ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναθεώρηση της νομοθεσίας για οργανωμένα ταξίδια και δικαιώματα επιβατών ζητούν HATTA και ECTAA

Η κοινότητα των Ευρωπαίων ταξιδιωτικών πρακτόρων και διοργανωτών οργανωμένων ταξιδιών εκφράζει τη λύπη της για την έλλειψη φιλοδοξίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιβάλει ίσες υποχρεώσεις σε όλους τους παίκτες στην αλυσίδα αξίας του ταξιδιού.

 

Λίγο πριν τις καλοκαιρινές διακοπές, η κοινότητα των Ευρωπαίων ταξιδιωτικών πρακτόρων και διοργανωτών οργανωμένων ταξιδιών συζήτησε στη Ρίγα τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναθεωρήσει τη νομοθεσία για την Προστασία των Επιβατών και την Οδηγία για τα Οργανωμένα Ταξίδια.

 

Οι ισχύοντες κανόνες αναθεωρούνται για να διασφαλισθεί η ανθεκτικότητά τους σε περίοδο εκτεταμένων διαταραχών στον τομέα των ταξιδιών, όπως αυτές που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

Η ECTAA καλωσόρισε την πρόθεση της Επιτροπής να ασχοληθεί με παράλληλο τρόπο με τα δικαιώματα των επιβατών και με τα οργανωμένα ταξίδια.

Ζήτησε μία εναρμονισμένη προσέγγιση των δικαιωμάτων των επιβατών και των ταξιδιωτών οργανωμένων ταξιδιών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και για να εξισορροπηθούν οι υποχρεώσεις σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας του ταξιδιού.

Η Οδηγία για τα Οργανωμένα Ταξίδια είναι μακράν η πιο προστατευτική ταξιδιωτική νομοθεσία, η οποία αναθέτει την πλήρη ευθύνη του ταξιδιού στους διοργανωτές του και εξασφαλίζει τα χρήματα που έχουν καταβάλει οι ταξιδιώτες σε περίπτωση αφερεγγυότητας των διοργανωτών του οργανωμένου ταξιδιού.

Αυτή η προστασία δεν έχει ακόμη επιβληθεί σε άλλα τμήματα του ταξιδιωτικού οικοσυστήματος, όπως οι αεροπορικές μεταφορές, και τα κενά στην υφιστάμενη νομοθεσία διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στις καθυστερήσεις επιστροφών χρημάτων που καταγράφηκαν κατά την πανδημία C19.

Ωστόσο, μετά από περισσότερα από δύο χρόνια συζητήσεων, γίνεται όλο και πιο σαφές για την ECTAA ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει αυστηρότερους κανόνες μόνο για τους διοργανωτές οργανωμένων ταξιδιών, χωρίς αντίστοιχους κανόνες για άλλους παίκτες της αλυσίδας αξίας.

Ο Επίτροπος Reynders αναμένεται να ανακοινώσει περιορισμό των προπληρωμών από τους καταναλωτές στο 20% της τιμής του πακέτου. Παρόμοιος περιορισμός δεν θα ισχύσει για τις αεροπορικές εταιρείες.

Ο Frank Oostdam, πρόεδρος της ECTAA, δήλωσε ότι «η Επιτροπή κλείνει τα μάτια στην κύρια πηγή της ζημίας των καταναλωτών κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ενώ τα παράπονα των ταξιδιωτών κορυφώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αυτά αφορούσαν κυρίως αεροπορικές εταιρείες. Οι καταγγελίες για αυτόνομες πτήσεις (εκτός πακέτου) ήταν 4 φορές υψηλότερες το 2020 και 10 φορές υψηλότερες το 2021».

Αξίζει επίσης να υπενθυμιστεί, ότι τα χρήματα των πελατών προστατεύονται σε περίπτωση οργανωμένου ταξιδιού, ενώ δεν ισχύει αντίστοιχη προστασία για τους πελάτες και τους διοργανωτές οργανωμένων ταξιδιών όταν μια αεροπορική εταιρεία, η οποία έχει εισπράξει ολόκληρο το ποσό του εισιτηρίου προκαταβολικά, χρεοκοπήσει.

Επιπλέον, όσον αφορά τα δικαιώματα των επιβατών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να υποχρεώσει τους ταξιδιωτικούς διαμεσολαβητές να επιστρέφουν τα χρήματα στους ταξιδιώτες σε περίπτωση ματαίωσης πτήσης πριν λάβουν επιστροφή χρημάτων από την αεροπορική εταιρεία, θέτοντας πρόσθετη οικονομική πίεση στους ώμους τους.

Με αυτόν τον τρόπο, οι μικροί μεσάζοντες θα λειτουργήσουν ουσιαστικά ως άτοκες τράπεζες για τις μεγάλες αεροπορικές εταιρείες.

Είπε ο Frank Oostdam, Πρόεδρος της ECTAA: «Αυτές οι εξελίξεις είναι ανησυχητικές! Η πανδημία θα μπορούσε να είναι μια καλή ευκαιρία για να εξισορροπηθούν τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις στην αλυσίδα αξίας του ταξιδιού και να εξασφαλισθεί μια καλύτερη προστασία των ταξιδιωτών. Ωστόσο, η Επιτροπή φαίνεται να στερείται φιλοδοξιών. Εστιάζοντας στους ταξιδιωτικούς μεσάζοντες, επιλέγει τον εύκολο δρόμο και χάνει τον στόχο».

 

Πηγή: tourismtoday.gr

Διαβάστε επίσης

Μονόδρομος η πιστοποίηση αειφορίας για τις τουριστικές επιχειρήσειςΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μονόδρομος αποτελεί για όλες τους τουριστικές επιχειρήσεις η πιστοποίηση λειτουργίας τους με όρους βιωσιμότητας όπως εκτιμά ο διευθυντής στην περιφέρεια Μεσογείου του Παγκόσμιου Συ...

Τουρισμός: «Χρυσάφι» οι διακοπές στα νησιά για τους Έλληνες – Πόσα θα πληρώσει μια οικογένειαΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στα ύψη βρίσκονται φέτος οι τιμές για τις πολυπόθητες διακοπές μιας μέσης ελληνικής οικογένειας, αφού το κόστος για λίγες ημέρες χαλάρωσης ξεπερνά κατά πολύ το μηνιαίο οικογενειακό...

Κοινωνικός Τουρισμός: Ανοίγει ξανά την Παρασκευή η πλατφόρμα - Οι δικαιούχοιΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ανοίγει την Παρασκευή (έως την Κυριακή) η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού Εργαζομένων-Ανέργων 2023-2024, , για όσους δικαιούχους και παρόχους δεν ...

Στα ύψη η επιβατική κίνηση τον Μάιο στο «Ελ. Βενιζέλος» - Αύξηση 23,4% σε σύγκριση με το 2022ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σε ρυθμούς «απογείωσης» κινείται η επιβατική κίνηση στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, «Ελευθέριος Βενιζέλος», με τους διακινούμενους επιβάτες να ανέρχονται τον Μάιο σε 2.538.086...

«Ελευθέριος Βενιζέλος»: Κατά 23,4% αυξήθηκε η επιβατική κίνηση τον ΜάιοΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σε ρυθμούς «απογείωσης» κινείται η επιβατική κίνηση στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας «Ελευθέριος Βενιζέλος», με τους διακινούμενους επιβάτες να ανέρχονται τον Μάιο σε 2.538.086....

Σαουδάραβες τουριστικοί πράκτορες ανακαλύπτουν την Αθήνα ως προορισμό πολυτελούς τουρισμούΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το «πράσινο φως» για ταξίδι εξοικείωσης εννέα τουριστικών πρακτόρων και παραγόντων της τουριστικής αγοράς της Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα και τις γύρω περιοχές, ενέκρινε ο ΕΟΤ. Το...

31η Γενική Συνέλευση ΣΕΤΕ - Γ. Ρέτσος: Να διατηρήσουμε ισχυρό το brand "Ελλάδα"ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Mε τη λήξη της εξαετούς θητείας του Γιάννη Ρέτσου στην προεδρία του ΣΕΤΕ  συμπίπτει η 31η Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου, που βρίσκεται σε εξέλιξη σήμερα στην Αθήνα. Από τι...

Μύκονος: Όλο το πόρισμα της Αστυνομίας για την βίλα με την ΚΟΚΑ- Όλα τα ονόματαΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

  Δημήτρης Κατακουζηνός/mononews.gr Μύκονος:Δέκα άτομα, μεταξύ αυτών ο γιος πασίγνωστου επιχειρηματία της αθηναικής νύχτας, φέρονται    να εμπλέκονται στην υπόθεση “της βίλας με τη...