ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σε γαλλικό αμπελώνα το τελευταίο αρχιτεκτόνημα του Oscar Niemeyer

Ο Oscar Niemeyer, γνωστός κυρίως από το ότι σχεδίασε την Μπραζίλια, τη διοικητική πρωτεύουσα της Βραζιλίας και τα κεντρικά του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ήταν ένας από τους πλέον διάσημους αρχιτέκτονες του 20ού αιώνα. Πριν λίγο καιρό, εγκαινιάστηκε στους αμπελώνες του Chateau La Coste στη νότια Γαλλία το τελευταίο αρχιτεκτόνημά του: σχεδιασμένο το 2010, δύο χρόνια πριν από τον θάνατό του σε ηλικία 104 ετών, το καμπυλωτό λευκό περίπτερο κάθεται όμορφα στο περιβάλλον.

 

«Η τοποθεσία είναι πολύ όμορφη και ένα ευχάριστο, ήρεμο περιβάλλον» είχε πει ο Niemeyer την περίοδο που σχεδίαζε το πρότζεκτ. «Το περίπτερο έπρεπε να είναι μια ελαφριά κατασκευή, προσαρμοσμένη στο τοπίο καθώς και στη βλάστηση. Η δομή είναι απολύτως ταιριαστή σε αυτό το σκηνικό και θα είναι χαρά να την περπατάς γύρω».

 

Περιτριγυρισμένο από αμπελώνες, το περίπτερο αποτελείται από δύο διακριτά αρχιτεκτονικά στοιχεία: έναν χώρο έκθεσης με υάλινους τοίχους και ένα κυλινδρικό αμφιθέατρο. Οι υάλινοι τοίχοι του με εμβαδόν 380 τετραγωνικά μέτρα χώρου έκθεσης επιτρέπουν θέα στους γύρω αμπελώνες, ενώ το κλειστό, με εμβαδόν 140 τετραγωνικά μέτρα, αμφιθέατρο έχει θέσεις για 80 άτομα. Η αρχιτεκτονική δομή καθρεφτίζεται σε μια λιμνούλα που σχεδιάστηκε στο πλάι της ..

 

«Το περίπτερο, με την οργανική όλο καμπύλες αρχιτεκτονική του, εκφράζει το ξεχωριστό ύφος του Niemeyer και είναι σε πλήρη αρμονία με τα κλήματα γύρω και τους κυματιστούς λόφους της Προβηγκίας» είπαν από το Chateau La Coste. «Η εντυπωσιακή υάλινη πρόσοψη δίνει την εντύπωση ότι ο αμπελώνας ξεδιπλώνεται διαμέσου του κτίσματος ενώ η αβαθής λιμνούλα στην είσοδο αιχμαλωτίζει τη διάδραση φωτός και αντανάκλασης».

Το περίπτερο είναι ένα από τα πολλά κτίσματα που σχεδίασε ο βραβευμένος με Pritzker αρχιτέκτονας στη Γαλλία, όπου έζησε σχεδόν 20 χρόνια.

 
Β. Τσεκούρας
 
 
 
Πηγή:  ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Ταξίδι με αυτοκίνητο; Πώς να φορτώσετε σωστά και με ασφάλεια τις αποσκευές σαςΣΠΙΤΙ

Ένα από τα πιο σημαντικά κριτήρια για την αγορά αυτοκινήτου είναι η χωρητικότητα του αποθηκευτικού χώρου. Το πλεονέκτημα ενός ευρύχωρου πορτ-μπαγκάζ το αντιλαμβανόμαστε αυτό είναι ...

Βλέπετε πολλές ώρες τηλεόραση; Τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσει η συχνή παρακολούθησηΣΠΙΤΙ

Τρεις νέες αμερικανικές επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι οι μεσήλικες που αφιερώνουν μέτριο έως πολύ χρόνο για να βλέπουν τηλεόραση, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ...

Οι πιο συχνοί μύθοι για το αυγόΣΠΙΤΙ

Το αυγό είναι από τις τροφές που έχουν πολλά διατροφικά οφέλη, ενώ μάλλον όχι τυχαία, οι ειδικοί το χαρακτηρίζουν ως την «τέλεια τροφή». Ωστόσο, είναι και από τις πιο παρεξηγημένες...