Drones στη ναυτιλία, καινοτόμες υπηρεσίες σε νησιά, λιμένες και πλοία

Σημαντικές υπηρεσίες στο εγγύς μέλλον, θα μπορούν να προσφέρουν σε γρήγορο χρονικό διάστημα σε πλοία μέσα στα λιμάνια αλλά και σε απομακρυσμένα νησιά, τα drones.

 

Οι πιθανές εφαρμογές ανάπτυξής τους αναμένεται να ξεκινήσουν από τη ναυτιλία και μπορεί να περιλαμβάνουν επιθεωρήσεις πλοίων, έλεγχο περιστατικών ρύπανσης, πυρόσβεση, επιτήρηση της ασφάλειας, μεταφορές φαρμάκων και μικρών αναγκαίων φορτίων σε νησιά και σκάφη.

 

Ήδη πολλά ευρωπαϊκά λιμάνια πραγματοποιούν δοκιμαστική χρήση των drones σε λιμενικές υπηρεσίες και επιθεωρήσεις πλοίων. Επίσης πολλά από αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι εξοπλισμένα με προηγμένους αισθητήρες λέιζερ που μπορούν να δημιουργήσουν έναν τρισδιάστατο χάρτη του περιβάλλοντος που επιχειρούν.

Οι επιθεωρήσεις μπορούν να παρακολουθούνται εξ αποστάσεως και σε πραγματικό χρόνο μέσω της πύλης επιθεώρησης που βασίζεται στο cloud.

 

Η ελληνική εταιρεία Golden Cargo θα πραγματοποιεί πτήσεις με drones

Η Golden Cargo, εταιρία στα ναυτιλιακά logistics, έχει ήδη εξασφαλίσει αποκλειστική συνεργασία με την Dronamics και αναμένεται να είναι η πρώτη ελληνική εταιρία που θα λάβει άδεια τέτοιων πτήσεων οι οποίες αναμένεται να αλλάξουν τον χάρτη των μικρο-μεταφορών στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι οι νέοι ευρωπαϊκοί κανονισμοί ανοίγουν το δρόμο για την ανάπτυξη τέτοιων εφαρμογών στις μη επανδρωμένες εμπορευματικές μεταφορές.

Από το 2018, ο ευρωπαϊκός βασικός κανονισμός για την ασφάλεια των αερομεταφορών ισχύει για όλα τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη πολιτικής χρήσης, ανεξάρτητα από το βάρος τους.

Καθορίζει κανόνες υψηλού επιπέδου και βασικές απαιτήσεις ενώ εξουσιοδοτεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχει λεπτομερείς κανόνες. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ευρύ φάσμα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, η Επιτροπή και ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αεροπορική Ασφάλεια EASA έχουν αναπτύξει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο ανάλογο με τον κίνδυνο των επιχειρήσεων. Για το σκοπό αυτό, ο εναέριος χώρος προετοιμάζεται για αυτόνομες πτήσεις σταδιακά μέσα στα επόμενα χρόνια.

 

Η συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, με την Golden Cargo και την Dronamics, αναμένεται να προσφέρει νέες δυνατότητες για τα νησιώτικα και ναυτιλιακά logistics με πτήσεις UAVs στο Αιγαίο, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Naxos Smart Island που υλοποιεί η Amazon Web Services.

 

Η πρωτοβουλία Naxos Smart Island, με βάση και τις σχετικές ανακοινώσεις των εμπλεκομένων φορέων, έχει ως στόχο να δοκιμάσει καινοτομικές τεχνολογικές λύσεις, αναπτύσσοντας «έξυπνες» λύσεις για το νησί της Νάξου, προκειμένου να υποστηρίξει φορείς όπως τη δημόσια διοίκηση, την αυτοδιοίκηση, τα Λιμάνια, τις επιχειρήσεις ώστε εκείνοι με τη σειρά τους να παρέχουν καλύτερη ποιότητα ζωής και εξυπηρέτησης στην τοπική κοινωνία, σε πολίτες και επισκέπτες.

 

Στόχος της πρότυπης αυτής συνεργασίας για πιλοτικές εφαρμογές των μη επανδρωμένων πτήσεων, είναι η δυνατότητα μεταφοράς μικρού φορτίου, ενώ η υλοποίηση της πρώτης πτήσης θα γίνει σε περιοχές της Νάξου, αλλά και της Χίου – Ψαρών – Οινουσσών, ώστε να δοκιμαστεί σε διαφορετικές πραγματικές συνθήκες στο Νότιο και στο Βόρειο Αιγαίο.

 

Η πρωτοβουλία σκοπεύει στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς τους πολίτες των νησιών που λόγω της γεωγραφικής τους θέσης εξαρτώνται πολλές φορές από την υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα.

Διαβάστε επίσης

Έκθεση για την απασχόληση στη Ναυτιλία: Σταθερά ανοδική η πορεία της στην ΕλλάδαΝαυτιλία

Σταθερά ανοδική πορεία καταγράφει η ναυτική απασχόληση στην Ελλάδα  σύμφωνα με την  1η σχετική έκθεση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και του ΝΑΤ του αρχαιότερου Ταμείου της χώρα...

Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου: Πάνω από 20% αύξηση στις αφίξεις κρουαζιέρας το 2023 – Ανάπτυξη όλων των μεγεθών το 2022Ναυτιλία

Εντυπωσιακή, σύμφωνα με την διοίκησή του, ανάπτυξη όλων των οικονομικών μεγεθών κατέγραψε ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου το 2022. Τα αποτελέσματα της χρήσεως 2022, δεδομένων των οι...

O "χάρτης" των ελληνικών ναυπηγήσεων – Οι 234 παραγγελίες για τους GreeksΝαυτιλία

Oι ναυπηγήσεις αποτελούν έναν πολύ ενδιαφέροντα τομέα για τους αναλυτές της ναυτιλιακής βιομηχανίας. H κατασκευή πλοίων επηρεάζει τις ναυλογορές λόγω της προσφερόμενης χωρητικότητα...