ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ρεπορτάζ του CNN για το άνοιγμα του τουρισμού στη Μύκονο

Στην πανηγυρική έναρξη της τουριστικής περιόδου στην Ελλάδα, έστω και άνευ μουσικής, αφιερώνει ένα εκτενές ρεπορτάζ το αμερικανικό δίκτυο CNN, με επίκεντρο αυτό που αποκαλεί “το πιο γνωστό νησί για πάρτυ της Ελλάδας“, την Μύκονο.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Sam Kiley για το CNN:

Τα λευκά σπίτια, τα γαλάζια παντζούρια και οι κόκκινες μπουκαμβίλιες λαμπυρίζουν στον ήλιο, ενώ το νησί βγαίνει σιγά σιγά από τον λήθαργο. Δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της επίσημης τουριστικής περιόδου της χώρας, όλα είναι σιωπηλά εκτός από τις εργασίες για την αναζωογόνηση του τόπου.

Στα παραλιακά μπαρ σε όλο το νησί, τα ηχεία που συνήθως δονούν τη γη με μπάσα και ρυθμούς σε υψηλά ντεσιμπέλ είναι κλειστά, ο μόνος ήχος προέρχεται από τη θάλασσα. Η μουσική εξακολουθεί να μην επιτρέπεται σε υπαίθριους χώρους παρά τη χαλάρωση των περιορισμών.

Τα νυχτερινά μαγαζιά παραμένουν άδεια, ελπίζοντας να ζωντανέψουν σύντομα καθώς η Επιχείρηση Γαλάζια Ελευθερία ανεβάζει ταχύτητα. Έτσι ονομάζεται το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης να κηρύξει 80 νησιά -συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της χώρας- Covid-safe έως τα τέλη Ιουνίου.

Το κλειδί είναι μια επιθετική εκστρατεία εμβολιασμού με στόχο να εμβολιαστεί κάθε κάτοικος του νησιού. Επιτρέπεται στους επισκέπτες να έρθουν μόνο εάν έχουν εμβολιαστεί, εάν έχουν αναρρώσει από Covid-19 ή εάν διαθέτουν αρνητικό τεστ PCR.

Στο Κέντρο Υγείας της Μυκόνου, τα ραντεβού εμβολιασμού είναι όλα κλεισμένα, με πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού του νησιού να έχει λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση.

Ο κτηματομεσίτης Τζέρυ Μαρκαντωνάτος μόλις έκανε το εμβόλιο. “Περιμένω αυτή τη στιγμή από την πρώτη μέρα που ο ιός άρχισε να εξαπλώνεται”, λέει στο CNN.

«Ειλικρινά, νιώθω πολύ τυχερός γιατί είμαι στον τουριστικό κλάδο, έχω οικογένεια, γονείς. Έτσι, για μένα είναι μεγάλη ανακούφιση που όλοι όσοι θα επισκεφθούν τη Μύκονο και την Ελλάδα πρέπει να αποδείξουν ότι είναι αρνητικοί και εμείς είμαστε εμβολιασμένοι και θα διασφαλίσουμε την προστασία. Σίγουρα η Μύκονος θα είναι νησί χωρίς Covid αυτό το καλοκαίρι”.

Μια στάλα τουρίστες

Τα σχέδια οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας μετά την πανδημία καθοδηγούνται από τον τουρισμό. Ο κλάδος αντιπροσωπεύει το 18% της ελληνικής οικονομίας και μία στις πέντε θέσεις εργασίας. Είναι η ίδια βιομηχανία που βοήθησε την Αθήνα να εξέλθει από μια 10ετή οικονομική κρίση που έληξε λίγο πριν χτυπήσει η Covid-19.

Πέρυσι, η χώρα δέχτηκε λιγότερο από το ένα τρίτο των τουριστών σε σύγκριση με το 2019, όταν φιλοξένησε 31 εκατομμύρια άτομα, σύμφωνα με τον UNWTO, τον τουριστικό φορέα του ΟΗΕ.

“Οι Μυκονιάτες συγκλονίστηκαν όταν είδαν το νησί τους με τόσο μικρό ποσοστό τουριστών σε σχέση με αυτό που έχουν συνηθίσει”, λέει ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς. “Αλλά φέτος, όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι οι αφίξεις θα μπορούσαν να διπλασιαστούν από αυτές του 2020”.

Με την κυβέρνηση της χώρας πρόθυμη να ξεδιπλώσει το χαλί καλωσορίσματος, η Αθήνα έχει λάβει μέτρα που υπερβαίνουν εκείνα άλλων μεγάλων μεσογειακών χωρών που εξαρτώνται από τον τουρισμό.

Στις αρχές Απριλίου, ενώ βρισκόταν ακόμα σε λοκντάουν, η Ελλάδα άνοιξε δρόμους για ταξιδιώτες από επιλεγμένες χώρες, οι οποίες είχαν σημειώσει ταχεία πρόοδο στον εμβολιασμό των πληθυσμών τους.

Στις 19 Απριλίου έγινε η δεύτερη χώρα της ΕΕ, μετά την Κροατία, που επέτρεψε στους Αμερικανούς να την επισκεφθούν χωρίς υποχρέωση καραντίνας. Η κίνηση σηματοδότησε την πρώτη φορά που η χώρα άνοιξε στους Αμερικανούς επισκέπτες από τον Μάρτιο του 2020, όταν η Ελλάδα μπήκε στο πρώτο λοκντάουν στο ξεκίνημα της πανδημίας.

Η Αθήνα σημειώνει το καλοκαίρι αύξηση στους Αμερικανούς ταξιδιώτες, που ευνοείται από την αύξηση των απευθείας πτήσεων των αεροπορικών εταιρειών των ΗΠΑ μεταξύ των δύο χωρών. Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, επαίνεσε πρόσφατα τον «αριθμό ρεκόρ των εννέα ημερήσιων απευθείας πτήσεων από τις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες προς την Ελλάδα».

Με δεκάδες ήδη πλήρως εμβολιασμένα νησιά και μεγάλες εκτάσεις παρθένων ακτών, η Ελλάδα υπόσχεται χώρο και επιλογές.

Αλλά τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα στη Μύκονο, όπου σε αντίθεση με πολλούς ειδυλλιακούς προορισμούς, το όνομα και τα έσοδα του νησιού διαμορφώνονται από τη νυχτερινή ζωή, που περιγράφεται από έναν τοπικό ιδιοκτήτη κλαμπ ως ο πιο δύσκολος γρίφος στην διαχείριση της Covid εποχής.

Η μαγική συνταγή

Παρόλο που το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών πρόσθεσε πρόσφατα την Ελλάδα στη μακρά λίστα χωρών με τον κωδικό “Επίπεδο 4: Μην ταξιδεύετε”, η υπόσχεση για μια Μύκονο χωρίς Covid προκάλεσε αυξημένο ενδιαφέρον από τους παγκόσμιους ταξιδιώτες – ιδιαίτερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, λέει ο Ηρακλής Ζησίμοπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος του Semeli Hospitality Group, που περιλαμβάνει ξενοδοχεία, μπαρ και εστιατόρια στο νησί.

“Λαμβάνουμε πολλές ερωτήσεις, αν και δεν μεταφράζονται σε κρατήσεις ακόμη”, λέει. “Οι δύο κύριες είναι εάν όλοι έχουμε εμβολιαστεί και εάν οι επισκέπτες μπορούν πραγματικά να παρτάρουν στο νησί όπως παλιά. Τους λέμε πως περιμένουμε ότι μέχρι την 1η Ιουλίου τα πράγματα θα είναι πολύ κοντά στο πώς ήταν πριν από τον κορονοϊό.”

Ο Ζησιμόπουλος περιγράφει το εμβόλιο ως «τη μαγική συνταγή για να ξαναρχίσει η νυχτερινή ζωή».

Τα σχέδια για άνοιγμα παγκοσμίως παραμένουν ρευστό, ανεξάρτητα από το πόσο φιλόξενες είναι οι πολιτικές μιας χώρας. Οι νέες μεταλλάξεις του ιού είναι μια διαρκής ανησυχία. Ορισμένες χώρες εξακολουθούν να απαγορεύουν στους πολίτες τους να ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Οι ταξιδιώτες ενδέχεται να υποχρεωθούν να μείνουν σε καραντίνα μετά την επιστροφή τους στο σπίτι.

Στη Μύκονο πάντως, άρχισαν να φθάνουν τα πρώτα μεγάλα γιοτ του καλοκαιριού. Στο μοντέρνο Alemagou Beach Bar and Restaurant, η σαμπάνια ήδη ρέει και ένα γερμανικό πάρτι bachelorette βρίσκεται σε εξέλιξη. Μετά από πολλούς μήνες σε λοκντάουν, μία επισκέπτρια από το Αμβούργο με ένα λουλουδάτο φόρεμα λέει ότι αυτή και οι παιδικές της φίλες «ζουν το όνειρο», επιτέλους πάλι μαζί.

“Πέρυσι ο κόσμος ήταν έτοιμος για πάρτυ, μας ήταν δύσκολο να επιβάλλουμε τους κανονισμούς… Αλλά τώρα είμαστε όλοι καλύτερα προετοιμασμένοι και θα είναι ένα καλύτερο καλοκαίρι”, λέει ο συνιδιοκτήτης του Alemagou, Βαγγέλης Σιαφίδας. “Φέτος ήμασταν από τους πρώτους που άνοιξαν. Θέλαμε να δείξουμε στους ανθρώπους ότι μπορούν να περάσουν καλά και με ασφάλεια. Αυτό είναι που τους κάνει να κλείνουν εισιτήρια.”

Και ενώ όλοι συζητούν για το πώς θα ζωντανέψει το νησί μέχρι να επιτραπεί και πάλι η μουσική, όπως λέει ο ανταποκριτής του CNN, Sam Kiley, για τον πιο “ώριμο” ταξιδιώτη μια ήσυχη Μύκονος αποτελεί ανακούφιση!

Διαβάστε επίσης

Νέοι όροι πρακτικής άσκησης για σπουδαστές και καταρτιζόμενους στις Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης και στα Ι.Ε.Κ. του υπ.ΤουρισμούΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ανακοινώθηκαν οι νέοι όροι πρακτικής άσκησης για τους σπουδαστές και τους καταρτιζόμενους στις Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης και στα Ι.Ε.Κ. του υπουργείου Τουρισμού. Με απόφαση τη...

Πελώνη: Τεστ για όλους τους τουρίστες από 6 ετών – Όλα τα μέτρα για τον Τουρισμό (βίντεο)ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

  Τι είπε για την πορεία του εμβολιασμού, τον τουρισμό και την στήριξη των επιχειρήσεων - Δείτε βίντεο   Με την πορεία των εμβολιασμών στην χώρα μας ξεκίνησε την ενημέρωση των πολι...

Τουρισμός: Αλλαγές από σήμερα για τους ταξιδιώτες – Τι ισχύει για τις μετακινήσεις με πλοίοΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

  Νέα μέτρα τίθενται σε ισχύ για τις μετακινήσεις στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και κανόνες που υποχρεούνται να τηρούν οι τουρίστες. Όπως έγινε γνωστό από τον υφυπουργό Πολιτικής Π...

Νέοι όροι πρακτικής άσκησης για σπουδαστές και καταρτιζόμενους στις Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης και στα Ι.Ε.Κ. του υπουργείου ΤουρισμούΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

  Ανακοινώθηκαν οι νέοι όροι πρακτικής άσκησης για τους σπουδαστές και τους καταρτιζόμενους στις Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης και στα Ι.Ε.Κ. του υπουργείου Τουρισμού. Με απόφαση ...

Glamping η νέα ταξιδιωτική τάση: Κάμπινγκ πολυτελείας με τις lux σκηνές - Δείτε που μπορείτε να κάνετε glamping στον ΣαρωνικόΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τα δεδομένα στον χώρο της διαμονής και του ταξιδιού μέρα με τη μέρα αλλάζουν. Ο σημερινός ταξιδιώτης δεν ικανοποιείται εύκολα και έπειτα από μια χρονιά - διάλειμμα θέλει να ετοιμάσ...

Τουρισμός: Αναστάτωση για την «υποβάθμιση» της Πορτογαλίας από τη Βρετανία – Παραμένει «πορτοκαλί» η ΕλλάδαΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

  Απογοητευμένοι οι Βρετανοί τουρίστες - Σε καραντίνα όσοι επιστρέψουν στην Μεγάλη Βρετανία από την Πορτογαλία στην οποία είχαν ταξιδέψει όσο το καθεστώς της ήταν «πράσινο»   Αντιδ...

Στη συνάντηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού στην Αθήνα μιλά απόψε ο Κυριάκος ΜητσοτάκηςΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

  Απόψε στις 21:30, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στην 66η Συνάντηση της Περιφερειακής Επιτροπής για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, η οποία πραγματ...

Οδικός τουρισμός: Το μεγάλο comebackΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η βραχυχρόνια μίσθωση παίρνει ξανά τα πάνω της μετά από την «παύση» που πάτησε εν καιρώ πανδημίας και την ίδια στιγμή, παράλληλο comeback κάνουν και οι ηπειρωτικοί παραθαλάσσιοι πρ...

Αύξηση των κρατήσεων καταγράφει η Lufthansa - Στην κορυφή των κρατήσεων Ελλάδα και Ισπανία ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σταδιακή αύξηση των κρατήσεων, ειδικά για μεσογειακούς τουριστικούς προορισμούς μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, διαπιστώνει η αεροπορική εταιρία Lufthansa, η οποία ανακοίνωσε σήμερ...