ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πολιτικές αντιδράσεις για τη νέα γυναικοκτονία, επανέρχεται το αίτημα για κατοχύρωση του όρου

φοδρές είναι οι αντιδράσεις μετά την άγρια γυναικοκτονία έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων, όπου μια κοπέλα 28 ετών έπεσε νεκρή από τις πολλαπλές μαχαιριές του πρώην συντρόφου της. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επικρίνουν την έως τώρα στάση της κυβέρνησης, που αρνείται πεισματικά να προχωρήσει σε νομοθετική κατοχύρωση του όρου, μη αναγνωρίζοντας τα ειδικά και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του εγκλήματος της γυναικοκτονίας.


Το αίτημα πλέον έρχεται ξανά μετ' επιτάσεως στην επιφάνεια, όπως και επανέρχονται και οι επικρίσεις προς την κυβέρνηση που έχει επενδύσει στο αφήγημα «νόμος και τάξη», αλλά εκφράζονται φόβοι ότι η κοπέλα δεν βρήκε την προστασία που δικαιούνταν, πράγμα που διερευνά και η εισαγγελία. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης θέτουν μια σειρά από ερωτήματα, κυρίως όσον αφορά τις παραλείψεις των αρμόδιων οργάνων, που επέτρεψαν να συμβεί το έγκλημα.

 

Νέα τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για την αναγνώριση της γυναικοκτονίας


Την νομική κατοχύρωση του όρου γυναικοκτονία ζητά εκ νέου η αξιωματική αντιπολίτευση, μέσω κατάθεσης τροπολογίας από 22 βουλευτές.

 

Εντός της τροπολογίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η οποία κατατέθηκε στο πλαίσιο της συζήτησης επί νομοσχεδίου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, επισημαίνεται ότι η αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας κατά τα τελευταία έτη είναι κατακόρυφη, ενώ η διεθνής εικόνα της χώρας μας όσον αφορά τα εν λόγω ζητήματα είναι άκρως αποθαρρυντική.


Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: «Καταθέσαμε εκ νέου τροπολογία για την αναγνώριση του όρου “γυναικοκτονία” και την αναγνώριση των εγκλημάτων με σεξιστικά χαρακτηριστικά. Δυστυχώς, μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση αρνείται επίμονα να αντικρίσει τη σκληρή πραγματικότητα του καταιγισμού περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, ιδίως εις βάρος γυναικών. Καθήκον της Πολιτείας οφείλει είναι να τεθεί ένας φραγμός στην κακοποιητική συμπεριφορά. Ελάχιστη υποχρέωσή μας είναι να σηκώσουμε ένα νομοθετικό ανάχωμα απέναντι στις συγκεκριμένες εγκληματικές συμπεριφορές».

Στη δήλωσή της, η γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Ράνια Σβίγγου, για τη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους, σημειώνει τα εξής:

«Άλλη μια γυναίκα δολοφονήθηκε από τον σύντροφό της. Άλλη μια γυναικοκτονία. Η πέμπτη, από τις αρχές του χρόνου. Λίγα μέτρα έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων. Όπου το θύμα είχε πάει να καταγγείλει τον κακοποιητή σύντροφό της. 

»Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά σχετικά με τις παραλείψεις και τη στάση των αρμόδιων αστυνομικών. Θα πρέπει να διερευνηθούν, και να απαντηθούν πειστικά. Όχι με άλλη μια ΕΔΕ, «για τα μάτια του κόσμου».

»Δεν είναι η πρώτη φορά που η αστυνομία αποτυγχάνει να προστατεύσει αποτελεσματικά μια γυναίκα που απειλείται. Και που στο παρελθόν είχε πέσει θύμα κακοποίησης. Και δεν θα είναι, δυστυχώς, η τελευταία. Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα. Από σήμερα κιόλας. 

»Με αρχή, τη νομική αναγνώριση του όρου “γυναικοκτονία”. Εδώ και τρία χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καταθέσει συγκεκριμένη τροπολογία. Ο Κ. Μητσοτάκης την αρνείται πεισματικά. Αρνείται να αναγνωρίσει μια πραγματικότητα και μια αναγκαιότητα.

»Χρειάζονται πολλά ακόμα. Όπως η επαρκής στελέχωση τμημάτων ενδοοικογενειακής βίας στα αστυνομικά τμήματα όλης της χώρας. Με κατάλληλα επιμορφωμένο προσωπικό. Κι όπως η δημιουργία ενός δικτύου προστασίας κακοποιημένων γυναικών. Με ξενώνες φιλοξενίας, ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη. 

Πάνω από όλα όμως, χρειαζόμαστε μια βαθιά, δομική αλλαγή νοοτροπίας. Γιατί η μεγάλη μάχη δίνεται μέσα στην κοινωνία. Καθημερινά. Αδιάκοπα. Μέχρι να αλλάξουμε συνειδήσεις. Μέχρι να οικοδομήσουμε μια κοινωνία ασφαλή για όλες. Μέχρι το “Καμία μόνη”, από αίτημα να γίνει πραγματικότητα».


Από την πλευρά της, η τομεάρχης Κοινωνικής Συνοχής και Πρόνοιας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κατερίνα Νοτοπούλου, αναρωτιέται:

«Πόσες ακόμη Γυναίκες θύματα Έμφυλης Βίας πρέπει να θρηνήσουμε μέχρι να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα; Τι έκανε η Αστυνομία για να προστατεύσει τη Γυναίκα που πήγε να ζητήσει βοήθεια; Γιατί έφυγε δίχως να λάβει τη βοήθεια που ζήτησε; Αληθεύει ότι η 28χρονη γυναίκα ζήτησε συνοδεία περιπολικού για να πάει σπίτι της αλλά λόγω υποστελέχωσης του Α.Τ. έφυγε χωρίς να λάβει καμία βοήθεια; Αληθεύει ότι στο παρελθόν η 28χρονη γυναίκα είχε υποβάλλει μήνυση για ξυλοδαρμό και βιασμό τον πρώην σύντροφό της;».

Και επισημαίνει ότι «δυστυχώς, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που μια γυναίκα καταγγέλλει την κακοποίησή της στις αρχές και τελικά δολοφονείται, αποδεικνύοντας με τον πιο τραγικό τρόπο πως οι προσπάθειες που γίνονται για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας δεν είναι αρκετές».

Η κυρία Νοτοπούλου σημειώνει ότι «απαιτείται επαρκής στελέχωση των αστυνομικών τμημάτων ενδοοικογενειακής βίας αλλά και των κοινωνικών υπηρεσιών με λειτουργία ξενώνων φιλοξενίας για κακοποιημένες γυναίκες με αυξημένη χρηματοδότηση και μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό. Με ενίσχυση του Δικτύου Δομών για την Καταπολέμηση της Έμφυλης Βίας». «Δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για να μην λείψει ξανά Καμία», αναφέρει.

 

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ.: «Ανεπάρκεια της κυβέρνησης»
Από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, αναφερόμενος στην γυναικοκτονία των Αγίων Αναργύρων, επισήμανε:

«Μια τραγική γυναικοκτονία. Μια νέα κοπέλα, η οποία είχε καταγγείλει πριν από κάποιο χρονικό διάστημα τον δράστη, πήγε στο αστυνομικό τμήμα για να ζητήσει βοήθεια και δολοφονείται λίγα μέτρα έξω από αυτό.Αυτό το τραγικό γεγονός έρχεται σε συνέχεια μιας σειράς γεγονότων, που αποδεικνύουν ότι έχετε αποτύχει παταγωδώς στο θέμα της ασφάλειας των πολιτών. Μια σειρά τραγικά γεγονότα δείχνουν την ανεπάρκειά σας να εγγυηθείτε την ασφάλεια, ακόμα και σε περιπτώσεις ακραίες όπως είναι αυτή που συνέβη σήμερα».


Επίσης, η τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, Νάντια Γιαννακοπούλου για τη γυναικοκτονία, τόνισε ότι «δεν πάει άλλο! Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι απολύτως εκτεθειμένη όταν συνεχίζουν να γίνονται γυναικοκτονίες σε τέτοιες συνθήκες, που παρακολουθούμε όλοι σοκαρισμένοι».

Και πρόσθεσε ότι η γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους «αναδεικνύει με τον πιο τραγικό τρόπο για μια ακόμη φορά τα σοβαρά προβλήματα και την ανεπάρκεια στη δυνατότητα προστασίας γυναικών, που απειλούνται και που κάποιες δολοφονούνται».

«Ως εδώ! Η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρακολουθεί άπραγη απλά να οξύνεται αυτή η κατάσταση, αρκούμενη σε αναποτελεσματικά και αποσπασματικά μέτρα. Χρειάζεται επιτέλους συνολική και ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος», υπογράμμισε η Νάντια Γιαννακοπούλου.

 

ΚΚΕ: Να διερευνηθούν οι συνθήκες
«Δεν μπορεί να χωρέσει ο ανθρώπινος νους ότι μια 28χρονη γυναίκα δολοφονείται από πρώην σύντροφό της και μάλιστα έξω από ένα Αστυνομικό Τμήμα, όπου είχε καταφύγει για να ζητήσει βοήθεια και προστασία» επισημαίνει από τη δική του πλευρά το ΚΚΕ, που τονίζει ότι η δολοφονία της 28χρονης στους Αγίους Αναργύρους «επιβεβαιώνει με τον πιο τραγικό τρόπο τον "Γολγοθά" που συχνά αντιμετωπίζουν γυναίκες σε παρόμοια περιστατικά, από την αστυνομική αυθαιρεσία και αδιαφορία, ακόμη και για στοιχειώδη μέτρα προστασίας, όπως η συνοδεία ενός περιπολικού, μέχρι τις χρονοβόρες πολυδάπανες νομικές διαδικασίες και τις τραγικές ελλείψεις σε συμβουλευτικά κέντρα και ξενώνες για κακοποιημένες γυναίκες».


Και σημειώνει ότι «είναι πρόκληση η κυβέρνηση της ΝΔ να διαφημίζει μέτρα, όπως το panic button, που είναι ανεπαρκή, αφήνοντας τις γυναίκες απροστάτευτες ακόμα και με κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή. Αποτελεί δε διαχρονική πολιτική όλων των κυβερνήσεων που λογαριάζουν ως "κόστος" τα αναγκαία μέτρα ολόπλευρης κοινωνικής προστασίας των γυναικών από την πολύμορφη βία».

«Απαιτείται να διερευνηθούν όλες οι συνθήκες του εγκλήματος, συμπεριλαμβανομένων των ευθυνών των αστυνομικών αρχών» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

 

Νέα Αριστερά: Τροπολογία να κατοχύρωση του όρου γυναικοκτονία
Σε κατάθεση τροπολογίας για τη νομική αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία» προχωρά η Νέα Αριστερά, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Αλέξη Χαρίτση.

Σε δηλώσεις του, στο περιστύλιο της Βουλής, ο Αλέξης Χαρίτσης σημείωσε:

«Χθες βράδυ είχαμε ακόμα μία γυναικοκτονία, έξω από το αστυνομικό τμήμα όπου η 28χρονη γυναίκα είχε πάει για να ζητήσει προστασία. Δεν της την έδωσαν. Ζήτησε να τη συνοδεύσει περιπολικό στο σπίτι της. Δεν της το έδωσαν. Ενώ βρισκόταν ήδη στο Τμήμα, της είπαν να βγει έξω και να καλέσει την 'Αμεση Δράση. Εκεί, αναζητώντας βοήθεια, την βρήκε ο δολοφόνος της».


Θύμισε ότι είναι η 5η γυναικοκτονία μέσα στους πρώτους μήνες του 2024 και πρόσθεσε: «Ως εδώ! Δεν θα αφήσουμε γυναίκες να δολοφονούνται ενώ η κυβέρνηση και η αστυνομία έχουν ρόλο παρατηρητών. Προχωράμε τώρα στην κατάθεση τροπολογίας για την άμεση ποινική κατοχύρωση του όρου γυναικοκτονία. Απαιτούμε η κυβέρνηση να σταματήσει να αδιαφορεί».

Επίσης, ο Αλέξης Χαρίτσης τόνισε επιπλέον ότι η Νέα Αριστερά απαιτεί να εφαρμοστούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης των γυναικών-θυμάτων βίας σε νομικό και ψυχοκοινωνικό επίπεδο. «Κανένα panic button δεν τις προστατεύει. Οι σοβαρές πολιτικές πρωτοβουλίες τις προστατεύουν. Ούτε μία λιγότερη», τόνισε.

 

«Κόσμος»: «Να ληφθούν άμεσα μέτρα»
«Nα ληφθούν άμεσα μέτρα για την πρόληψη, την αποτροπή και την τιμωρία των γυναικοκτονιών!», ζητά και ο πολιτικός φορέας «Κόσμος» στη δική του ανακοίνωση.

Όπως τονίζει, «η άγρια δολοφονία της 28χρονης στου Αγίους Αναργύρους είναι η πέμπτη γυναικοκτονία εντός του 2024. Διαπράχθηκε, μάλιστα, λίγα μέτρα δίπλα από το Αστυνομικό Τμήμα και αφού η γυναίκα είχε ήδη καταγγείλει τον πρώην σύντροφό της για βιαιοπραγίες και απειλές».

Και σημειώνει:

«Μία ακόμα περίπτωση όπου ένας άντρας, αντιλαμβανόμενος τη γυναίκα ως ιδιοκτησία του, αρνείται να δεχτεί τις επιλογές της και προβαίνει σε δολοφονία. “Η πατριαρχία σκοτώνει”, μας λένε οι γυναικείες οργανώσεις και αποδεικνύεται ότι έχουν δίκαιο.

»Στην περίπτωση της χθεσινής γυναικοκτονίας προκύπτουν, όμως, και αμείλικτα ερωτήματα για τη στάση της ΕΛΑΣ, τα οποία καλείται ο αρμόδιος υπουργός να απαντήσει. Τι έκαναν οι αστυνομικοί του τμήματος προκειμένου να προστατεύσουν το θύμα; Πώς αξιολόγησαν παλιότερες καταγγελίες της; Υπήρχε επαρκής στελέχωση στο Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων;»

«Είναι προφανές ότι όσα μέτρα έχουν ληφθεί είναι ανεπαρκή και αναποτελεσματικά. Και είναι ακατανόητο γιατί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αρνείται πεισματικά την ποινική κατοχύρωση του όρου γυναικοκτονία παρά τα συνεχώς αυξανόμενα περιστατικά. 

»Ο “ΚΟΣΜΟΣ” καλεί την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα και πρωτοβουλίες για την πρόληψη, την αποτροπή και την τιμωρία των γυναικοκτονιών αλλά και την ενίσχυση των κρατικών μηχανισμών για την προστασία των θυμάτων

»Δεν υπάρχει άλλος χρόνος και δεν δικαιολογείται άλλη καθυστέρηση», καταλήγει.

 

Πληροφορίες από efsyn.gr 

Διαβάστε επίσης

Μητσοτάκης σε επικεφαλής φαρμακευτικών εταιρειών: Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην καινοτομίαΕλλάδα

Στην έμφαση που δίδεται στην καινοτομία στάθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντησή του με τους επικεφαλής εταιρειών και ενώσεων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φαρμακευ...

Γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους: Την Πέμπτη η απολογία του δράστη – Πένθος, οργή και ερωτήματαΕλλάδα

Το πρωί της Πέμπτης (4/4) αναμένεται να απολογηθεί στην ανακρίτρια ο 39χρονος κατηγορούμενος για τη δολοφονία της 28χρονης ακριβώς έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων. ...

Γυναικοκτονία στους Άγιους Ανάργυρους: Καρτέρι έξω από το σπίτι της 28χρονης είχε στήσει ο δράστης – Βίντεο ντοκουμέντο λίγο πριν το έγκλημαΕλλάδα

Καρτέρι στην 28χρονη, είχε στήσει ο 39χρονος πρώην σύντροφός της. Βίντεο , που βλέπει το φως της δημοσιότητας, δείχνει ότι την ακολούθησε, από το σπίτι της στο αστυνομικό τμήμα, κα...

Σε ακραία υψηλά επίπεδα η θερμοκρασία- Πού ξεπέρασε τους 31 βαθμούς Κελσίου ο υδράργυροςΕλλάδα

Σε 5 πόλεις σήμερα ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 31 βαθμούς Κελσίου , σύμφωνα με άρθρο του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.   Ειδικότερα, το meteo.gr επισημαίνει πως η θερμ...

Άγιοι Ανάργυροι: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το αστυνομικό τμήμα για τη γυναικοκτονίαΕλλάδα

Πορεία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στους Αγίους Αναργύρους για τη γυναικοκτονία 28χρονης από τον πρώην σύντροφό της, λίγα μέτρα έξω από το αστυ...

Ψηφίσθηκαν το ν/σ για τον ελάχιστο συντελεστή φορολόγησης των πολυεθνικών και η τροπολογία για τη Golden VisaΕλλάδα

Με ευρύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία υπερψηφίσθηκε το σχέδιο νόμου του Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2022/2523 του Συμβουλίου,...

Γάζα: Έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΟΗΕ σοκάρει για το μέγεθος της καταστροφήςΕλλάδα

Το κόστος των ζημιών σε κρίσιμες υποδομές στη  Γάζα  εκτιμάται σε περίπου 18,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα από την Παγκόσμια Τράπεζα και τ...