ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σοβαρό θέμα με τα φέριμποτ Πόρου – Γαλατά

Έντονη δυσαρέσκεια και συζητήσεις έχουν προκαλέσει στην τοπική κοινωνία οι επαναλαμβανόμενες διακοπές δρομολογίων των φέριμποτ Πόρου – Γαλατά από τα Χριστούγεννα έως σήμερα.

Συγκεκριμένα, από τις 27 Δεκεμβρίου μέχρι και σήμερα οι φορές που τα πλοία δεν εκτέλεσαν τα δρομολόγιά τους αποκλείοντας τον Πόρο από την Πελοπόννησο, είναι πρωτόγνωρα αυξημένες και μάλιστα σε δύο περιπτώσεις είχαν διάρκεια άνω των 24ωρών.

Από τις διακοπές αυτές, σύμφωνα με όσα έχει δημοσιεύσει ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης, μόνο την ημέρα των Φώτων, υπήρχε απαγόρευση του Λιμεναρχείου, ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις τα δρομολόγια δεν εκτελέστηκαν με δήλωση του πλοιάρχου λόγω κακοκαιρίας. Στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις -και στις πλέον παρατεταμένες- το πλοίο που δεν εκτέλεσε τα δρομολόγια ήταν το μάλιστα το ίδιο (Νήσος Πόρος), ενώ το πρωί της Πέμπτης 9.1.2020 η αιτιολογία για αυτό ήταν ότι το λιμάνι του Γαλατά …δεν έχει επαρκή φωτισμό.

Tέτοια περιστατικά βέβαια εντείνουν την καχυποψία για τις πραγματικές αιτίες του ζητήματος και κάνουν τους κατοίκους του Πόρου να βράζουν. Θυμίζουμε μάλιστα ότι σχεδόν αποτελεί «συνήθεια» για τους Ποριώτες κάθε παραμονή πρωτοχρονιά τα δρομολόγια να μην εκτελούνται τις απογευματινές ώρες της «λόγω κακοκαιρίας», αλλά η φετινή κατάσταση δεν έχει προηγούμενο.

Σε σημερινή ανάρτησή του στο facebook ο κ. Δημητριάδης έγραψε τα ακόλουθα, με βάση τα οποία αναμένεται ότι το θέμα θα έχει συνέχεια και τις επόμενες ημέρες:

 

«ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ FERRY BOATS ΠΟΡΟΥ-ΓΑΛΑΤΑ

Σχετικά με τα προβλήματα που έχουν προκύψει τις τελευταίες δύο βδομάδες στην πορθμειακή σύνδεση Πόρου – Γαλατά, ενημερώνω ότι αύριο έχω καλέσει σε σύσκεψη στο Δημαρχείο όλους τους πλοιοκτήτες των ferry boats και τον Λιμενάρχη Πόρου, ώστε να υπάρχει πλήρης αποσαφήνιση των συνθηκών υπό τις οποίες δεν εκτελέστηκαν δρομολόγια τις προηγούμενες μέρες και να διασφαλισθεί ότι στο μέλλον θα εξαντλείται κάθε δυνατότητα εκτέλεσής τους υπό αντίστοιχες συνθήκες.

Την στιγμή που η τοπική κοινωνία και οι επισκέπτες του νησιού πρέπει να αποδεχτούν ότι υπό ακραίες καιρικές συνθήκες είναι εύλογο να απαγορεύεται από το Λιμεναρχείο η κίνηση των πλοίων, η μη-εκτέλεση δρομολογίων από το πλοίο «ΝΗΣΟΣ ΠΟΡΟΣ» σήμερα το πρωί και χθες το απόγευμα με την επίκληση κακών καιρικών συνθήκων (χθες) και χαμηλού φωτισμού (!!!) στην προβλήτα του Γαλατά (σήμερα), συνιστά προκλητική στάση που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, ορθώς δε το Λιμεναρχείο Πόρου προχώρησε στην επιβολή αυστηρών κυρώσεων.

Αυτονόητες αξιώσεις του Δήμου είναι οι ακόλουθες:

1. Όταν υπάρχει απαγόρευση απόπλου από το Λιμεναρχείο λόγω κακοκαιρίας (όπως συνέβη την ημέρα των Φώτων), να διερευνάται η δυνατότητα εκτέλεσης ελάχιστων δρομολογίων για λόγους ασφαλείας, από όποιο πλοίο/καπετάνιο δηλώσει ότι δύναται να τα εκτελέσει.

2. Όταν κάποιος καπετάνιος δηλώνει αδυναμία εκτέλεσης των δρομολογίων για οποιοδήποτε λόγο, το  πλοίο της βάρδιας να αντικαθίσταται αμέσως από άλλο πλοίο που ο καπετάνιος του δεν επικαλείται αντίστοιχη αδυναμία.

3. Όταν λόγω αυξημένης κίνησης απαιτείται ταυτόχρονη εκτέλεση των δρομολογίων από δύο πλοία, αυτό να γίνεται αμέσως.

4. Αν η κοινοπραξία που έχει βάρδια δεν μπορεί να δώσει τις παραπάνω λύσεις με δικό της πλοίο, να συνδράμει πλοίο της κοινοπραξίας που δεν έχει βάρδια.

5. Σε κάθε περίπτωση τροποποίησης (έκτακτης ή προγραμματισμένης) ή διακοπής των δρομολογίων να ενημερώνεται αμέσως ο Δήμος, ώστε να εκδίδεται σχετική ανακοίνωση για την ενημέρωση του εξυπηρετούμενου κοινού.

Πρόκειται για στοιχειώδη πράγματα στα οποία ελπίζω ότι όλοι θα συμφωνήσουν αύριο. Μετά την σύσκεψη ο Δήμος θα εκδώσει σχετική ανακοίνωση.»

Διαβάστε επίσης

Η Π. Λαζάρου 2η στο περιφερειακό πρωτάθλημα δρόμου σε ανώμαλο έδαφος - Τι έκαναν τα υπόλοιπα παιδιά της Γ.Ε. ΠόρουΠΟΡΟΣ

Εξαιρετική εμφάνιση πραγματοποίησαν οι αθλήτριες της Γ.Ε. Πόρου Τροιζηνίας, Λαζάρου Παναγιώτα. και Κουβαρά Νιόβη στον πρώτο αγώνα της Χειμερινής περιόδου που διεξήχθει στο Άλσος τη...

Καταδικάστηκε για τη συκοφαντική δυσφήμιση του Δημάρχου Πόρου, ο διαχειριστής της ιστοσελίδας porosplus.grΠΟΡΟΣ

Σύμφωνα με ενημέρωση του Δημάρχου Πόρου Γιάννη Δημητριάδη, σε 7 μήνες φυλάκιση με αναστολή καταδικάστηκε από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά ο διαχειριστής της ιστοσελίδας po...

Σαν σήμερα, πριν από 131 χρόνια ξεκίνησε η λειτουργία της Σχολής Ναυτοπαίδων στον ΠόροΠΟΡΟΣ

Σαν σήμερα, στις 12 Ιανουαρίου του 1889, ξεκίνησε τη λειτουργία της στον Πόρο, η σχολή Ναυτοπαίδων, η οποία αποτελεί τον πρόδρομο της μετέπειτα Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Πολεμικ...

Τι συμφωνήθηκε στη σύσκεψη Δημοτικής Αρχής, Λιμεναρχείου και πλοιοκτητών φέριμποτ στον ΠόροΠΟΡΟΣ

Πραγματοποιήθηκε στις 10.1.2020 στο Δημαρχείο Πόρου σύσκεψη με αντικείμενο τον καθορισμό διαδικασιών που θα τηρούνται για την αποφυγή διακοπής δρομολογίων στο πορθμείο Πόρου-Γαλατά...

Βιβλίο Κων. Π. Μπέλση: "Πόρος 1942 - Το χρονικό μιας προδοσίας" (έρευνα βασισμένη σε αδημοσίευτο αρχειακό υλικό)ΠΟΡΟΣ

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καλλιγράφος το βιβλίο του ιστορικού Κωνσταντίνου Π. Μπέλση με τίτλο: "Πόρος 1942 - Το χρονικό μιας προδοσίας". Όπως διαβάζουμε στο σχετικό δελτίο τύπου...

Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια των λέμβων και των φεριμπότ Πόρου - Γαλατά ΠΟΡΟΣ

Φωτογραφία: Γιάννης Δρούγκας   Αποκαταστάθηκε σταδιακά και πλήρως η θαλάσσια σύνδεση Πόρου - Γαλατά, αρχικά με τις λέμβους από το πρωί της Τρίτης και στη συνέχεια με τα φέριμποτ, ν...