ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description

Ναυτιλία: Σχεδόν διπλασιάστηκε η αξία του ελληνόκτητου στόλου μέσα σε τέσσερα χρόνια

Στα τέσσερα χρόνια που έχουν περάσει από την προηγούμενη διοργάνωση των Ποσειδωνίων, η αξία του ελληνόκτητου εμπορικού στόλου έχει σχεδόν διπλασιαστεί, σύμφωνα με έρευνα της βρετανικής εταιρείας VesselsValue.

 

Με την ευκαιρία των εγκαινίων της κορυφαίας ναυτιλιακής έκθεσης στην ιστορία παγκοσμίως, στο Metropolitan Expo δίπλα στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στα Σπάτα, η VesselsValue προέβη σε σύγκριση του ελληνόκτητου στόλου το 2018 και το 2022, και τα αποτελέσματα είναι ιδιαιτέρως εντυπωσιακά για την εξέλιξη της ελληνικής ναυτιλίας παγκοσμίως.

 

Από το 2018 έως το 2022, η αξία του ελληνόκτητου στόλου αυξήθηκε κατά 92%, στα σχεδόν 159 δισ. δολάρια, αναφέρει η σχετική έρευνα, μια τεράστια άνοδος δεδομένου ότι ο ελληνόκτητος στόλος αυξήθηκε μόνο κατά 474 πλοία (11%), στα 4.766.

Ναυτιλία: Σχεδόν διπλασιάστηκε η αξία του ελληνόκτητου στόλου μέσα σε τέσσερα χρόνια-1

 

Οι στόλοι των φορτηγών για φορτία χύδην όγκου, των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) αυξήθηκαν σημαντικά, με τους Έλληνες ιδιοκτήτες να επενδύουν στις ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές φορτηγών και κοντέινερ, καθώς και σε πλοία που μπορούν να μεταφέρουν πιο οικολογικό φορτίο, όπως το LNG.

 

Η Ελλάδα έχει διατηρήσει τη θέση της ως ο κορυφαίος αγοραστής από τα τελευταία Ποσειδώνια το 2018. Μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου 2018, οι Έλληνες είχαν αγοράσει 121 πλοία. Τέσσερα χρόνια μετά, στο 2022, και 130 πλοία έχουν πάει σε Έλληνες αγοραστές την ίδια χρονική περίοδο, με τον πιο δημοφιλή τύπο πλοίου που αγοράστηκε να είναι τα φορτηγά. Οι Κινέζοι αγοραστές ακολουθούν από κοντά, αγοράζοντας συνολικά 127 πλοία μέχρι σήμερα φέτος.

 

Από τις αρχές του 2022, η Ελλάδα έχει πουλήσει 100 πλοία, που αντιστοιχούν σε 264 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, καθιστώντας τους Έλληνες πλοιοκτήτες κορυφαίους και σε πωλήσεις πλοίων στον κόσμο, με τον πιο δημοφιλή τύπο που πωλείται να είναι πάλι τα φορτηγά. Ακολούθησαν οι πλοιοκτήτες από τη Σιγκαπούρη, οι οποίοι έχουν πουλήσει 99 πλοία φέτος.

 

 

Πηγή: VesselsValue

Διαβάστε επίσης

image descriptionΝαυτιλία

Πώς επηρεάζονται οι ναυλαγορές ανά τομέα, και το «στοίχημα» της απανθρακοποίησης Σε γεωπολιτική και οικονομική ανάλυση για τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Oυκρανία και την πανδη...

image descriptionΝαυτιλία

Με αφορμή το ναυάγιο στη Δήλο μίλησε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής O υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης σχετικά με τη διάσωση 108 αλλοδ...

image descriptionΝαυτιλία

                          Ρεκόρ όλων των εποχών για την προσέλευση στη φετινή έκθεση,                                                         με 27.000 επισκέπτες   Η Ευρωπαϊκή Ένω...