ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Έρευνα για την ασφάλεια: Κατακόρυφη πτώση στις βυθίσεις πλοίων

Η ναυτιλία που εξυπηρετεί από το 80% έως 90% του παγκόσμιου εμπορίου με διάφορα πλοία έχει βελτιώσει σημαντικά τους δείκτες ασφαλείας της, όπως δείχνουν οι πλέον πρόσφατες σχετικές μελέτες.

Τα επίπεδα ασφαλείας πλοίων και πληρωμάτων έχουν βελτιωθεί σημαντικά, αναφέρει στην ετήσια έρευνά της με τίτλο «Safety and Shipping Review» η Allianz Global Corporate & Specialty's (AGCS).

Πριν από τριάντα χρόνια, ο παγκόσμιος στόλος έχανε 200 και πλέον πλοία ετησίως. Στο τέλος του 2022 λιγότερες από 40 απώλειες αναφέρθηκαν, επισημαίνει η έρευνα. Έχουν περάσει έξι χρόνια από τότε που καταγράφηκε ο τελευταίος τριψήφιος αριθμός απωλειών, προσθέτει η AGCS.

Η ετήσια έρευνα καταγράφει 38 πλήρεις απώλειες (total loss) σκαφών άνω των 100 GT, κατά τη διάρκεια του 2022, σε σύγκριση με 59 περιστατικά total loss έναν χρόνο νωρίτερα, σημειώθηκε δηλαδή μείωση κατά 36%.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σε ετήσια βάση οι απώλειες πλοίων έχουν μειωθεί κατά 65% την τελευταία δεκαετία (109 συνολικές απώλειες το 2013) αντανακλώντας τη θετική επίδραση της αυξημένης εστίασης σε μέτρα ασφαλείας με την πάροδο του χρόνου. Νέοι κανονισμοί, ο βελτιωμένος σχεδιασμός και η τεχνολογία των πλοίων, η βελτίωση των μεθόδων διαχείρισης κινδύνου, συνέβαλαν στην καλυτέρευση της εικόνας.

Ωστόσο, ο κίνδυνος εξακολουθεί να υφίσταται και οι θάλασσες της Νότιας Κίνας, της Ινδοκίνας, της Ινδονησίας και των Φιλιππίνων συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο αριθμό ολικών απωλειών πλοίων, τόσο κατά το προηγούμενο έτος όσο και κατά την προηγούμενη δεκαετία (204 συνολικές απώλειες). Στις παραπάνω θάλασσες καταγράφηκε μία στις τέσσερις απώλειες το 2022 (10), λόγω παραγόντων όπως τα υψηλά επίπεδα εμπορίου, οι συμφορήσεις στα λιμάνια, η μεγάλης ηλικίας στόλοι και οι ακραίες καιρικές συνθήκες.

Ο Αραβικός Κόλπος, οι Βρετανικές Νήσοι και η Δυτική Μεσόγειος καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση με τρεις απώλειες η κάθε περιοχή.

Τα τελευταία δέκα χρόνια αναφέρθηκαν 807 ολικές απώλειες πλοίων. Τρεις περιοχές, που περικλείονται από τη Νότια Κίνα, Ινδοκίνα, Ινδονησία και Φιλιππίνες (204), από την Ανατολική Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα (118), και από την Ιαπωνία, Κορέα και Βόρεια Κίνα (76) αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 50% των παγκόσμιων απωλειών τη συγκεκριμένη περίοδο. Όσον αφορά το 2022, η έρευνα αναφέρει ότι περίπου το ένα τέταρτο των πλοίων που χάθηκαν, ήταν φορτηγά (10 πλοία). Μαζί, τα αλιευτικά (6 πλοία) και τα επιβατικά (5 πλοία) αντιπροσώπευαν το ένα τέταρτο του συνόλου. Η βύθιση ήταν η κύρια αιτία για να χαρακτηρισθούν total loss τα περισσότερα πλοία (20 πλοία) αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 50% των συνολικών απωλειών. Στις απώλειες συνέβαλαν παράγοντες όπως οι κακές καιρικές συνθήκες, η κακή ορατότητα, οι πλημμύρες και η βλάβη των μηχανημάτων. Δεύτερη αιτία απώλειας πλοίου ήταν η πυρκαγιά/έκρηξη (8 πλοία). Η σύγκρουση πλοίων κατατάσσεται στην τρίτη θέση (τέσσερις περιπτώσεις).

Επίσης οι ακραίες καιρικές συνθήκες αναφέρθηκαν ως παράγοντας σε τουλάχιστον οκτώ απώλειες κατά τη διάρκεια του 2022, ενώ ο Ιανουάριος ήταν ο πιο συχνός μήνας για απώλειες με έξι πλοία.

Συνολικά, πάντως, ο αριθμός των ατυχημάτων στη θάλασσα παρέμεινε σταθερός το 2022 σε σύγκριση με το 2021. Ειδικότερα, ενώ οι συνολικές απώλειες μειώθηκαν κατά το προηγούμενο έτος, ο αριθμός των ναυτικών ατυχημάτων ή συμβάντων που αναφέρθηκαν παρέμεινε σταθερός (3.032 σε σύγκριση με 3.000 έναν χρόνο νωρίτερα). Στις Βρετανικές Νήσους καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός περιστατικών (679), ενώ η βλάβη/αποτυχία μηχανημάτων αντιστοιχούσε σχεδόν στο ήμισυ όλων των περιστατικών παγκοσμίως (1.478). Υπήρξαν πάνω από 200 πυρκαγιές που αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια του 2022 (209) - ο υψηλότερος αριθμός για μία δεκαετία, καθιστώντας την αιτία αυτή την τρίτη κορυφαία αιτία συμβάντων με δραστηριότητα έως 17% σε ετήσια βάση.

Όσον αφορά την τελευταία δεκαετία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας σημειώθηκαν τα περισσότερα ναυτικά συμβάντα (4.969).

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα περισσότερα από τα 27.477 περιστατικά που αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας προκλήθηκαν από βλάβες σε μηχανήματα (10.753), ακολουθούμενα από σύγκρουση (3.098) και την προσάραξη (2.936).

(tanea.gr)

 

Διαβάστε επίσης

Μελέτη DNV: Η συντριπτική πλειοψηφία των ναυτικών χρειάζονται εκπαίδευση στην προηγμένη τεχνολογία και τα νέα καύσιμαΝαυτιλία

Ένα εντυπωσιακό ποσοστό 81% των ναυτικών εξέφρασε την ανάγκη για μερική ή πλήρη εκπαίδευση για να χειριστεί αποτελεσματικά τις προηγμένες τεχνολογίες που αναμένεται να αναπτυχθούν ...

Νέα μελέτη του νηογνώμονα DNV: Η πλειονότητα των ναυτικών χρειάζεται εκπαίδευση στις νέες τεχνολογίεςΝαυτιλία

Ένα εντυπωσιακό ποσοστό 81% των ναυτικών εξέφρασε την ανάγκη για μερική ή πλήρη εκπαίδευση για να χειριστεί αποτελεσματικά τις προηγμένες τεχνολογίες που αναμένεται να αναπτυχθούν ...

Βασίλης Κορκίδης: Δύσκολη εξίσωση η απανθρακοποίηση στις συνδυασμένες μεταφορέςΝαυτιλία

Η απανθρακοποίηση των μεταφορών βρίσκεται στο επίκεντρο του ευρύτερου στόχου της Ε.Ε. για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, όπως ορίζεται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία....

 Δέσμευση της ελληνικής ναυτιλίας για μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματοςΝαυτιλία

Με ανάρτησή της για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η Ένωσις Ελλήνων Εφοπλιστών επισημαίνει τη δέσμευσή της στην παγκόσμια προσπάθεια για μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος ...

Κυψέλες καυσίμου υδρογόνου για θαλάσσια σκάφη – Από την VINSSEN της Νότιας Κορέας στην έκθεση Nor-Shipping 2023Ναυτιλία

Η VINSSEN, εταιρεία που εξειδικεύεται στην παραγωγή κυψελών καυσίμου υδρογόνου για θαλάσσια σκάφη, ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στη διεθνή έκθεση Nor-Shipping 2023, η οποία θα διεξα...

O Πάνος Λασκαρίδης δωρίζει τον «Περσέα», ένα ακόμα πλοίο στο Πολεμικό ΝαυτικόΝαυτιλία

«Όποιος έχει πολλά, ας δώσει πολλά. Όποιος έχει λίγα, ας δώσει ό,τι μπορεί. Το σπουδαίο είναι να στηρίζουμε την πατρίδα ο καθένας από το δικό του μετερίζι» συνηθίζει να λέει ο εφοπ...

Νέα ψηφιακά εργαλεία από το υπουργείο Ναυτιλίας για την εξυπηρέτηση πολιτών και ναυτικώνΝαυτιλία

Στη δημιουργία τριών νέων ψηφιακών εργαλείων, που αφορούν την καταγραφή λιμενικών υποδομών στα νησιά, αλλά και την καλύτερη εξυπηρέτηση ναυτικών και πολιτών χωρίς φυσική παρουσία θ...