ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Associated Press: Έτοιμη για το καλοκαίρι η Ευρώπη που βλέπει εντυπωσιακή πτώση στα κρούσματα

 

Οι εμβολιασμοί αποδίδουν και όλοι ελπίζουν σε ένα (κάπως) ξέγνοιαστο καλοκαίρι.

 

Η νίκη της Ιταλίας στην Eurovision με ένα κορυφαίο glam-rock performance, δεν λειτούργησε μόνο ως μια ψυχολογική ώθηση για μια από τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από το κορονοϊό. Είδαμε ξανά διοργάνωση με κοινό που ξεπέρναγε τα 3.500 άτομα, επιβεβαιώνοντας ότι η Ευρώπη επέστρεφε σε μια κάποια κανονικότητα που ήταν αδιανόητη ακόμη και πριν από λίγες εβδομάδες.

 

Κρούσματα, γεμάτα νοσοκομεία και θάνατοι ήταν καθημερινότητα για όλο το φθινόπωρο και τον χειμώνα, με εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους και συστήματα υγείας -ακόμα και τα πιο οργανωμένα- να καταρρέουν.  

 
«Δεν μιλάμε για το 2020. Μιλάμε για σήμερα και μετά», δήλωσε ο Γουλιέλμος Μιάνι, πρόεδρος της πολυτελούς εμπορικής περιοχής Montenapoleone του Μιλάνου, όπου Ευρωπαίοι και Αμερικανοί τουρίστες έχουν αρχίσει ξανά να εμφανίζονται. Ο στόχος είναι του χρόνου να επιστρέψου και οι Ασιάτες τουρίστες.

 

Η μεγαλύτερη πρώτη

Η Ευρώπη σημείωσε τη μεγαλύτερη μείωση σε νέα κρούσματα και θανάτους αυτήν την εβδομάδα σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη περιοχή, ενώ επίσης περίπου το 44% των ενηλίκων έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, σύμφωνα με τον ΠΟΥ και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων. 

Ο επταήμερος κυλιόμενος μέσος όρος της Ευρώπης σε νέα κρούσματα ανά 100.000 άτομα ήταν υψηλότερος από οποιαδήποτε άλλη περιοχή από τα μέσα Οκτωβρίου έως τις αρχές Δεκεμβρίου. Είχε παραχωρήσει την ανεπιθύμητη πρώτη θέση στην Αμερική στις αρχές του νέου έτους, για να την ανακτήσει ξανά από τις αρχές Φεβρουαρίου έως τον Απρίλιο, σύμφωνα με την ανάλυση δεδομένων που έκανε το Associated Press βάσει των στοιχείων του πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Τώρα, καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν είναι μεταξύ των κορυφαίων 10 για νέες περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα. Και μόνο η Γεωργία, η Λιθουανία και η Σουηδία είναι στους 20 πρώτους.

 

Και προειδοποιήσεις 

Αντίθετα, ο ιός αναζωπυρώνεται στη Νοτιοανατολική Ασία και σε μεγάλο μέρος της Λατινικής Αμερικής και χτυπά ιδιαίτερα τις Μαλδίβες και τις Σεϋχέλλες αυτήν την εβδομάδα. Ο Δρ Μάικλ Ράιαν, του ΠΟΥ, προειδοποίησε ότι με την παγκόσμια κατάσταση ακόμα «εύθραυστη και σε αστάθεια», η Ευρώπη δεν είναι καθόλου εκτός κινδύνου.

«Η πρόωρη χαλάρωση των μέτρων συνέβαλαν στην αύξηση που έχουμε δει καθ? ’όλη τη διάρκεια του 2020 και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021», προειδοποιεί. «Πρέπει να συνεχίσουμε προσπαθώντας να αυξήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη».

Η μεγαλύτερη ανησυχία για την Ευρώπη είναι η εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, η οποία γονάτισε τη χώρα και βρήκε ένα «οικοδεσπότη» στη Βρετανία. Η βρετανική κυβέρνηση προειδοποίησε την Πέμπτη ότι η μετάλλαξη της Ινδίας αντιπροσωπεύει το 50% έως και 75% όλων των νέων μολύνσεων και θα μπορούσε να καθυστερήσει τα σχέδιά της για άρση των εναπομείναντων περιορισμών στις 21 Ιουνίου.

«Εάν μάθαμε κάτι για αυτόν τον ιό, είναι ότι μόλις αρχίσει να εξαπλώνεται πέρα ??από μερικά κρούσματα, γίνεται πολύ δύσκολο να περιοριστεί», δήλωσε ο Λόρενς Γιούνγκ, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Warwick. 

Τα αυξανόμενα βρετανικά κρούσματα που συνδέονται με την ινδική μετάλλαξη παραλλαγή ώθησαν τη Γερμανία και τη Γαλλία να απαιτήσουν από τους επιβάτες του Ηνωμένου Βασιλείου να μπαίνουν σε καραντίνα.

Τα εμβόλια φαίνεται να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά έναντι της μετάλλαξης που εντοπίζεται στην Ινδία, αλλά είναι σημαντικό να έχουν γίνει και οι δύο δόσεις για να διασφαλίσουν πλήρη ανοσία, λέει ο Ραβίντρα Γκούπτα, καθηγητής κλινικής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge.

«Σε πληθυσμούς όπου υπάρχει μερική ανοσία, είτε από προηγούμενη λοίμωξη είτε από χαμηλά επίπεδα αντισωμάτων (από μία μόνο δόση), τότε ο ιός θα έχει τη δυνατότητα να προσπερνά το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά και μεγαλύτερη μετάδοση», λέει.

Τη Δευτέρα, η Ισπανία έκανε άρση των περιορισμών εισόδου -συμπεριλαμβανομένου του αρνητικού τεστ- για επισκέπτες από 10 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου.

 

Και η Ελλάδα επέτρεψε πρόσφατα τα εσωτερικά ταξίδια και άνοιξε ξανά τις περισσότερες οικονομικές δραστηριότητες. Περίπου το ένα τρίτο του ελληνικού πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, αλλά τα νέα κρούσματα και οι θάνατοι παραμένουν υψηλοί.

«Ναι, οι νοσηλείες μειώνονται, ναι, οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις μειώνονται, (αλλά) εξακολουθούν να υπάρχουν άνθρωποι που εισέρχονται στο νοσοκομείο ενώ θα μπορούσαν να είχαν εμβολιαστεί και δεν το έκαναν», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενθαρρύνοντας τους Έλληνες να κάνουν το εμβόλιο.

«Και μερικοί, δυστυχώς, χάνουν τη ζωή τους. Είναι τραγωδία», είπε.

 

Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι στην Πολωνία, όπου ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει μειωθεί από 35.000 στα τέλη Μαρτίου σε λίγες εκατοντάδες, η αισιοδοξία επικρατεί. Περισσότερες από 19 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου έχουν χορηγηθεί στη χώρα των 38 εκατομμυρίων.

Η Βόρεια Μακεδονία κατέγραψε μια δραματική πτώση 90% σε επιβεβαιωμένα κρούσματα. Η Ιταλία και η Κύπρος αναμένεται να ανοίξουν την εστίαση και στους κλειστούς χώρους, αλλά και τα κλαμπ. 

 

Το πάρτι ξεκίνησε από το περασμένο σαββατοκύριακο στο Ρότερνταμ με τον Νταμιάνο της Ιταλίας να δίνει τον ρυθμό.

«Όλη η εκδήλωση ήταν μια ανακούφιση», είπε ο τραγουδιστής Νταμιάνο Νταβίντ. «Αυτή η Eurovision σημαίνει πολλά, νομίζω, για ολόκληρη την Ευρώπη. Θα είναι ο φάρος».

 
 
Πηγή: huffingtonpost.gr

Διαβάστε επίσης

Έως 60% οι πληρότητες στα νέα yachts - Στην κορυφή των προορισμών τα νησιά του ΑργοσαρωνικούΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τα μηνύματα από το μέτωπο των κρατήσεων στην αγορά σκαφών είναι ενθαρρυντικά. Στελέχη του κλάδου εκτιμούν ότι ειδικά στα νέα σκάφη φέτος, οι κρατήσεις θα ανέλθουν στο 60% της τουρι...

Οδικός Χάρτης και δράσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ελληνικού τουρισμούΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

  Μελέτη της Accenture για το ΙΝΣΕΤΕ:  Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ελληνικού τουρισμού, μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την υιοθέτηση ενός Στρατηγικού Οδικού Χάρτη που περιλαμβάνε...

Βρετανία: Πότε θα μπει η Ελλάδα στην πράσινη λίστα - Τι θα γίνει με τους Βρετανούς τουρίστες ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σε θρίλερ διαρκείας εξελίσσεται το πότε θα καταφέρει να μπει η Ελλάδα στην πράσινη λίστα της Μεγάλης Βρετανίας, από το πορτοκαλί που είναι σήμερα στο σύστημα "traffic light system"...

Βόρεια Μακεδονία: Ελεύθερα τα διόδια για τους Σέρβους που ταξιδεύουν το καλοκαίρι προς ΕλλάδαΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τη Σερβία για τη χορήγηση εμβολίων κατά της Covid -19, αποφάσισε να απαλλάξει τους πολίτες της Σερβίας που διέρχοντ...

Μαζί με τα ταξίδια ξεκίνησαν και οι απάτες – Πώς μπορούμε να προστατευτούμεΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Καθώς οι εμβολιασμοί του (δυτικού) κόσμου προχωρούν και οι πολίτες κάνουν επιτέλους σχέδια για διακοπές, αυξάνεται και ο κίνδυνος να πέσουν θύματα άλλων, σαφώς πιο κακόβουλων σχεδί...

Βρετανία: Σε προτεραιότητα για την πράσινη λίστα, από τις 8 Ιουνίου, τα ελληνικά νησιά με απευθείας πτήσειςΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Χριστίνα Λαϊνοπούλου   Τα νησιά της Ελλάδας και της Ισπανίας αναμένεται να μπουν στην πράσινη λίστα των χωρών του Ηνωμένου Βασίλειου από τις 8 Ιουνίου, ακόμα κι αν η ενδοχώρα μπορε...

Το υπουργείο Τουρισμού έλαβε αίτημα του Οίκου Dior για εκδηλώσεις στην Ελλάδα ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το υπουργείο Τουρισμού ανακοινώνει ότι έλαβε αίτημα του διεθνούς Οίκου «Dior» για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων, οι οποίες, σύμφωνα με το φάκελο που υποβλήθηκε, είναι αφιερωμένες σ...

Μέτρα στήριξης των ξενοδοχείων ζητεί επειγόντως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

  Τη λήψη στοχευμένων μέτρων στήριξης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων με σκοπό την επιβίωσή τους σε μια χρονιά που προμηνύεται ακόμα πιο δύσκολη από το έτος 2020, όπως σημειώνει, ζη...

 Αισιοδοξία για τον τουρισμό: Επιταχύνεται η έκδοση του ψηφιακού πιστοποιητικού -Τι δείχνουν οι κρατήσειςΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ικανοποίηση επικρατεί στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι έγινε αποδεκτή η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό για τον κορωνοϊό τη στιγμή μάλιστα που τα σημ...