Πραγματοποιήθηκε χθες η διμερής συνάντηση Ελλήνων αξιωματικών του Λιμενικού με Τούρκους ομολόγους τους, στη Χίο. Είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις αρχές του τρέχοντος έτους, ωστόσο λόγω της προσωρινής επιδείνωσης των διμερών σχέσεων αναβλήθηκε και τελικά έγινε χθες. Όπως περιγράφουν καλά ενημερωμένες πηγές, οι διμερείς συζητήσεις έγιναν σε «τεχνικό» – υπηρεσιακό επίπεδο και μέσα σε θετικό κλίμα. Μετείχαν σ’ αυτήν, από τουρκικής πλευράς, συνολικά 11 αξιωματούχοι. Ανάμεσά τους οι επικεφαλής των λιμενικών αρχών που βρίσκονται σε περιοχές κατά μήκος του Αιγαίου, όπως επίσης και εκπρόσωποι από το αρχηγείο της τουρκικής ακτοφυλακής. Η ελληνική αντιπροσωπεία αντίστοιχα αριθμούσε 11 άτομα, μεταξύ των οποίων οι επικεφαλής των λιμενικών αρχών Λέσβου, Σάμου, Χίου, Κω και Ρόδου, όπως και αξιωματικοί από το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος.
Θετική αποτίμηση
Το αποτέλεσμα της διμερούς συνάντησης αποτιμάται θετικά από τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος. Κι αυτό διότι, όπως εξήγησαν στην «Κ», για πρώτη φορά μετά μια πενταετία αποκαθίσταται η απευθείας επικοινωνία μεταξύ των τοπικών λιμενικών αρχών. Η αρχή έγινε με την επίσκεψη στελεχών του Λιμενικού και του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας στην Άγκυρα στις αρχές του 2024 και τη θεσμοθέτηση ενός «πορτοκαλί τηλεφώνου» για την επικοινωνία του αρχηγού του Λιμενικού με τον Τούρκο ομόλογό του. Μετά 11 μήνες συμφωνήθηκε το ίδιο μοντέλο επικοινωνίας να υιοθετηθεί και σε τοπικό επίπεδο, μεταξύ ανώτερων αξιωματικών των δύο σωμάτων. Τι σημαίνει αυτό; Οτι σε περίπτωση που οι συνθήκες το απαιτήσουν ο λιμενάρχης π.χ. Λέσβου θα μπορεί να καλέσει άμεσα τον Τούρκο ομόλογό του στα απέναντι τουρκικά παράλια προκειμένου να διαχειριστούν από κοινού ένα συμβάν αντί η επαφή να γίνει μέσω των αρχηγείων των δύο σωμάτων σε Πειραιά και Μπόντρουμ αντίστοιχα.
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η συμφωνία για άμεση – απευθείας επικοινωνία αφορά θέματα διαχείρισης παράτυπης μετανάστευσης, όπως επίσης και αντιμετώπισης των οργανωμένων εγκληματικών δικτύων που δραστηριοποιούνται στη διακίνηση μεταναστών και όχι μόνο με διασυνδέσεις σε Τουρκία και Ελλάδα. Από το τραπέζι των συζητήσεων απουσίασαν πάντως θέματα όπως οι κατά καιρούς καταγγελίες για εκατέρωθεν παραβίαση των θαλάσσιων χωρικών υδάτων και για επαναπροωθήσεις μεταναστών.
Τα παραπάνω έρχονται σε μια περίοδο που παρατηρείται αυξημένη μεταναστευτική ροή στο Ανατολικό Αιγαίο, πράγμα που προβληματίζει τις Αρχές και των δύο χωρών.