ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ιταλία: Η Μελόνι λέει «όχι» στις συναλλαγές με κάρτα για μικρά ποσά

Στο προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού για το έτος 2023, η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι πρότεινε να δοθεί στους Ιταλούς εμπόρους το δικαίωμα να αρνούνται ηλεκτρονικές πληρωμές για συναλλαγές κάτω των 60 ευρώ. Η ιταλική κυβέρνηση σκοπεύει, επίσης, να αυξήσει από 1.000 ευρώ σε 5.000 ευρώ το ανώτατο όριο για τις νόμιμες συναλλαγές με μετρητά.


Εάν προχωρήσουν αυτά τα σχέδια, τότε οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων στην Ιταλία ίσως «γλιτώσουν» σύντομα από ένα μέρος των… τραπεζικών χρεώσεων/προμηθειών που συνοδεύουν κάθε πληρωμή με κάρτα.

Η 45χρονη Μελόνι είχε επικρίνει προεκλογικά ως «παράνομο δώρο υπέρ των τραπεζών» και «κρυφό φόρο» σε βάρος των μικρών επιχειρήσεων και των νοικοκυριών την προσπάθεια της Ιταλίας να προωθήσει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση συνασπισμού υπό τη Μελόνι (Αδέλφια της Ιταλίας, Λέγκα, Φόρτσα Ιτάλια) ελέγχει άνετα τις πλειοψηφίες των εδρών σε Βουλή και Γερουσία. Με άλλα λόγια, προς το παρόν τουλάχιστον, στο εσωτερικό δείχνει ισχυρή.


Θα αντιδράσουν οι Βρυξέλλες; 
Ειδικά στο θέμα των ηλεκτρονικών πληρωμών ωστόσο, θα μπορούσε να συναντήσει αντίσταση από τις Βρυξέλλες, οι οποίες συμβούλευσαν τη Ρώμη να προωθήσει τις ψηφιακές πληρωμές στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ σχεδίου ανάκαμψης από την Covid, προκειμένου έτσι να επιταχυνθεί η ανάπτυξη και να μπουν σε πιο στέρεες βάσεις τα δημόσια οικονομικά της Ιταλίας που υπενθυμίζεται πως είναι και η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

 

Το αντεπιχείρημα της φοροδιαφυγής 
Πολιτικοί αντίπαλοι της Μελόνι, όπως ο Κάρλο Καλέντα του κεντρώου κόμματος Azione, καταγγέλλουν πως όσα προτείνει επί του παρόντος η κυβέρνηση αναφορικά με τις ηλεκτρονικές πληρωμές πρόκειται να ενισχύσουν τη φοροδιαφυγή μεταξύ των μικρών επιχειρήσεων.

Ο μέσος Ιταλός καταναλωτής χρησιμοποιούσε το 2020 κάρτες για σχεδόν 86 συναλλαγές ετησίως, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ την ίδια χρονιά ήταν 156, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ιταλίας.



Ωστόσο, όσο περνά ο καιρός οι ηλεκτρονικές πληρωμές – που αντιμετωπίζονται και ως εργαλείο μείωσης της φοροδιαφυγής – στη χώρα αυξάνονται. Το πρώτο εξάμηνο του 2022 άγγιξαν τα 182 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας μια αύξηση της τάξεως του 22% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021.


Παράπονα για τις υψηλές προμήθειες 
Ωστόσο, οι ιταλικές επιχειρήσεις εκφράζουν παράπονα για το υψηλό κόστος των ψηφιακών πληρωμών. Οι συναλλαγές που δεν ξεπερνούν τα 5 ευρώ συνήθως δεν συνοδεύονται από κάποια χρέωση/προμήθεια. Για όλα τα άλλα ποσά ωστόσο, οι χρεώσεις/προμήθειες ποικίλουν. Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις πληρώνουν από 0,5% έως 1,5% επί της αξίας της κάθε συναλλαγής, ενώ οι μικρές επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά.

Μέχρι στιγμής πάντως, οι Βρυξέλλες δεν έχουν σχολιάσει δημόσια τα σχέδια της Μελόνι.

 

Πηγή: FT

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός: Σημαντική ανακοίνωση για φάρμακο στην Βρετανία – Έλληνας γιατρός επικεφαλήςΚόσμος

Φάρμακο  για διάφορες  ηπατικές παθήσεις , μπορεί να αποτρέψει τη λοίμωξη Covid-19 και να προστατεύσει από μελλοντικές παραλλαγές του  κορωνοϊού , ανακοίνωσαν επιστήμονες στη Βρετα...

Σολτς: Πρέπει να αποφύγουμε να διαιρέσουμε τον κόσμο σε συνασπισμούς, όπως είχε γίνει κατά τον Ψυχρό ΠόλεμοΚόσμος

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς προειδοποίησε κατά της δημιουργίας ενός νέου Ψυχρού Πολέμου με τη διαίρεση του κόσμου σε συνασπισμούς και ζήτησε να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για...

3 νεκροί, 6 τραυματίες σε έκρηξη δεξαμενής καυσίμων σε βάση στρατηγικών βομβαρδιστικών στη ΡωσίαΚόσμος

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι έξι τραυματίστηκαν όταν εξερράγη δεξαμενή καυσίμων σε αεροπορική βάση κοντά στην πόλη Ριαζάν, νοτιοανατολικά της Μόσχας, μετ...