ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνές Δικαστήριο για Ισραήλ: Να λάβει μέτρα για να προλάβει πράξεις γενοκτονίας στη Γάζα – «Χάγη και κουραφέξαλα», η πρώτη αντίδραση από το Ισραήλ

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης διαπιστώνει ότι υπάρχουν κίνδυνοι για την επιδείνωση της κατάστασης στην Γάζα και διατάσσει το Ισραήλ να λάβει όλα τα μέτρα που διαθέτει για να προλάβει πράξεις γενοκτονίας στην Γάζα.

Το Ισραήλ πρέπει να διασφαλίσει ότι οι δυνάμεις του δεν διαπράττουν γενοκτονία και να λάβει μέτρα για την βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Γάζα.

Υπενθυμίζεται πως κατά την ανάγνωση της ετυμηγορίας, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έκρινε ότι τουλάχιστον ορισμένα από τα δικαιώματα τα οποία επικαλείται η Νότια Αφρική είναι ευλογοφανή.

Το Δικαστήριο έκρινε επίσης ότι οι Παλαιστίνιοι εμφανίζονται να αποτελούν προστατευόμενη ομάδα βάσει της Σύμβασης περί γενοκτονίας. Το Δικαστήριο αναγνωρίζει το δικαίωμα των Παλαιστινίων της Γάζας να προστατευθούν από πράξεις γενοκτονίας.

«Το δικαστήριο έχει πλήρη επίγνωση της έκτασης της ανθρώπινης τραγωδίας που εκτυλίσσεται στην περιοχή και ανησυχεί βαθιά για τις συνεχιζόμενες απώλειες ζωών και τον ανθρώπινο πόνο», είπε η Πρόεδρος του Δικαστηρίου.

«Χάγη και κουραφέξαλα», η αντίδραση του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας

Στον απόηχο της προσφυγής της Νοτίου Αφρικής κατά του Ισραήλ για τη Γάζα, οι ισραηλινές αερογραμμές αναστέλλουν τα δρομολόγια προς Γιοχάνεσμπουργκ.

Παράλληλα, ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ φάνηκε να χλευάζει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, που διέταξε σήμερα το Ισραήλ να αποτρέψει ενέργειες γενοκτονίας σε βάρος των Παλαιστινίων και να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει τους αμάχους στη Γάζα.

«Χάγη και κουραφέξαλα», έγραψε ο υπουργός στο X, ο πρώτος Ισραηλινός αξιωματούχος που κάνει κάποιο σχόλιο μετά το τέλος της ανάγνωσης της απόφασης του δικαστηρίου.

Η Παλαιστινιακή Αρχή χαιρετίζει τα προσωρινά μέτρα

Το Ισραήλ πρέπει να αναφερθεί στο Δικαστήριο εντός ενός μηνός για τα μέτρα που λαμβάνει για να συμμορφωθεί με την εντολή.

Η Παλαιστινιακή Αρχή χαιρέτισε τα προσωρινά μέτρα που διέταξε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ICJ), δήλωσε σήμερα ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ αλ-Μάλικι, καθώς η ανάγνωση της ετυμηγορίας του Δικαστηρίου στην υπόθεση της προσφυγής της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ, βρισκόταν σε εξέλιξη.

«Οι δικαστές του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης αξιολόγησαν τα γεγονότα και τη νομοθεσία, αποφάνθηκαν υπέρ του ανθρωπισμού και του διεθνούς δικαίου», τόνισε σε τηλεοπτικό δίκτυο.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Παλαιστίνη καλεί όλα τα κράτη να διασφαλίσουν ότι τα μέτρα που διέταξε το Δικαστήριο θα εφαρμοστούν «συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, της δύναμης κατοχής».

183 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 377 τραυματίστηκαν το τελευταίο 24ωρο

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι παραμένουν “εντατικές οι μάχες στην καρδιά του Khan Younis” στα νότια του θύλακα της Γάζας, με δυνάμεις να χτυπούν δεκάδες μαχητές της Χαμάς και υποδομές από αέρος και έδαφος. Επίσης πλήττονται στόχοι της Χαμάς στη βόρεια Γάζα και κατά μήκος της ακτογραμμής της.

Σε περισσότερους από τρεις μήνες πολέμου, ηεκτοπίστηκαν από τη Γάζα 1,9 εκατομμύρια Παλαιστινίοι και σκοτώθηκαν 26.083 σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

ΠΗΓΗ: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Κρίσιμες ώρες για την ενότητα των ΗΠΑ: Στρατιωτικό νόμο κήρυξε το Τέξας - Τελεσίγραφο ΜπάιντενΚόσμος

Ο Μπάιντεν έδωσε 24 ώρες στο Τέξας για να συμμορφωθεί με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ και να μεταβιβάσει τα φυλάκια συνοριακής περιπολίας στην ομοσπονδιακή κυβέρνησ...

Ουκρανία και Ρωσία συνεχίζουν να αλληλοκατηγορούνται για τη συντριβή μεταγωγικού αεροσκάφουςΚόσμος

Κίεβο και Μόσχα συνεχίζουν να αλληλοκατηγορούνται για τη συντριβή μεταγωγικού αεροσκάφους της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας κοντά στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας, το μυστήριο που περιβά...

«Θέατρο» σκληρών μαχών η Γάζα - Τα βλέμματα στραμμένα στο Διεθνές Δικαστήριο της ΧάγηςΚόσμος

Η Χαν Γιούνις παραμένει σήμερα θέατρο σκληρών μαχών, που έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να την εγκαταλείψουν, την ώρα που τα βλέμματα στρέφονται στη Χάγη, στο Διεθνές Δ...

ΗΠΑ: Στην εκτέλεση θανατοποινίτη με εισπνοή αζώτου, πρώτη φορά παγκοσμίως, προχώρησαν οι αρχές της ΑλαμπάμαΚόσμος

Η Ρεπουμπλικανή κυβερνήτρια στην Αλαμπάμα, η Κέι Άιβι, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη (τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ώρα Ελλάδας) ότι οι αρχές προχώρησαν, για πρώτη φορά παγκοσμίως , στην...

Οι μάχες συνεχίζονται στη νότια Γάζα μετά τα πλήγματα σε εγκατάσταση του ΟΗΕ – «Φτάνει», λένε διαδηλωτές στο Τελ ΑβίβΚόσμος

Η Χαν Γιούνις παραμένει σήμερα επίκεντρο των εχθροπραξιών του ισραηλινού στρατού και του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στη νότια Λωρίδα της Γάζας , την επομένη των φονικών πυρών,...