Η τουριστική περίοδος του 2024 αναδεικνύεται ως μια χρονιά αντιφάσεων για τον ελληνικό τουρισμό. Ενώ οι συνολικές αφίξεις τουριστών και τα έσοδα φαίνεται να σημειώνουν νέο ρεκόρ, δεν αποτυπώνεται η ίδια ευφορία σε όλα τα επίπεδα της τουριστικής βιομηχανίας. Ο ελληνικός τουρισμός κινείται σε δύο ταχύτητες, με προορισμούς και επιχειρήσεις να ακολουθούν διαφορετικές πορείες, αναδεικνύοντας τα πολύπλευρα και σύνθετα δεδομένα που διαμορφώνουν το σκηνικό φέτος.
Έρχονται περισσότεροι, ξοδεύουν λιγότερα
Οι τουριστικές αφίξεις το πρώτο εξάμηνο του 2024 αυξήθηκαν κατά 15,5%, ενώ τα έσοδα έφτασαν τα 6,9 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 12,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Ωστόσο, η μέση δαπάνη ανά τουρίστα μειώθηκε στα 570 ευρώ, καταγράφοντας πτώση 3,6% σε σχέση με πέρυσι. Αυτό το στοιχείο, σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών σε αεροπορικά εισιτήρια, διαμονή και εστίαση, δημιουργεί ένα σκηνικό όπου, παρά την αυξημένη τουριστική ροή, τα οφέλη δεν διαχέονται ισότιμα σε όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις.
Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι
Οι μεγάλοι κερδισμένοι αυτής της χρονιάς φαίνεται να είναι οι επιχειρήσεις του οργανωμένου λιανεμπορίου, όπως τα σούπερ μάρκετ, τα οποία επωφελούνται από τη ραγδαία ανάπτυξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων μέσω πλατφορμών όπως το Airbnb. Αντίθετα, οι επιχειρήσεις της εστίασης αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις, καθώς οι τουρίστες περιορίζουν τις περιττές δαπάνες λόγω της οικονομικής πίεσης και του αυξημένου κόστους διαβίωσης.
Προορισμοί δύο ταχυτήτων
Οι προορισμοί εμφανίζουν επίσης διαφοροποιήσεις στην τουριστική τους επίδοση. Η Μύκονος καταγράφει πτώση στις αφίξεις (-4,8% το επτάμηνο), αποτέλεσμα της αρνητικής προβολής τα τελευταία χρόνια αλλά και των εξαιρετικά αυξημένων τιμών. Και η Σαντορίνη δείχνει να αντιμετωπίζει προβλήματα, έχοντας όμως περιορίσει τις απώλειές της στο 0,7% σε σύγκριση με το περσινό επτάμηνο. Από την άλλη πλευρά, η Κρήτη, η Ρόδος, η Κως και η Κέρκυρα παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση. Πρόκειται για προορισμούς που το μοντέλο all inclusive κυριαρχεί και, όπως φαίνεται, οι τουρίστες συνεχίζουν να το επιλέγουν καθώς τους προσφέρει μεγαλύτερο έλεγχο στον προϋπολογισμό των διακοπών τους.
Προκλήσεις και προοπτικές
Η μείωση της μέσης τουριστικής δαπάνης και η ενίσχυση των βραχυχρόνιων μισθώσεων φέρνουν νέες προκλήσεις για τον παραδοσιακό τομέα της φιλοξενίας. Τα ξενοδοχεία αντιμετωπίζουν αυξημένο ανταγωνισμό και ανισότητες στις πληρότητες, με τη βελτίωση να εστιάζεται κυρίως σε χαμηλότερης κατηγορίας καταλύματα.
Παρά τις προσδοκίες για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, το τοπίο παραμένει αβέβαιο, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως το Πήλιο, όπου οι επιπτώσεις από φυσικές καταστροφές επιδεινώνουν τις προκλήσεις. Από την άλλη, η Κρήτη φαίνεται ότι θα συνεχίσει να έχει τουριστική κίνηση μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου, με την TUI να ανακοινώνει ότι θα βάλει επιπλέον πτήσεις καθώς βλέπει μεγάλη ζήτηση για φθινοπωρινές διακοπές.
Η φετινή τουριστική σεζόν αποτυπώνει ένα παράδοξο φαινόμενο: υψηλές αφίξεις και έσοδα, αλλά άνισα κατανεμημένα οφέλη και προκλήσεις που βαθαίνουν τις αντιθέσεις. Η ανάγκη για στρατηγική αναπροσαρμογή και η εναρμόνιση με τις νέες συνθήκες της αγοράς γίνονται επιτακτικές, ώστε ο ελληνικός τουρισμός να παραμείνει ανταγωνιστικός και βιώσιμος στο μέλλον.