ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ιταλία: Χωριό αναζητεί νέους κατοίκους

"Τι θέλουμε; Ανθρώπους!!" γράφει η διαφημιστική καμπάνια που προσπαθεί να ενθαρρύνει νέους ανθρώπους να μετακομίσουν στο χωριό Σαν Τζοβάνι Λιπιόνι στην κεντρική Ιταλία. Εχοντας έναν από τους γηραιότερους πληθυσμούς στον κόσμο, η χώρα βλέπει πολλές περιοχές της επικράτειάς της να γερνούν προς την ανυπαρξία, χωρίς πολλές ελπίδες σωτηρίας.

Στο Σαν Τζοβάνι Λιπιόνι γεννήθηκε μόλις ένα παιδί το έτος 2022, ενώ το 2023 ο πληθυσμός του χωριού ήταν μόλις 137 άτομα. Μέχρι προσφάτως ήταν γνωστό για το χάλκινο κεφάλι του 3ου αιώνα π.Χ. που ανακαλύφθηκε στα περίχωρά του και είχε ως αξιοθέατο τον ναό της Σάντα Μαρία ντέλε Γκράτσιε με τα 200 σκαλιά του. Πλέον έχει και άλλο ένα σήμα κατατεθέν, καθώς είναι η πόλη με τον γηραιότερο πληθυσμό στην Ιταλία, με μέσο όρο τα 65,5 έτη.

 

Ησυχία και παράδοση
Οι κάτοικοι προσπαθούν να μην εγκαταλείψουν τη μάχη για τη διάσωση του χωριού τους. Για να προσελκύσει νέους κατοίκους, το χωριό διαφημίζει ακριβώς αυτό που έχει σε αφθονία: ησυχία. Και αυθεντικά παραδοσιακά σπιτάκια με «ζεστά χαρακτηριστικά». Παράλληλα, η ένωση κατοίκων προσπαθεί να πουλήσει μερικά από τα πολλά ακατοίκητα σπίτια σε ξένους, ώστε τουλάχιστον το χωριό να είναι πιο ζωντανό τα καλοκαίρια.

Ομως, πολλοί δηλώνουν απογοητευμένοι από την πορεία των πραγμάτων. «Είναι όλο λόγια», είπε ο 43χρονος Τζοβάνι Γκρόσο, ιδιοκτήτης του παντοπωλείου του χωριού, το οποίο κάτω από την εμπορική ταμπέλα φέρει μια αφίσα με την ένδειξη «πωλείται». «Μου έρχεται να βάλω τα κλάματα», λέει, «οι άνθρωποι δεν ήθελαν να πληρώσουν μερικά σεντς παραπάνω για να αγοράσουν πράγματα από εδώ».

 

Οπως και σε κάθε άλλον κάτοικο, κάποια στιγμή στη ζωή του τού προτάθηκε μια θέση εργασίας σε κάποια μεγάλη πόλη. Συγκεκριμένα στην Μπολόνια. «Δεν ήθελα να εγκαταλείψω τον τόπο όπου γεννήθηκα. Μέχρι και σήμερα η μητέρα μου μού λέει: “Τι κάνεις εδώ, φύγε!”».

 

Δύο παιδιά σε ένα έτος
Κάτω από αγάλματα αγίων στην πλατεία του χωριού, η Μαρίζα Παβόνε, 32 ετών, ταΐζει τον γιο της, Ετόρε, ένα από τα δύο παιδιά που γεννήθηκαν πέρυσι. «Δεν είναι εύκολο για κανέναν νέο να ζει εδώ. Ολοι κάποια στιγμή βαριούνται», λέει. Οι βασικές ανάγκες μιας νέας οικογένειας δεν καλύπτονται. Ενας παιδίατρος επισκέπτεται το χωριό μία φορά την εβδομάδα, ενώ ο πλησιέστερος παιδικός σταθμός έκλεισε καθώς δεν μπορούσε να συνεχίσει τη λειτουργία του με μόνο τρία παιδιά.

Ηλπιζε πως θα έχει μια ευχάριστη ζωή φτιάχνοντας γλυκά στο μαγαζί της, όμως τελικά οι μόνες παραγγελίες της είναι για τούρτες γενεθλίων από το γειτονικό γηροκομείο. Από τότε που γεννήθηκε ο γιος της, η ελπίδα αυτή σταδιακά απομακρύνεται.

 

«Εμείς χάσαμε»
Πλέον πιστεύει πως το πιθανότερο μέλλον για την οικογένειά της είναι να μετακομίσει στην Μπολόνια για μια νέα αρχή. Αυτό θα μειώσει τον αριθμό των παιδιών κατά ένα τρίτο και θα ανεβάσει κι άλλο τον μέσο όρο ηλικίας. «Λυπάμαι που θα φύγω. Αν όμως μείνεις εδώ και επενδύσεις χρήματα, θα χάσεις. Εμείς χάσαμε. Ολο το χωριό έχασε».

 

Πηγή: Καθημερινή 

Διαβάστε επίσης

Μυστήριο στην Κωνσταντινούπολη: Νεκρός 52χρονος Νορβηγός και μία Ελληνίδα στο νοσοκομείοΚόσμος

Σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκεται η 31χρονη Ελληνίδα που βρέθηκε αναίσθητη δίπλα στον νεκρό νορβηγό φίλο της στην Τουρκία, με τα σενάρια να φουντώνουν για το τι ακριβώς προηγήθηκε και...

Γερμανία: «Βάλτε τα κέρδη στην άκρη, ετοιμαστείτε για πτωχεύσεις» η προειδοποίηση στις τράπεζεςΚόσμος

Οι τράπεζες «να επαγρυπνούν για πιο δύσκολους καιρούς» και «να βάλουν στην άκρη τα πρόσφατα τεράστια κέρδη τους, ώστε να είναι έτοιμες για αθετήσεις  δανειακών υποχρεώσεων από τους...

Κρίσιμες ώρες για την ενότητα των ΗΠΑ: Στρατιωτικό νόμο κήρυξε το Τέξας - Τελεσίγραφο ΜπάιντενΚόσμος

Ο Μπάιντεν έδωσε 24 ώρες στο Τέξας για να συμμορφωθεί με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ και να μεταβιβάσει τα φυλάκια συνοριακής περιπολίας στην ομοσπονδιακή κυβέρνησ...