ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Νοτρ Νταμ: H ιστορία του Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Η Παναγία των Παρισίων, γνωστή και ως Νοτρ Νταμ ντε Παρί ή απλούστερα Νοτρ Νταμ, είναι ο μητροπολιτικός Ρωμαιοκαθολικόςναός της πόλης του Παρισιού και αποτελεί ένα από τα πλέον θαυμαστά αρχιτεκτονικά μνημεία του λεγόμενου οξυκόρυφου ή γοτθικούρυθμού. Βρίσκεται στη νησίδα Σιτε ιλ ντε λα Σιτέ του ποταμού Σηκουάνα, στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Η κατασκευή του άρχισε το 1163 και τον θεμέλιο λίθο έθεσε ο Πάπας Αλέξανδρος Γ΄ και ο Βασιλιάς Λουδοβίκος Ζ΄ της Γαλλίας. Ο Ναός αποπερατώθηκε περί τα μέσα του 13ου αιώνα. Το 1699 υπέστη ακρωτηριάσεις, με το δικαιολογητικό της επισκευής του. Τα πλέον άξια ιδιαίτερης προσοχής σημεία, που προκαλούν το θαυμασμό της αρχιτεκτονικής του ναού, είναι η υπέροχη πύλη με τον υπεράνω αυτής τεράστιο ρόδακα και τις δύο εκατέρωθεν αυτής πύλες, τα περίφημα γλυπτά, τα δύο κωδωνοστάσια ύψους 68 μ. καθώς και ο εσωτερικός διάκοσμος με τα έξοχης υαλογραφικής τέχνης (βιτρώ) παράθυρα.

Στις 2 Δεκεμβρίου 1804 στο Ναό αυτό στέφθηκε Αυτοκράτορας ο Ναπολέων Α΄ Βοναπάρτης, ενώ εκεί αγιοποιήθηκε η Ιωάννα της Λωραίνης.

Με κέντρο δράσης το ναό αυτόν συνέγραψε ο Βικτόρ Ουγκώ το γνωστό κλασσικό πλέον μυθιστόρημα με το τίτλο Παναγία των Παρισίων.  Ο Ουγκώ αριστοτεχνικά διηγείται την τραγική μοίρα μιας νεαρής τσιγγάνας, της Εσμεράλδας, στο Παρίσι του 15ου αιώνα, θύμα του παθιασμένου έρωτα που ξυπνά σε τρεις άνδρες – τον Κουασιμόδο, καμπανοκρούστη στην Παναγία των Παρισίων, το διαβόητο αρχιδιάκονο Φρολό και το νεαρό λοχαγό Φοίβο ντε Σατοπέρ.

Στις 15 Απριλίου 2019, κατά τη διάρκεια αποκατάστασης του ναού, ξέσπασε πυρκαγιά η οποία οδήγησε σε κατάρρευση της οροφής και του κεντρικού οβελού της εκκλησίας.

Η είσοδος στον καθεδρικό γίνεται από τρεις πύλες που είναι στολισμένες με περίτεχνα γλυπτά. Επίσης σε μεσαιωνικές τοιχογραφίες αναπαρίσταται ο βίος της Παρθένου, η Δευτέρα Παρουσία και η ζωή της Αγίας Άννας. Πάνω από τις πύλες βρίσκεται η στοά των βασιλέων της Ιουδαίας και του Ισραήλ.  Τα αγάλματα, που ζωγραφίστηκαν το Μεσαίωνα, χρησίμευαν ως Βίβλος για τους αναλφάβητους. Τα γλυπτά των τυμπάνων και των αψίδων, εκτός από αυτά των υπέρυθρων της κεντρικής πύλης, είναι όλα αυθεντικά. 

Τα σημεία του ναού που είναι άξια ιδιαίτερης προσοχής, είναι η πύλη με τον τεράστιο Ρόδακα στο πάνω μέρος της και τις δύο εκατέρωθεν αυτής πύλες, τα ξεχωριστά γλυπτά και κυρίως ο εσωτερικός διάκοσμος, με τα έξοχα παράθυρα, υαλογραφικής τέχνης, τα περίφημα «Βιτρώ». Παράλληλα, διάσημα είναι και τα αγάλματα δαίμονες, ή αλλιώς gargouilles, που βρίσκονται περιμετρικά στα ψηλά σημεία του καθεδρικού ναού. Τα συγκεκριμένα αγάλματα, άλλοτε έχουν διακοσμητικό ρόλο και άλλοτε χρησιμεύουν ως υδρορροές για να προστατεύουν τα εξωτερικά τοιχώματα του ναού από το νερό της βροχής.

O εμβληματικός καθεδρικός Notre Dame de Paris (η Παναγία των Παρισίων) έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

Διαβάστε επίσης

Νεαρή δημοσιογράφος σκοτώθηκε στο Λόντοντερι της Βόρειας Ιρλανδίας, η αστυνομία κάνει λόγο για «τρομοκρατική» ενέργειαΚόσμος

Μια 29χρονη γυναίκα σκοτώθηκε τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή στο Λοντοντέρι, στη Βόρεια Ιρλανδία, κι ο θάνατός της αντιμετωπίζεται από τη βορειοϊρλανδική αστυνομία «ως τρομοκρ...

Παγκόσμια θλίψη - Κάτοικοι και τουρίστες παρακολουθούν την καταστροφή ενός μνημείου 1.000 ετώνΚόσμος

"Ω, Θεέ μου"... Κάποιοι κλαίνε, άλλοι προσεύχονται: εκατοντάδες τουρίστες και Παριζιάνοι, αποσβολωμένοι, σοκαρισμένοι, παρακολουθούν τις φλόγες να καταπίνουν την Παναγία των Παρισί...

Νίκη στο νήμα για τους Σοσιαλδημοκράτες έναντι των Εθνικιστών στη ΦινλανδίαΚόσμος

Το κεντροαριστερό κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών και το εθνικιστικό κόμμα των Φινλανδών ήρθαν σχεδόν ισόπαλα στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Κυριακή, ενώ η κεντροδεξιά συ...

Πράσινο φως από την ΕΕ για την έναρξη των εμπορικών συνομιλιών με τις ΗΠΑΚόσμος

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν σήμερα το τελικό «πράσινο φως» για να ξεκινήσουν οι επίσημες εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ ύστερα από μήνες καθυστερήσεων λόγω της αντίσταση...