ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μη επανδρωμένο αεροπλάνο της Boeing ολοκλήρωσε τις δοκιμές του στο αεροπλανοφόρο USS Bush (ΒΙΝΤΕΟ)

Το μη επανδρωμένο αεροπλάνο ανεφοδιασμού καυσίμου MQ-25 της Boeing ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο δοκιμών του στο αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush, επιδεικνύοντας την ικανότητά του να λειτουργεί όταν το πλοίο κινείται.

Όπως δήλωσε ο Capt. Chad Reed, διευθυντής προγράμματος μη επανδρωμένων αεροσκαφών: «Είμαι εξαιρετικά περήφανος για την ομάδα μας για την εξαιρετική εκτέλεση τόσο των δοκιμών του κινητήρα όσο και του αεροσκάφους».

Πριν φύγει από την αποβάθρα, η Lockheed Martin εγκατέστησε έναν πρωτότυπο σταθμό ελέγχου εδάφους στο αεροπλανοφόρο, βελτιώνοντας τη διάταξή του και λαμβάνοντας σχόλια από τους χειριστές σχετικά με τη διεπαφή χρήστη. Μόλις ξεκίνησε, το πρωτότυπο MQ-25 της Boeing – γνωστό ως T1 – ολοκλήρωσε τις δοκιμές χειρισμού καταστρώματος για ημερήσιες και νυχτερινές λειτουργίες. Οι δοκιμές περιελάμβαναν την τροχοδρόμηση και στάθμευση στο θάλαμο πτήσης, σύνδεση με τον καταπέλτη εκτόξευσης και εκκαθάριση της περιοχής προσνήωσης. Η ομάδα ανάπτυξης συνέλεξε δεδομένα σχετικά με την κίνηση του καταστρώματος και τις επιπτώσεις του ανέμου πάνω από το κατάστρωμα στην ικανότητα ελέγχου του αεροπλάνου.

Ειδικά εκπαιδευμένοι χειριστές χειρίστηκαν το MQ-25 στο κατάστρωμα χρησιμοποιώντας υλικό υπολογιστή τοποθετημένο στον καρπό. Η Boeing λέει ότι έχει σχεδιάσει τους φορετούς ελεγκτές έχοντας κατά νου τους νέους λάτρεις των βιντεοπαιχνιδιών, καθιστώντας πιο εύκολη την εκπαίδευση και τη χρήση τους, σύμφωνα με το FlightGlobal.

Η ομάδα δοκιμής πραγματοποίησε επίσης προσεγγίσεις και προσνηώσεις χρησιμοποιώντας ένα υποκατάστατο αεροσκάφος, ένα στροβιλοκινητήρα King Air, προσομοιώνοντας το υλικό και το λογισμικό του MQ-25 κατά τη διάρκεια ενός κρίσιμου για την αποστολή μέρους κάθε πτήσης.
Η ομάδα θα ενσωματώσει τα ευρήματά της στο λογισμικό ελέγχου του αεροπλάνου, σύμφωνα με τον Reed. «Οι πρώτες δοκιμές έδωσαν στην ομάδα μας την ευκαιρία να αξιολογήσει πολλά νέα συστήματα για πρώτη φορά στη θάλασσα με το T1», δήλωσε ο Reed. «Η αρχική μας ματιά στις λειτουργίες στο θάλαμο πτήσης απέδειξε με επιτυχία την ικανότητα του MQ-25 να ελίσσεται ακριβώς όπως ένα επανδρωμένο αεροσκάφος στο περιβάλλον του πλοίου».

Μόλις είναι έτοιμο και αναπτυχθεί, το MQ-25 θα είναι το μεγαλύτερο μη επανδρωμένο αεροσκάφος με βάση ένα αεροπλανοφόρο στον κόσμο, που θα λειτουργεί σε δική του κατηγορία μεγέθους και ικανότητας. Θα παρέχει υπηρεσίες ανεφοδιασμού εν πτήσει για τα επανδρωμένα μαχητικά της αεροπορικής πτέρυγας μεταφορέων, επεκτείνοντας την εμβέλειά τους.

Το T1 έχει ήδη ολοκληρώσει πολλαπλές δοκιμές πτήσης εκτόξευσης εδάφους, συμπεριλαμβανομένων του ανεφοδιασμού αέρος-αέρος με αρκετές κατηγορίες επανδρωμένων αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων των μαχητικών F-35 και F/A-18.

«Το Πολεμικό Ναυτικό μας έδωσε δύο βασικές παραμέτρους απόδοσης για το πρόγραμμα – τον εναέριο ανεφοδιασμό και την ενσωμάτωση στο κατάστρωμα του αεροπλανοφόρου», δήλωσε ο Dave Bujold, διευθυντής προγράμματος MQ-25 της Boeing. «Δείξαμε ότι το MQ-25 μπορεί να ικανοποιήσει και τις δύο απαιτήσεις και το κάναμε χρόνια νωρίτερα από τα παραδοσιακά προγράμματα».

Αν όλα πάνε καλά, το Πολεμικό Ναυτικό ελπίζει να έχει το MQ-25 σε υπηρεσία πρώτης γραμμής μέχρι το 2024 και θέλει να παραγγείλει δεκάδες αεροσκάφη για να εκπληρώσουν τον ρόλο του αεροπλάνου ανεφοδιασμού για τον στόλο του.

e-nautilia.gr

Διαβάστε επίσης

Τα νέα μέτρα για τον κορονοϊό φέρνουν «καμπάνες» και στην ναυτιλίαΝαυτιλία

Τα πρόστιμα που προβλέπει η νέα υπουργική απόφαση   Μπορεί η υποχρέωση για χρήση μάσκας εντός αλλά και εκτός καταστημάτων καθώς και η ακύρωση των εορταστικών εκδηλώσεων να κυριαρχο...

Πλακιωτάκης: Συνεχίζουμε την υλοποίηση ενός συνεκτικού, ολοκληρωμένου σχεδίου για ανάπτυξη της ελληνικής ναυτιλίαςΝαυτιλία

«Συνεχίζουμε, μέσα σε ιδιαίτερες συνθήκες και προβλήματα εν μέσω της συνεχιζόμενης πανδημίας, με ένα ολοκληρωμένο, συνεκτικό σχέδιο, να στηρίζουμε την ελληνική οικονομία. Η ελληνικ...

Γ. Πλακιωτάκης: Στρατηγικό πλεονέκτημα της χώρας η ναυτιλία – Στόχος η προσέλκυση νέων ναυτικώνΝαυτιλία

Στην ομιλία του στην οικονομική διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών   «Η Ελλάδα είναι και παραμένει η  πρώτη παγκόσμια ναυτιλιακή δύναμη και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μας...

Πειρατές επιτέθηκαν σε πλοίο μεταφοράς κοντέινερ στον Κόλπο της Γουινέας – Απήγαγαν μέλη του πληρώματοςΝαυτιλία

    Τα μέλη του πληρώματος πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων φέρεται να έχουν απαχθεί σε πειρατική επίθεση που αναφέρθηκε στα ανοιχτά της ακτής του νησιού Bioko στον Κόλπο της Γ...