητας.

Ξεχωριστή ήταν η στιγμή που κλήθηκαν στη σκηνή για να βραβευτούν με το βραβείο επιτεύγματος της τελευταίας 20ετίας οι ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακές εταιρείες με στόλο που απαρτίζεται από πλοία LNG Carriers. Greek LNG Shipping Sector.

 

“Είναι το πιο εντυπωσιακό και ιστορικό επίτευγμα της ελληνικής ναυτιλίας τα τελευταία 20 χρόνια (2004-2024)» είπε ο Νάιτζελ Λόρι, διοργανωτής των βραβείων: « Είναι πράγματι μία εξέλιξη για την οποία πρέπει να υπερηφανεύεται ολόκληρη η ελληνική ναυτιλία. Το 2004 όταν άρχισαν τα βραβεία δεν υπήρχε ούτε ένα LNG Carrier ελληνικής ιδιοκτησίας ή διαχείρισης. Μηδέν. Αυτή είναι μία πραγματική ιστορία «from zero to hero» και συνέχισε:

« Σήμερα υπάρχουν 200 πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου ελληνικών συμφερόντων στο νερό και υπό ναυπήγηση. Ως εκ τούτου απονέμεται το Βραβείο Επιτεύγματος Εικοσαετίας, συλλογικά και ατομικά στις προσωπικότητες και στις εταιρείες που οδήγησαν στην ανάπτυξη αυτού του κλάδου είτε όντας πρωτοπόροι , είτε λόγω της δέσμευσης και της επένδυσής τους στη δημιουργία ενός σημαντικού στόλου».

 

Οι εταιρείες που βραβεύτηκαν σε αυτή την κατηγορία κατά τη σειρά που προσφωνήθηκαν είναι:

·Tsakos Energy Navigation μία από τις πρώτες που εισήλθαν στην αγορά του LNG του δρ Νίκου Τσάκου

· Alpha Gas με τους Φραγκίσκο και Αντώνη Κανελλάκη γιοί της Άννας Αγγελικούση

· TMS Cardiff Gas συμφερόντων Γιώργου Οικονόμου

· Capital Gas του Ευάγγελου Μαρινάκη

· Dynagas του Γιώργου Προκοπίου

· GasLog του Πήτερ Λιβανού

· Maran Gas Maritime της Μαρίας Αγγελικούση.

Συνολικά δόθηκαν βραβεία σε 20 κατηγορίες όσα και τα χρόνια που υπάρχει αυτός ο θεσμός. Οι νικητές στα άλλα 19 ήταν:

Ο Κωνσταντίνος Σωτηρίου της Alpha Bank με την Δέσποινα Θεοδοσίου

Με τη σειρά που δόθηκαν τα βραβεία στη διάρκεια της εκδήλωσης:

· Εταιρεία Ξηρού Φορτίου της Χρονιάς- Χορηγός Marichem Marigases

Ο Συμεών Παληός παραλαμβάνει το βραβείο για την Diana Shipping

Απονεμήθηκε στην Diana Shipping την οποία ίδρυσε το 1969 ο Συμεών Παληός ο οποίος παρέλαβε το βραβείο. Σήμερα την εταιρεία διαχειρίζεται η μία από τις δύο κόρες του, η Σεμίραμις. Επενδύει σε νεότευκτα φορτηγά πλοία ενώ εισήλθε και στον τομέα των πλοίων εξυπηρέτησης θαλάσσιων αιολικών πάρκων. Ο Συμεών Παληός ανέφερε: « Η ελληνική εμπορική ναυτιλία δεν απλώς πρώτη στον κόσμο αλλά έχει να δώσει πολλά» ανέφερε ο Συμεών Παληός: «Θέλω να ευχαριστήσω τον Έλληνα ναυτικό που δυστυχώς τη σήμερον ημέρα σπανίζει και μας λείπει αλλά και τους ξένους ναυτικούς που έχουμε τόσα χρόνια στα βαπόρια και για τα παιδιά που έχουμε στα γραφεία μας. Ελπίζω σύντομα η ελληνική ναυτιλία να βρει το πάτημα της για την πράσινη ναυτιλία και να είναι όχι και τόσο ακριβή η μετάβαση αυτή και να γίνει γρήγορα».

 

· Εταιρεία Δεξαμενόπλοιων της Χρονιάς-Χορηγός Bureau Veritas

Το βραβείο απονεμήθηκε στην Τsakos Energy Navigation η οποία γιορτάζει τα 30 χρόνια στον χρηματιστήριο με ρεκόρ κερδών, έχοντας έναν σύγχρονο στόλο από δεξαμενόπλοια και LNG Carriers που πρωτοπορεί στην πορεία της ναυτιλιακής βιομηχανίας προς την πράσινη μετάβαση. Στις 25 Σεπτεμβρίου 2023, η TEN Ltd. παρέλαβε ένα δεξαμενόπλοιο Aframax με κινητήρα LNG, το Njord DF, το πρώτο από μια σειρά τεσσάρων οικολογικά σχεδιασμένων πλοίων υψηλών προδιαγραφών. Έχει εφαρμόσει ένα πρόγραμμα νεότευκτων πλοίων ύψους έξι δισ. δολαρίων για την επέκταση και την ανανέωση του στόλου της υποστηρίζοντας τη συνετή στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης που εφαρμόζει με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Έχει διανείμει περισσότερα από 500 εκατ. δολάρια στους μετόχους, που μεταφράζεται σε 5,5% μερισματική απόδοση ανά έτος. Είναι η πιο παλιά εισηγμένη εταιρεία ελληνικών συμφερόντων στο NYSE, ανεξαρτήτως κλάδου.

Τιμήθηκε ο καπετάνιος του επιβατηγού-οχηματαγωγού Αδαμάντιος Κοραής Κυριάκος Μουζάκης της Zante Ferries ο οποίος ήταν πρόταση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, με ναυτική υπηρεσία άνω των 25 ετών.

Ο δρ Νίκος Τσάκος παραλαμβάνει για την ΤΕΝ το βραβείο

Ο δρ Νίκος Τσάκος μεταξύ άλλων ευχαρίστησε την οικογένεια του και τους ανθρώπους της εταιρείας στη θάλασσα καις την ξηρά. Επίσης έκανε ειδική αναφορά στην πρωτιά που κατέκτησε στις εκλογές του ΙΜΟ η Ελλάδα.

· Επιβατηγός Εταιρεία της Χρονιάς 
Χορηγός SWS

Βραβεύτηκε η Celestyal Cruises η οποία επιμένει ελληνικά αφού κάνει homeport για τα πλοία της από τον Πειραιά και τα Λαύριο. Mέσα στο 2023 απέκτησε το «Celestyal Journey» που κάνει homeporting στον Πειραιά είναι πλήρως ανακαινισμένο, με τον μεγαλύτερο όγκο εργασιών να έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα και να είναι κόστους 16 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία συνεισέφερε 136 εκατομμύρια ευρώ στην ελληνική οικονομία. Το βραβείο παρέλαβε ο διευθύνων σύμβουλος Κρις Θεοφιλίδης.

· Ναυλομεσίτης της Χρονιάς
Χορηγός the Tsakos Group

Ο Φαίδων Τομάζος παραλαμβάνει το βραβείο του Ναυλομεσίτη της Χρονιάς από τον Παναγιώτη Νικ. Τσάκο

Απονεμήθηκε στην Cass Technava η οποία το κερδίζει για τρίτη φορά στην ιστορία του θεσμού. Η εταιρεία βρίσκεται πίσω από το ? των συμφωνία για ναυπηγήσεις πλοίων ελληνικών συμφερόντων και πιο συγκεκριμένα 66 στα 260.

· Ναυτιλιακός Χρηματοδότης της Χρονιάς
Χορηγός Tototheo Maritime

· Τιμήθηκε η Alpha Bank για επί 25 χρόνια ουσιαστική στήριξη της ελληνόκτητης ναυτιλίας. Είναι από τις τράπεζες που έχουν τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια. Είναι η πρώτη ελληνική με 6,81% (3,535 δισ.) και δεύτερη στο σύνολο.

· Βραβείο Τεχνολογικού Επιτεύγματος
Χορηγός DNV

Δόθηκε στην ERMA FIRST για το σύστημα αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα πάνω στο πλοίο.

-Βραβείο για την Ασφάλεια-Χορηγός Seajets

Απονεμήθηκε στην BlackRope που κατασκευάζει σχοινιά και εξοπλισμό καταστρώματος. Το βραβείο παρέλαβε από τον Μάριο Ηλιόπουλο ο Αριστείδης Δεληγιάννης.

-Βραβείο Επιτεύγματος στην Εκπαίδευση ή την Επιμόρφωση-Χορηγός Panama Maritime Authority

Δόθηκε στην Helmepa Academy η οποία έως τώρα έχει μετεκπαιδεύσει περισσότερους από 30.000 ναυτικούς Έλληνες και ξένους. Το βραβείο παρέλαβε ο Γιώργος Καραγεωργίου από την υφυπουργό Ναυτιλίας της Κύπρου Μαρίνα Χατζημανώλη.

Ο Γιώργος Καραγεωργίου με την υφυπουργό Ναυτιλίας της Κύπρου Μαρίνα Χατζημανώλη

-Βραβείο Πειραιάς: Διεθνές Ναυτιλιακό Κέντρο
Χορηγός Class NK

Απονεμήθηκε στην V.Ships. Ο όμιλος V.Group διαχειρίζεται πάνω από 1.000 πλοία, περισσότερους από 40.000 ναυτικούς και περίπου 3.000 υπαλλήλους.

Οι επενδύσεις στην Ελλάδα μεγαλώνουν αφού υπάρχει πίστη στις δυνατότητες της ελληνικής ναυτιλίας και των Ελλήνων πλοιοκτητών.

Ο όμιλος V.Group χαρακτηρίζεται ως η λύση για παροχή ναυτιλιακών υπηρεσιών και μπορεί να εξυπηρετήσει κάθε δυνατή ανάγκη ενός πλοιοκτήτη.

Το γραφείο στην Ελλάδα άνοιξε το 1994 και εστίασε στους Έλληνες πλοιοκτήτες.

Tο βραβείο παρέλαβε ο managing director Κωστής Κόντες.

-Lloyd’s List Intelligence Big Data Award
Χορηγός Panama Maritime Authority

Απονεμήθηκε στην Procure Ship η οποία είναι πλατφόρμα ηλεκτρονικών αγαθών για τη ναυτιλία. Έχει γραφεία στην Ελλάδα και μέσα στο 2023 άνοιξε και στη Σιγκαπούρη και στη Κοπεγχάγη.

-Διεθνής Προσωπικότητα της Χρονιάς
Χορηγός Capital Ship Management Corp

Ο διευθύνων σύμβουλος της Capital Ship Management Corp Γεράσιμος Καλογηράτος με τον Εμάνουελ Γκριμάλντι

Απονεμήθηκε στον Εμάνουελ Γκριμάλντι ο οποίος επενδύει συνεχώς στην Ελλάδα κάνοντας την αρχή με τις Μινωικές Γραμμές ενώ μέσα στο 2023 πλειοδότησε και απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο του Οργανισμού λιμένος Ηγουμενίτσας και του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου. Ο Όμιλος έχει σε εξέλιξη ναυπηγικό πρόγραμμα για 26 υπερσύγχρονα πλοία συνολικής αξίας 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

-Ναυτικός της Χρονιάς
Χορηγός Safe Bulkers, Inc.

Ο καπετάνιος  του επιβατηγού-οχηματαγωγού Αδαμάντιος Κοραής Κυριάκος Μουζάκης  της Zante Ferries

– Πλοίο της Χρονιάς
Χορηγός ABS

– To βραβείο κέρδισε το VLCC διπλού καυσίμου Antonis I. Angelicoussis. Τα παρέλαβε η Μαρία Αγγελικούση CEO του Ομίλου Angelicoussis Shipping η οποία είπε μεταξύ άλλων:

– «Το πλοίο εκπροσωπεί τρεις γενιές του Ομίλου Αγγελικούση. Πήρε το όνομα του παππού μου τον ιδρυτήτης εταιρείας. Όταν ο πατέρας μου και εγώ αποφασίσαμε να παραγγείλουμε τη ναυπήγηση μια σειρά τεσσάρων πλοίων αυτού του τύπου θέμα να πρωτοστατήσουμε στην τεχνολογική καινοτομία. Όπως συχνά λέω οι άνθρωποί μας είναι στη καρδιά όσων κάνουμε. Θέλω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους της Marana Gas τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα. Το πλοίο αποδεικνύει τη δέσμευσή μας να πρωτοστατήσουμε στη μετατροπή της ναυτιλίας σε βιομηχανία μηδενικών εκπομπών άνθρακα. Έχει υψωμένη την ελληνική σημαία όπως η συντριπτική πλειοψηφία των 145 πλοίων του στόλου μας. Ο Όμιλος Αγγελικούση ήταν και θα παραμένει μία ελληνική οικογενειακή επιχείρηση. Είναι ένα βασικό στοιχείο του DNA μας. Πιστεύουμε στην Ελλάδα».

– Βραβείο Βιωσιμότητας
Χορηγός Lloyd’s Register

Το παρέλαβε η Χάρις Πλακαντωνάκη Chief Strategy Officer της Star Bulk του Πέτρου Παππά. Η εταιρεία πρωτοστατεί στη λήψη μέτρων για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της ναυτιλίας. Όραμα του Έλληνα πλοιοκτήτη είναι να εξελιχθεί η Star Bulk σε πρωτοπόρο εταιρεία σε θέματα βιωσιμότητας στον κλάδο του ξηρού φορτίου.

Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία εφαρμόζει μία στρατηγική για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Εξειδικευμένο προσωπικό καταγράφει με ακρίβεια και στη συνέχεια αναλύει την ενεργειακή απόδοση των πλοίων μέσω συστημάτων τηλεμετρίας. Η εταιρεία χρησιμοποιεί συστήματα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των πλοίων της όπως συσκευές εξοικονόμησης ενέργειας και συστήματα καθαρισμού του κύτους των πλοίων ώστε να μειώνεται η αντίσταση στο νερό άρα και η κατανάλωση καυσίμου.

Επίσης, η Star Bulk συμμετέχει σε συμπράξεις και οργανισμούς που στοχεύουν στην όσο το δυνατόν γρηγορότερη ανάπτυξη εναλλακτικών καυσίμων.

-Βραβείο για τη συμφωνία της 10ετίας ( 2014-2023)-Χορηγός Timagenis Law Firm

Απονεμήθηκε στον Βαγγέλη Μαρινάκη ο οποίος μέσα στα 10 αυτά χρόνια έχει γιγαντώσει μέσω πετυχημένων εξαγορών την Capital. « Αυτό που με κάνει ευτυχισμένο είναι το ταξίδι. Το ταξίδι πίσω στον χρόνο στο 2007 στο Nasdaq, με την πρώτη μας εισαγωγή στη χρηματιστηριακή αγορά. Ακολούθησαν εξαγορές εταιρειών με την τελευταία μας το 2021. Όλες αυτές οι εξαγορές ήταν πετυχημένες και δημιούργησαν τεράστια αξία για την εταιρεία. Δεν είναι μόνο το ταξίδι αλλά και το να μοιράζεσαι την επιτυχία και τον πλούτο με άλλους μετόχους και με όλους τους ανθρώπους μας στα γραφεία και στα πλοία μας που προσφέρουν τα περισσότερα ώστε να πραγματοποιούμε πετυχημένες συμφωνίες».

-Βραβείο Επόμενης Γενιάς στη Ναυτιλία
Χορηγός IRI / The Marshall Islands Registry

Απονεμήθηκε στον Πέτρο Παναγιωτίδη επικεφαλής της εισηγμένης στην αμερικανική χρηματαγορά ναυτιλιακής εταιρείας Castor Maritime. “Είναι τρομερή τιμή για μένα να παραλαμβάνω το βραβείο αυτό. Το βραβείο δεν καταγράφει απλώς την πορεία της γενιάς μου και τα επιτεύγματα της αλλά υπενθυμίζει την κληρονομιά των εφοπλιστών που δημιούργησαν την ελληνική ναυτιλία μέσα από την συναρπαστική αυτή βιομηχανία μέσα από το πέρασμα των αιώνων. Θέλω να μοιραστώ μία σοφή συμβουλή που μου έχει δοθεί και την οποία ακολουθώ. Η υπομονή είναι πικρή αλλά τα φρούτα της είναι γλυκά.

Γιώργος Τεριακίδης του DNV,  Ελένη Πολυχρονοπούλου και Κωνσταντίνος Σταμπεδάκης

-Βραβείο Επιτεύγματος Ζωής Lloyd’s List / Propeller Club

Απονεμήθηκε στον Νικόλα Μουνδρέα από τον ιδρυτή και επικεφαλής της Franman και πρόεδρο του Propeller Club Port of Piraeus Κωστή Φραγκούλη.

Είναι ένας από τους πιο δυναμικούς εφοπλιστές εδώ και 10ετίες ξεκινώντας την καριέρα του στην οικογενειακή ναυτιλιακή και μεσιτική επιχείρηση. Συνέχισε με τη θρυλική συνεργασία με τον αείμνηστο καπετάν Νικόλα Φράγκο. Η Good Faith Shipping ιδρύθηκε το 1965 και συνέχισε για τέσσερις 10ετίες.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η τιμή που του έγινε είναι μεγάλη. «Προβληματίστηκα στην αρχή γιατί το βραβείο αυτό δίνεται σε ηλικιωμένους και όχι σε νέους» σχολίασε γελώντας και προκα΄λεσε το έντονο χειροκρότημα και την αποθέωση από τους παρευρισκόμενους. «Ελπίζω και εύχομαι όλα να πάνε καλά» είπε στην ολιγόλογη ομιλία του.

-Newsmaker της Χρονιάς
Χορηγός ExxonMobil Marine

Απονεμήθηκε στον Κρίτωνα Λεντούδη γιατί αύξησε τον ρυθμό ανάπτυξης της εταιρείας του, της Evalend Shipping μέσα στο 2023. Πρόσφατα έκανε το ντεμπούτο του στον τομέα του LNG βάζοντας παραγγελίες για τέσσερα νεότευκτα πλοία. Από το 201 η Evalend είχε την προνοητικότητα να κλείσει μεγάλο αριθμό παραγγελιών για πολύ αλλά προσέθεσε δεξαμενόπλοια μεταφοράς αργού πετρελαίου και φορτηγά. μεγάλα πλοία LNG Carriers με διπλό καύσιμο. Συμμετείχε της προστατευόμενης από τον ΟΗΕ πρωτοβουλίας για μεταφορά σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα φορτώνοντας από λιμάνια της Ουκρανίας και ήταν επίσης ο πρώτος Έλληνας πλοιοκτήτης που έστειλε πλοίο μέσω του ουκρανικού διαδρόμου σιτηρών.

– Προσωπικότητα της Χρονιάς
Χορηγός Eurobank

Το βραβείο απονεμήθηκε στον Γιώργο Προκοπίου. Το 2022 ξεκίνησε παραγγελίες ναυπήγησης 68 πλοίων στους τομείς της ναυτιλίας που δραστηριοποιείται. Τουλάχιστον τρία από τα πλοία μεταφοράς LNG έχουν παραδοθεί, αφήνοντας υπόλοιπο παραγγελιών 11 πλοία μεταφοράς LNG, έξι δεξαμενόπλοια