ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τουρισμός ευεξίας χαμένος στην πανδημία αλλά μελλοντικός νικητής

 

Η παγκόσμια αγορά ευεξίας πρόκειται να εκτιναχθεί στα ύψη μετά την πανδημία. Νέα έκθεση του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ευεξίας (GWI) προβλέπει ότι θα έχει εντυπωσιακό ετήσιο ρυθμό 10% και θα φτάσει τα 7 τρις δολάρια έως το 2025.

 

Πριν από την πανδημία, η ευεξία ήταν στα ύψη. Σύμφωνα με το GWI, το 2019 ήταν 4,9 τρις δολάρια. Ωστόσο, τα δεδομένα που ακολούθησαν αυτή την κορύφωση δείχνουν τον ανατρεπτικό αντίκτυπο του COVID-19.

  • Την περίοδο 2017–2019, η ανάπτυξη της οικονομίας ευεξίας ήταν 6,6%, ξεπερνώντας το παγκόσμιο ΑΕΠ 4%.
  • Από το 2019–2020, η παγκόσμια οικονομία ευεξίας συρρικνώθηκε κατά 11%. Σε σύγκριση με το παγκόσμιο ΑΕΠ ήταν στο -2,8%.
  • Το 2020, η παγκόσμια οικονομία ευεξίας συρρικνώθηκε στα 4,4 τρις δολάρια.
Φώτο: GWI

 

Οι αγορές ευεξίας το 2020

  • Η Ασία-Ειρηνικός 1,5 τρις δολάρια.
  • Βόρεια Αμερική 1,3 τρις δολάρια.
  • Ευρώπη 1,1 τρις δολάρια.

Η κατά κεφαλήν δαπάνη για ευεξία είναι σημαντικά υψηλότερη στη Βόρεια Αμερική (3.567 δολάρια ) και στην Ευρώπη (1.236 δολάρια) από ό,τι σε άλλες περιοχές του κόσμου.

 

Κερδισμένοι και χαμένοι

Η έκθεση περιγράφει λεπτομερώς τα τμήματα του κλάδου που συνθέτουν συλλογικά την οικονομία ευεξίας.

Αναλύοντας την αγοραία αξία από έτος σε έτος, προέκυψαν ξεκάθαροι «κερδισμένοι» και «χαμένοι».
Πολλές από αυτές τις εξελίξεις ευθυγραμμίζονται με τη ανάλυση των τάσεων, των συγχωνεύσεων και εξαγορών και των επενδύσεων.

 

 

Οι αγορές ακινήτων ευεξίας και ψυχικής υγείας ανθίζουν

Διατηρώντας την κορυφαία ανάπτυξη οποιουδήποτε κλάδου, τόσο πριν όσο και κατά τα μέσα της πανδημίας, τα ακίνητα ευεξίας αυξήθηκαν κατά 22,1% το 2020.
Αυτό περιλαμβάνει νέες κατασκευές και ανακαίνιση χώρων με στοιχεία που ωφελούν την ψυχική και σωματική υγεία, σε αμέτρητες πόλεις σε όλο τον κόσμο .

Το τμήμα ψυχικής υγείας και ευεξίας αυξήθηκε κατά 7,2%. Ωθούμενο από τις επακόλουθες τεράστιες επενδύσεις σε ψηφιακές λύσεις.

Άλλες αγορές που αναπτύχθηκαν άνισα ήταν η «δημόσια υγεία, η πρόληψη και η εξατομικευμένη ιατρική». Σημειώνοντας άνοδο 4,5% με σημαντική αύξηση στην τηλε-υγεία καθώς και ένα κέρδος 3,6% από τη «υγιεινή διατροφή και απώλεια βάρους», η οποία περιλαμβάνει εξατομικευμένη διατροφή και ψηφιακή διαχείριση βάρους.

 

 

Ο τουρισμός ευεξίας, χαμένος στην πανδημία και μελλοντικός νικητής

Ο τουρισμός ευεξίας, τα σπα και η συνολική φυσική δραστηριότητα πέφτουν, όπως ήταν αναμενόμενο. Οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις έπληξαν τις βιομηχανίες του τουρισμού και της φιλοξενίας. Και οι αγορές ευεξίας έπεσαν κατακόρυφα.

Το 2020, οι δαπάνες για τον τουρισμό ευεξίας μειώθηκαν κατά ελαφρώς λιγότερο από τον συνολικό τουρισμό.
Ήταν στο -39,5% για τον τουρισμό ευεξίας και στο -43,0% για το σύνολο του τουρισμού.

Φώτο: GWI
  • Ο τουρισμός ευεξίας δέχτηκε πλήγμα -39,1%.
  • Τα ιαματικά λουτρά -38,6%.

 

Η σωματική δραστηριότητα, επηρεασμένη σε μεγάλο βαθμό από το κλείσιμο γυμναστηρίων και στούντιο, μειώθηκε κατά 15,5%.

Ωστόσο, η τεχνολογία γυμναστικής, την οποία η GWI ορίζει ως υποτομέα της κατηγορίας, κέρδισε 29,1% καθώς η συνδεδεμένη φυσική κατάσταση έφτασε σε νέα ύψη.

Μεταξύ άλλων σημαντικών απωλειών, η προσωπική περιποίηση και ομορφιά μειώθηκαν κατά 13%, ενώ η ευεξία στο χώρο εργασίας μειώθηκε κατά 7%.

 

Ισχυρή ανάπτυξη μπροστά

Παρά την πτώση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η βιομηχανία είναι έτοιμη να επιταχυνθεί ακολουθώντας αυτό που το GWI περιγράφει ως «παγκόσμια επαναφορά» στην ευεξία. Και η νέα πενταετής πρόβλεψη είναι αισιόδοξη.

Η παγκόσμια οικονομία ευεξίας θα ανακάμψει, φτάνοντας τα 5 τρις δολάρια το 2021 και τα 7 τρις δολάρια το 2025.

 

Φώτο: GWI

 

Ο τουρισμός ευεξίας θα οδηγήσει την ανάκαμψη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου με ανάπτυξη 20,9%. Ακολουθούμενος από άλλες υπηρεσίες φιλοξενίας, όπως ιαματικά λουτρά και ιαματικές πηγές.

Τα ακίνητα ευεξίας, η σωματική δραστηριότητα, η ψυχική ευεξία και η προσωπική φροντίδα και ομορφιά θα ξεπεράσουν το παγκόσμιο ΑΕΠ.

Η πανδημία έχει σαφώς αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές βλέπουν την ευεξία. Κατά τα επόμενα πέντε χρόνια, οι τομείς που συνδέονται με μια συνολική αλλαγή του υγιεινού τρόπου ζωής, τόσο πνευματικά όσο και σωματικά, θα είναι αυτοί που θα πρωταγωνιστούν.

 

 

«Η οικονομία ευεξίας θα αυξηθεί στα 7 τρις δολάρια το 2025, επειδή οι δυνάμεις που την οδήγησαν παραμένουν τόσο ισχυρές όσο ποτέ.


Είναι η διευρυνόμενη παγκόσμια μεσαία τάξη, η γήρανση του πληθυσμού και η αύξηση σε χρόνιες ασθένειες, δήλωσε η Katherine Johnston, ανώτερη ερευνήτρια του GWI.

 

Αλλά η πανδημία έχει φέρει νέες αλλαγές και επαναφορά παγκόσμιων αξιών.
Ευεξία σημαίνει πλέον πολύ περισσότερα από μία περιποίηση προσώπου. Έχει πλέον μια αναδυόμενη, αυξανόμενη εστίαση στην ψυχική ευεξία, τη σημασία της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, την κοινωνική δικαιοσύνη, την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, το δομημένο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

 

Αυτοί οι οδηγοί θα στηρίξουν την ανάκαμψη της οικονομίας ευεξίας. Και θα μετατοπίσουν επίσης τις δαπάνες για τους καταναλωτές, τις πολιτικές και την υγειονομική περίθαλψη σε νέες κατευθύνσεις».

 

 

Πηγή: tourismtoday.gr

Διαβάστε επίσης

Τουρισμός: 2019 θα θυμίσει το 2022 ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Νίκη Παπάζογλου/insider.gr Ευνοϊκές παραμένουν οι τουριστικές προσδοκίες για την επόμενη χρονιά, παρά την αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται διεθνώς από την νέα μετάλλαξη του κ...

ΞΕΕ: Ο νέος τουριστικός νόμος για τα ξενοδοχεία - Οι 8 νέες ρυθμίσεις (ΦΕΚ)ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Δημοσιεύτηκε ο νέος τουριστικός νόμος με σειρά νέων ρυθμίσεων για τα τουριστικά καταλύματα, όπως γνωστοποιεί το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος προς τα μέλη του.   Ο νέος τουριστ...

Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού: Ετοιμάζοντας τον τουρισμό του μέλλοντοςΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σοφία Κοντογιάννη   Το 2021, ήταν ακόμη μία δύσκολη χρονιά για τις κοινωνίες, τις οικονομίες και τον τουρισμό. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (...

Συνεχίζονται οι ακυρώσεις πτήσεων σε όλο τον κόσμο - Η Omicron έπληξε και τα πληρώματα των αεροπλάνωνΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

  Συνεχίζονται και σήμερα 27 Δεκεμβρίου οι ακυρώσεις πτήσεων σε όλο τον κόσμο, λόγω της εξάπλωσης της παραλλαγής Omicron μεταξύ των μελών του πληρώματος των αεροπορικών εταιρειών, ...

DER Touristik: 1,2 εκατ. τουρίστες στην Ελλάδα το 2022 ο στόχος- συμφωνία για επιμήκυνση της περιόδουΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τα πλάνα για αύξηση των προορισμών στην Ελλάδα και του αριθμού των επισκεπτών παρουσίασε ο CEO του γερμανικού συμφερόντων ομίλου DER Touristik,  Soren Hartman σε τηλεδιάσκεψη που π...

1η ΔΙΕΘΝΉΣ ΕΚΘΕΣΉ World Tourism ExpoΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

  Στη wte ενώνουν τις δυνάμεις τους ελληνικοί και ξένοι τουριστικοί προορισμοί, τα νησιά της Ελλάδας, ο Θεματικός Τουρισμός, η Γαστρονομία, ο Οίνος. Όλοι συναντώνται στη μεγάλη διε...