ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αίγινα: Εορτή του Αγίου Κρίσπου, ιδρυτή της Εκκλησίας της Αίγινας.

Εορτάζει σήμερα 8 Δεκεμβρίου ο Άγιος Κρίσπος, απόστολος και ευαγγελιστής της Αίγινας.

  Ο  εικονιζόμενος ναός  του Αγίου Κρίσπου στην περιοχή "Άγιοι"  της Αίγινας  είναι ο μοναδικός που είναι αφιερωμένος στη μνήμη  του Αγίου  που κήρυξε  το χριστιανισμό στην Αίγινα. Ο ναός είναι από τους νεότερους που κτίστηκαν στην Αίγινα  και καλύπτει τις ενοριακές ανάγκες  μιας μεγάλης περιοχής στα  βόρεια  του νησιού. Εφημέριος  του ναού εδώ και  δεκαετίες είναι ο ακούραστος πατέρας Φανούριος Μακαρατζής ο οποίος συνεπικουρούμενος από το Εκκλησιαστικό συμβούλιο, τους ενορίτες και τους παραθεριστές  της περιοχής έχει κατορθώσει να διατηρεί σε άριστη κατάσταση το ναό.

Ο Κρίσπος, ο οποίος ονομάζεται και Σωσθένης, ακούει το κήρυγμα του Παύλου στην Κόρινθο και όχι μόνο εντυπωσιάζεται, αλλά πιστεύει και ζητά να βαπτισθεί. O Κρίσπος και η οικογένειά του βαπτίζονται χριστιανοί από τον Απόστολο Παύλο. Ο ίδιος ο Παύλος αναφέρει: « Ευχαριστώ τω Θεώ ότι ουδένα υμών εβάπτισα ει μη Κρίσπον και Γάιο»’.[ Α΄ Κορ. α΄ 14]. Στην ίδια επιστολή ο Απόστολος Παύλος τον χαρακτηρίζει συστρατιώτη του.

Η πράξη αυτή του Κρίσπου ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Οι Ιουδαίοι της Κορίνθου ξεσηκώνονται εναντίον του Παύλου και του Κρίσπου. Ο Κρίσπος ακολουθεί τον Παύλο στην Μικρά Ασία όπου και χειροτονείται επίσκοπος Κολοφώνος - σημαντικής πόλης κοντά στην Έφεσο - και διακρίνεται για την αυταπάρνησή του και την ικανότητα να διδάσκει τους άλλους. Σε επιστολή που γράφει ο Απόστολος Παύλος από την Έφεσο αναφέρει : «Παύλος κλητός Απόστολος Ιησού Χριστού δια θελήματος Θεού και Σωσθένης ο αδελφός τη Εκκλησία του Θεού τη ούση εν Κορίνθω…» [Α΄Κορ. α΄2] Κατά την διάρκεια της δεύτερης επίσκεψης του Παύλου στην Κόρινθο τον συνοδεύει και ο Κρίσπος.

Ο Απόστολος Παύλος αποφασίζει να αναθέσει στον Κρίσπο μια μεγάλη αποστολή. Τον στέλνει στην Αίγινα , η οποία βρίσκεται αντίκρυ στο Σαρωνικό κόλπο και είναι ειδωλολατρική. Ο Απόστολος Παύλος τοποθετεί στο νησί ως επίσκοπο τον Κρίσπο, παρά το γεγονός ότι πάνω στην Αίγινα δεν υπάρχει ούτε ένας Χριστιανός. Στην απόφαση αυτή οδηγείται, γιατί θέλει να ενδυναμώσει την προσπάθεια του Κρίσπου, και έτσι να έχει γρήγορα αποτελέσματα και να προσελκύσει πολλούς ανθρώπους στην νέα θρησκεία.

Ο Κρίσπος ερχόμενος στην Αίγινα αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, γιατί, όπως είπαμε και προηγουμένως, η Αίγινα ήταν ειδωλολατρική. Εργάζεται όμως σκληρά, και το έργο του αποδίδει καρπούς.

Για το έργο του στην Αίγινα δεν έχουν διασωθεί μαρτυρίες. Ωστόσο η Επισκοπή της Αίγινας θεωρείται η πρώτη της Ελλάδος και διατηρήθηκε μέχρι το 1852.

Διαβάστε επίσης

Αίγινα: Δελτίο τύπου της οργάνωσης ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ:Ακρίβεια: Ο μεγάλος πονοκέφαλος των νοικοκυριών ενόψει των εορτών.Αίγινα

Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες, φίλες και φίλοι, Η Οργάνωση μας συνεχίζει τη καμπάνια κατά της ακρίβειας με ανάρτηση πανό στη κοινότητα Μεσαγρού Αίγινας,παράλληλα ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ τ...

Αίγινα: "Η γιαγιά Singer" παρουσίαση του χριστουγεννιάτικου διηγήματος του Γ. Μπήτρου.Αίγινα

Πρόσκληση Σας  προσκαλούμε σε μια Χριστουγεννιάτικη βραδιά με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου  του Γιώργου Μπήτρου, «Η γιαγιά Singer », την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου και ώρα 19.00 στ...

Αίγινα: ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:Αντισυνταγματικές οι διατάξεις του νόμου Θεοδωρικάκου για τους Δήμους         Αίγινα

     Η απόφαση αυτή «Συνιστά νίκη των δημοκρατικών δυνάμεων της Αυτοδιοίκησης όλης της χώρας»    και την πλήρη δικαίωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, που είχε εξαρχής και με επι...