ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αντιμέτωπος με το νόμο περί κατασκοπείας ο Τραμπ- FBI: Εντοπίστηκαν 11 φάκελοι με άκρως απόρρητα έγγραφα στην έπαυλή του στην Φλόριντα

Αντιμέτωπος με τον νόμο περί κατασκοπείας βρίσκεται, σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ανοίγοντας μια βαθιά πολιτική σύγκρουση μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών με απροσδιόριστη έκβαση.

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Αμερική ήταν το μεγάλο θέμα της εβδομάδας, που ξεκίνησε με τη Γερουσία να υπερψηφίζει το 4ο και σημαντικότερο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μπάιντεν, για δράσεις κατά της κλιματικής αλλαγής, φορολογική μεταρρύθμιση και ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Την επόμενη μέρα το FBI χτύπησε -με ένταλμα έρευνας και κατάσχεσης- την πόρτα της έπαυλης του πρώην προέδρου στη Φλόριντα. Ο Τραμπ άρχισε να κινητοποιεί τους φανατικούς οπαδούς του καταγγέλλοντας εισβολή και καταστροφές από πράκτορες του “τριτοκοσμικού κράτους των ακραίων αριστερών Δημοκρατικών”.

Την Τετάρτη ο Τραμπ παρουσιάστηκε στην εισαγγελία της Νέας Υόρκης για ένορκη κατάθεση στην ανάκριση για φορολογικές και τραπεζικές απάτες της εταιρείας ακινήτων του. Του έγιναν περίπου 400 ερωτήσεις και απάντησε μόνο σε μια: το όνομά του. Για όλες τις υπόλοιπες επικαλέστηκε το άρθρο του Συντάγματος που επιτρέπει να μην απαντήσει κάποιος αν κινδυνεύει να ενοχοποιηθεί από αυτά που θα πει, εδώ.

Την Πέμπτη ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι ζήτησε δικαστική άδεια να δημοσιοποιήσει το ένταλμα έρευνας και το πρωτόκολλο κατάσχεσης. Μέσα σε ελάχιστες ώρες είχε “διαρρεύσει” ότι το FBI βρήκε στην έπαυλη και κατάσχεσε 11 κιβώτια με έγγραφα, μεταξύ τους και εξαιρετικά ευαίσθητα διαβαθμισμένα, για το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας, που ο Τραμπ -φυσικά παρανόμως- είχε πάρει μαζί του φεύγοντας από τον Λευκό Οίκο

Όπως έγινε επισήμως γνωστό, ομοσπονδιακοί πράκτορες αφαίρεσαν άκρως απόρρητα έγγραφα όταν ερεύνησαν την κατοικία του πρώην προέδρου Donald J. Trump στη Φλόριντα τη Δευτέρα στο πλαίσιο έρευνας για πιθανές παραβιάσεις του νόμου περί κατασκοπείας και άλλων νόμων, σύμφωνα με ένταλμα έρευνας που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή.

Οι πράκτορες του FBI κατέσχεσαν συνολικά 11 σετ εγγράφων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων με την ένδειξη «διαβαθμισμένα/TS/SCI» — συντομογραφία για «άκρως απόρρητες/ευαίσθητες πληροφορίες διαμερισμάτων», σύμφωνα με μια απογραφή των υλικών που κατασχέθηκαν κατά την έρευνα. Οι πληροφορίες που κατηγοριοποιούνται με αυτόν τον τρόπο προορίζονται για προβολή μόνο σε ασφαλή κρατική εγκατάσταση.

Ήταν η τελευταία εκκωφαντική αποκάλυψη από τη σειρά ερευνών που περιστρέφονται γύρω από τις προσπάθειές του Τραμπ να διατηρήσει την εξουσία μετά την ήττα του στις εκλογές, τις επιχειρηματικές πρακτικές του και τον χειρισμό του κυβερνητικού υλικού που πήρε μαζί του όταν έφυγε από τον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με τους New York Times, τα έγγραφα που κυκλοφόρησαν την Παρασκευή κατέστησαν επίσης σαφές για πρώτη φορά τη σοβαρότητα των πιθανών εγκλημάτων που ερευνώνται σε μια έρευνα που προκάλεσε καταγγελίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του FBI από εξέχοντες Ρεπουμπλικάνους και πυροδότησε την οργή του κ. Τραμπ, μια πιθανή προεδρική προεδρία του 2024. υποψήφιος.

 

Η αποκάλυψη του εντάλματος έρευνας και της απογραφής κατέστησε σαφές το διακύβευμα της σύγκρουσης μεταξύ ενός Υπουργείου Δικαιοσύνης που δηλώνει ότι σκοπεύει να επιβάλει ομοσπονδιακό νόμο στα υψηλότερα επίπεδα κατά ενός πρώην προέδρου του οποίου, όπως λένε οι αντίπαλοί του, η συμπεριφορά του καταστρατηγεί τους κανόνες και περιλαμβάνει την “επίδειξη ιδιόκτητης άποψης υλικού που νομικά ανήκει στην κυβέρνηση”.

Αναλυτές, ωστόσο, επισημαίνουν πως η κίνηση αυτή που ίσως οδηγήσει στην κατηγορία περί κατασκοπείας είναι ένα εξαιρετικά ριψοκίνδυνο επιχείρημα της κυβέρνησης Μπάϊντεν και ειδικότερα του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Μάϊκλ Σίαρ στους N.Y Times, πρόκειται για στοίχημα υψηλού κινδύνου από τον Γενικό Εισαγγελέα Merrick B. Garland, το γεγονός ότι η επιχείρηση επιβολής του νόμου στο Mar-a-Lago, το σπίτι του πρώην προέδρου στη Φλόριντα, θα οδηγήσει στο να στοιχειοθετήσει τις κατηγορίες και πιθανώς δημιουργήσει την εντύπωση ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης επιδιώκει πολιτική βεντέτα εναντίον του αντιπάλου του Προέδρου Μπάιντεν το 2020 — και πιθανού αντίπαλου του όποιου υποψηφίου των Δημοκρατικών το 2024.

“Η απόφαση να διαταχθεί η έρευνα έθεσε σε κίνδυνο την αξιοπιστία του Υπουργείου Δικαιοσύνης μερικούς μόνο μήνες πριν από τις εκλογές για το Κογκρέσο αυτό το φθινόπωρο (Νοέμβριος) και καθώς η χώρα παραμένει βαθιά πολωμένη και διχασμένη. Για τον Γκάρλαντ, η πίεση να δικαιολογήσει τις ενέργειες του FBI θα είναι έντονη. Και αν η αναζήτηση διαβαθμισμένων εγγράφων δεν καταλήξει να παράγει σημαντικά στοιχεία εγκλήματος, το γεγονός θα μπορούσε να μείνει στην ιστορία για να χρησιμεύσει ως άλλο ένα παράδειγμα μιας κίνησης κατά του κ. Τραμπ που απέτυχε”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η αντίδραση του Τραμπ

Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών του στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ προσπάθησε να μετατρέψει τον μηχανισμό επιβολής του νόμου σε όργανο πολιτικής εξουσίας για να πραγματοποιήσει τις επιθυμίες του. Τώρα που το FBI έχει εκτελέσει ένα άνευ προηγουμένου ένταλμα έρευνας στο σπίτι του στη Φλόριντα, ο Τραμπ κατηγορεί το δικαστικό σύστημα της χώρας ότι ήταν ακριβώς αυτό που προσπάθησε να το μετατρέψει: πολιτικό όπλο για έναν πρόεδρο, απλώς όχι για εκείνον.

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν είχε ρόλο στην έρευνα. Ο Μπάιντεν δεν ζήτησε δημόσια από το Υπουργείο Δικαιοσύνης να στοχοποιήσει τον Τραμπ και να διεξάγει την σχετική έρευνα. Ούτε κάποιος έχει αντικρούσει εν γνώσει της τη δήλωση του Λευκού Οίκου ότι δεν είχε καν ενημερωθεί για την έρευνα στο Μαρ-α-Λάγκο εκ των προτέρων, πολύ περισσότερο δε συμμετείχε στην παραγγελία. Όμως ο Τραμπ έχει μακρά ιστορία να κατηγορεί τους αντιπάλους ότι κάνουν ό,τι ο ίδιος κάνει ή θα έκανε στην ίδια κατάσταση.

Με πληροφορίες από τους N.Y. Times

Διαβάστε επίσης

Ουκρανία: Ισορροπία σε τεντωμένο σχοινί στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της ΕυρώπηςΚόσμος

Οι ουκρανικές δυνάμεις στοχοθετούν ρώσους στρατιώτες που απειλούν στη Ζαπορίζια Η  Ουκρανία  στοχοθετεί  Ρώσους στρατιώτες  που ανοίγουν πυρ εναντίον του  μεγαλύτερου πυρηνικού στα...

ΗΠΑ: Εκτός μηχανικής υποστήριξης ο Σαλμάν Ρουσντί – Κατάφερε να μιλήσειΚόσμος

Ο δράστης της επίθεσης κατά του Σαλμάν Ρουσντί δήλωσε «αθώος» Ο συγγραφέας  Σαλμάν Ρουσντί  ανέκτησε τις αισθήσεις του και βγήκε εκτός μηχανικής υποστήριξης, ενώ είναι πλέον σε θέσ...

Ενέργεια: Σβήνουν τα φώτα, επενδύουν σε φωτοβολταϊκά τα σούπερ μάρκετΚόσμος

Σε ποιες κινήσεις προχωρούν ήδη οι αλυσίδες λιανικής για εξοικονόμηση ενέργειας Ολοένα και περισσότερες αλυσίδες λιανικής εγκαθιστούν ή σχεδιάζουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συσ...

Πανικός σε φεστιβάλ στην Ισπανία: Κατέρρευσε μέρος της σκηνής - Ένας νεκρός και δεκάδες τραυματίεςΚόσμος

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του  και  δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν  μετά την  κατάρρευση  μέρους μιας σκηνής κατά τη διάρκεια  μουσικού φεστιβάλ . Ειδικότερα, ένας  28χρ...

Η Σουηδία εκδίδει τον πρώτο “ύποπτο” για τρομοκρατία στην Τουρκία- Διαψεύδει η Στοκχόλμη ότι συνδέεται με την ένταξη στο ΝΑΤΟΚόσμος

  Ο άνδρας που πρόκειται να εκδοθεί στην Τουρκία είναι 35 ετών και, όπως έγινε γνωστό στη Στοκχόλμη, το 2013 και το 2016 είχε καταδικαστεί στην Τουρκία σε ποινές φυλάκισης για οικο...

Ζελένσκι: Η ΕΕ δεν θά’πρεπε να είναι «σούπερ μάρκετ» για τους Ρώσους που έχουν χρήματαΚόσμος

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε χθες Παρασκευή νέα έκκληση στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απαγορεύσουν τη χορήγηση θεωρήσεων διαβατηρίου σε όλους τους πολ...