ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Νέες ευκαιρίες ανάπτυξης για συνεργασία Ελλάδας - Κίνας στον Τουρισμό

Την Τετάρτη 1 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε το Διμερές Συνέδριο Προώθησης Πολιτισμού και Τουρισμού μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, στο ξενοδοχείο Caravel στην Αθήνα.

Εκεί ο πρέσβης της Λαικής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, Xiao Junzheng, μίλησε για την τουριστική σύνδεση μεταξύ των δύο χωρών.

 

«Στο μέλλον ο αριθμός των Κινέζων τουριστών που θα ταξιδεύουν στο εξωτερικό ολοένα και θα αυξάνεται, ξεπερνώντας τα τριακόσια εκατομμύρια που αριθμούσαν πριν την επέλευση της επιδημίας. Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι Κινέζοι επιλέγουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό τον χειμώνα κατά τη Γιορτή της Άνοιξης, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες ανάπτυξης για τη σινοελληνική τουριστική συνεργασία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Ολόκληρη η ομιλία του Κινέζου πρέσβη

Είναι τιμή μου να παρευρεθώ σήμερα στην έναρξη του διμερούς συνεδρίου για την προώθηση του πολιτισμού και του τουρισμού. Εκ μέρους της Πρεσβείας της Κίνας στην Ελλάδα, θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες προς την αντιπροσωπεία του Πεκίνου και της Ningbo, καθώς και προς τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και το Πολιτιστικό Κέντρο της Κίνας στην Αθήνα για την εξαιρετική διοργάνωση της εκδήλωσης αυτής.

 

Με προκάλεσε μεγάλη θλίψη να μάθω τη φονική σύγκρουση τρένων στην Λάρισα χθες το βράδυ. Ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπινγκ κι ο Υπουργός Εξωτερικών Qin Gang έστειλαν γράμματα συλλυπητήρια στην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Εκ μέρους της Πρεσβεία της Κίνας στην Ελλάδα, εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήρια για τα θύματα, συμπαράσταση στις οικογένειες που πενθούν, και ευχές για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

 

Η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τους Κινέζους τουρίστες. Το 2019 υποδέχθηκε περισσότερους από 34 εκατομμύρια τουρίστες, εκ των οποίων περίπου 300 χιλιάδες ήταν Κινέζοι. Τα τελευταία τρία χρόνια η πανδημία της COVID-19 έπληξε τις ανθρώπινες ανταλλαγές και την τουριστική συνεργασία των χωρών μας. Καθώς η κινέζικη κυβέρνηση βελτιώνει και προσαρμόζει την πολιτική πρόληψης και ελέγχου της επιδημίας, οι Κινέζοι τουρίστες «επιστρέφουν» σταδιακά στη διεθνή αγορά τουρισμού.

 

Τον Φεβρουάριο η Κίνα ξεκίνησε πιλοτικά τη λειτουργία ταξιδιωτικών γραφείων για ομαδικά ταξίδια Κινέζων πολιτών στο εξωτερικό. Η πρώτη αυτή δοκιμή αφορούσε προορισμούς όπως η Ταϊλάνδη, η Ελβετία, η Ουγγαρία και άλλες 20 χώρες. Φέτος, κατά τη διάρκεια της Γιορτής της Άνοιξης, περισσότερα από 2,87 εκατομμύρια άτομα πέρασαν τα σύνορα της Κίνας. Οι κρατήσεις των Κινέζων τουριστών για ταξίδια στο εξωτερικό αυξήθηκαν κατά εξακόσια σαράντα τις εκατό σε ετήσια βάση, και οι κρατήσεις για αεροπορικά εισιτήρια προς προορισμούς του εξωτερικού αυξήθηκαν επίσης πάνω από τέσσερις φορές. Σύμφωνα με στατιστικά δεδομένα, μέσα στους επόμενους δύο μήνες, η Ταϊλάνδη πρόκειται να υποδεχθεί πεντακόσιες χιλιάδες Κινέζους τουρίστες. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ξεκάθαρα την ισχυρή οικονομική ανάκαμψη της Κίνας και τη δυναμική «επιστροφή» των Κινέζων τουριστών.

 

Σήμερα, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας ενώνει και καθοδηγεί τον λαό και όλες τις εθνοτικές ομάδες της χώρας, προωθώντας συνολικά το θεμελιώδες έργο της μεγάλης αναζωογόνησης του κινέζικου έθνους μέσω ενός εκσυγχρονισμού με κινέζικα χαρακτηριστικά. Η Κίνα θα συνεχίσει να ακολουθεί απαρέγκλιτα μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση, επιμένοντας στη βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης του λαού μας και στην προώθηση μιας κοινής ευημερίας για όλους. Η ομάδα μεσαίου εισοδήματος της Κίνας, που σήμερα αριθμεί περισσότερα από τετρακόσια εκατομμύρια άτομα, πρόκειται να ξεπεράσει τα οκτακόσια εκατομμύρια μέσα στα επόμενα 15 χρόνια. Η αχανής αγορά της χώρας μας με την τεράστια καταναλωτική ισχύ της θα προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες για τα ελληνικά προϊόντα που είναι δημοφιλή στους Κινέζους καταναλωτές όπως το ελληνικό ελαιόλαδο, το κόκκινο κρασί, ο κρόκος, τα τυροκομικά προϊόντα, το μάρμαρο και τα φρούτα.

 

Στο μέλλον ο αριθμός των Κινέζων τουριστών που θα ταξιδεύουν στο εξωτερικό ολοένα και θα αυξάνεται, ξεπερνώντας τα τριακόσια εκατομμύρια που αριθμούσαν πριν την επέλευση της επιδημίας. Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι Κινέζοι επιλέγουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό τον χειμώνα κατά τη Γιορτή της Άνοιξης, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες ανάπτυξης για τη σινοελληνική τουριστική συνεργασία. Στις 16 Φεβρουαρίου τα κράτη του χώρου Σένγκεν αποφάσισαν να άρουν σταδιακά τα μέτρα πρόληψης της πανδημίας για ταξιδιώτες από την Κίνα, γεγονός που θα βοηθήσει τους Κινέζους τουρίστες να επιστρέψουν στην Ευρώπη. Πιστεύω ότι η «επιστροφή» αυτή θα ωθήσει περαιτέρω την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας της Ελλάδας και της Ευρώπης αλλά και όλου του κόσμου.

 

Η Κίνα είναι μια αχανής χώρα με φυσική ομορφιά, μακραίωνη ιστορία και πλούσιο πολιτισμό και κουλτούρα. Είναι επίσης μια σύγχρονη χώρα με ταχεία ανάπτυξη που κατέχει σημαντική θέση στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Απόψε υποδεχόμαστε τις αντιπροσωπείες του Πεκίνου και της Ningbo, δύο πόλεις που αποτελούν δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Κίνας, με σπουδαία ιστορία, παράδοση και κληρονομιά, και που ευημερούν ταυτόχρονα ως δύο σύγχρονες πόλεις. Καθώς η κινέζικη κυβέρνηση βελτιώνει και προσαρμόζει την πολιτική πρόληψης και ελέγχου της επιδημίας, οι δυνατότητες της τουριστικής συνεργασίας της Κίνας με άλλα κράτη αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω, με τη χώρα μας να υποδέχεται ακόμα περισσότερους τουρίστες από την Ελλάδα και την Ευρώπη.

 

Κυρίες και κύριοι,

Φέτος γιορτάζουμε το Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Κίνας-Ελλάδας. Ως δύο χώρες με αρχαίους πολιτισμούς, έχουν μεγάλη συνεισφορά και θετική επιρροή στην ανάπτυξη της Ανατολής και της Δύσης αντίστοιχα. Κεντρικός πυλώνας των δύο πολιτισμών μας είναι η ανθρώπινη ανάπτυξη. Ο κινέζικος πολιτισμός δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην τάξη, την ενότητα, την ανεκτικότητα και την αρμονία. Ο ελληνικός πολιτισμός επικεντρώνεται στην αυτογνωσία και την αυτοπραγμάτωση, δίνοντας έμφαση στην έννοια του μέτρου και της αρμονίας. Στις 20 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία τα εγκαίνια του Κέντρου Αρχαίου Ελληνικού και Κινέζικου Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

 

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε η Αντιπρόεδρος του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας Sun Chunlan η οποία παρέδωσε και ανέγνωσε επιστολή του Προέδρου Σι Τζινπίνγκ προς τους Έλληνες ακαδημαϊκούς, κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού. Πρέπει να συνεχίσουμε να αποτελούμε κοινωνούς και υποστηρικτές των ανταλλαγών και της αμοιβαίας μάθησης μεταξύ των πολιτισμών, να εμπλουτίζουμε τη σινοελληνική τουριστική συνεργασία με στοιχεία του πολιτισμού και της κληρονομίας μας, και να προσφέρουμε περισσότερες πολιτιστικές εμπειρίες μέσα από περιηγήσεις, γνωριμίες με τα αρχαιολογικά ευρήματα, επισκέψεις στους αρχαιολογικούς χώρους, πολιτισμικές εξερευνήσεις, εκδρομές και άλλες νέες μορφές τουριστικής συνεργασίας. Με κοινά βήματα μετράμε το μέγεθος του πολιτισμού μας, ενώ μέσα από τις ανταλλαγές μας αισθανόμαστε το βάρος του πολιτιστικού μας πλούτου.

 

Σε πείσμα του αντικτύπου της επιδημίας, η Κίνα και η Ελλάδα εργάστηκαν μαζί και ξεπέρασαν τις δυσκολίες, διοργανώνοντας σειρά δραστηριοτήτων πολιτιστικών ανταλλαγών στο πλαίσιο του Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού, όπως η ειδική έκθεση «Θάλασσα: θαλάσσιος πολιτισμός και ελληνική τέχνη» που διοργανώθηκε με επιτυχία στο μουσείο της Σαγκάης πέρυσι, η έκθεση για τον ελληνικό πολιτισμό με τίτλο «Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο», και η αρχαιολογική έκθεση με τίτλο «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου». Το Κρατικό Γραφείο για την Πολιτιστική Κληρονομιά της Κίνας και το Υπουργείο Πολιτισμού χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας πραγματοποίησαν μαζί την ψηφιακή έκθεση «Παράλληλος Χωροχρόνος: Συνάντηση με τους πήλινους στρατιώτες στην Ελλάδα». Το 2021, η Ελλάδα ήταν τιμώμενη χώρα στο 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Πεκίνου, όπου προβλήθηκαν πολλές ελληνικές ταινίες. Η πρώτη ταινία σινοελληνικής παραγωγής με τίτλο «Μια μέρα στη Σαγκάη» προβλήθηκε πέρυσι στους κινηματογράφους και είχε μεγάλη επιτυχία. Οι διάφορες δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Κίνας-Ελλάδας παρουσιάζουν τη μακραίωνη ιστορία και τον υπέροχο πολιτισμό και την κουλτούρα των χωρών μας, αναδεικνύοντας το πολιτιστικό υπόβαθρο και το βάρος της κληρονομίας των σινοελληνικών σχέσεων.

 

Πολλοί από εσάς που βρίσκεστε απόψε εδώ αποτελείτε σημαντικά μέλη της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας. Ελπίζω ότι όλοι σας θα προβάλετε τον σημαντικό ρόλο του τουρισμού στην ενίσχυση της κατανόησης, την εμβάθυνση της φιλίας, και την πρόοδο των πολιτιστικών ανταλλαγών και της αμοιβαίας μάθησης μεταξύ των πολιτισμών, συμβάλλοντας περαιτέρω στην προώθηση της τουριστικής συνεργασίας και των ανθρώπινων ανταλλαγών μεταξύ των χωρών μας

 
 
Πηγή: tourismtoday.gr

Διαβάστε επίσης

Τουρισμός: Η Ελλάδα στην κορυφή της ζήτησης σε Ουγγαρία και Δανία για το 2023ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ιδιαίτερα θετικά είναι τα μηνύματα που έρχονται από τις αγορές της Ουγγαρίας και της Δανίας για τον ελληνικό τουρισμό το 2023. Συγκεκριμένα, οι προκρατήσεις από την Ουγγαρία παρουσ...

Συνεδριακός τουρισμός: Ένας κλάδος πολλά υποσχόμενος που χρειάζεται εκπαιδευμένα στελέχηΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παρόλο που ο τομέας των συνεδρίων και εκδηλώσεων είναι εξαιρετικά προσοδοφόρος και ο τουρισμός στην Ελλάδα σε συνεχή ανοδική πορεία, ο επαγγελματικός προσανατολισμός των νέων έχει ...

Ο τουρισμός αλλάζει την Αθήνα - Έρευνα του Ινστιτούτου Μικρομεσαίων της ΓΣΕΒΕΕ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η ανάπτυξη του τουρισμού στην Αθήνα, μετά από μια περίοδο μεγάλης υποτίμησης των ακινήτων μέσα στην κρίση, καθώς και άλλες διαδικασίες που προηγήθηκαν και ακολούθησαν αυτής, διαμόρ...

Guardian: Θεαματική η τουριστική ανάπτυξη της Ελλάδας -Περισσότεροι από τους Γερμανούς οι Βρετανοί τουρίστεςΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στη θεαματική ανάκαμψη του τουρισμού στην Ελλάδας αναφέρεται ο Guardian, σημειώνοντας ότι το 2022 η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε ρεκόρ, ενώ το 2023 η παρουσ...

Guardian: Θεαματική τουριστική ανάπτυξη της Ελλάδας – Τι δηλώνει ο Βασίλης ΚικίλιαςΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στη θεαματική τουριστική ανάκαμψη της Ελλάδας αναφέρεται ο βρετανικός Guardian , σημειώνοντας ότι το 2022 η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε ρεκόρ, ενώ το 2023 ...

Κρήτη: Έρχεται νέα “χρυσή” χρονιά για τον τουρισμό – Στις 8 Μαρτίου οι πρώτοι τουρίστες στο αεροδρόμιο ΗρακλείουΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

“Χρυσή” προδιαγράφεται η τουριστική σεζόν που ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς για την Κρήτη και με τους τουριστικούς παράγοντες να μιλούν για επικείμενο, εκτός απροόπτου, νέο ρεκ...

Καθαρά Δευτέρα: Sold out τα Airbnb – Οι πληρότητες και οι τιμές (πίνακας) - Η ΑίγιναΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξεπέρασαν κάθε προσδοκία οι κρατήσεις το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας   «Συνωστισμός» επικρατεί στους δημοφιλείς χειμερινούς καθώς και του καρναβαλικούς προορισμούς το τριήμερο τη...

DW: Μεγαλύτερη από ποτέ η ζήτηση για διακοπές στα ελληνικά νησιά - κατά 70% ήδη κλεισμέναΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το RedaktionsNetzwerk Deutschland αναφέρεται στη δημοφιλία των ελληνικών νησιών ως ταξιδιωτικών προορισμών, τα οποία πρόκειται να καταρρίψουν τα ρεκόρ προσέλευσης το ερχόμενο καλοκ...