ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΙΝΣΕΤΕ: Τα νησιά του Αργοσαρωνικού για ένα σύνθετο και μοναδικό προϊόν "city break" της Αθήνας

  • "Τα νησιά του Αργοσαρωνικού - που εν πολλοίς είναι άγνωστα στους αλλοδαπούς επισκέπτες της Αθήνας - προσφέρουν σημαντικά περιθώρια αξιοποίησης για τη δημιουργία ενός σύνθετου και μοναδικού προϊόντος city break."

 

Η ραγδαία μεταβολή των συνθηκών στις οποίες πραγματοποιούνται τα ταξίδια έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό τα χαρακτηριστικά των ταξιδιωτικών αγορών, ιδιαίτερα σε ότι αφορά στα διεθνή ταξίδια.

 

Ο Δήμος Αθηναίων προκειμένου να διευκολύνει την ανάκαμψη της τουριστικής δραστηριότητας στην Αθήνα και να διευκολύνει τις τουριστικές επιχειρήσεις και φορείς να προσαρμοσθούν στις νέες συνθήκες ανέθεσε στο ΙΝΣΕΤΕ συλλογή στοιχείων για την Αθήνα, που αφορούν στην προσφορά και τη ζήτηση του τουριστικού προϊόντος προϊόντος.

 

 

Τι δείχνουν τα στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων - ΙΝΣΕΤΕ για τον τουρισμό της Αθήνας.

 

Σύμφωνα με την ανάλυση σε συνεργασία με την GBR Consulting, τα κύρια σημεία έχουν ως εξής:

 

Μεγέθη Τουρισμού

  • Την περίοδο 2016 –2019 υπήρξε σημαντική αύξηση της τουριστικής δραστηριότητας στην Αθήνα, μεγαλύτερη απ΄ ότι στο σύνολο της Ελλάδας.

 

  • Μεγάλος αριθμός επισκεπτών και μάλιστα με μακρά διάρκεια παραμονής διαμένει σε καταλύματα εκτός ξενοδοχείων όπως πχ σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης ή σε συγγενείς και φίλους.

 

  • Οι πολιτιστικοί πόροι της Αθήνας και της Αττικής παραμένουν σε μεγάλο βαθμό τουριστικά αναξιοποίητοι, με εξαίρεση την Ακρόπολη και το Μουσείο της Ακρόπολης που προσελκύουν πολύ περισσότερους από τους μισούς επισκέπτες μουσείων και αρχαιολογικών χώρων.

 

  • Τα νησιά του Αργοσαρωνικού –που εν πολλοίς είναι άγνωστα στους αλλοδαπούς επισκέπτες της Αθήνας - προσφέρουν σημαντικά περιθώρια αξιοποίησης για τη δημιουργία ενός σύνθετου και μοναδικού προϊόντος city break.

 

  • Το ξενοδοχειακό δυναμικό της πόλης αυξήθηκε σημαντικά μεταξύ 2016 και 2020, ιδιαίτερα στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών (+19% σε μονάδες και +13% σε δωμάτια) και ιδιαίτερα στην κατηγορία 4 αστέρων (+62% / +37% αντίστοιχα).

 

  • Το 2019, η πληρότητα των ξενοδοχείων στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών άγγιξε το 60% σημαντικά ψηλότερα από ότι στους άλλους τομείς που–στην καλύτερη περίπτωση –κυμάνθηκαν περί το 40%.

 

  • Την περίοδο 2015 –2019 ο κύκλος εργασιών των ξενοδοχείων εκτιμάται ότι αυξήθηκε από τα € 661 εκατ. στα € 845 εκατ. με πλέον ωφελημένα τα ξενοδοχεία 4-αστέρων (από € 187 εκατ. σε € 277 εκατ.) που είχαν και την μεγαλύτερη αύξηση μονάδων και δωματίων.

 

  • Το 2020, οι προγραμματισμένες θέσεις σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις για την Αθήνα μειώθηκαν κατά 59% σε σχέση με το 2019. Το 2021 υπήρξε αύξηση 38% σε σχέση με το 2020, ενώ για το 2022 υπάρχει αύξηση 67% σε σχέση με το 2021.

 

  • Σε σύγκριση με τη Βαρκελώνη, τη Λισαβόνα, τη Μαδρίτη, το Μιλάνο και τη Ρώμη, η Αθήνα είχε το χαμηλότερο ποσοστό μεταβολής στις κρατήσεις αεροπορικών θέσεων το 2020 & 2021 σε σχέση με το 2019.

 

Προφίλ & Ικανοποίηση των Επισκεπτών

  • Το 2019, το 82% των ταξιδιωτών επισκέφθηκε την Αθήνα για διακοπές, ενώ το 67% των ταξιδιωτών που επισκέφθηκε την Αθήνα για αναψυχή, ταξίδεψε και άλλες περιοχές εκτός της Αθήνας. Το 76% των ταξιδιωτών αναψυχής ήρθε στην Αθήνα για πρώτη φορά, ενώ το 47% των ταξιδιωτών αναψυχής επισκέφθηκε την Αθήνα μαζί με τον σύντροφο / την σύντροφο.

 

  • Στο Q42021, ο συνολικός βαθμός αξιολόγησης της εμπειρίας της Ελλάδας (9,07) και της Αθήνας (9,15) ξεπέρασε τον αντίστοιχο βαθμό της Ευρώπης (8,66).

 

  • Το net sentiment index, που είναι το ποσοστό θετικών σχολίων στο διαδίκτυο μείον το ποσοστό αρνητικών σχολίων, της Ελλάδας και της Αθήνας επηρεάστηκε αρνητικά από εξωγενείς παράγοντες.

 

  • Για την Ελλάδα και την Αθήνα, το μεγαλύτερο net sentiment index στο Q32021 ήταν για την γαστρονομία, ενώ στο Q42021 ήταν για την φιλοξενία. Το χαμηλότερο net sentiment index και στο Q32021και στο Q42021 ήταν για την υγειονομική ασφάλεια.

 

  • Το μεγαλύτερο net sentiment index για την Ελλάδα καταγράφηκε στη Γερμανική αγορά, ενώ το χαμηλότερο στη Βρετανική. Για την Αθήνα, το υψηλότερο καταγράφηκε στη Γαλλική και το χαμηλότερο επίσης στη Βρετανική. Επίσης, οι Ιταλοί δείχνουν μεγαλύτερη προτίμηση -με διαφορά-στην Αθήνα σε σύγκριση με την Ελλάδα.

 

  • Με βάση τα στοιχεία του 2019, ο δείκτης ικανοποίησης GRI, όπου υπολογίζεται από τις αναρτήσεις σχολίων πελατών ξενοδοχείων σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, ιστοσελίδες σχολιασμού ξενοδοχείων και ιστοσελίδες OTAs, ήταν υψηλότερος στην Ελλάδα σε σύγκριση με την Αττική σε όλους τους μήνες εκτός από τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο. Ο δείκτης GRI για την καθαριότητα στα ξενοδοχεία ήταν πολύ υψηλός και στην Ελλάδα και στην Αττική.

 

Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ για τον τουρισμό της Αθήνας εδώ.

 

 

 

Πηγή: ΙΝΣΕΤΕ / tourismtoday.gr

Διαβάστε επίσης

Έντονη η επιθυμία των Ευρωπαίων για διακοπές - Ποιοι προτιμούν Ελλάδα: Στο top 5 των κορυφαίων προορισμώνΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αμείωτο παραμένει το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων ταξιδιωτών για διακοπές φέτος το καλοκαίρι, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (European Travel Commiss...

ΞΕΕ – ΙΤΕΠ: Τα ελληνικά ξενοδοχεία στηρίζουν την πρωτογενή παραγωγή της χώραςΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

  Η  αναβάθμιση της οινικής εμπειρίας και της εμπειρίας φιλοξενίας στη χώρα μέσω της ανάδειξης του Επώνυμου Ελληνικού Κρασιού ως συγκριτικού πλεονεκτήματος για τη διαφοροποίηση του...

Baumert, CEO TUI Γερμανίας: Η Ελλάδα επανέρχεται στην παλιά κανονικότητα - "Συμφόρηση" σε προορισμούς το καλοκαίριΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Ελλάδα, η Μαγιόρκα και η Τουρκία έχουν ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση για διακοπές αυτό το καλοκαίρι. Μάλιστα, ενδέχεται να υπάρξουν σημεία συμφόρησης πρωτίστως στην Ελλάδα, η οποία ε...

Κοινωνικός τουρισμός: Ανοίγουν αύριο οι αιτήσεις - Δικαιούχοι και παραδείγματαΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ανοίγει αύριο Τετάρτη 15 Ιουνίου και ώρα 13.00 η πλατφόρμα για αιτήσεις στο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού κατά την περίοδο 1η Αυγούστου 2022 – 31 Ιουλίου 2023 της Δημόσιας Υπηρεσί...

Ελληνικός τουρισμός: Με υψηλούς ρυθμούς κινείται και ο Ιούνιος - Πάνω από 3 εκατ. οι αεροπορικές θέσεις μέχρι τις 26 ΙουνίουΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Eξαιρετικός μήνας για τον ελληνικό τουρισμό προδιαγράφεται και ο Ιούνιος, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Recovery Tracker του ΙΝΣΕΤΕ, μέχρι τις 26 Ιουνίου οι προγραμματισμένες α...

Κικίλιας: Φέτος το τέλος της σεζόν θα έρθει στο τέλος του χρόνουΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στη στρατηγική για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου που ήδη φέρνει αποτελέσματα αναφέρθηκε ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Με νέα ματιά»  ...

Xάος σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια –Το φαινόμενο των μαζικών ακυρώσεων πτήσεων, τι προβλέπεται για το καλοκαίριΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Χάος επικρατεί στα αεροδρόμια αρκετών χωρών της Ευρώπης με πολύωρες καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων. Η πολυαναμενόμενη μετά τα lockdown ανάκαμψη της ταξιδιωτικής βιομηχανίας με...

Η CLIA στα 27α Ποσειδώνια με ατζέντα αειφορίας  και με τον «αέρα» της δυναμικής επανεκκίνησης της κρουαζιέρας ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Με τα 27 α Ποσειδώνια να υποδέχονται και πάλι στην Αθήνα την παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα έπειτα από τέσσερα χρόνια, έχοντας σε πρώτο πλάνο τα «καυτά» θέματα της ενεργειακής μετά...

Η χαμένη τιμή της Μυκόνου, η δυσφήμιση του τουρισμού και το μπαράζ σχολίων στο Tripadvisor για τα πανάκριβα καβουροπόδαρα...ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Φωτογραφία από C1superstar από το Pixabay Απίστευτη δημοσιότητα σχεδόν σε όλο τον κόσμο έλαβε η καταγγελία της Αμερικανίδας μητέρας, η οποία μαζί με την 19χρονη κόρη της πήγε σε εσ...