ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description

Επιστολή - SOS από τους αγροτικούς ιατρούς της Τροιζηνίας και του Πόρου για τα προβλήματα των δομών υγείας της περιοχής

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις για τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δομές πρωτοβάθμιας υγείας στον Πόρο και την Τροιζηνία. 

 

Μετά τη δραματική επιστολή της Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του Το.Π.Φ.Υ. Τροιζηνίας - Πόρου - Ύδρας, κας Μαρία Μέλλου, η οποία εξέφραζε την αγωνία και την απόγνωση της τοπικής κοινωνίας, πάνω σε σοβαρά θέματα που αφορούν τον κρίσιμο τομέα της Πρωτοβάθμιας Υγείας στην περιοχή του Πόρου και της Τροιζηνίας, μας κοινοποιήθηκε νέα επιστολή των αγροτικών ιατρών της περιοχής, με αποδέκτες την Διοικούσα επιτροπή Το.Π.Φ.Υ  Τροιζηνίας, τον Διοικητή 2ης ΥΠΕ και τους Υποδιοικητές 2ης ΥΠΕ.


Στην επιστολή τους οι αγροτικοί ιατροί ενημερώνουν και καταγράφουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις εφημερίες τους, στα ιατρεία της περιοχής. 


Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής των αγροτικών ιατρών της περιοχής:

 

 

                                                                                                                                            29/7/2020                                                                                 

                                                                                                                                  ΠΡΟΣ

1)Διοικούσα επιτροπή Το.Π.Φ.Υ  Τροιζηνίας

2)Διοικητή 2ης ΥΠΕ

3)Υποδιοικητές 2ης ΥΠΕ

 

   
Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα παρακάτω προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως ιατροί υπηρεσίας υπαίθρου στο Κ.Υ Γαλατά όπου και υπηρετούμε συμμετέχοντας στο πρόγραμμα εφημεριών του.

1)Υπάρχει διαχρονική σημαντική έλλειψη ειδικευμένων ιατρών η οποία παρακωλύει το πρόγραμμα των εφημεριών και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Το προσεχές διάστημα η έλλειψη θα είναι ακόμα εντονότερη λόγω του αιτήματος παραίτησης ενός επιμελητή γενικού ιατρού. Εμείς σαν ιατροί που υπηρετούν άνευ ειδικότητας(ιατροί υπηρεσίας υπαίθρου)συλλογικά δηλώνουμε ότι βασιζόμενοι στις διατάξεις για τις εφημερίες των ιατρών όπως αυτές προβλέπονται στο ΦΕΚ (681/τ. Β/2009 )δεν θα δεχτούμε σε καμία περίπτωση να υπηρετήσουμε εφημερίες χωρίς την παρουσία ειδικευμένου  ιατρού παθολογίας ή γενικής ιατρικής.

 


2) Υφίσταται τραγική έλλειψη σε εκπαιδευμένο πλήρωμα ασθενοφόρου εδώ και μήνες, με αποτέλεσμα την διενέργεια διακομιδών με οδηγούς που είναι απλά κάτοχοι επαγγελματικού διπλώματος οδήγησης. Στην ουσία όλο το ιατρικό προσωπικό εξαναγκάζεται στην εφαρμογή της ως άνω πρακτικής, ως αποτέλεσμα την αδιαφορίας της 2ης ΥΠΕ να επιλύσει το πρόβλημα. Δυστυχώς σαν διοίκηση δε μας αφήνετε άλλο τρόπο να λειτουργήσουμε προς το συμφέρον των ασθενών μας, καθώς η επιλογές είναι είτε να μην διακομιστεί το περιστατικό είτε να μεταβεί με τον προαναφερόμενο τρόπο και παρουσία ιατρού.
Ως επιστήμονες υγείας θεωρούμε απαράδεκτη και ιατρικά επικίνδυνη την διακομιδή ασθενούς χωρίς την παρουσία τουλάχιστον δύο ατόμων με την απαραίτητη εκπαίδευση, και σε οποιαδήποτε περίπτωση καταγγελίας από πλευράς των ασθενών, οι ευθύνες θα αιτηθούμε να αποδοθούν εξ ολοκλήρου στην υπηρεσία της ΥΠΕ.

 


3)Είναι χαρακτηριστική η καθυστέρηση να αποσταλούν στο Κ.Υ Γαλατά τα απαραίτητα μέσα προστασίας προκειμένου να εξετάζονται πιθανά κρούσματα covid-19.Απο τον Φεβρουάριο ήδη έχουν γίνει 3 παραγγελίες προς την ΥΠΕ οι οποίες παραδοθήκαν είτε με μεγάλη καθυστέρηση (έως και δύο μήνες) είτε με έλλειπες υλικό. Ήρθαμε δύο φορές στο σημείο να αγοράσουμε- μαζί με το υπόλοιπο προσωπικό του Κ.Υ- μέσα ατομικής προστασίας  με προσωπικά μας έξοδα. Εν μέσω πανδημίας θεωρούμε απαράδεκτη την ανωτέρω κατάσταση η οποία αν συνεχιστεί θα μας οδηγήσει-εν όψει και μιας δεύτερης αιχμής της νόσου- στην ανικανότητα να εξετάζουμε πιθανά κρούσματα covid 19 με ασφαλή για τη δημόσια υγεία τρόπο. Αρνούμαστε να δεχτούμε να διενεργήσουμε κλινική εξέταση με τρόπο που θα θέτει την δημόσια υγεία σε κίνδυνο. Σε αυτή την περίπτωση η ευθύνη για την μη συμμετοχή του Κ.Υ στο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας θα βαραίνει αποκλειστικά την διοίκηση.

 


4)Έχουν περάσει ήδη 5 μήνες από την έναρξη διασποράς του sars-cov 2 στη χώρα μας, και η υπηρεσία σας δεν έχει ακόμα εκπονήσει πρωτόκολλα διαχείρισης υπόπτων κρουσμάτων και ασφαλούς λειτουργείας των πρωτοβάθμιων δομών της ευθύνης της. Θεωρούμε επιστημονικά απαράδεκτο να μην μας έχουν αποσταλεί οδηγίες που να εξειδικεύονται σε δομές ΠΦΥ οι οποίες μάλιστα διακομίζουν με δική τους ευθύνη. Δεν ανταποκρίνεται σε ένα σύγχρονο και ασφαλές σύστημα υγείας, να προσπαθούμε(μαζί με το υπόλοιπο ιατρικό προσωπικό) μην έχοντας την απαραίτητη κατάρτιση για το σχεδιασμό ενός τέτοιου προγράμματος, να σχεδιάσουμε εξειδικευμένο πρωτόκολλο.
Σε όλη  τη διάρκεια της πανδημίας είμαστε έρμαια των ελλιπών και αόριστων οδηγιών του ΕΟΔΥ που μας παραπέμπουν στην γνώμη του κλινικού ιατρού του νοσοκομείου αναφοράς. Δεν είναι δυνατόν το πρωτόκολλο αντιμετώπισης πανδημίας στην ΠΦΥ να είναι θέμα προσωπικής εμπειρίας και γνώμης του εκάστοτε κλινικού ιατρού η οποία προφανώς μπορεί να έρχεται σε αντίθεση με τις τρέχουσες παγκόσμιες οδηγίες και με τις γνώμες άλλων συναδέλφων της ίδιας δομής υγείας. Αιτούμαστε την άμεση επίλυση του ζητήματος ώστε να συνδράμουμε και εμείς τα μέγιστα κατά την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Παρακαλούμε για την άμεση διευθέτηση των ανωτέρων ζητημάτων ούτως ώστε να μπορεί το Κ.Υ Γαλατά να λειτουργεί με ασφαλή τρόπο για τους πολίτες, και να διενεργεί εφημερίες.

 

Ελένη -Μαρία Μαυρίδη-Τουργέλη ,Ιατρός υπηρεσίας υπαίθρου Π.Π.Ιατρείου Πόρου

Καραμαρούδης Στέφανος,ιατρός υπηρεσίας υπαίθρου Π.Ι Καρατζά

Διαβάστε επίσης

image descriptionΤΡΟΙΖΗΝΑ

Από το Δήμο Τροιζηνίας - Μεθάνων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:   Ο Δήμος Τροιζηνίας – Μεθάνων, με αφορμή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ευρύτερη περιοχή μετά την ανίχνευ...

image descriptionΤΡΟΙΖΗΝΑ

Επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλαν στον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη, από κοινού οι Εμπορικοί και Επαγγελματικοί Σύλλογοι του Πόρου και των Μεθάνων. Οι Σύλλογοι διαμαρτύρονται...

image descriptionΠΟΡΟΣ

Ολοκληρώθηκε στις 2 Αυγούστου, στο στάδιο "Ζωσιμάδες"στα Ιωάννινα το Παν/νιο Πρωτάθλημα Στίβου της κατηγορίας Κ 20. Το πρωτάθλημα αυτό ίσως ένα από τα καλύτερα,όχι μόνον αγωνιστικά...

image descriptionΤΡΟΙΖΗΝΑ

Με νέα αναφορά προς το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας, επανέρχεται ο Βουλευτής Α’ Πειραιώς Νήσων Γιάννης Μελάς. Η αναφορά του σχετίζεται με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Τομέας Πρωτο...

image descriptionΤΡΟΙΖΗΝΑ

Ο Αντιπρόεδρος της Τ.Κ Μεθάνων Αντώνης Αθανασίου ανέλαβε πρωτοβουλία για να προχωρήσει η αξιοποίηση των ιαματικών πηγών Μεθάνων , που από το 2017 μετά την αποβολή του ιδιώτη που τι...

image descriptionΤΡΟΙΖΗΝΑ

Η φωτιά στα Μέθανα, "επεκτάθηκε" και στο πολιτικό σκηνικό της περιοχής, καθώς η αντιπολίτευση ασκεί έντονη κριτική στον Δήμαρχο Τροιζηνίας - Μεθάνων Σπύρο Πολλάλη καθώς από τη στιγ...

image descriptionΤΡΟΙΖΗΝΑ

(φωτογραφία: Γιάννης Λαζάρου)    Από τον Δήμο Τροιζηνίας - Μεθάνων, εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο τύπου σχετικά με τη φωτιά στη χερσόνησο των Μεθάνων, στις 24 Ιουλίου 2020:    Ο Δήμο...