ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συναγερμός σε εμπόριο - ναυτιλία: Στο 25% ανεβάζει τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα ο Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποφάσισε να εντείνει τις πιέσεις στην Κίνα, με την οποία βρίσκεται σε εμπορικές διαπραγματεύσεις, ανακοινώνοντας ότι, την επόμενη Παρασκευή, θα αυξήσεις τους δασμούς στο 25% σε ορισμένα κινεζικά προϊόντα, ενώ θα επιβάλει επιπρόσθετους δασμούς και σε άλλα εισαγόμενα είδη, συνολικής αξίας 325 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Επί 10 μήνες, η Κίνα πληρώνει δασμούς στις ΗΠΑ ύψους 25% σε είδη υψηλής τεχνολογίας αξίας 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων και (δασμούς) 10% σε άλλα είδη αξίας 200 δισ. δολαρίων», υπενθύμισε ο Αμερικανός πρόεδρος με ανάρτησή του στο Twitter.

«Το 10%, θα ανέβει στο 25% την Παρασκευή. Άλλα προϊόντα, αξίας 325 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που μας στέλνει η Κίνα, παραμένουν αδασμολόγητα, αλλά σύντομα θα δασμολογηθούν, με 25%», πρόσθεσε.

Ο Τραμπ έκρινε ότι οι δασμοί αυτοί «είναι εν μέρει υπεύθυνοι για τα θαυμάσια οικονομικά αποτελέσματά» στις ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε εκνευρισμένος από την πορεία που έχουν ακολουθήσει μέχρι τώρα οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με το Πεκίνο, σχολιάζοντας ότι «συνεχίζονται, αλλά υπερβολικά αργά, καθώς (οι Κινέζοι) προσπαθούν να επαναδιαπραγματευτούν» και έκλεισε το μήνυμά του με τη λέξη «Όχι!».

Εάν ισχύσουν τα ανωτέρω, εκτιμάται ότι θα επιφέρουν συνέπειες στον όγκο των μεταφερόμενων προϊόντων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνα, επηρεάζοντας τις ναυτιλιακές εταιρείες τακτικών γραμμών.

Αντιδράσεις της Κίνας

Η κυβέρνηση της Κίνας εξετάζει το ενδεχόμενο να ακυρώσει τις διαπραγματεύσεις για το εμπόριο που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν την τρέχουσα εβδομάδα, μετά τις νέες απειλές που εξακόντισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ανέφερε σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα The Wall Street Journal.

Στο δημοσίευμα τονίζεται πως η απειλή του Τραμπ μέσω Twitter να επιβάλλει νέες κυρώσεις προκάλεσε κατάπληξη σε αξιωματούχους στο Πεκίνο.

Η κυβέρνηση της Κίνας -κατά τις πηγές της εφημερίδας- ζυγίζει τις τελευταίες ώρες εάν ο αντιπρόεδρος της Κίνας Λίου Χε θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον όπως προγραμματιζόταν ή όχι.

Διαβάστε επίσης

Κορυφαίοι Έλληνες εφοπλιστές στη μάχη για το περιβάλλον - Ποιοι υπογράφουν ψήφισμαΝαυτιλία

Ορισμένα από τα μεγαλύτερα «ονόματα» της ελληνικής και συνάμα παγκόσμιας ναυτιλίας, περιλαμβάνονται στην λίστα των 113 ναυτιλιακών εταιρειών που συνυπογράφουν μια από τις μεγαλύτερ...

Μηχανική βλάβη εν πλω για το Superferry - Επέστρεψε στη Ραφήνα με 861 επιβάτεςΝαυτιλία

Μηχανική βλάβη στην αριστερή κύρια μηχανή, παρουσίασε σήμερα το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Superferry. Το πλοίο πραγματοποιούσε το δρομολόγιο από Ραφήνα για Ανδρο, Τήνο Μύκονο με ...