ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description

Τουρισμός ευεξίας χαμένος στην πανδημία αλλά μελλοντικός νικητής

 

Η παγκόσμια αγορά ευεξίας πρόκειται να εκτιναχθεί στα ύψη μετά την πανδημία. Νέα έκθεση του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ευεξίας (GWI) προβλέπει ότι θα έχει εντυπωσιακό ετήσιο ρυθμό 10% και θα φτάσει τα 7 τρις δολάρια έως το 2025.

 

Πριν από την πανδημία, η ευεξία ήταν στα ύψη. Σύμφωνα με το GWI, το 2019 ήταν 4,9 τρις δολάρια. Ωστόσο, τα δεδομένα που ακολούθησαν αυτή την κορύφωση δείχνουν τον ανατρεπτικό αντίκτυπο του COVID-19.

  • Την περίοδο 2017–2019, η ανάπτυξη της οικονομίας ευεξίας ήταν 6,6%, ξεπερνώντας το παγκόσμιο ΑΕΠ 4%.
  • Από το 2019–2020, η παγκόσμια οικονομία ευεξίας συρρικνώθηκε κατά 11%. Σε σύγκριση με το παγκόσμιο ΑΕΠ ήταν στο -2,8%.
  • Το 2020, η παγκόσμια οικονομία ευεξίας συρρικνώθηκε στα 4,4 τρις δολάρια.
Φώτο: GWI

 

Οι αγορές ευεξίας το 2020

  • Η Ασία-Ειρηνικός 1,5 τρις δολάρια.
  • Βόρεια Αμερική 1,3 τρις δολάρια.
  • Ευρώπη 1,1 τρις δολάρια.

Η κατά κεφαλήν δαπάνη για ευεξία είναι σημαντικά υψηλότερη στη Βόρεια Αμερική (3.567 δολάρια ) και στην Ευρώπη (1.236 δολάρια) από ό,τι σε άλλες περιοχές του κόσμου.

 

Κερδισμένοι και χαμένοι

Η έκθεση περιγράφει λεπτομερώς τα τμήματα του κλάδου που συνθέτουν συλλογικά την οικονομία ευεξίας.

Αναλύοντας την αγοραία αξία από έτος σε έτος, προέκυψαν ξεκάθαροι «κερδισμένοι» και «χαμένοι».
Πολλές από αυτές τις εξελίξεις ευθυγραμμίζονται με τη ανάλυση των τάσεων, των συγχωνεύσεων και εξαγορών και των επενδύσεων.

 

 

Οι αγορές ακινήτων ευεξίας και ψυχικής υγείας ανθίζουν

Διατηρώντας την κορυφαία ανάπτυξη οποιουδήποτε κλάδου, τόσο πριν όσο και κατά τα μέσα της πανδημίας, τα ακίνητα ευεξίας αυξήθηκαν κατά 22,1% το 2020.
Αυτό περιλαμβάνει νέες κατασκευές και ανακαίνιση χώρων με στοιχεία που ωφελούν την ψυχική και σωματική υγεία, σε αμέτρητες πόλεις σε όλο τον κόσμο .

Το τμήμα ψυχικής υγείας και ευεξίας αυξήθηκε κατά 7,2%. Ωθούμενο από τις επακόλουθες τεράστιες επενδύσεις σε ψηφιακές λύσεις.

Άλλες αγορές που αναπτύχθηκαν άνισα ήταν η «δημόσια υγεία, η πρόληψη και η εξατομικευμένη ιατρική». Σημειώνοντας άνοδο 4,5% με σημαντική αύξηση στην τηλε-υγεία καθώς και ένα κέρδος 3,6% από τη «υγιεινή διατροφή και απώλεια βάρους», η οποία περιλαμβάνει εξατομικευμένη διατροφή και ψηφιακή διαχείριση βάρους.

 

 

Ο τουρισμός ευεξίας, χαμένος στην πανδημία και μελλοντικός νικητής

Ο τουρισμός ευεξίας, τα σπα και η συνολική φυσική δραστηριότητα πέφτουν, όπως ήταν αναμενόμενο. Οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις έπληξαν τις βιομηχανίες του τουρισμού και της φιλοξενίας. Και οι αγορές ευεξίας έπεσαν κατακόρυφα.

Το 2020, οι δαπάνες για τον τουρισμό ευεξίας μειώθηκαν κατά ελαφρώς λιγότερο από τον συνολικό τουρισμό.
Ήταν στο -39,5% για τον τουρισμό ευεξίας και στο -43,0% για το σύνολο του τουρισμού.

Φώτο: GWI
  • Ο τουρισμός ευεξίας δέχτηκε πλήγμα -39,1%.
  • Τα ιαματικά λουτρά -38,6%.

 

Η σωματική δραστηριότητα, επηρεασμένη σε μεγάλο βαθμό από το κλείσιμο γυμναστηρίων και στούντιο, μειώθηκε κατά 15,5%.

Ωστόσο, η τεχνολογία γυμναστικής, την οποία η GWI ορίζει ως υποτομέα της κατηγορίας, κέρδισε 29,1% καθώς η συνδεδεμένη φυσική κατάσταση έφτασε σε νέα ύψη.

Μεταξύ άλλων σημαντικών απωλειών, η προσωπική περιποίηση και ομορφιά μειώθηκαν κατά 13%, ενώ η ευεξία στο χώρο εργασίας μειώθηκε κατά 7%.

 

Ισχυρή ανάπτυξη μπροστά

Παρά την πτώση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η βιομηχανία είναι έτοιμη να επιταχυνθεί ακολουθώντας αυτό που το GWI περιγράφει ως «παγκόσμια επαναφορά» στην ευεξία. Και η νέα πενταετής πρόβλεψη είναι αισιόδοξη.

Η παγκόσμια οικονομία ευεξίας θα ανακάμψει, φτάνοντας τα 5 τρις δολάρια το 2021 και τα 7 τρις δολάρια το 2025.

 

Φώτο: GWI

 

Ο τουρισμός ευεξίας θα οδηγήσει την ανάκαμψη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου με ανάπτυξη 20,9%. Ακολουθούμενος από άλλες υπηρεσίες φιλοξενίας, όπως ιαματικά λουτρά και ιαματικές πηγές.

Τα ακίνητα ευεξίας, η σωματική δραστηριότητα, η ψυχική ευεξία και η προσωπική φροντίδα και ομορφιά θα ξεπεράσουν το παγκόσμιο ΑΕΠ.

Η πανδημία έχει σαφώς αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές βλέπουν την ευεξία. Κατά τα επόμενα πέντε χρόνια, οι τομείς που συνδέονται με μια συνολική αλλαγή του υγιεινού τρόπου ζωής, τόσο πνευματικά όσο και σωματικά, θα είναι αυτοί που θα πρωταγωνιστούν.

 

 

«Η οικονομία ευεξίας θα αυξηθεί στα 7 τρις δολάρια το 2025, επειδή οι δυνάμεις που την οδήγησαν παραμένουν τόσο ισχυρές όσο ποτέ.


Είναι η διευρυνόμενη παγκόσμια μεσαία τάξη, η γήρανση του πληθυσμού και η αύξηση σε χρόνιες ασθένειες, δήλωσε η Katherine Johnston, ανώτερη ερευνήτρια του GWI.

 

Αλλά η πανδημία έχει φέρει νέες αλλαγές και επαναφορά παγκόσμιων αξιών.
Ευεξία σημαίνει πλέον πολύ περισσότερα από μία περιποίηση προσώπου. Έχει πλέον μια αναδυόμενη, αυξανόμενη εστίαση στην ψυχική ευεξία, τη σημασία της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, την κοινωνική δικαιοσύνη, την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, το δομημένο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

 

Αυτοί οι οδηγοί θα στηρίξουν την ανάκαμψη της οικονομίας ευεξίας. Και θα μετατοπίσουν επίσης τις δαπάνες για τους καταναλωτές, τις πολιτικές και την υγειονομική περίθαλψη σε νέες κατευθύνσεις».

 

 

Πηγή: tourismtoday.gr

Διαβάστε επίσης

image descriptionΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μέχρι τις 21 Ιανουαρίου το νέο θεσμικό πλαίσιο Σε διαβούλευση τέθηκε από την Τετάρτη η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Ναυτιλίας Νησιωτικής Πολιτικής, υπό τον τίτλο «Εκσυγχρο...

image descriptionΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

  Επενδύσεις στον τουρισμό περιλαμβάνονται στα συνολικά 55 νέα έργα αξίας 3,35 δισ. ευρώ, τα οποία εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μετά από έγκριση του αρμόδιο...

image descriptionΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο διευθύνων σύμβουλος της TUI, Friedrich Joussen Την αισιοδοξία του ότι ο τουρισμός θα μπορέσει να ανακάμψει στα επίπεδα του 2019 το ερχόμενο καλοκαίρι διατυπώνει ο διευθύνων σύμβο...

image descriptionΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

  Με την ευχή και την προσδοκία το 2022 να αποδειχθεί ως το έτος που η πανδημία θα μπει σε οριστική ύφεση, ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης μεταφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τις...

image descriptionΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Την ανάκαμψη των χειμερινών προορισμών τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, επιβεβαίωσε ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας σε σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών που πραγματοποίησε σ...

image descriptionΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Νίκη Παπάζογλου/insider.gr Ευνοϊκές παραμένουν οι τουριστικές προσδοκίες για την επόμενη χρονιά, παρά την αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται διεθνώς από την νέα μετάλλαξη του κ...