ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στον αέρα η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την "ΟΜΑΔΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΎ" - Τι δηλώνει ο Νίκος Μαρίνος στο SM

To έξυπνο πουλί από τη μύτη πιάνεται; Ήταν όλοι αδιάβαστοι; Η μήπως όλοι λειτούργησαν επιπόλαια, όπως θα λέγαμε με άγνοια κινδύνου; Όπως και αν έχει, η αλήθεια είναι ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την σύσταση της περίφημης «Ομάδας για τον Αθλητισμό του Δήμου Αίγινας», με την οποία ατυχώς επιχείρησε να κάνει το ντεμπούτο του στην Αντιδημαρχία Αθλητισμού Νίκος Μαρίνος, τελικώς υπερέβη τα εσκαμμένα, τουτέστιν με άλλα λόγια βρίσκεται εκτός θεσμικού πλαισίου,  όπως σοφά αποκαλύπτει το εξόχως ενημερωμένο σημερινό δημοσίευμα του aeginaportal.gr.

Και ο λόγος; Πολύ απλά – περισσότερες λεπτομέρειες θα βρείτε στο aeginaportal – διότι το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε ΟΜΑΔΑ και όχι ΕΠΙΤΡΟΠΗ. Και αυτό είναι θέμα ουσίας και όχι τίτλου.  Και η ουσία είναι ότι την Επιτροπή την εκλέγει το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από προτάσεις των παρατάξεων και αποτελείται υποχρεωτικά από αιρετά και μη αιρετά μέλη, ενώ την ΟΜΑΔΑ θα την ορίσει με απόφασή του ο Δήμαρχος  και όχι το Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ θα απαρτίζεται αποκλειστικά και μόνο από μη αιρετά μέλη!   

Το SM επικοινώνησε ως όφειλε με τον Αντιδήμαρχο Αθλητισμού Νίκο Μαρίνο, ο οποίος δεν συμμερίστηκε πάντως καθόλου το δημοσίευμα του aeginaportal:

 «Το άρθρο 30 του Ν 5056/23 είναι σαφέστατο ότι δεν χρειάζονται και αιρετοί, είμαστε οι πρώτοι στην Ελλάδα που θεσμοθετούμε τον εθελοντισμό μέσω Δημοτικού Συμβουλίου. Άλλωστε, ως Αντιδήμαρχος Αθλητισμού δεν έχει εκχωρήσει αρμοδιότητες στην  ΟΜΑΔΑ», δήλωσε ο Νίκος Μαρίνος που εμφανίστηκε μάλλον αποφασισμένος να μην αποσύρει την πρότασή του. Παράγοντες με ιδιαίτερη γνώση των αυτοδιοικητικών θεμάτων, τόνιζαν χθες στο SM ότι «το θέμα δεν είναι τόσο απλό και θα πρέπει να περιμένουμε, αν είναι παράτυπο, να καταπέσει από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής.»

 Για την ιστορία και την πλήρη καταγραφή ας σημειώσουμε ότι την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την ΟΜΑΔΑ καταψήφισε μόνο ο σύμβουλος της μειοψηφίας Μανώλης Λογοθετης, ενώ κατά την πρωτομιλία της η Σίλα Αλεξίου έθεσε επικακτικά το ερώτημα προς τον κ Μαρίνο αν η πρωτοβουλία του αυτή "είναι προσωπική η βασίζεται σε κάποια εγκύκλίο" χωρίς όμως να λάβει σαφή απάντηση. 

Το SM θα επανέλθει στο θέμα και μέχρι τότε μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στο άρθρο 30 του Ν 5056/23, το οποίο βέβαια καθόλου δεν καλύπτει τον κ Μαρίνο στον ισχυρισμό του ότι δήθεν του επιτρέπει να συγκροτεί ΕΠΙΤΡΟΠΗ η ΟΜΑΔΑ (δεν έχει σημασία αυτό καθ΄αυτό το όνομα) μόνο με μη αιρετά μέλη. Όσο για τα περί εθελοντικής προσφοράς, ούτως η άλλως αυτές οι ΕΠΙΤΡΠΕΣ η ΟΜΑΔΕΣ λειτουργούν αμισθί, οποότε  ας μην θριαμβολογεί….

 

                                              Άρθρο 30 του Ν 5056/23

Σύσταση επιτροπών Αύξηση αριθμού αντιδημάρχων -Ρυθμίσεις κινητικότητας και ενεργειακών κοινοτήτων

  1. Το δημοτικό συμβούλιο, με απόφασή του, δύναται να συστήνει επιτροπές για την εύρυθμη άσκηση των αρμοδιοτήτων των καταργούμενων νομικών προσώπων σύμφωνα με το παρόν Μέρος. Στα μέλη των επιτροπών αυτών δεν παρέχεται αμοιβή ή άλλη αποζημίωση, πλην των εξόδων κίνησης που καταβάλλονται στον πρόεδρο αυτών σύμφωνα με την υποπαρ. Δ.9 της παρ. Δ’ του άρθρου 2 του ν. 4336/2015 (Α’ 94). Στις επιτροπές αυτές, στις οποίες δύνανται να συμμετέχουν και μη αιρετά μέλη, ως πρόεδρος ορίζεται δημοτικός σύμβουλος ή πρόσωπο εγνωσμένου κύρους, με συναφή με το αντικείμενο της επιτροπής εμπειρία. Για θέματα αρμοδιοτήτων των καταργούμενων σχολικών επιτροπών συστήνονται υποχρεωτικά έως δύο (2) επιτροπές σε κάθε δήμο ή μία (1) επιτροπή ανά δημοτική κοινότητα, αποκλειστικά στους δήμους με πληθυσμό άνω των εκατό χιλιάδων (100.000) κατοίκων. Στις επιτροπές του προηγούμενου εδαφίου μετέχει υποχρεωτικά ένας διευθυντής σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του οικείου δήμου ή δημοτικής κοινότητας αντίστοιχα, και ένας εκπρόσωπος της αντίστοιχης ένωσης γονέων ή όπου δεν υπάρχει, ένας εκπρόσωπος των υφισταμένων συλλόγων γονέων, κατά προτεραιότητα μεγέθους σε μαθητικό δυναμικό, με τους αναπληρωτές τους. Κατά τις συνεδριάσεις της ανωτέρω επιτροπής, όταν συζητούνται θέματα που αφορούν μια συγκεκριμένη σχολική μονάδα, δύναται να καλείται επιπλέον ο οικείος διευθυντής.
  2. Για κάθε ένα νομικό πρόσωπο που καταργείται σύμφωνα με τον παρόντα ή για κάθε νομικό πρόσωπο που λειτουργούσε σύμφωνα με τα άρθρα 239 έως 242 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων [ν. 3463/2006 (Α’ 114)] ή την περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 252 του ν. 3463/2006 και την παρ. 1 του άρθρου 156 του ν. 4600/2019 (Α’ 43) και έχει καταργηθεί κατά την τρέχουσα δημοτική περίοδο, αυξάνεται ο αριθμός των αντιδημάρχων που προβλέπεται στην παρ. 2 του άρθρου 59 του ν. 3852/2010 (Α’ 87) κατά έναν (1) στον οικείο δήμο, εφόσον ο μέσος όρος του προϋπολογισμού του καταργούμενου νομικού προσώπου των πέντε (5) τελευταίων ετών είναι μεγαλύτερος των εξακοσίων χιλιάδων (600.000) ευρώ.
  3. Για τους αντιδημάρχους της παρ. 2 του παρόντος δεν αυξάνεται ο αριθμός των ειδικών συμβούλων ή ειδικών συνεργατών ή επιστημονικών συνεργατών που συστήνονται σύμφωνα με την περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 163 του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ν. 3584/2007, Α’ 143).
  4. Για δήμους στους οποίους καταργούνται νομικά πρόσωπα σύμφωνα με το παρόν Μέρος, το ποσοστό της παρ. 4 του άρθρου 4 του ν. 4440/2016 (Α’ 224) περί κινητικότητας, ανέρχεται στο ογδόντα τοις εκατό (80%) έως τις 31.12.2026.
  5. Ο περιορισμός ως προς το ποσοστό των Ο.Τ.Α. των περ. α) και β) της παρ. 1 του άρθρου 3 του ν. 4513/2018 (Α’ 9), της παρ. 1 του άρθρου 6Δ του ν. 3468/2006 (Α’ 129), καθώς και της παρ. 1 του άρθρου 47Γ του ν. 4001/2011 (Α’ 179) περί συνεταιριστικών μερίδων Ενεργειακής Κοινότητας, Κοινότητας Ανανεώσιμης Ενέργειας και Ενεργειακής Κοινότητας Πολιτών, δεν εφαρμόζεται όταν μετά την κατάργηση νομικών προσώπων με το παρόν Μέρος, η συνολική συμμετοχή των Ο.Τ.Α. στην ενεργειακή κοινότητα, ως καθολικού διαδόχου των καταργούμενων νομικών προσώπων, υπερβαίνει το σαράντα τοις εκατό (40%). Σε κάθε περίπτωση συνεχίζουν να ισχύουν η περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 9 του ν. 4513/2018, η περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 6ΙΒ του ν. 3468/2006 και η περ. α) του 47Ι του ν. 4001/2011 περί λύσης των κοινοτήτων σε περίπτωση μη αντικατάστασης ή συμπλήρωσης των μελών. Ειδικά για την εφαρμογή της παρούσας, τα μέλη αντικαθίστανται ή συμπληρώνονται ώστε να τηρείται ο ελάχιστος αριθμός μελών των εν λόγω κοινοτήτων εντός έξι (6) μηνών από την κατάργηση των αντίστοιχων νομικών προσώπων σύμφωνα με το παρόν Μέρος.

                   

             

                      Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΟΜΑΔΑ"

Μετά την ανακοίνωση του τίτλου του 8ου θέματος της ημερήσιας διάταξης ο κ. Πρόεδρος έδωσε το λόγο στον Αντιδήμαρχο Αθλητισμού κ. Μαρίνο Νικόλαο, ο οποίος έθεσε υπόψη του Σώματος την από 04-04-2024 εισήγησή του που αφορά στη σύσταση ομάδας με τίτλο «Ομάδα για τον Αθλητισμό Δήμου Αίγινας (ΟΜ.Α.Δ.Α.)», η οποία θα επικουρεί το Δήμο Αίγινας, θα υπάγεται στο τμήμα Αθλητισμού του Δήμου και θα συμβάλει στο σχεδιασμό, τη μέριμνα της οργάνωσης και της υλοποίησης Αθλητικών δράσεων με αθλητική ή κοινωνική ή πολιτιστική προσέγγιση.

Στησυνέχειαοκ.ΠρόεδροςκάλεσετοΣώμανααποφασίσεισχετικά. Το Συμβούλιο αφού έλαβε υπόψη του:

-τηναπό04-04-2024εισήγησητουΑντιδημάρχουΑθλητισμούκ.ΜαρίνουΝικόλαου

-τιςδιατάξειςτουΝ.3852/2010«ΝέαΑρχιτεκτονικήτηςΑυτοδιοίκησηςκαιτηςΑποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης», όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν.

-τιςδιατάξειςτουΝ.3463/2006ΔημοτικόςκαιΚοινοτικόςΚώδικας(ΦΕΚ114/τ.Α'/08.06.2006), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

-τοαρ.65τουΝ.3852/2010(ΦΕΚ87/τ.Α'/07.06.2010),όπωςτροποποιήθηκεκαιισχύει,περί αρμοδιοτήτων του Δημοτικού Συμβουλίου ΟΤΑ α' βαθμού.

-τοαρ.30τουΝ.5056/2023(ΦΕΚ163/06-10-2023τεύχοςΑ')περίσύστασηςεπιτροπών.

-τονΟΕΥτουΔήμουΑίγινας,όπωςισχύει.

-τιςανάγκεςτουΔήμουΑίγιναςπουέχουνπροκύψειμετάτηνκατάργησητουΝομικούΠροσώπου ΔημοσίουΔικαίου με την επωνυμία «ΔημοτικόςΑθλητικός ΟργανισμόςΑίγινας (ΔΑΟΑ)», την μεταφοράτωναρμοδιοτήτωντουστοΔήμο,καθώςκαιτογεγονόςότιομοναδικόςυπάλληλοςπου υπηρετούσε στο νομικό αυτό πρόσωπο απεβίωσε.

 

καιμετάαπόδιαλογικήσυζήτηση

Αποφασίζει,κατάπλειοψηφία Με 14 υπέρ έναντι 1 κατά

Επί15παριστάμεωνμελών

Εγκρίνει τη σύσταση ομάδας με τίτλο «Ομάδα για τονΑθλητισμόΔήμουΑίγινας (ΟΜ.Α.Δ.Α.)», η οποία θα επικουρεί το Δήμο Αίγινας, θα υπάγεται στο τμήμα Αθλητισμού του Δήμου και θα συμβάλλει στο σχεδιασμό, τη μέριμνα της οργάνωσης και της υλοποίησηςΑθλητικών δράσεων με αθλητική ή κοινωνική ή πολιτιστική προσέγγιση. Πιο συγκεκριμένα:

Σκοπός:

ΗΟΜ.Α.Δ.Α.συνεργάζεταιμεφορείς,συλλόγουςκαισωματείαμεσκοπόναπροάγειτηναθλητική ιδέα ως μέσο εξάσκησης του σώματος, καλλιέργειας του πνεύματος και σύσφιξης των ανθρωπίνων σχέσεων.

 

Αρμοδιότητες:

  • Οργανώνει, υλοποιεί και επιμελείται κάθε είδους εκδηλώσεις για τον Δήμο (συνέδρια, συνελεύσεις εορτές κ.λπ.) καθώς και προγράμματα προβολής του έργου και των υπηρεσιών που παρέχει ο Δήμος για τον αθλητισμό.
  • Σχεδιάζει, εισηγείται προγράμματα ενημέρωσης των πολιτών για τις επιδιώξεις, στόχους και υπηρεσίες τουΔήμου με γενικό στόχο την δραστηριοποίηση των πολιτών στονΑθλητισμό.
  • Τηρεί αρχείο των δημοσιεύσεων, καθώς και των σχετικών απαντήσεων της Αντιδημαρχίας Αθλητισμού.
  • ΦροντίζειγιατηνφιλοξενίαεκπροσώπωντωνάλλωνΔήμωνκαιάλλωναποστολών.
  • Υλοποιεί τοπικέςήάλλεςαθλητικέςδράσειςμεαθλητικήήκοινωνικήήπολιτιστικήπροσέγγιση.
  • Τηρείβιβλίααρχείαεπίτιμωνδημοσίωνκαιτιμηθέντωνπροσώπων.
  • Συγκεντρώνει φωτογραφικό υλικό ή άλλο που αναφέρεται σε εκδηλώσεις του Δήμου σχετικά με τονΑθλητισμό.
  • ΕπιμελείταιτωνενημερωτικώνεκδόσεωνήεκπομπώντηςΑντιδημαρχίαςΑθλητισμούστα ΜΜΕ.
  • Διερευνά και ενημερώνει τα όργανα και τις υπηρεσίες του Δήμου για τις πιθανές πηγές χρηματοδότησης των αναπτυξιακών προγραμμάτων του Δήμου αναφορικά με δράσεις για τον αθλητισμό.
  • Συνεργάζεται με τις υπηρεσίες της περιφέρειας στην οποία ανήκει ο Δήμος για την εναρμόνιση των προγραμμάτων αθλητικής ανάπτυξης της περιοχής του Δήμου με τα ευρύτερα αντίστοιχα προγράμματα της Περιφέρειας.
  • Σχεδιάζει, εισηγείται και παρακολουθεί την εφαρμογή πολιτικών, προγραμμάτων και δράσεων στον τομέα του αθλητισμού. Περιλαμβάνονται πολιτικές, προγράμματα και δράσεις όπως:

(α) Διοργάνωση και εφαρμογή πολιτιστικών ή κοινωνικών προγραμμάτων για την προώθηση του Αθλητισμού στον Δήμο.

(β)Προώθησητηςανάπτυξηςτουαθλητικούτουρισμού.

  • Συμμετέχεισεεπιμορφωτικάσεμινάριασχετικάμεταανωτέρωαντικείμενα.
  • Συμμετέχειστοσχεδιασμόαπασχόλησηςτωνπαιδιώνκαιτωνενηλίκωνμετοναθλητισμόκαι φροντίζει για την εφαρμογή της.
  • Συμμετέχειστηνοργάνωση,παρακολούθησηπρογραμμάτωνμαζικούαθλητισμού.
  • Ευθύνεται για τα εποπτικά μέσα διδασκαλίας, το εκπαιδευτικό υλικό και για οποιαδήποτε (υλικό) έχει διατεθεί.
  • Ενημερώνει τους γονείς για την ψυχοσωματική υγεία και συμπεριφορά μέσα από την συνεργασία και συμβουλευτική ειδικών.
  • ΤηρείτομητρώοεθελοντώνγιατοναθλητισμόστοΔήμοΑίγινας.Διοίκηση:
  • ΗΟΜ.Α.Δ.Α.απαρτίζεταιαπόεπτά(7)τακτικάκαιτρία(3)αναπληρωματικάμέληκαι συγκροτείται από τον Δήμαρχο.
  • ΟΔήμαρχοςορίζειτονΠρόεδροκαιτοΓραμματέατηςομάδας.
  • Ηθητείατηςακολουθείτηνθητείατηςπαρούσας Δημοτικής Αρχής.Ο Δήμαρχοςδιατηρείτο δικαίωμα της ανάκλησης ή της αναστολής της όταν δεν πληρούνται οι σκοποί σύστασής της.
  • ΤηρείταιΒιβλίοΠρακτικών.
  • ΗΟΜ.Α.Δ.Α.εδράζεταικαισυνεδριάζεικατ’ ελάχιστονμία(1)φοράτομήναστοΔημοτικό Στάδιο Αίγινας, στην Αίθουσα “Παύλος Ανδρεόπουλος”.

Μειοψήφησε ο Δημοτικός Σύμβουλος Λογοθέτης Εμμανουήλ, ο οποίος ψήφισε αρνητικά στην πρόταση έγκρισης του θέματος, σημειώνοντας τα εξής: «Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει για Επιτροπές τουΔημοτικού Συμβουλίου στα επί μέρους θέματα κοινωνικής μορφής. Όταν σε κάποιο χώροδενεπιλέγειτηδημιουργίαΕπιτροπήςγιακάποιοθέμακαιεπιλέγειτηδημιουργία‘‘Ομάδας’’, ουσιαστικά υποβαθμίζει το θεσμό του Δημοτικού Συμβουλίου, αφαιρώντας τη δημιουργία Επιτροπής Δημοτικού Συμβουλίου».

Ηαπόφασηαυτήπήρεαύξ.Αριθ. 66/2024

Γιαπίστωσησυντάχθηκετοπρακτικόκαιυπογράφεται

ΟΠρόεδρος                                                                                  Ταμέλη

Ακριβέςαντίγραφο

ΟΠρόεδροςτουΔημοτικούΣυμβουλίου

ΦίλιπποςΓ.Τζίτζης

 

Διαβάστε επίσης

Αίγινα: Προκριματικές εκλογές ανάδειξης των υποψηφίων για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία  στην Αίγινα 14/4Αίγινα

Προκριματικές εκλογές ανάδειξης των υποψηφίων για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Κυριακή 14 Απριλίου 2024 Δημοτικό στάδιο Αίγινας – Αίθουσα «Παύλος Ανδρεόπουλος»...

Αίγινα: Δήμος Αίγινας:«Κατάλληλο για κάθε ανθρώπινη κατανάλωση το νερό δικτύου»Αίγινα

Ανακοίνωση σχετικά με την καταλληλότητα του νερού ανακοίνωσε ο Δήμος Αίγινας: Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου: Χθες 10/4/2024 παραλάβαμε και τις τελευταίες εκθέσεις δοκιμής νερού  για τη...

Αίγινα - Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου: Ανησυχίες για το μέλλον του υποθαλάσσιου αγωγούΑίγινα

Οι εξελίξεις γύρω από τον υποθαλάσσιο αγωγό μετά την προσωρινή αποκατάσταση της βλάβης, κυριάρχησαν στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Αίγινας. Την συζήτηση άνοιξε...

Αίγινα: Νέα επιστολή της Πρωτοβουλίας Συλλόγων προς τον Γιάννη Ζορμπά για το μέλλον του ΑγωγούΑίγινα

Με νέα επιστολή προς τον δήμαρχο Αίγινας Γιάννη Ζορμπά, η πρωτοβουλία των Συλλόγων της Αίγινας για τον υποθαλάσσιο αγωγό επιστρέφει στο πεδίο του ελέγχου και της αναζήτησης λύσεων ...

Αίγινα: "Οι φίλοι μας τα Ζώα" έκθεση φωτογραφίας από το Μορφωτικό Σύλλογο Αίγινας ο "Καποδίστριας"Αίγινα

Έκθεση φωτογραφίας  διοργανώνει το Φωτογραφικό Εργαστήρι   του Μορφωτικού Συλλόγου Αίγινας ο "Καποδίστριας" με τις καλύτερες φωτογραφίες του 3ου ελεύθερου Διαδικτυακού Φωτογραφικού...