ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

"Μπαλάκι" οι ευθύνες μεταξύ φρουράρχου της Βουλής και δήμου Αθηναίων για το συνεργείο που έσβησε τα ονόματα των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών (vid)

Με αίτημα του φρουράρχου της Βουλής φαίνεται πως σβήστηκαν μέσα στη νύχτα τα ονόματα των θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη από το πεζοδρόμιο μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη. Ευθύνες και στις υπηρεσίες καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων. Τι απαντά η αρμόδια αντιδήμαρχος και το γραφείο του Χάρη Δούκα.
Τη δίκαιη οργή των πολιτών προκάλεσε η… μεταμεσονύχτια κίνηση του συνεργείου καθαρισμού του Δήμου Αθηναίων να σβήσει τα ονόματα των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών που είχαν γράψει διαδηλωτές μπροστά από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, στο Σύνταγμα.


Η ενέργεια αυτή αυτομάτως προκάλεσε εύλογα ερωτηματικά ως προς το αν υπήρξε σχετική άνωθεν εντολή και, αν υπήρξε, από πού αυτή προήλθε, ώστε το συνεργείο καθαρισμού να σπεύσει στο σημείο με υδροφόρες και να σβήσουν τα ονόματα των θυμάτων, όπως φαίνεται στα σχετικά video που έχουν γίνει viral στο διαδίκτυο.

Βάσει…πρωτοκόλλου
Σε επικοινωνία μέσω ενημέρωσης με το περιβάλλον του Χάρη Δούκα ξεκαθαρίστηκε πως ο Δήμος Αθηναίων και συγκεκριμένα η Διεύθυνση Καθαριότητας δεν έδωσε εντολή για την κίνηση του συνεργείου.

Όπως σημειώνουν στον Δήμο Αθηναίων, για την καθαριότητα της περιοχής του Συντάγματος, και δη του σημείου μπροστά από το Μνημείο, είναι η προβλεπόμενη διαδικασία που ακολουθείται καθημερινά και δη μετά από πορείες. Δηλαδή υπάρχει ένα …πρωτόκολλο που υλοποιήθηκε με προσήλωση στην Ελλάδα του “πάμε κι όπου βγει”.


Αυτό αναφέρουν από τον Δήμο, έγινε και το βράδυ της Τετάρτης, χωρίς να έχει δοθεί εντολή στους εργαζόμενους να σβήσουν τα ονόματα, οι οποίοι ενήργησαν αυτόβουλα και απαρέγκλιτα από το πρωτόκολλο καθαριότητας, χωρίς να ενημερώσουν ή να ρωτήσουν τους αρμόδιους.

“Αν είχαμε ρωτηθεί θα είχαμε δώσει εντολή να μην τα σβήσουν”
Από την πλευρά της, η Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ρωξάνη Μπέη δήλωσε στο Action24 TV και το Mega πως δεν γνώριζε ότι το συνεργείο έσβησε τα ονόματα και πως αν γνώριζε ότι θα προβούν σε αυτή την ενέργεια θα έδινε εντολή να μην το πράξουν.

“Είναι ένα συνεργείο δύο ανθρώπων που πηγαίνει εκεί κάθε βράδυ, πόσω μάλλον μετά από πορεία. Δεν ξέρω αν ήταν εκεί ο προϊστάμενος ή αν πέρασε από εκεί. Ο προϊστάμενος ίσως θα έπρεπε να έχει ρωτήσει. Τόσο ο προϊστάμενος της βάρδιας, όσο οι εργαζόμενοι δεν το σκέφτηκαν. Ήταν παράλειψη”.

Στη συνέχεια πρόσθεσε, πως “εγώ ενημέρωση δεν είχα. Δεν ρωτήθηκα για το αν πρέπει να σβηστούν τα ονόματα. Αν είχα ρωτηθεί προφανώς θα έλεγα να τα αφήσουν. Δεν περίμενα ότι θα τα σβήσουν. Αν είχα ρωτηθεί θα είχα δώσει εντολή να μην τα σβήσουν. Οι εργαζόμενοι έκαναν απλά τη δουλειά τους“. Τόνισε, μάλιστα, πως το αίτημα ήρθε από τον φρούραρχο της Βουλής, κάτι που εάν δεν αποτελεί μετάθεση της ευθύνης, προκαλεί ακόμα περισσότερα ερωτηματικά σχετικά με το εάν υπήρχε ή όχι γνώση του προεδρείου της Βουλής και του γραφείου του Κωνσταντίνου Τασούλα. Δύσκολα μπορεί να υποστηρίξει κάτι τέτοιο κανείς, ωστόσο είναι προφανές πως ουδείς στην αλυσίδα υπευθύνων δεν σκέφτηκε πόσο προκλητικό ήταν κάτι τέτοιο.


Η Ρωξάνη Μπέη πάντως, λίγο αργότερα, απολογήθηκε για το συμβάν με ανάρτησή της στο Facebook:

Συνεργείο της καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων έσβησε χθες βράδυ τα ονόματα των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, που είχαν γραφτεί στην πλατεία Συντάγματος, μετά από πρόσκληση του φρουράρχου της Βουλής.
Δηλώνω κατηγορηματικά ότι ουδέποτε έδωσα εντολή να συμβεί κάτι τέτοιο και ουδέποτε ενημερώθηκα γι’ αυτήν την αδικαιολόγητη ενέργεια η οποία με βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετη. Η κριτική που ασκείται είναι απολύτως δικαιολογημένη.
Ζητώ συγγνώμη από τις οικογένειες και από τους χιλιάδες πολίτες, ανάμεσα στους οποίους ήμουν και εγώ, που διαδήλωσαν, ζητώντας δικαιοσύνη για τα θύματα των Τεμπών και που προέβησαν σε αυτή την κίνηση υψηλού συμβολισμού.

 

Το αίτημα της Βουλής για να σβηστούν τα ονόματα

Παράλληλα, σύμφωνα με το περιβάλλον της Διεύθυνσης Καθαριότητας, το αίτημα για να μεταβεί το συνεργείο καθαρισμού στο Σύνταγμα έγινε από την Προεδρική Φρουρά, η οποία φρουρεί το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Συγκεκριμένα, ο φρούραρχος της Βουλής έστειλε πρόσκληση στο αρμόδιο τμήμα της Διεύθυνσης Καθαριότητας το μεσημέρι της Τετάρτης, με εργαζόμενους να μην πηγαίνουν αρχικά στο σημείο, όπως ανέφεραν, “λόγω επεισοδίων”. Κάτι που, σύμφωνα με όσα αναφέρουν από τον Δήμο, έπραξε η βραδινή βάρδια, χωρίς να υπάρξει ενημέρωση προς τον Διευθυντή Καθαριότητας.

 

Από τον Δήμο Αθηναίων ξεκαθαρίζουν πως δεν δόθηκε εντολή προς τους εργαζόμενους να σβήσουν τα ονόματα των θυμάτων των Τεμπών. Από την άλλη, βέβαια, δεν δόθηκε και η αντίθετη εντολή, δηλαδή να μην τα σβήσουν. Κι εδώ η ευθύνη βαρύνει τις υπηρεσίες καθαριότητας και έμμεσα την αρμόδια αντιδήμαρχο Ρωξάνη Μπέη.

Μολονότι, λοιπόν, καθίσταται σαφές πως η ενέργεια αυτή δεν ήταν προϊόν εντολής, γίνεται αντιληπτό πως, ακόμη κι αν πρόκειται για απερισκεψία και έλλειψη συνεννόησης των αρμοδίων, δηλαδή Διεύθυνσης Καθαριότητας, προϊσταμένου βάρδιας και υπαλλήλων, ο Δήμος θα έπρεπε να έχει προνοήσει ώστε να αποφευχθεί μία τέτοια κίνηση, η οποία προκάλεσε δίκαιες αντιδράσεις.

Πάντως, από το περιβάλλον του Χάρη Δούκα αναφέρουν πως θα διερευνήσουν εσωτερικά το περιστατικό, για τη διακρίβωση και την απόδοση ευθυνών.

 

Πηγή: libre.gr 

Διαβάστε επίσης

Ο Ανδρέας Παπανδρέου διευθύνων σύμβουλος στον Εθνικό Κήπο με απόφαση Δούκα – Μπαίνει στην κούρσα για Α’ ΑθήναςΕλλάδα

Επικεφαλής στην ανώνυμη εταιρία του Δήμου της Αθήνας, που διαχειρίζεται τον Εθνικό Κήπο αναλαμβάνει ο  Ανδρέας Παπανδρέου , γιος του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.   Η τοπο...

Πυρκαγιές, καθυστερήσεις στο Εθνικό Κτηματολόγιο, διαφθορά και η υγεία στις δυσπρόσιτες περιοχές, στο "μικροσκόπιο" του Ελεγκτικού ΣυνεδρίουΕλλάδα

Το επέκεινα των δασικών πυρκαγιών, οι παθογένειες που δημιουργούν καθυστερήσεις στο Κτηματολόγιο, η διαφθορά στους τομείς δημόσιας δράσης και οι υπηρεσίες υγείας στις δυσπρόσιτες π...

Από αύριο οι μειώσεις τιμών σε πάνω από 3.000 προϊόντα - Αναλυτικά η λίσταΕλλάδα

Ξεκινά την Παρασκευή 1η Μαρτίου η εφαρμογή τεσσάρων νέων δραστικών κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την τόνωση του υγιούς ανταγωνισμού στο σύνολο της εφοδ...

Τραγωδία στα Τέμπη: Φοιτητές ξαναγράφουν τα ονόματα των θυμάτων μπροστά στον Άγνωστο ΣτρατιώτηΕλλάδα

Πολλές ήταν οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την επιχείρηση  καθαρισμού των ονομάτων των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών  , που είχαν γραφτεί στην πλατεία Συντάγματος, ανήμερα τ...

Πέντε Έλληνες ευρωβουλευτές με επιρροή στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το EUMatrixΕλλάδα

Πέντε από τους 21 Έλληνες ευρωβουλευτές συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο με τους ευρωβουλευτές, που ασκούν τη «μεγαλύτερη επιρροή στην Ευρωπαϊκή Ένωση» , στο σύνολο των 705 , με βά...

"Βόμβες" Χαλκιά για Τέμπη:"Αν είχαν ολοκληρωθεί οι συμβάσεις, το δυστύχημα στα δεν θα είχε συμβεί"Ελλάδα

«Στο πόρισμα της δική μας πρώτης τριμελούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το δυστύχημα στα Τέμπη επισημαίνεται ότι διαπιστώθηκαν ελλείψεις και λάθη» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο Ιωάννης Χαλκι...