ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
author

Σσσσ, η ΕΛ.ΑΣ. κοιμάται…

Θα μπορούσε να είναι το πιο αστείο ανέκδοτο. Αν δεν αφορούσε ένα ζήτημα ζωτικής σημασίας. Το ιερό δικαίωμα του ύπνου…

«Αλλάζουν από σήμερα 2 Απριλίου, οι ώρες κοινής ησυχίας όπως προβλέπεται, καθώς τίθεται σε ισχύ το πρόγραμμα της θερινής περιόδου που θα διαρκέσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου». Δεν πρόκειται για δημοσιογραφική πληροφορία, αλλά για διάταξη της ΕΛ.ΑΣ. που μας προειδοποιεί ότι από 15:00 έως 17.30 και από 23:00 έως 7:00 όποιος θορυβεί θα διώκεται σε βαθμό πταίσματος.Καθώς αυτές τις ώρες η …Ελλάς κοιμάται.

Η Ελλάς ή η ΕΛ.ΑΣ.; Δεν έχει καμιά σημασία. Οι πολίτες πάντως και δη οι κάτοικοι των νησιών (αν εστιάσουμε στην Αίγινα θα μας πουν κακόβουλους) είναι αδύνατον να κοιμηθούν. Προεξοφλώντας λοιπόν η ΕΛΑΣ ότι οι ενοχλούμενοι από την ηχορύπανση θα είναι στο πόδι, προσθέτει: «Πολίτες που διαπιστώνουν παράβαση, μπορούν να απευθύνονται στην Αστυνομία».

Μας επιτρέπει δηλαδή να την ξυπνήσουμε και, συγχρόνως μας επιβάλλει να γίνουμε καταδότες. Αυτεπαγγέλτως –ακόμη και αν τα όργανα τύχει να αντιληφθούν την παράβαση- δεν κινείται η υπηρεσία. Το κοινό καλό το οποίο είναι ταγμένη να διαφυλάσσει, για κάποιους λόγους, της είναι αδιάφορο.

Στο φλέγον αυτό ζήτημα της επιβολής της τάξης συνυπεύθυνος –κατά έναν τρόπο- είναι διαχρονικά και ο Δήμος. Γιατί είναι κοινό μυστικό ότι η εκάστοτε δημοτική αρχή προκειμένου να μειώσει το δικό της πολιτικό κόστος και να κατευνάσει τις αντιδράσεις των επαγγελματιών (στην προκειμένη περίπτωση) ή της πλειονότητας των πολιτών αν πρόκειται για άλλα μέτρα, παρεμβαίνει άτυπα ζητώντας από την τοπική αστυνομία να …χαλαρώσει.

Να μην κόβει κλήσεις για κράνος, ζώνη, υπερβολική ταχύτητα, να μην κάνει ελέγχους στα μπαρ για κατανάλωση αλκοόλ από ανήλικους ή για ηχορύπανση, να μην κινεί διαδικασίες για τη διακρίβωση της ποιότητας των ποτών, να κάνει τα στραβά μάτια στη διακίνηση ναρκωτικών, να μην γράφει για παράνομο παρκάρισμα κλπ. 

Οι συνέπειες αυτής της ανομίας είναι δυστυχώς κάποιες φορές τραγικές. Οι δήμαρχοι πάντα θα έχουν συγγενείς, φίλους, ψηφοφόρους που τους πιέζουν να παρέμβουν υπέρ τους σε περίπτωση τυχόν εμπλοκής τους με τον νόμο. Η ευθύνη ωστόσο της επιβολής της νομιμότητας ανήκει εξ ολοκλήρου στην ΕΛΑΣ.

Αν ο διοικητής είναι αποφασισμένος να τιμήσει το λειτούργημά του δεν έχει καμιά δέσμευση απέναντι στη δημοτική αρχή. Αν φοβάται μήπως ακολουθήσει την οδό κάποιων προκατόχων του που έκαναν καλά τη δουλειά τους (μια ξαφνική μετάθεση π.χ.), υπάρχει και άλλος δρόμος.  Να καταγγείλει τις παρεμβάσεις.

Οι εθισμένοι στην παρανομία (απλή ή πιο σύνθετη) θα δυσφορήσουν. Οι καλοί άνθρωποι, που αποτελούν τον κορμό στις νησιώτικες κοινωνίες, θα νιώσουν ανακούφιση. Και οι δημοτικοί άρχοντες αναγκαστικά θα υποταχθούν.

Δεν πρόκειται για κινηματογραφικό σενάριο. Και στην πραγματική ζωή είναι όλα τα καλά δυνατά.

Αρκεί να κάνουμε το καθήκον μας με σεβασμό στον εαυτό μας πρωτίστως.




Διαβάστε επίσης

Στα… επείγοντα η Δικαιοσύνη!Σίλα Αλεξίου

Ένας γιατρός στο τιμόνι του υπουργείου Δικαιοσύνης; Αυτό κι αν ήταν έκπληξη!Αν σου ζητούσαν να στοιχηματίσεις για την επιστημονική ιδιότητα του υπουργού Δικαιοσύνης, πριν ανακοινωθ...

Η Αύρα των παιδικών µας χρόνωνΑίγινα

Η ιστορική –και κάποτε η µοναδική– πλαζ, δίπλα στην Κολώνα και στο λιµάνι της Αίγινας, που συγκέντρωνε το καλοκαίρι την αστική Αθήνα.   Της Σίλας Αλεξίου Χωματόδρομος, ποδήλατα, θά...

Η ώρα της Αίγινας  Αίγινα

Θετικές οι πρώτες αντιδράσεις φορέων και πολιτών στην επιστολή του δημάρχου Αίγινας Σάκη Σακκιώτη για τις απατούμενες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην παραλιακή λεωφόρο. Της Σίλας Αλεξ...

Δεν χάθηκε ακόμη η ευκαιρίαΑίγινα

Φοβικά και άτολμα ημίμετρα, αντί ριζικής λύσης, η απάντηση της δημοτική αρχής στο αίτημα της πεζοδρόμησης της παραλίας. Της Σίλας Αλεξίου Δειλά, για την αποφυγή συγκρούσεων με τις ...