ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Παναγία Τήνου: Για πρώτη φορά θεατρική παράσταση στον αύλειο χώρο της Μεγαλόχαρης

Η παράσταση «Το Δάκρυ της Παναγιάς… Ένας Ύμνος για τη Σμύρνη» που άγγιξε τις καρδιές των θεατών και των θεατρολόγων/κριτικών, μέσα από διθυραμβικά σχόλια και κριτικές, οι οποίες της χάρισαν συνεχόμενα sold out επί δύο έτη, τόσο στο Θέατρο Αλκμήνη όσο και σε Φεστιβάλ στην Ελλάδα, μετά από πρόσκληση του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ.κ. Δωρόθεου Β’ και την υποστήριξη του Πανελλήνιου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου, θα παρουσιαστεί στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας της Παναγίας της Τήνου, σήμερα, Τετάρτη 9 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

 

Το θεατρικό αυτό έργο είναι μία πρόταση που συνθέτει δύο τόσο διαφορετικές πτυχές της Ιστορίας. Αυτή του Θείου Δράματος, και συγκεκριμένα την πορεία Του Ιησού προς τον Γολγοθά και τον μαρτυρικό διωγμό των Ελλήνων, και όχι μόνο, από την πολύπαθη Σμύρνη.

Για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία του θεάτρου η Μήτηρ Θεού ενσαρκώνεται στην σκηνή, σε μια καθηλωτική παράσταση, με απόλυτο σεβασμό, από μία από τις σημαντικότερες ηθοποιούς της ελληνικής θεατρικής σκηνής, την Γεωργία Ζώη, η οποία μίλησε μαζί μας.

Ερμηνεύετε για πρώτη φορά στο θεατρικό γίγνεσθαι την Μητέρα του Θεού στην παράσταση «Το Δάκρυ της Παναγιάς… Ένας Ύμνος για τη Σμύρνη». Ποιο είναι το συναίσθημα και πώς βλέπετε την αποδοχή των θεατών σε αυτό το δύσκολο εγχείρημα;

«Συναίσθημα μαγικό!! Αδυνατώ να το περιγράψω με λόγια!! Νοιώθω σαν να εξαϋλώνομαι… Σαν να μην πατώ στη γη… Και ξαφνικά γεμίζουν τα πνευμόνια μου ΑΓΑΠΗ για όλο τον κόσμο, συμπόνια για όλους τους πάσχοντες, παρηγοριά για τους πονεμένους.

Νοιώθω να γίνομαι καλύτερος άνθρωπος!! Με καρτερία, υπομονή, καλοσύνη!! Έτοιμη να βοηθήσω το συνάνθρωπο..

Η αποδοχή του κόσμου είναι συγκινητική!! Παρακολουθούν σαν σε θεία λειτουργία!! Και στο τέλος έρχονται με δάκρυα στα μάτια να μας μιλήσουν!! Πολλές φορές συνεπαρμένοι μου φιλούν το χέρι!! Και ντρέπομαι…»

Η παράσταση θα παρουσιαστεί στην Τήνο στον αύλειο χώρο της Μεγαλόχαρης…. Κάτι τέτοιο δεν έχει ξαναγίνει… Πώς προέκυψε;

«Από την αρχή πριν ακόμη ξεκινήσουμε τις παραστάσεις στείλαμε το κείμενο σε εκπροσώπους της Εκκλησίας για να έχουμε την έγκρισή τους… Είχαμε πάρει ένα μεγάλο ρίσκο! Εγώ ειδικά είπα το ναι έχοντας άγνοια κινδύνου!! Δεν σκέφτηκα ούτε στιγμή ότι θα μπορούσαμε να έχουμε αντιδράσεις. Όπως ας πούμε έχει συμβεί στο παρελθόν με την παράσταση ΧΡΙΣΤΟΣ ΠΑΣΧΩΝ!! Ευτυχώς όμως και στους κύκλους της Εκκλησίας η αποδοχή ήταν καθολική!! Μέχρι και ο εκπρόσωπος της Καθολικής Εκκλησίας ήρθε να δει την παράσταση και μας πρότεινε να την παρουσιάσουμε στο χώρο τους!! Ένας μετά τον άλλον, κληρικοί και πολλοί Μητροπολίτες μας κάλεσαν να παίξουμε στις πόλεις τους! Οι μητροπόλεις Γλυφάδας – Βάρης – Βουλιαγμένης, Παροναξίας, Κύμης – Καρύστου – Σκύρου μας φιλοξένησαν! Πρεμιέρα κάναμε στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Φανερωμένης στη Βουλιαγμένη. Ακολούθησαν παραστάσεις στη Νάξο, στο Φιλώτι, στην Κύμη.

Το χειμώνα παίξαμε για έξι μήνες με απανωτές παρατάσεις και sold out στο ΘΕΑΤΡΟ Αλκμήνη!!

Ήδη είχε ενημερωθεί και ο Μητροπολίτης Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου, Δωρόθεος Β/ από το σκηνοθέτη μας Μενέλαο Τζαβέλλα, ο οποίος είχε ανεβάσει πρόπερσι με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, την παράσταση Μαντώ Μαυρογένους μέσα στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στη Σύρο.

Έτσι ο Σεβασμιώτατος από το χειμώνα που συναντηθήκαμε στη Σύρο είχε την έμπνευση και την επιθυμία να ανεβάσουμε την παράσταση στην Παναγία της Τήνου με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την εύρεση της θαυματουργού εικόνας. Με δέος δεχτήκαμε την πρόσκληση!! Να παίξουμε σε ένα χώρο ιερό όπου κάθε χρόνο συνωστίζονται χιλιάδες πιστοί από όλο τον κόσμο για να προσκυνήσουν τη Χάρη Της!!!

Ύψιστη η ΤΙΜΗ και η ΕΥΛΟΓΙΑ να αξιωθούμε να παίξουμε στην ΑΥΛΗ ΤΗΣ!!

Μεγάλη στιγμή πνευματικά και καλλιτεχνικά για όλους μας!!

Μεγαλύτερη και από την τιμή να παίξουμε στην ΕΠΙΔΑΥΡΟ!! Το όνειρο κάθε ηθοποιού!! Ιδιαίτερα σήμερα που πλέον φιλοξενούνται εκεί κάθε λογής σκουπίδια!!! Και μάλιστα επιχορηγούνται από την Πολιτεία…»

Πείτε μας δυο λόγια για το θέμα της παράστασης και την επιλογή του θέματος.

«Έχει ειπωθεί, από την Παράδοσή μας, ότι η Παναγία, είναι παρούσα σε όλες τις κρίσιμες στιγμές της Ιστορίας!!

Η Παναγία, η Υπέρμαχος Στρατηγός, ήταν παρούσα και στην Άλωση της Πόλης.

Η Παναγία, η Μήτηρ Θεού, για μία ακόμα φορά είναι παρούσα και στην καταστροφή της Σμύρνης!

Αυτό ακριβώς πραγματεύεται και το δικό μας έργο.

Η Παναγία επισκέπτεται τη Σμύρνη μέσα στα μαρτυρικά γεγονότα της Καταστροφής, για να συμπαρασταθεί στους διωγμένους, τους πάσχοντες, τους  κατατρεγμένους. Παρακολουθώντας τα μαρτυρικά γεγονότα προσπαθεί να δώσει κουράγιο σε μια χαροκαμένη μάνα, την Ελπίδα.

Σαν σε όνειρο μεταφέρονται σε έναν άλλο τόπο, στην Οδό του Μαρτυρίου του Θεανθρώπου. Αυτή η μέγιστη Μητέρα θα κρατήσει από το χέρι την Ελπίδα, με τον τρόπο που μόνο μία μάνα όπως Αυτή μπορεί και ξέρει να κάνει, μεταλαμβάνοντάς της, την υπέρτατη θυσία Του, και δίνοντάς της ελπίδα και παρηγοριά!!»

Ποια είναι τα θεατρικά σας σχέδια για την νέα χειμερινή σεζόν;

«Καθώς μεγαλώνω, αναγνωρίζοντας ότι ο δημιουργικός χρόνος ενός ηθοποιού είναι πεπερασμένος, με έχει καταλάβει ένα ‘’αμόκ’’ να προλάβω να παίξω όλα όσα αγάπησα και δεν έπαιξα ακόμη!! Αλλά και όσα καινούργια έργα με γοητεύουν!! Έτσι κάνω προγραμματισμό σε βάθος χρόνου!!

Μία Αρχαία Τραγωδία – αυθεντική, όχι πειραγμένη – ένας μονόλογος ενός βραβευμένου Αλβανού συγγραφέα για το trafficking σε σκηνοθεσία Γιώτας Κουνδουράκη, ένα ακόμη «ιερό έργο» του Θανάση Σταυρόπουλου σε σκηνοθεσία Μενέλαου Τζαβέλλα, μια βιογραφία λαμπερής κοσμοπολίτισσας τραγουδίστριας με ζωή συναρπαστική, γραμμένη από ένα σπουδαίο συγγραφέα και σκηνοθετημένη από μία σημαντική σκηνοθέτιδα.

Για τα δύο πρώτα έχουν ξεκινήσει πρόβες από το χειμώνα!!

Η αρχαία τραγωδία είναι ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ του Αισχύλου σε μετάφραση και σκηνοθεσία Γιάννη Φαλκώνη, με την αιγίδα της ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.

Μία τραγωδία που τη μελετάμε χρόνια με το Γιάννη Φαλκώνη! Όπου έχω μετατρέψει τα χορικά σε ηπειρώτικη μοιρολόγια. Στο χορό των ΩΚΕΑΝΙΔΩΝ, του οποίου είμαι κορυφαία, συμμετέχει το Πολυφωνικό της Χορωδίας της Πανηπειρωτικής!

Επί σκηνής πέντε μουσικοί με επικεφαλής τον τελευταίο μεγάλο δάσκαλο της ηπειρώτικης πεντατονίας, τον ΠΕΤΡΟΛΟΥΚΑ ΧΑΛΚΙΑ!! Μία παράσταση που δεν θεωρήθηκε κατάλληλη για το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ ούτε για το ΥΠΠΟ!! Τα οποία τελικά φαίνεται να έχουν πάρει διαζύγιο με την παράδοση, επιλέγοντας συστηματικά, έργα επηρεασμένα μεν από την παράδοση τα οποία όμως εκμεταλλεύονται την αίγλη του πρωτοτύπου και πολύ συχνά «ασελγούν» πάνω του…

Ο δικός μας ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ είναι ο αυθεντικός, με εξαιρετική πιστή μετάφραση, συνεπή στο πνεύμα του Αισχύλου, χωρίς περικοπές, όπως συνηθίζεται…

Οι πρώτες μας παραστάσεις θα είναι στις 8 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας, και στις 9 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Σοφία Βέμπο στη Βούλα…

Εν κατακλείδι σκέφτομαι ότι από παιδί ονειρευόμουν να παίξω στην Επίδαυρο!! Μέχρι τώρα δεν αξιώθηκα!! Όμως τελικά, αν είναι να ανεβαίνουν αντιαισθητικές διασκευές  αποθέωσης του κιτς και της κακογουστιάς, με χειλόφωνα, σε αυτό τον ιερό για το ΘΕΑΤΡΟ χώρο που έχει μελετηθεί μοναδικά ώστε να ακούγεται ο ψίθυρος στην τελευταία κερκίδα, θα πάψω να ονειρεύομαι να παίξω εκεί!!

Επόμενος στόχος μου μετά τη μοναδική εμπειρία της ΠΑΝΑΓΙΑΣ της ΤΗΝΟΥ, είναι να παίξω στην πατρίδα μου την Ήπειρο, στην ΠΑΡΗΓΟΡΗΤΙΣΣΑ της Άρτας (γιατί ακριβώς ως παρηγορήτρα έρχεται η Παναγία στην παράσταση ΤΟ ΔΑΚΡΥ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ) και στο Αρχαίο ΘΕΑΤΡΟ της ΔΩΔΩΝΗΣ (το οποίο αναφέρεται με έμφαση στο κείμενο του ΠΡΟΜΗΘΕΑ ΔΕΣΜΩΤΗ)…»

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

«ΤΟ ΔΑΚΡΥ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ…ΕΝΑΣ ΥΜΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΜΥΡΝΗ»

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ:
ΓΕΩΡΓΙΑ ΖΩΗ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΡΟΥ
ΑΝΝΑ ΜΩΡΑΙΤΟΥ
ΕΥΤΥΧΙΑ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΣΤΑΥΡΟΣ ΒΟΛΚΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ
ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΡΜΑΡΟΥ
ΡΑΦΑΗΛ ΜΑΚΡΗΣ (β’ διανομή ΠΕΤΡΟΣ ΤΣΑΠΑΛΙΑΡΗΣ)

Εκκλησιαστικοί ύμνοι: ΣΤΑΥΡΟΣ ΒΟΛΚΟΣ

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΡΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ ΖΩΗ

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Σκηνοθεσία: Μενέλαος Β. Τζαβέλλας

Κείμενο: Θανάσης Ν. Σταυρόπουλος

Διδασκαλία Εκκλησιαστικών ύμνων: Σταύρος Βόλκος

Βοηθός Σκηνοθέτη: Αρετή Τσιαμπόκαλου Σκηνικά/επιμέλεια κοστουμιών: Μενέλαος Τζαβέλλας

Ήχος και Φώς: Χρήστος Φιοράντης

Φωτογραφίες: Μάνος Βλαστός – Ευάγγελος Κάλλοου

Γραφιστική επιμέλεια αφίσας: Αντιγόνη Παναγιωτοπούλου Διεύθυνση και Οργάνωση παραγωγής: ΔΙΩΝΗΣ – ΑΙΝΙΓΜΑ Μουσική Επιμέλεια: Μενέλαος Β. Τζαβέλλας Hair stylist – Makeup artist: Ευσταθία Τζαβέλλα Παραγωγή : Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ”ΔΙΩΝΗΣ-ΑΙΝΙΓΜΑ”

ΑΥΛΕΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗΣ ΠΡΟ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΕΣΕΩΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 9 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2023

ΩΡΑ: 21:00

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Διάρκεια: 90’λεπτα (χωρίς διάλειμμα)

 

Πηγή: Ναυτεμπορική 

Διαβάστε επίσης

Ο Βίρβος και η θάλασσα…Πολιτισμός

Λέει ο ίδιος ο Κώστας Βίρβος στην «Λαϊκή Στιχουργική Ανθολογία» (Βιβλιοεκδοτική Αναστασάκη-1989):   “Τι σχέση μπορεί να έχει ένας στεριανός και μάλιστα βουνίσιος, με τη θάλασσα; Κι...

Το "Mighty Afrin" του Άγγελου Ράλλη βραβεύθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Giffoni Πολιτισμός

Η ταινία που μάγεψε τον Πόρο, βραβεύθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Giffoni στην Ιταλία.    Η 53η διοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Giffoni (20-29 Ιουλίου), που είναι μία από...

10ο Φεστιβάλ "Ερμηνείες στην Ερμιονίδα": "ΑΡΤΖΕΝΤΙΝΑ" Παρασκευή 4 Αυγούστου, 9μ.μ., Θέατρο  ARTίκι ΚρανίδιΕρμιονίδα

Με μια ακόμα εξαιρετική παράσταση συνεχίζεται το 10 ο  ΦΕΣΤΙΒΑΛ Θ EAT Ρ OY  «ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ» «ΑΡΤΖΕΝΤΙΝΑ» του Σταύρου Δάλκου με τον Γιώργο Αλεβυζάκη και το Σταύρο Δάλκο Π...

Αίγινα: Με πολλή ενέργεια και μεγάλη συμμετοχή το Rock Festival  στο Ίδρυμα Καψάλη.Αίγινα

Από  πολύ νωρίς, το απόγευμα της Κυριακής 30  Ιουλίου, γέμισε η πλατεία του αμφιθέατρου στο Ίδρυμα Καψάλη από νεανική ένταση και ενέργεια.  Στην οδό Στρατηγού Πετρίτη το αδιαχώρητο...

«Τραγούδια υπό σκιάν»: Καθημερινά όλον τον Αύγουστο στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7Πολιτισμός

Με ποια ήθελε να πάει κρουαζιέρα ο Βαγγέλης Γερμανός;   Γιατί ο Αύγουστος του Νίκου Παπάζογλου είναι λυπητερό τραγούδι; Πού έχουμε ξαναδεί εκείνον με τ’ άσπρο κράνος που μας ξέρει,...

Σινεμά ως το ξημέρωμα...: Το ΚΠΙΣΝ υποδέχεται αύριο βράδυ τη μεγαλύτερη πανσέληνο του καλοκαιριού Πολιτισμός

Κάτω από την Πανσέληνο του Οξύρρυγχου, στο Ξέφωτο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η 1η του Αυγούστου μετατρέπεται σ’ έναν κινηματογραφικό μαραθώνιο που η πόλη της Αθ...

Πρώτη παρουσίαση στις Σπέτσες του νέου βιβλίου της συγγραφέως Άννας Τσεκούρα “ΑΓΡΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑ” – Παρασκευή 28 Ιουλίου, στις 20.30, στο Μουσείο ΜπουμπουλίναςΣΠΕΤΣΕΣ

Το πολυαναμενόμενο νέο βιβλίο της Άννας Τσεκούρα από τις Εκδόσεις Αργοναύτης είναι γεγονός!     Η ΑΓΡΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑ, της βραβευμένης λογοτέχνη κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες και καθηλώνε...