ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γιατί o Γαστρονομικός Τουρισμός συνδέεται άμεσα με τις εμπειρίες διακοπών

Tις κορυφαίες τάσεις στον γαστρονομικό τουρισμό, σύμφωνα με τις απόψεις 71 ειδικών του χώρου της εστίασης και των ποτών από 60 χώρες, αποκαλύπτει έκθεση που δημοσιεύει σήμερα 31 Ιανουαρίου 2019  η Παγκόσμια Ένωση Γαστρονομικών Ταξιδίων, WFTA. Η έκθεση εντόπισε τις ακόλουθες τάσεις… -Οι ταξιδιώτες και καταναλωτές νοιάζονται περισσότερο από ποτέ με ο,τιδήποτε σχετίζεται με το φαγητό και το ποτό. Το ενδιαφέρον τους συνεχίζει να αυξάνεται χάρη στο ρόλο των social media. -Η προσφορά αυθεντικών προϊόντων ή εμπειριών κρίνεται απαραίτητη. Οι επισκέπτες απαιτούν όλο και περισσότερο αυθεντικό φαγητό και ποτό και εμπειρίες. -Η ανάγκη διαφύλαξης του πολιτισμού είναι επείγουσα και δεν περιορίζεται στην κουζίνα αλλά και σε άλλα πολιτιστικά αγαθά όπως η μουσική, η μόδα, η αρχιτεκτονική και άλλα που απειλούνται από την παγκοσμιοποίηση. -Η αποτυχία να στηριχθούν μικρές επιχειρήσεις φαγητού και ποτού θα οδηγήσει στην επιτάχυνση της παγκοσμιοποίησης της τοπικής εμπειρίας, καταργώντας έτσι εντελώς έναν από τους κύριους λόγους για γαστρονομικά ταξίδια, καθώς οι προορισμοί αρχίζουν ήδη να μοιάζουν όλο και περισσότερο μεταξύ τους. -Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι θα επωφεληθούν εάν γνωρίζουν περισσότερα για την ιστορία των εμβληματικών γαστρονομικών προϊόντων και παραδόσεως της περιοχής τους, καθώς και γιατί η διαφύλαξη του γαστρονομικού πολιτισμού αποτελεί εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης. Επομένως, οι κάτοικοι θα πρέπει να θεωρούνται σημαντικός στόχος της αγοράς. -Οι εμπειρίες φαγητού και ποτού που προσφέρουν οι επιχειρήσεις και οι προορισμοί συχνά δεν ταιριάζουν με τις προσδοκίες των ταξιδιωτών. Οι επιχειρήσεις χρειάζεται να κατανοήσουν ότι δεν πωλούν απλώς προϊόντα γαστρονομίας αλλά και μια εμπειρία. Όταν οι προσδοκίες των επισκεπτών δεν ικανοποιούνται, σχηματίζεται αρνητικά εντύπωση για τον προορισμό. -Ο γαστρονομικός τουρισμός δεν τροφοδοτεί απλώς τους προορισμούς με περισσότερους τουρίστες που δημιουργούν θετικό αντίκτυπο στις τοπικές οικονομίες, αλλά μπορεί να βοηθήσει και στην προστασία της τοπικής κληρονομιάς θέτοντας στο επίκεντρο το τοπικό φαγητό και ποτό, μεταδίδοντας μια αίσθηση υπερηφάνειας στους κατοίκους και δημιουργώντας ζήτηση για εξαγωγές τοπικών προϊόντων μετά την ολοκλήρωση του ταξιδιού. Η WFTA ιδρύθηκε το 2003 ως μη κερδοσκοπικός μη κυβερνητικός οργανισμός και θεωρείται ο κορυφαίος φορέας στον κόσμο στο γαστρονομικό τουρισμό. tornosnews.gr

Διαβάστε επίσης

Υποψήφιος στην Αντιπεριφέρεια Πειραιά με τον Γιάννη Σγουρό ο Δημήτρης ΚατσικάρηςΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Ο τ. Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Πειραιά, Δημήτρης Κατσικάρης, ενόψει των Περιφερειακών εκλογών, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαϊου αποτελούν μεγάλο διακ...

Συνεργασία του Νάτσο Ντουάτο με το Μπαλέτο Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Ίδρυμα Σ. ΝιάρχοςΕλλάδα

H πρώτη συνεργασία του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με τον σπουδαίο Ισπανό χορογράφο Νάτσο Ντουάτο είναι γεγονός. Ο περιζήτητος χορογράφος και διευθυντής του Κρατικού Μπαλέτ...

Αποθέωση Κουντουρά από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού για το έργο της στον τουρισμόΕλλάδα

Την Υπουργό Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, συνεχάρη για το έργο της σε ανακοίνωσή του μέσω twitter ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (ΠΟΤ) επειδή για άλλη μία χρονι...

«Γερασμένα» δεξαμενόπλοια – οικολογικές βόμβες στις ελληνικές θάλασσεςΕλλάδα

Το φάντασμα του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» συνεχίζει να στοιχειώνει τις ελληνικές θάλασσες. Η οικολογική καταστροφή που προκλήθηκε από το ναυάγιο στον Σαρωνικό τον Σεπτέμβριο το...

Με πρωτοβουλία Κουντουρά ανοίγει μετά από 10 χρόνια και πάλι τη Σχολή Ξεναγών στη ΘεσσαλονίκηΕλλάδα

Η Υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, με πρωτοβουλία της πέτυχε το άνοιγμα τη Σχολή Ξεναγών στη Θεσσαλονίκη μετά από 10 χρόνια, που είχε κλείσει αδικαιολόγητα μαζί με τη Σχολή της...

Σε ρότα παραχώρησης 10 λιμάνιαΕλλάδα

Ξεκλειδώνουν σημαντικές επενδύσεις σε πολλά λιμάνια της χώρας. Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η κατάρτιση του νομοθετικού πλαισίου για την παραχώρηση υπηρεσιών σε 10 λιμάνια της χώρας...