Τη διερεύνηση του ενδιαφέροντος για την πώληση του ναυπηγείου Planaco στην Αίγινα σχεδιάζει να προχωρήσει η Folli Follie Group, εν αναμονή της ολοκλήρωσης του πλάνου εξυγίανσης που συναντά ακόμη εμπόδια και καθυστερήσεις.

Το ναυπηγείο που ανήκει από το 2006 στον όμιλο FF Group είναι το μεγαλύτερο ναυπηγείο στην Αίγινα και ένα από τα μεγαλύτερα του Σαρωνικού. Είναι επίσης ένα από τα λίγα που διαθέτει σκεπαστή κλειστή αίθουσα 1.000 τ.μ. για επισκευές και ειδικές εργασίες, γερανό ανύψωσης, δυο προβλήτες ανύψωσης – καθέλκυσης, τρέιλερ για μηχανοκίνητα σκάφη και σύστημα αποχέτευσης και συλλογής υδάτων.

Σημειώνεται πως η αποτίμηση της Planaco ανέρχεται στα 6,2 εκατ. ευρώ, όπως προκύπτει από την έκθεση του εμπειρογνώμονα της συμφωνίας εξυγίανσης της Folli Follie και από σχετική εκτίμηση που πραγματοποιήθηκε.

Για τους γνωρίζοντες, θεωρείται ένα μικρό διαμάντι λόγω των υποδομών που διαθέτει και των επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν κυρίως τα τελευταία χρόνια και εποί διοίκησης Γ. Σάμιου. Στο ναυπηγεί είχαν γίνει, μεταξύ άλλων, επενδύσεις σε έργα υποδομής και τεχνολογικού εξοπλισμού (όπως η απόκτηση Travel Lift 400 τόνων, Power Trailer κ.α.) και αναβαθμίστηκαν οι δυνατότητες ώστε να επιτρέπεται ο δεξαμενισμός ακόμη και μεγάλων καταμαράν, ενώ τα τελευταία χρόνια η Planaco έχει αποκτήσει ακίμη μεγαλύτερη δυναμική. Επίσης, όλα τα μηχανήματα είναι πιστοποιημένα από τη Lloyd’s Register.

Ως αποτέλεσμα, το ναυπηγείο επισκέπτονται κάθε χρόνο περισσότερα από 250 σκάφη, από βάρκες 7 μέτρων έως μεγάλα καταμαράν, ιστιοπλοϊκά και κρούιζερ που φτάνουν τα 22 μέτρα. Πελάτες του είναι μεγάλες εταιρείες ναυλώσεων στο χώρο του θαλάσσιου τουρισμού καθώς και πολλοί ιδιώτες, κυρίως από το εξωτερικό (Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία, Ρωσία). Επίσης στα περίπου 22 στρέμματα που καταλαμβάνει η Planaco στην Καβουρόπετρα της Αίγινας λειτουργεί τα τελευταία 5 χρόνια και κατάστημα ναυτιλιακών ειδών που εξυπηρετεί τις ανάγκες των σκαφών που επισκέπτονται την Αίγινα και όχι μόνο.

Όπως έχει αναφέρει το newmoney, το ναυπηγείο λόγω θέσης και εξοπλισμού, διαθέτει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Βρίσκεται μόλις 17 ναυτικά μίλα από τον Πειραιά, στο κέντρο του Σαρωνικού Kόλπου, πολύ κοντά σε δημοφιλείς προορισμούς για σκάφη αναψυχής όπως ο Πόρος, η Ύδρα, οι Σπέτσες, η Eπίδαυρος, τα Mέθανα, το Πόρτο Xέλι, η Eρμιόνη. Eπίσης, είναι ο πρώτος σταθμός, για όσους διαπλέουν τη διώρυγα της Kορίνθου και ταυτόχρονα, λίγα μίλια μακριά από τις μεγάλες μαρίνες του αττικού παραλιακού μετώπου.