ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αρχαιότητες καθυστερούν τις εργασίες στα Καποδιστριακά κτίρια

Δεκαπέντε  σχεδόν χρόνια μετά  τη συντήρηση  του επιβλητικού κτιρίου του Ορφανοτροφείου στην Αίγινα, διαφαίνεται πως κάτι έχει αρχίσει και πάλι να κινείται. Οι εργασίες τότε δεν είχαν ολοκληρωθεί – ελλείψει σχετικών κονδυλίων – και το κτίριο από τότε ανέμενε τις τελευταίες εργασίες αποπεράτωσης που θα το καθιστούσαν ικανό  και έτοιμο για τη νέα χρήση που προοριζόταν. Στο  μικρό αυτό χρονικό διάστημα τμήματα της οροφής είχαν υποστεί καταστροφές με κεραμίδια να έχουν αποκολληθεί ενώ σε άλλο σημείο η οροφή είχε υποχωρήσει.

  Και ενώ όλα έδειχναν ότι το θέμα ξεχάστηκε και για άλλη μια φορά το σημαντικό αυτό κτίριο θα πέσει  στην αφάνεια και στη λησμονιά των κρατούντων, τον τελευταίο καιρό  ένα εργοτάξιο  έχει εγκατασταθεί στο κτίριο  και αλλάζει την κεραμοσκεπή  που είχε υποστεί φθορές. Στην εσωτερική αυλή του κτιρίου έχουν τοποθετηθεί τα υλικά και το εργοτάξιο. Εξωτερικά  οι σκαλωσιές  ντύνουν  τον κτιριακό όγκο. Ωστόσο και παρά  το γεγονός ότι όλα δείχνουν πως κάτι κινείται  και ένα όνειρο δεκαετιών, όνειρο ζωής   για πολλούς πνευματικούς ανθρώπους της Αίγινας  που ονειρεύονται την πολιτιστική χρήση του κτιρίου και την ενεργή παρουσία  του στην καθημερινότητα  του νησιού, η εύρεση  αρχαιοτήτων στον προαύλιο χώρο του κτιρίου, δείχνει πως η αποπεράτωση του κτιριακού συγκροτήματος θα καθυστερήσει.

Στο μέτωπο  του Κυβερνείου τώρα, όλα  έδειχναν πως το φετινό Απρίλιο  θα γινόταν η τελετή παράδοσης στο κοινό ενός μέρους  του κτιρίου και ειδικότερα αίθουσας για προβολή του έργου του Κυβερνήτη με ψηφιακή τεχνολογία. Ωστόσο κι εδώ τα αρχαιολογικά ευρήματα στο δάπεδο του εσωτερικού του κτιρίου, δείχνει πως κι εδώ η ώρα  της παράδοσης μετατίθεται.

Στο σημείο αυτό ας θυμηθούμε τα όσα είπε για την πορεία των εργασιών η κ. Προνόη Θεολογίδου στον πανηγυρικό λόγο της στο Μητροπολιτικό Ναό  της Αίγινας τον περασμένο Ιανουάριο, μέρος  του λόγου της είχαμε καταχωρίσει στο τελευταίο τεύχος  του Saronic magazine.

“Στο Κυβερνείο οι εργασίες που γίνονται με υποδειγματικό σεβασμό στο χώρο, βρίσκονται στην τελική φάση. Οι ανασκαφές στον εξωτερικό και στον εσωτερικό χώρο του ιστορικού κτηρίου έφεραν στο φως σημαντικά ευρήματα και με ενδιαφέρον περιμένουμε τις ανακοινώσεις των υπεύθυνων αρχαιολόγων. Το εσωτερικό είναι σχεδόν έτοιμο για να τοποθετηθούν τα αρχειοστάσια και να υποδεχθεί το πλούσιο και πολύτιμο αρχειακό υλικό για τη μελέτη της ιστορίας μας, ενώ σύντομα θα ανοίξει η αίθουσα για την προβολή του έργου του Κυβερνήτη με ψηφιακή τεχνολογία , σύμφωνα με σχεδιασμούς ειδικών επιστημόνων.”

Τα εμβληματικά κτίρια  της Καποδιστριακής περιόδου της Αίγινας, μοναδικά σε όλο τον Ελληνικό χώρο, θα έπρεπε  ήδη να είναι η βιτρίνα της Αίγινας. Ότι αξιολογότερο και σημαντικότερο της νεότερης Ιστορίας της. Παρόλο αυτά βουλιάζουν μέσα στο λαβύρινθο της  γραφειοκρατίας και στη λησμονιά, ενώ θα έπρεπε εδώ και χρόνια να είναι σε χρήση.

Την ευθύνη  των κτιρίων έχουν  τα  Υπουργεία Πολιτισμού και Παιδείας. Για τις εργασίες που πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή ο Δήμος Αίγινας όπως και κανένας άλλος τοπικός  φορέας δεν έχει λόγο.

Διαβάστε επίσης

Σε εφαρμογή έχει τεθεί από το Δήμο Αίγινας η νέα τηλεφωνική γραμμή εξυπηρέτησης ατόμων που χρήζουν υλικής και ψυχολογικής υποστήριξης.Αίγινα

     Αίγινα 2 Απριλίου 2020   ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ   «Ενημέρωση σχετικά με τηλεφωνική συμβουλευτική υποστήριξη σε ασθενείς με άνοια και στους φροντιστές τους»   Σας γνωρίζουμε ότι,  από Δε...

Προτάσεις για δράσεις στην εποχή του κορονοιού από την παράταξη "Σύγχρονη Ανεξάρτητη Αίγινα" Αίγινα

  Στην κατεύθυνση  της από κοινού προσπάθειας για την  αντιμετώπιση της καθημερινότητας  στις μέρες  του κορονοϊού καταθέτει η παράταξη «Σύγχρονη Ανεξάρτητη Αίγινα» σε Δελτίο τύπου...

Ο Μανώλης Γλέζος στην ΑίγιναΑίγινα

  Οι Άγγλοι λένε  για κάποιους μεγάλους που πέρασαν από αυτή τη ζωή ότι ήταν : Larger than Life. Η φράση αυτή  ταιριάζει απόλυτα στον αιώνιο αγωνιστή, Βουλευτή, Ευρωβουλευτή, Δήμαρ...