Απεργιακός πυρετός σήμερα στη χώρα και μετακινήσεις μετ’ εμποδίων, αφού οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς πραγματοποιούν απεργιακή κινητοποίηση ως ένδειξη τιμής και σεβασμού στη μνήμη των 57 θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών.

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την τραγωδία, στην απεργία συμμετέχουν, τα ακόλουθα σωματεία, ζητώντας ασφαλείς μεταφορές με προσλήψεις προσωπικού, συνεχή εκπαίδευση προσωπικού και διαρκή βελτίωση όλων των υπαρχόντων ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας:

  • Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ
  • Σωματείο Εργαζομένων Τραμ και Αστικών Μέσων Σταθερής Τροχιάς ΣΤΑΣΥ (ΣΕΤ)
  • Σωματείο Ηλεκτροδηγών και Λοιπών Εργαζομένων Κίνησης στη ΣΤΑΣΥ ΑΕ (ΣΗΕΚ)
  • Συνδικάτο Σταθμαρχών – Πρώτη Γραμμή
  • Σωματείο Ηλεκτροδηγών Τραμ Αττικής (ΣΗΤΑ)
  • Σωματείο Ηλεκτροδηγών Αττικό Μετρό (ΣΗΑΜ)
  • Σωματείο Εργαζομένων Κέντρου Ελέγχου Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΚΕΛΜΑ)

«Εμείς, που εργαζόμαστε καθημερινά για ασφαλή μέσα σταθερής τροχιάς, το φωνάζαμε και το φωνάζουμε ότι πάνω απ’ όλα προέχει η ασφάλεια του επιβατικού κοινού και των εργαζόμενων στα μέσα, δίχως καμία “έκπτωση”» τονίζουν τα σωματεία εργαζομένων και επισημαίνουν ότι «για την οικογένεια των σιδηροδρομικών η απεργία της 28ης του Φλεβάρη είναι μέρα μνήμης για τους 57 συνανθρώπους μας και ημέρα αγώνα για έναν καλύτερο και ασφαλή σιδηρόδρομο σε όλα τα μέσα, όπως ακριβώς αξίζει σε όλους μας».

Πώς θα κινηθούν μετρό, ΗΣΑΠ, προαστιακός, λεωφορεία

Μετρό, τρένο (ΗΣΑΠ) και Προαστιακός τραβούν χειρόφρενο για όλο το 24ωρο, συμμετέχοντας «αφενός ως ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών και αφετέρου στέλνοντας μήνυμα – απαίτηση προς κάθε κατεύθυνση ότι για εμάς τους Σιδηροδρομικούς πάνω από όλους και πάνω από όλα είναι η ασφάλεια των επιβατών και των εργαζομένων».

Τα λεωφορεία και τα τρόλεΐ την Τετάρτη θα κινούνται από τις 09:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ.

H έξοδος οχημάτων από τα αμαξοστάσια αναμένεται στις 8:30 π.μ., ενώ τα τελευταία δρομολόγια αναμένεται να αναχωρήσουν από τις αφετηρίες γύρω στις 20:00. 

Χωρίς ταξί – κανονικά (;) οι πτήσεις

Υπενθυμίζεται ότι χειρόφρενο από χθες και για σήμερα έχουν τραβήξει και τα ταξί, καθώς το ΣΑΤΑ εξήγγειλε 48ωρη απεργία.

Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου.

Κανονικά, ωστόσο, αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι πτήσεις, σύμφωνα με ανακοινώσεις των αεροπορικών εταιρειών, καθώς η απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας κηρύχθηκε παράνομη. 

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Δεμένα αναμένεται να παραμείνουν τα πλοία που αναχωρούν την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης τεσσάρων ναυτεργατικών σωματείων.

Τα ναυτεργατικά σωματεία διεκδικούν λύσεις στα εργασιακά και  συνταξιοδοτικά θέματα  υπογραφή συμβάσεων με ουσιαστικές αυξήσεις και μέτρα για την ακρίβεια. Δείτε εδώ αναλυτικά. 

Ποιοι άλλοι απεργούν

Στην 24ωρη γενική απεργία συμμετέχουν εργατικά κέντρα, ομοσπονδίες, σωματεία, σύλλογοι και άλλοι φορείς και συλλογικότητες.

Απεργούν δάσκαλοι, καθηγητές, τραπεζοϋπάλληλοι, νοσοκομειακοί γιατροί.

Οι δημοσιογράφοι συμμετέχουν με 4ωρη στάση εργασίας, 12:00 – 16:-00.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν στο κέντρο της Αθήνας εξαιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, για την καλύτερη διαχείριση της κυκλοφορίας και την αποσυμφόρηση της κίνησης, η Ελληνική Αστυνομία θα λάβει, τα αναγκαία μέτρα τροχαίας με την πραγματοποίηση εκτροπών και διακοπών κυκλοφορίας.

Ειδικότερα, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν σε οδούς περιμετρικά των Προπυλαίων, της Πλατείας Κλαυθμώνος, της Πλατείας Ομονοίας (Πειραιώς, Πατησίων κ.λπ.), της Πλατείας Συντάγματος (Λεωφόρους Αμαλίας, Βασιλίσσης Σοφίας) καθώς και σε Πανεπιστημίου και Σταδίου.

Στο πλαίσιο αυτό και λαμβάνοντας υπόψη τη συμμετοχή στην απεργία και των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, η ΕΛΑΣ απευθύνει έκκληση στους οδηγούς των οχημάτων να αποφύγουν τη μετακίνησή τους στο κέντρο της πόλης και ιδιαίτερα στους παραπάνω οδικούς άξονες και περιμετρικά αυτών, μέχρι την ολοκλήρωση των κινητοποιήσεων.

Σε περίπτωση εφαρμογής επιπλέον κυκλοφοριακών ρυθμίσεων θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση