ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συνεχίζεται η πτώση για την ναυλαγορά χύδην ξηρού φορτίου

Και τα τέσσερα κύρια τμήματα της ναυλαγοράς χύδην ξηρού φορτίου σημείωσαν για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα πτώση των ναύλων.

Ο δείκτης Capesize 5TC του Baltic Exchange, ένα καλάθι μέσων ναύλων της spot αγοράς σε πέντε βασικά δρομολόγια, σημείωσε πτώση 33,7% την περασμένη εβδομάδα και έφτασε τα 9.254 δολάρια/ημέρα την Παρασκευή. Ο αριθμός αυτός σηματοδοτεί το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαρτίου και πτώση 54,6% από τις 12 Μαΐου.

Οι δραστικές μειώσεις στις μέσες τιμές spot για πολλαπλά δρομολόγια αναφοράς τροφοδότησαν την ελεύθερη πτώση του τομέα capesize κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων.

Πάντως αναλυτές και πλοιοκτήτες αναμένουν ότι η αγορά ξηρού χύδην φορτίου θα ενισχυθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους λόγω της ανόδου της ζήτησης από την Κίνα και ιστορικά χαμηλού βιβλίου παραγγελιών.

Οι μέσοι ναύλοι στην spot αγορά ακολούθησαν πτωτική ρότα και στα μικρότερου μεγέθους πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου.

Το Panamax 5TC διολίσθησε κατά 8% την περασμένη εβδομάδα και κατά 26,5% τις τελευταίες τρεις εβδομάδες στα 9.269 δολάρια ανά ημέρα την Παρασκευή, ενώ το Supramax 10TC μειώθηκε κατά 13,5% από πριν από μία εβδομάδα και κατά 25,9% από τις 12 Μαΐου στα 9.011 δολάρια ανά ημέρα.

Το Handysize 5TC υποχώρησε κατά 7,4% από την περασμένη Παρασκευή και κατά 25,9% τις τελευταίες τρεις εβδομάδες στα 9.805 δολάρια την ημέρα την Παρασκευή.

theseeanation.gr

Διαβάστε επίσης

Νέα ψηφιακά εργαλεία από το υπουργείο Ναυτιλίας για την εξυπηρέτηση πολιτών και ναυτικώνΝαυτιλία

Στη δημιουργία τριών νέων ψηφιακών εργαλείων, που αφορούν την καταγραφή λιμενικών υποδομών στα νησιά, αλλά και την καλύτερη εξυπηρέτηση ναυτικών και πολιτών χωρίς φυσική παρουσία θ...

Καμπανάκι για τον «αόρατο» στόλο! – Ανησυχία για τα γηρασμένα δεξαμενόπλοιαΝαυτιλία

Ακόμη και οι πιο στενοί σύμμαχοι της Ρωσίας ανησυχούν για τα γηρασμένα δεξαμενόπλοια που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά πετρελαίου σε όλο τον κόσμο. Η εταιρεία ανάλυσης δεδομένων...

Υποτροφία για σπουδές στο Π.Μ.Σ. «Διαχείριση Λιμένων & Παράκτια Οικονομία» του Πανεπιστημίου ΠειραιώςΝαυτιλία

Η Εταιρεία «ΚΑΤΡΑΔΗΣ ΒΕΠΛ Α.Ε.» ανακοινώνει, την παροχή μιας υποτροφίας φοίτησης στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Διαχείριση Λιμένων Παράκτια Οικονομία» για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024...