ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μήνυμα Μελίνας Τραυλού: “Εγγυητής της λειτουργίας της παγκόσμιας ναυτιλίας ο ελληνικός στόλος”

Το κείμενο της  Προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Μελίνας Τραυλού:

 

"Ένας νέος χρόνος προκλήσεων είναι μπροστά μας.  Η παγκόσμια κοινότητα κλυδωνίζεται πολυεπίπεδα.  Γεωπολιτικές εντάσεις, ενεργειακές ελλείψεις, περιβαλλοντικές ανάγκες, οικονομική αστάθεια, επισιτιστική κρίση, κυριαρχούν στη διεθνή πραγματικότητα.  Οι αντίξοες αυτές συνθήκες αναδεικνύουν, για ακόμα μία φορά, το στρατηγικό ρόλο της ναυτιλίας και στην αντιμετώπιση κρίσεων.  Όντας η αξιόπιστη μεταφορική δύναμη του 90% του διεθνούς εμπορίου, συμβάλλει καθοριστικά στην ομαλή λειτουργία της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας, της παγκόσμιας οικονομίας.

 

Η ελληνική ναυτιλία, ως ηγέτιδα δύναμη με πάνω από 5.500 πλοία, είναι ο εγγυητής της λειτουργίας της παγκόσμιας ναυτιλίας, που αναδεικνύεται για ακόμα μία φορά «παντός καιρού».

 

Η υπεροχή της ναυτιλίας των Ελλήνων είναι ιστορικά καταγεγραμμένη.  Έχει αντιμετωπίσει αποτελεσματικά, πολλές και δυσεπίλυτες κρίσεις στη μακραίωνη ιστορία της.  Το 2022 η ελληνόκτητη ναυτιλία επιβεβαίωσε, για ακόμα μια φορά, την ηγετική μας παρουσία, διατηρώντας την πρωτοκαθεδρία μας έναντι των μεγάλων και ισχυρών ανταγωνιστών κυρίως από την Άπω Ανατολή.

 

Η ηγεσία των Ελλήνων δεν είναι μόνο ποσοτική, αλλά και ποιοτική.  Ο ελληνόκτητος στόλος είναι ένας από τους πλέον σύγχρονους, με τη μέση ηλικία των πλοίων μας να είναι χαμηλότερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο.  Υιοθετούμε συνεχώς νέες, ασφαλείς και πράσινες περιβαλλοντικά λύσεις.  Η θετική περιβαλλοντική απόδοση του στόλου μας είναι δεδομένη.  Επενδύουμε συνεχώς σε νέες τεχνολογίες και νεότευκτα πλοία, που εξασφαλίζουν τη διακίνηση του εμπορίου σε όλα τα λιμάνια του κόσμου.

 

Η ναυτιλία μας αποτελεί το στρατηγικό εταίρο πολλών χωρών του πλανήτη σε κρίσιμους τομείς.  Καταρχάς, στην ενεργειακή επάρκεια του παγκόσμιου οικοσυστήματος και κυρίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατέχοντας πάνω από το 30% του παγκόσμιου στόλου στα δεξαμενόπλοια και πάνω από το 20% του παγκόσμιου στόλου στα πλοία μεταφοράς Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου.  Παράλληλα, ιδιαίτερα ισχυρό είναι και το μερίδιό μας στα πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου και εμπορευματοκιβωτίων.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, προτεραιότητα για τη ναυτιλία σε ευρωπαϊκό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο είναι να κατανοηθεί από τους θεσμούς, αλλά και από την κοινωνία ο στρατηγικός της αυτός ρόλος.  Να συνειδητοποιήσουν οι έχοντες τις ευθύνες χάραξης πολιτικών, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ναυτιλίας, ώστε οι προτεινόμενες ρυθμίσεις να εναρμονίζονται με την παράμετρο του ρεαλισμού και της βιωσιμότητας του κλάδου.  Να διαμορφώνουν συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού, χωρίς αποκλεισμούς και περιφερειακά μέτρα.

 

Ιδιαίτερης σημασίας είναι και η ολιστική αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων.  Στην εποχή της κλιματικής κρίσης το πλοίο  παραμένει ο πιο φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος μεταφοράς αγαθών.  Ναυλωτές, ναυπηγεία, προμηθευτές καυσίμων, πλοιοκτήτες, όλοι οι εμπλεκόμενοι στη ναυτιλιακή βιομηχανία, οφείλουν να συμβάλλουν αποτελεσματικά και δίκαια, ανάλογα με το μερίδιο ευθύνης που έχει ο κάθε ένας, στη μετάβαση σε ένα πιο «πράσινο» πλοίο, σε μια πιο «πράσινη» ναυτιλία.

 

Η ικανότητα της ελληνικής ναυτιλίας να προσαρμόζεται και να αντιμετωπίζει με επιτυχία τις προκλήσεις κάθε εποχής συνδέεται με το ανθρώπινο αποτύπωμά μας.  Ο ελληνικός εφοπλισμός λειτουργεί ανθρωποκεντρικά, τόσο σε ατομικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο.  Θεματοφύλακας του ήταν, είναι και θα είναι οι άνθρωποί του.  Κοινός παρονομαστής όλων μας είναι η αγάπη μας για τη θάλασσα, το όραμα και η πίστη στη ναυτιλία μας, η αφοσίωση στη δουλειά μας, στην αποστολή μας.

 

Συνεπώς, θεωρούμε καθήκον μας να διατηρήσουμε ζωντανή τη στενή σχέση των Ελλήνων με τη θάλασσα.  Κομβικό ρόλο στην επίτευξη της εξέλιξης της παράδοσης και του εκσυγχρονισμού της ναυτοσύνης μας αποτελεί η συμμετοχή των νέων μας – γυναικών και ανδρών – στη ναυτιλία μας.  Στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών εργαζόμαστε με ολοκληρωμένες πρωτοβουλίες ενημέρωσης και προσέλκυσης των νέων στο ναυτικό επάγγελμα.  Η αποτελεσματική αντιμετώπιση του θέματος προϋποθέτει συνέργειες και με την Πολιτεία για να μπορέσει το ναυτικό επάγγελμα να βρει την αντάξιά του ανταπόκριση από τις νέες και τους νέους της πατρίδας μας.

 

Η ναυτιλία μας προσφέρει πάνω από 200.000 θέσεις εργασίας στο ευρύτερο πεδίο λειτουργίας της.  Παράλληλα, ο ελληνικός εφοπλισμός επενδύει και συμμετέχει δυναμικά στην ανάπτυξη και άλλων κλάδων της οικονομίας μας. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι το 2022 οι εισροές στο ελληνικό ισοζύγιο πληρωμών από τις θαλάσσιες μεταφορές προσέγγισαν τα 20 δισ. ευρώ.

 

Είναι σαφές ότι η ελληνική ναυτιλία αποτελεί ιστορικά έναν πολυεπίπεδα ζωτικό κλάδο για την εθνική μας οικονομία κι έναν διαχρονικό, συνεπή, ισχυρό εταίρο κοινωνικής αλληλεγγύης.  Ένα μοναδικό φαινόμενο ατομικής αλλά και συλλογικής προσφοράς προς την κοινωνία από έναν και μόνο επιχειρηματικό κλάδο.  Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, μαζί με το συλλογικό όχημα κοινωνικής αλληλεγγύης της ναυτιλιακής οικογένειας, τη ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, έχουν προσφέρει, τα τελευταία χρόνια, πάνω από €80.000.000 για την υλοποίηση δράσεων κι έργων στους τομείς της υγείας, της παιδείας, της πρόνοιας και της στήριξης των ευπαθών ομάδων και της αντιμετώπισης κρίσεων.

 

Η ναυτιλία μας είναι εθνικό κεφάλαιο για την πατρίδα μας.  Εθνική υπερηφάνεια και παγκόσμια αναγνώριση για τη ναυτοσύνη μας, για την Ελλάδα, για την πατρίδα μας."

 

 
Πηγή: ot.gr
 
 

Διαβάστε επίσης

Ισπανία: Κατάσχεση ελληνόκτητου πλοίου που μετέφερε 4,5 τόνους κοκαΐνηΝαυτιλία

Τεσσεράμισι τόνους κοκαΐνης σε φορτηγό πλοίο υπό ελληνική διαχείριση εντόπισαν οι ισπανικές αρχές ανοιχτά των Καναρίων Νήσων. Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο ιστότοπος Eldia e...

Στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. ΠατούληςΝαυτιλία

Το υψηλό αίσθημα του καθήκοντος, το ήθος και τον επαγγελματισμό που διακρίνουν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής, εξήρε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατ...

Πλακιωτάκης: Προτεραιότητα μας η ενίσχυση της παγκόσμιας ισχύος της ελληνικής ναυτιλίαςΝαυτιλία

Στους βασικούς άξονες της εθνικής ναυτιλιακής πολιτικής στον τομέα της ποντοπόρου ναυτιλίας αναφέρθηκε χθες ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης στην δ...

Παρενόχληση σκάφους του Λιμενικού από σκάφος Τουρκικής Ακτοφυλακής - Προειδοποιητικές βολέςΕλλάδα

Ακόμα ένα σοβαρό περιστατικό έλαβε χώρα στο Αιγαίο, με τουρκική ακταιωρό να παρενοχλεί σκάφος του Λιμενικού Σώματος, πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς με σκοπό τον εμβολισμό τ...

Η ιστορία του ένδοξου "Hellas Liberty"Ναυτιλία

Ποιος δεν γνωρίζει τα θρυλικά Liberty’s, που ανέλαβαν το δύσκολο έργο μεταφοράς από την Αμερική στρατιωτών, πολεμοφοδίων και τροφίμων στην Ευρώπη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.   Το όν...

Ιστορικό ρεκόρ το ναυτιλιακό συνάλλαγμα το 2022: Άνω των $20 δισ. - Στα 18 δισ. ο ΤουρισμόςΝαυτιλία

Η Ναυτιλία συνεχίζει να αποτελεί σταθερό πυλώνα εσόδων και ανάπτυξης της Eλλάδας.  Τα έσοδα της Ελλάδας από το ναυτιλιακό συνάλλαγμα το 2022 έσπασαν κάθε ρεκόρ.  Άνω των 20 δισεκατ...

Συνέντευξη του Προέδρου των Ναυπηγείων Σαλαμίνας, Γιώργου Κόρου: Γαλλικές φρεγάτες "Made in Greece"Ναυτιλία

Την ίδια ώρα που η Ελλάδα αναμένει την ολοκλήρωση της πρώτης φρεγάτας FDI Belharra στα ναυπηγεία της Group Naval, στην Λοριάν (Lorient) της Γαλλίας, στη Σαλαμίνα κτίζονται τμήματα ...