Το βράδυ της 30ης Αυγούστου θα είναι διαφορετικό από τ’ άλλα. Η τελευταία Πανσέληνος του καλοκαιριού θα συνδυαστεί με το μεγάλο «μπλε φεγγάρι» και ο ουρανός θα γίνει ξαφνικά πιο… φωτεινός!

 

 

Το φαινόμενο του Μπλε Φεγγαριού

Το αστρονομικό φαινόμενο του «Blue Moon» δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με το χρώμα, αλλά με την επανάληψη της πανσελήνου μέσα στον ίδιο μήνα. Αν και κατά περιστάσεις το φεγγάρι μπορεί να μοιάζει λίγο πιο γαλάζιο χάρη στη συγκέντρωση μικροσωματιδίων σκόνης στην ατμόσφαιρα, είναι κατά βάση ένας μεταφορικός όρος που περισσότερο τονίζει τη σπανιότητά του.

Πρόκειται για μια συνθήκη που εμφανίζεται ανά δύο με τρία χρόνια. Όταν δηλαδή αθροίζονται οι ημέρες που περισσεύουν από τις συνολικά 29.53 μεταξύ της μιας πανσελήνου από την επόμενη.

Γι’ αυτό και φυσιολογικά κάθε ημερολογιακό έτος περιλαμβάνει δώδεκα – μία κάθε μήνα.

 

 

 

 

Σύμφωνα με τη NASA, το όνομά του πηγάζει από την έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα στην Ινδονησία το 1883, όταν μπόλικη στάχτη σκορπίστηκε σε απόσταση ίση με 80 χιλιόμετρα, με αποτέλεσμα το φεγγάρι να λάβει μια ιδιαίτερη μπλε-πράσινη απόχρωση για δύο ολόκληρα χρόνια.

 

Σε μικρότερο βαθμό συνέβη όταν εξεράγη το ηφαίστειο Τσιτσόν στο Μεξικό το 1983 και το Πινατούμπο στις Φιλιππίνες το 1991.

 

 

Ταυτόχρονα και υπερπανσέληνος

Εφέτος η επιπλέον αυτή πανσέληνος συμπίπτει χρονικά με το τέλος του καλοκαιριού και την παράδοση της σκυτάλης στο φθινόπωρο.

 

Μάλιστα πρόκειται για μια υπερπανσέληνο αυτή που θα πει αντίο στον Αύγουστο, δεδομένου ότι το φεγγάρι θα βρεθεί στο πλησιέστερο σημείο της ελλειπτικής τροχιάς του γύρω από τη Γη. Ή αλλιώς στο περίγειο. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις το μέγεθος του πολλαπλασιάζεται στο μάτι και φαίνεται ως και 14% μεγαλύτερο ή 30% πιο φωτεινό συγκριτικά με όταν βρίσκεται στο απόγειό του.

 

 

 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η καλύτερη στιγμή για να δει κανείς τον συνδυασμό αυτών των δύο φαινομένων είναι κατά τη διάρκεια της ανατολής. Φυσικά σε παράκτιες περιοχές και μακριά από τα αστικά κέντρα που η ατμόσφαιρα είναι πολύ πιο καθαρή, η θέαση είναι μια ακόμη πιο όμορφη εμπειρία.

 

Αρχαιολογικοί χώροι ανά την ελληνική επικράτεια θα παραμείνουν ανοικτοί με ελεύθερη πρόσβαση στο κοινό. Σε κάποιους εξ αυτών έχουν προγραμματιστεί ήδη και πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως είχε ανακοινώσει σχετικώς το αρμόδιο Υπουργείο.

 
Πηγή: tovima.gr