Με ομαδική ξενάγηση στο ηφαίστειο ολοκληρώθηκε το Διεθνές Συνέδριο Ηφαιστειολογίας στα Μέθανα

Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 12 Ιουνίου, οι εργασίες του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Γεω- Ηφαιστειολογίας «ΜΕΘΑΝΑ 2016». Την τελευταία ημέρα του συνεδρίου, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Ηφαίστειο των Μεθάνων- με ξεναγούς κορυφαίους έλληνες και ξένους Ακαδημαϊκούς-στην οποία συμμετείχαν φοιτητές απ’ όλες τις Γεωλογικές Σχολές των Πανεπιστημίων της χώρας, καθηγητές, αλλά και η τοπική κοινωνία. Την ξενάγηση παρακολούθησαν 100 περίπου άτομα, αριθμός ρεκόρ για ομαδική επίσκεψη στο ηφαίστειο. Την Παρασκευή 10 Ιουνίου, χαιρετισμό απηύθυνε η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, κατά την έναρξη του 1ου Διεθνούς Γεω-Ηφαιστειολογικού Συνεδρίου, με τίτλο «ΜΕΘΑΝΑ 2016», στο Πολιτιστικό Κέντρο Μεθάνων. Το Συνέδριο διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με το Δήμο Τροιζηνίας - Μεθάνων από τις 10 έως τις 12 Ιουνίου με διττό στόχο: αφενός να αναδείξει τη γεωλογική εξέλιξη της χερσονήσου των Μεθάνων και του ενεργού ηφαιστειακού τόξου του Νοτίου Αιγαίου, και αφετέρου να συμβάλλει στην αναπτυξιακή προοπτική και στην τουριστική ανάδειξη των πολλαπλών δυνατοτήτων της ευρύτερης περιοχής. Η Περιφερειάρχης κατά το χαιρετισμό της τόνισε τη σημασία της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, υπογραμμίζοντας τη διεθνή διάσταση του συνεδρίου και τονίζοντας ότι αυτό «εντάσσεται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό, με το συστηματικό, επιστημονικό τρόπο που αρμόζει στη σοβαρότητα του ζητήματος». «Στη σοβαρότητα του διακυβεύματος ενός σύγχρονου αναπτυξιακού προτύπου, αποκεντρωμένου, με θέσεις εργασίας, με σαφές κοινωνικό πρόσημο». Ακολουθούν βασικά σημεία του χαιρετισμού της Περιφερειάρχη:  
  • Το συνέδριο αυτό αποτελεί μια σπουδαία πρωτοβουλία για ένα αντικείμενο τόσο χοϊκό, συνδεδεμένο με τον πυρήνα της γης. Το ηφαίστειο, ένα φυσικό φαινόμενο αλλά και μια μυθολογία, όπως γλαφυρά παρατήρησε ο πρόωρα χαμένος Νίκος Ζερβονικολάκης, προσθέτοντας με νόημα ότι πρόκειται για «έναν πυρήνα πραγμάτων ή, πιο σωστά, για τον πυρήνα των πραγμάτων».
  • Αυτός ο «πυρήνας των πραγμάτων» μας αφορά όλους σε δύο επίπεδα. Ένα ειδικό, που έχει να κάνει με τα Μέθανα. Κι ένα ευρύτερο, γενικότερο που αφορά στην ανάγκη ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου του τόπου μας.
  • Το ηφαιστειακό συγκρότημα των Μεθάνων είναι εκείνη η κόκκινη κλωστή που συνδέει επιστημονικό ενδιαφέρον με πολυσχιδή, αναπτυξιακή και οικονομική, σημασία. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η προσπάθεια ανάπτυξης ενός πολύπλευρα διαφοροποιημένου τουριστικού προϊόντος.
  • Μιας δραστηριότητας που πλέον επεκτείνεται στις πολλαπλές πτυχές ενός εναλλακτικού τουρισμού. Περιηγητικού, γεωλογικού, περιβαλλοντικού, καταδυτικού, συνεδριακού, θρησκευτικού, οικογενειακού.
  • Ενός τουρισμού δηλαδή που αλλάζει τα μέχρι σήμερα δεδομένα. Προς όφελος της τοπικής οικονομίας, των πολιτών.
  • Η πρωτοβουλία του συνεδρίου συμβάλλει σε μια υπόθεση που αρθρώνεται, πέρα από ειδικό, το τοπικό επίπεδο και σε γενικό επίπεδο. Και τούτο γιατί η ανάπτυξη ενός δήμου της Αττικής, ο οποίος καθίσταται πόλος έλξης, σημαίνει συμβολή στην οικονομία της Περιφέρειας, συμβολή στην εθνική οικονομία.
  • Σήμερα στην Περιφέρεια Αττικής δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση σε μια νέου τύπου οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Μια ανάπτυξη σε στέρεες βάσεις, σαφείς αναφορές, ξεκάθαρη στόχευση. Μια ανάπτυξη – τομή σε σχέση με τις παθογένειες του παρελθόντος. Μια ανάπτυξη στη βάση ενός νέου επενδυτικού – επιχειρηματικού προτύπου με έμφαση στην καινοτομία, την εφευρετικότητα, τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
  • Όσες φορές και σε όσους τόνους κι αν κλίνουμε τη λέξη «ανάπτυξη», αυτή δεν πρόκειται να έλθει, δεν πρόκειται να πέσει ως εκ θαύματος από τον ουρανό, χωρίς συστηματική δουλειά. Χωρίς αλλαγή νοοτροπίας. Χωρίς την υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς. Των μεταρρυθμίσεων για ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό, λειτουργικό Δημόσιο.
  • Προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών. Προς όφελος της Αττικής. Προς όφελος του τόπου.

Διαβάστε επίσης

Σπύρος Ροής: Ο άνθρωπος που κολύμπησε 80χλμ στον Σαρωνικό για τα παιδιάΑΓΚΙΣΤΡΙ

Κολύμπησε από νησί σε νησί. Από τον Πειραιά μέχρι τον   Πόρο. Στόχος του, να αφυπνίσει τις συνειδήσεις για τα παιδιά που πολεμάνε με τον καρκίνο… Γράφει ο Μπάμπης Κανατσίδης, φωτογ...

Ερώτηση Κατσαφάδου για την τιμή ζώνης ακινήτων στην Τροιζηνία και τα ΜέθαναΤΡΟΙΖΗΝΑ

Ερώτηση στους Υπουργούς Περιβάλλοντος Ενέργειας και Εσωτερικών Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κατέθεσε ο Βουλευτής ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος σχετικά με την τιμή ζώνης...

8 γυναίκες κατηγορούνται: Θεατρική παράσταση από το Εσπερινό Γυμνάσιο – Λύκειο ΓαλατάΠΟΡΟΣ

Οκτώ γυναίκες μοιράζονται την ίδια στέγη και τρόπον τινά και τον ίδιο άνδρα. Μετά τη δολοφονία του και οι οκτώ φέρονται ως ύποπτες. Το Εσπερινο Γυμνάσιο-Λύκειο Γαλατά και οι φίλοι ...

Ηλεκτροφωτισμός οδικού δικτύου και κοινοχρήστων χώρων ορεινής ΤροιζηνίαςΤΡΟΙΖΗΝΑ

Ένα μεγάλο πρόβλημα που ταλάνιζε την ορεινή Τροιζηνία βρήκε την λύση του. Η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων στην περιοχή της Τροιζηνίας έχει στη αρμοδιότητα της δύο (2) οδικούς άξονες τ...

1ο Διεθνές Συνέδριο "ΜΕΘΑΝΑ 2016": Οι τρεις γυναίκες που ξύπνησαν το ηφαίστειοΤΡΟΙΖΗΝΑ

Τρεις  κυρίες έκλεψαν τις καρδιές όλων όσων βρέθηκαν στα Μέθανα για τις εκδηλώσεις της πρώτης ημέρας του 1 ου Διεθνούς Συνεδρίου Γεω – Ηφαιστειολογίας «Μέθανα 2016». Η κάθε μια από...