ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συρία: Στους 100 οι νεκροί από την βύθιση σκάφους με μετανάστες – Δέκα παιδιά ανάμεσα στα θύματα

Άλλο ένα πτώμα ανασύρθηκε από τη θάλασσα ανεβάζοντας σε 100 τον αριθμό των νεκρών από τη βύθιση την Πέμπτη ανοιχτά των ακτών της Συρίας σκάφους που μετέφερε μετανάστες και είχε αποπλεύσει από τον Λίβανο, σύμφωνα με τα επίσημα συριακά μέσα ενημέρωσης.

Ο απολογισμός των νεκρών του ναυαγίου αυτού, που είναι από τα πιο πολύνεκρα στην ανατολική Μεσόγειο, αυξήθηκε πολλές φορές μετά τον εντοπισμό των πρώτων θυμάτων την Πέμπτη, ενώ μόνον 20 επιζώντες έχουν περισυλλεγεί από τους περίπου 150 ανθρώπους που επέβαιναν στο σκάφος.

«Ο αριθμός των θυμάτων του λιβανικού πλοίου έφτασε τους 100 σήμερα, καθώς ανασύρθηκε άλλο ένα πτώμα», δήλωσε ο γενικός διευθυντής των συριακών λιμένων Σάμερ Κμπράσλι, τις δηλώσεις του οποίου επικαλείται το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana.

Όλοι οι επιζώντες έχουν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο, διευκρίνισε το Sana.

Νέα τραγωδία με παιδιά και ηλικιωμένους

Οι επιβαίνοντες στο πλοίο που είχε αποπλεύσει από την πόλη της Τρίπολης, στον βόρειο Λίβανο, από τις πιο φτωχές της χώρας, ήταν στην πλειονότητά τους Λιβανέζοι, Σύροι και Παλαιστίνιοι, και μεταξύ αυτών βρίσκονταν επίσης παιδιά και ηλικιωμένοι.

«Η νέα τραγωδία», όπως χαρακτήρισε το ναυάγιο ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι, συγκλόνισε τον Λίβανο.

Ο Γκράντι κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει για να «βελτιωθούν οι συνθήκες (ζωής) των ανθρώπων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, όπως και αυτές των κοινοτήτων που τους υποδέχονται».

Αύξηση αριθμού μεταναστών από το 2020

Ο Λίβανος έχει δεχτεί περισσότερους από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες από τη Συρία που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και εδώ και τρία χρόνια βυθίζεται σε σοβαρή οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση.

Από το 2020 παρατηρείται αύξηση του αριθμού των μεταναστών που αποπλέουν από τον Λίβανο για την Ευρώπη σε αναζήτηση καλύτερης ζωής.

Δέκα παιδιά βρίσκονται μεταξύ των θυμάτων του ναυαγίου αυτού, σύμφωνα με την Unicef.

«Χρόνια πολιτικής αστάθειας και οικονομικής κρίσης στον Λίβανο έχουν βυθίσει πολλά παιδιά και οικογένειες στη φτώχεια, πλήττοντας την υγεία τους, την ευημερία τους και την παιδεία τους», υπογράμμισε η περιφερειακή διευθύντρια της Unicef για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική Αντέλ Χοντρ.

«Οι κάτοικοι του Λιβάνου ζουν σε καταστροφικές συνθήκες, οι οποίες πλήττουν όλον τον κόσμο, αλλά είναι ιδιαίτερα σοβαρές για τους πιο ευάλωτους, κυρίως τους πρόσφυγες».

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 38 σκάφη που μετέφεραν περισσότερους από 1.500 ανθρώπους απέπλευσαν ή προσπάθησαν να αποπλεύσουν παράνομα από τον Λίβανο ανάμεσα στον Ιανουάριο και τον Νοέμβριο του 2021.

Διαβάστε επίσης

Νέα επίθεση Ερντογάν στην Ελλάδα: Δεν θα σας σώσουν τα αμερικανικά όπλα στα νησιά και τη ΘράκηΚόσμος

Συνεχίζεται το τουρκικό παραλήρημα κατά της Ελλάδας, καθώς μετά το διάβημα, στο οποίο προέβη η Άγκυρα προς τον Έλληνα Πρέσβη Χριστόδουλο Λάζαρη και τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν ...

Nord Stream 1: Προειδοποίηση για διαρροές σε Σουηδία, Δανία – «Ζημία ή σαμποτάζ» βλέπει το ΚρεμλίνοΚόσμος

Οι ναυτιλιακές αρχές της Σουηδίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι εξέδωσαν προειδοποίηση για δύο διαρροές στο ρωσικής κατασκευής δίκτυο αγωγώνφυσικού αερίου Nord Stream στη Βαλτική Nord Str...

Ο βασιλιάς Κάρολος είναι πρόθυμος να δώσει τίτλους στον Άρτσι και τη Λίλιμπετ με έναν όροΚόσμος

Δύο εβδομάδες μετά τον θάνατο της βασίλισσας Eλισάβετ και τα παιδιά του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ εξακολουθούν να αναφέρονται στην επίσημη ιστοσελίδα της βασιλικής οικογέν...

Ουκρανία: Ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί μετά τα δημοψηφίσματα σε 4 περιοχές για την ένταξή τους στη ΡωσίαΚόσμος

Καθώς σήμερα ολοκληρώνεται η ψηφοφορία για τα δημοψηφίσματα που διεξάγονται σε τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας οι οποίες ελέγχονται από τη Μόσχα, η ένταξή τους στη Ρωσία ενδέχεται ...

Έκρηξη βόμβας στην Τουρκία - Νεκροί ένας αστυνομικός και δύο γυναίκες καμικάζιΚόσμος

Αστυνομικός σκοτώθηκε αργά χθες Δευτέρα το βράδυ όταν εξερράγη βόμβα κοντά σε αστυνομική εγκατάσταση στη νότια επαρχία Μερσίνη της Τουρκίας και ακόμη ένας τραυματίστηκε, ανακοίνωσε...

Η NASA χτύπησε αστεροειδή για να τον εκτρέψει από την πορεία του - Πρωτιά για την ανθρωπότηταΚόσμος

Η πρόσκρουση επιβεβαιώθηκε: διαστημόπλοιο της NASA, της υπηρεσίας διαστήματος των ΗΠΑ, έπεσε εσκεμμένα πάνω σε αστεροειδή με σκοπό να μεταβληθεί η πορεία του με τη δύναμη της κινητ...

Ολοκληρώνονται τα δημοψηφίσματα στις τέσσερις περιφέρειες της Ουκρανίας οδεύουν να προσαρτηθούν από τη ΡωσίαΚόσμος

Τέσσερις περιφέρειες της Ουκρανίας, υπό τον έλεγχο -πλήρη ή μερικό- των ένοπλων δυνάμεων της Ρωσίας, ολοκληρώνουν σήμερα την ψηφοφορία στο πλαίσιο των δημοψηφισμάτων για την προσάρ...