ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στη σκιά της «Δέλτα» Pfizer και η Moderna ετοιμάζονται για… ενισχυτικά κέρδη

Προλαμβάνουν εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους και επέτρεψαν την επιστροφή σε μια πιο φυσιολογική ζωή. Τα εμβόλια είναι το μέσο για την επίτευξη του τείχους ανοσίας και την διεκδίηση μιας μορφή «κανονικότητας». Θα ωφελήσουν επίσης σημαντικά τις φαρμακοβιομηχανίες.

Τον Ιούνιο, οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι η παγκόσμια αγορά εμβολίων θα μπορούσε να αξίζει 70 δισ. δολάρια φέτος, αλλά ο αριθμός θα μπορούσε να είναι ακόμη υψηλότερος καθώς από τη μία εξαπλώνεται στον κόσμο η παραλλαγή Δέλτα και από την άλλη έχει πέσει στο τραπέζι των επιστημόνων το ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης, ενισχυτικής δόσης.

 

Την Πέμπτη αναμένονται τα αποτελέσματα της εταιρείας Moderna για το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Η εταιρεία έχει λάβει χρηματοδότηση από την αμερικανική κυβέρνηση για την ανάπτυξη του εμβολίου της. Τον Μάιο οι εκτιμήσεις της υπολόγιζαν έσοδα για το 2021 αξίας 19,2 δισ. δολαρίων από το εμβόλιο, αλλά αυτή η εκτίμηση θα μπορούσε να αναθεωρηθεί προς τα πάνω αυτήν την εβδομάδα- όπως συνέβη και με άλλες φαρμακοβιομηχανίες.

Η αμερικανική εταιρεία Pfizer θα πάρει τη μερίδα του λέοντος στα παγκόσμια κέρδη από τα εμβόλια κατά του Covid. Η εταιρεία κέρδισε 11,3 δισ. δολάρια το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους από το εμβόλιο κατά του Covid-19 που ανέπτυξε σε συνεργασία με τη γερμανική BioNTech και την περασμένη εβδομάδα αύξησε τις προβλέψεις πωλήσεών της για το 2021 σε 33,5 δισ. δολάρια από 26 δισ. δολάρια που ανέμενε αρχικά. Οι δύο εταιρείες έχουν ξεκινήσει να τροποποιούν το εμβόλιο τεχνολογίας mRNA για να στοχεύσουν την παραλλαγή Δέλτα και θα αρχίσουν να το δοκιμάζουν σε κόσμο αυτόν τον μήνα.

Οι συνολικές πωλήσεις της Pfizer αυξήθηκαν κατά 86% το δεύτερο τρίμηνο, αλλά αυξήθηκαν μόνο κατά 10% όταν εξαιρεθούν οι πωλήσεις των εμβολίων κατά του Covid.

Η αύξηση των πωλήσεων θα επιβραδυνθεί τους επόμενους 12 μήνες καθώς η ζήτηση για εμβόλια θα μετατοπιστεί σε αναδυόμενες αγορές όπου η τιμή είναι χαμηλότερη, σχολίασε ο αναλυτής της Morningstar, Ντάμιεν Κόνοβερ.

 «Μακροπρόθεσμα, αναμένουμε… πωλήσεις σχεδόν 2 δισ. δολαρίων ετησίως με βάση τις ενισχυτικές λήψεις για ηλικιωμένους και ανοσοκατεσταλμένους. Πιθανή ανάκαμψη θα υπάρξει εάν εμφανιστεί μεγαλύτερη ζήτηση για ενισχυτικές δόσεις ή αν δημιουργηθούν νέα εμβόλια για παραλλαγές», πρόσθεσε.

Το εμβόλιο έχει επίσης επιφέρει αλλαγές  στην περιουσία της Moderna, μιας εταιρείας βιοτεχνολογίας της Μασαχουσέτης που ιδρύθηκε το 2010, η οποία κατέγραψε το πρώτο τριμηνιαίο κέρδος χάρη στα έσοδα 1,7 δισ. δολαρίων τους πρώτους τρεις μήνες του έτους.

Pfizer και Moderna αύξησαν τις τιμές των εμβολίων για την ΕΕ

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τους Financial Times, στις τελευταίες συμβάσεις προμήθειας με την ΕΕ η Pfizer αύξησε την τιμή του εμβολίου της κατά περισσότερο από το ένα τέταρτο και η Moderna κατά περισσότερο από το ένα δέκατο.

Οι δύο φαρμακοβιομηχανίες πρόκειται να βγάλουν δεκάδες δισ. δολάρια σε έσοδα φέτος καθώς υπογράφουν νέες συμφωνίες με χώρες που επιθυμούν να εξασφαλίσουν προμήθειες για πιθανές ενισχυτικές δόσεις ενόψει της εξάπλωσης της εξαιρετικά μολυσματικής παραλλαγής Δέλτα.

Οι όροι των συμβολαίων, που προβλέπουν για συνολικά έως και 2,1 δισ. δόσεις έως το 2023, επαναδιαπραγματεύθηκαν αφού τα δεδομένα της φάσης 3 των δοκιμών έδειξαν ότι τα εμβόλια τεχνολογίας mRNA των δύο εταιρειών είχαν υψηλότερα ποσοστά αποτελεσματικότητας από τα φθηνότερα εμβόλια που αναπτύχθηκαν από την AstraZeneca και τη Johnson & Johnson.

Σύμφωνα με τμήματα των συμβολαίων που υποστηρίζουν πως είδαν οι Financial Times, η νέα τιμή για μία δόση από το εμβόλιο της Pfizer είναι 19,50 € έναντι 15,50 € προηγουμένως. Αντίστοιχα η τιμή για το εμβόλιο της Moderna είναι 25,50 δολάρια τη δόση, σύμφωνα με τα συμβόλαια, σε σύγκριση  περίπου 19 ευρώ (22,60 δολάρια) στην πρώτη συμφωνία προμήθειας, αλλά χαμηλότερα από τα προηγουμένως συμφωνημένα 28,50 δολάρια επειδή η παραγγελία είχε αυξηθεί, σύμφωνα με αξιωματούχο που γνωρίζει τις διαπραγματεύσεις.

Ο αξιωματούχος είπε ότι οι εταιρείες επωφελήθηκαν από την ισχύ τους στην αγορά και χρησιμοποίησαν τη «συνήθη φαρμακευτική ρητορική. . . Τα εμβόλια λειτουργούν και έτσι αύξησαν την ‘αξία’».

Το εμπορικό χάσμα μεταξύ AstraZeneca και J&J και εμβολίων mRNA

Η εμπορική επιτυχία των δύο εταιρειών έρχεται σε αντίθεση με τη μη κερδοσκοπική διαδρομή που ακολουθούν η AstraZeneca και η Johnson & Johnson, οι οποίες πωλούν τα εμβόλιά τους σε σημαντικά χαμηλότερη τιμή.

Παρόλο όμως που έχουν δεσμευτεί να παρέχουν σε μη κερδοσκοπική βάση τα εμβόλιά τους μέχρι το τέλος της πανδημίας, το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την AstraZeneca απέφερε 1,2 δισ. δολάρια για τη φαρμακευτική εταιρεία το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Ένα από τα πρώτα εμβόλια που εγκρίθηκαν παγκοσμίως και πλέον αποστέλλεται σε όλο τον κόσμο, με τις πωλήσεις του να μοιράζονται σχεδόν ομοιόμορφα μεταξύ της Ευρώπης και των αναδυόμενων οικονομιών το πρώτο εξάμηνο.

Το χάσμα μεταξύ των φαρμακοβιομηχανιών που παράγουν εμβόλια mRNA και των αντιπάλων τους πρόκειται να διευρυνθεί περαιτέρω το επόμενο έτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Airfinity. Η εταιρεία προβλέπει ότι οι πωλήσεις της Pfizer θα φτάσουν τα 56 δισ. δολάρια και της Moderna τα 30 δισ. δολάρια, καθώς κυριαρχούν στις αγορές υψηλού εισοδήματος.

Οι πωλήσεις του εμβολίου της AstraZeneca, το οποίο κοστολογείται σε τιμή κόστους και είναι το κύριο σκεύασμα που προμηθεύονται οι χώρες χαμηλού εισοδήματος, προβλέπεται να αυξηθούν στα 15 δισ. δολάρια το επόμενο έτος.

Να σημειωθεί ότι τα συμβόλαια της ΕΕ ολοκληρώθηκαν σε μια «δύσκολη» στιγμή κατά την κυκλοφορία των εμβολίων του μπλοκ, καθώς από τη μία αντιμετώπισαν προβλήματα εφοδιασμού από την AstraZeneca και την J&J και από την άλλη οι υγειονομικές αρχές μελετούσαν τη συσχέτιση των εμβολίων τους με τα περιστατικά θρομβώσεων.

Οι Βρυξέλλες αντιμετώπισαν επίσης την κριτική από ορισμένα κράτη μέλη με επικεφαλής την Αυστρία που κατηγόρησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για «άδικη» διανομή των εμβολίων, υποστηρίζοντας ότι το σύστημα της ΕΕ είχε ως αποτέλεσμα ορισμένες χώρες να μην έχουν πολλές προμήθειες.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Κομισιόν και οι κυβερνήσεις της ΕΕ συμφώνησαν να πληρώσουν υψηλότερο τίμημα για να εξασφαλίσουν αποδεδειγμένα ασφαλείες προμήθειες από ευρωπαϊκά εργοστάσια παραγωγής. Η νέα τιμή της Pfizer είναι η ίδια με αυτήν που είχε συμφωνηθεί νωρίτερα για προκαταβολή δόσεων 10 εκατ., δήλωσαν.

 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από FT, The Guardian

Διαβάστε επίσης

ΗΠΑ: 4η αυτοκτονία αστυνομικού που είχε κληθεί να αντιμετωπίσει την έφοδο στο ΚαπιτώλιοΚόσμος

Η αστυνομία ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι ακόμη δύο μέλη της που είχαν κληθεί να αντιμετωπίσουν την εισβολή στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον αυτοκτόνησαν, αυξάνοντας σε τέ...

Covid-19: Τα CDC διευρύνουν τη λίστα των χωρών που πρέπει να αποφεύγουν οι ΑμερικανοίΚόσμος

Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) προειδοποίησαν τη Δευτέρα τους Αμερικανούς πολίτες να μην ταξιδεύουν στην Ιρλανδία, το Ιράν, το Καζακστάν, τις Αμερικανικ...

Νέες οδηγίες από το CDC για τη διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων για COVID-19 στους πλήρως εμβολιασμένουςΚόσμος

Πρόσφατα, τα Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) σύστησαν εκ νέου στους Αμερικανούς να φορούν μάσκες σε εσωτερικούς χώρους. Συγκεκριμένα, τα CDC συστήνουν τη χρήση μασκών στα σχ...

Ένας 100χρονος πρώην φρουρός σε στρατόπεδο των ναζί θα βρεθεί ενώπιον γερμανικού δικαστηρίουΚόσμος

Ένας 100χρονος πρώην φρουρός στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Ζάξενχάουζεν των ναζί κοντά στο Βερολίνο θα βρεθεί ενώπιον της δικαιοσύνης το φθινόπωρο, 76 χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγ...

Ιρλανδία: Πάνω από το 72% των ενηλίκων έχει πλέον εμβολιαστεί πλήρως για την COVID-19Κόσμος

Πάνω από το 72% των ενηλίκων στην Ιρλανδία έχει πλέον εμβολιαστεί πλήρως κατά της COVID-19, ανακοίνωσε χθες Σάββατο ο ιρλανδός πρωθυπουργός, ο Μίχαλ Μάρτιν. Η εκστρατεία ανοσοποίησ...

ΗΠΑ: Μια 33χρονη σκότωσε τα ανίψια της και έκρυβε επί μήνες τα πτώματα στο αυτοκίνητό τηςΚόσμος

Μια Αμερικανίδα κυκλοφορούσε επί μήνες έχοντας κρυμμένα στο αυτοκίνητό της τα πτώματα των δύο μικρών ανιψιών της και συνελήφθη στη Βαλτιμόρη, όταν αστυνομικοί έκαναν τη μακάβρια αν...