ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description

Εγκαινιάστηκε η Ιστορική Βιβλιοθήκη Σπετσών - Το έργο έγινε με τη χορηγία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»

Στον Ναό του Αγίου Νικολάου, από τον οποίο ξεκίνησε η Επανάσταση στις Σπέτσες, στις 3 Απριλίου του 1821, έγιναν χθες (25/6) τα εγκαίνια του χώρου της Βιβλιοθήκης-Αρχείου της μονής, με χορηγία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

 

Στο σημείο που κάποτε ήταν το σχολαρχείο του νησιού, βρίσκονται σήμερα συγκεντρωμένες σπάνιες ιστορικές και εκκλησιαστικές εκδόσεις, άρτια συντηρημένες και προσβάσιμες στο κοινό. Πρόκειται ουσιαστικά για την ανασύσταση του παλιού εκπαιδευτικού χώρου με μια νέα ματιά, με τον πρώτο ερευνητή να φθάνει αύριο στις Σπέτσες για να ξεκινήσει τη μελέτη στο περιεχόμενο της Βιβλιοθήκης.

 

«Σήμερα βρίσκομαι εδώ, στο κλείσιμο της θητείας μου ως προέδρου της επιτροπής Ελλάδα 2021, για να εγκαινιάσουμε ένα ακόμα έργο που έγινε με την χορηγία και την στήριξη της Επιτροπής» τόνισε στην ομιλία της η κυρία Αγγελοπούλου.

 

Στη συνέχεια η πρόεδρος  της Επιτροπής εξήγησε ότι τόσο η συγκεκριμένη δράση, όσο και όλες όσες υλοποιήθηκαν από την Επιτροπή το τελευταίο εξάμηνο, χρηματοδοτήθηκαν από το πλεόνασμα που προέκυψε με την ολοκλήρωση της επετειακής χρονιάς. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «χρήματα που προήλθαν από την κοινωνία και επιστρέφουν στην κοινωνία με τη μορφή δράσεων που έχουν ένα χειροπιαστό αποτέλεσμα: για την υγεία, τους νέους ανθρώπους, τις ευπαθείς ομάδες, την επιστήμη, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση».

 

Από την πλευρά του, ο Αρχιμανδρίτης και Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Γρηγόριος Νανακούδης, ευχαρίστησε την Επιτροπή, για την άριστη και αποτελεσματική συνεργασία, τονίζοντας ότι η Βιβλιοθήκη «δεν είναι απλώς ένα αποθετήριο παλαίτυπων βιβλίων που συντηρήσαμε και φυλάξαμε, αλλά ένας χώρος παιδείας, επικοινωνίας, διαφύλαξης της γλώσσας και της σπουδαίας παράδοσης του νησιού μας».

 

Η εκδήλωση των εγκαινίων ξεκίνησε με την τέλεση αγιασμού από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κκ Εφραίμ , ενώ την ξενάγηση στο χώρο της Βιβλιοθήκης έκανε ο αρχιτέκτονας και υπεύθυνος του έργου Γιάννης Δέδες. Η εκδοτική συλλογή περιλαμβάνει 157 παλαίτυπα και 5.000 τόμους θεολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Ξεχωρίζει η έκδοση με ψαλμούς του 1689, το αρχαίο εκκλησιαστικό αιθιοπικό χειρόγραφο, το χειρόγραφο Ευαγγέλιο του 15ου αιώνα και έκδοση του 1827, στο οποίο αναφέρεται η Γαλλική αποστολή που ήρθε στις Σπέτσες για να παραλάβει τη σωρό του ανιψιού του Ναπολέοντα, ο οποίος έχασε τη ζωή του στις Σπέτσες πολεμώντας στο πλευρό των Σπετσιωτών Επαναστατών. 

 

Ολόκληρος ο χαιρετισμός της προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»

«Ανέκαθεν οι Σπέτσες ήταν και είναι το όνειρο του παραθερισμού, όχι μόνο για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, αλλά πρέπει να σας πω- και σε έναν προσωπικό  τόνο- ήταν και είναι, τόσο για μένα όσο και για την οικογένειά μου, αγαπημένος προορισμός. Θυμάμαι πάντα τα παιδιά μου να τρέχουν μικρά εδώ και να προσπαθούν να συναγωνιστούν το τρέξιμο της άμαξας και αργότερα με τα ποδήλατα βέβαια.

 

Το νησί των αρωμάτων, όπως το έλεγαν οι Ενετοί, είναι Σεβασμιώτατε ένα τοπίο που έφτασε μέχρι το Hollywood, όπως είπατε, με πνευματική και πολιτιστική κληρονομιά και φυσικά ένας τόπος με βαριά ονόματα, που διαβάσαμε στα σχολικά βιβλία της ιστορίας,  όταν μαθαίναμε για την Ελληνική Επανάσταση.

 

Σήμερα, λοιπόν, βρίσκομαι εδώ, στο κλείσιμο της θητείας μου ως Προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», για να εγκαινιάσουμε ένα ακόμα έργο που έγινε με την χορηγία και την στήριξη της επιτροπής: τη Βιβλιοθήκη  που περιλαμβάνει τα παλαίτυπα βιβλία του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου Σπετσών, μαζί με σπάνιο αρχειακό υλικό, το οποίο περιμένω πώς και πώς να το δω και τώρα και όταν τελειώσει.

 

Τόσο η δράση αυτή, όπως όλες όσες υλοποιήσαμε στην διάρκεια της παράτασης της θητείας της Επιτροπής, από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα,  χρηματοδοτήθηκε από το πλεόνασμα που προέκυψε χάρη στη χρηστή διαχείριση στη διάρκεια της επετειακής χρονιάς. 

 

Χρήματα που προήλθαν από την κοινωνία και επιστρέφουν στην κοινωνία με τη μορφή δράσεων που έχουν ένα χειροπιαστό αποτέλεσμα: για την υγεία, τους νέους ανθρώπους, τις ευπαθείς ομάδες, την επιστήμη, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση.

 

Σεβασμιώτατε, παίρνουμε μαθήματα από εσάς και εμείς δουλέψαμε μόνο με χορηγίες και δωρεές και το Νομισματικό μας πρόγραμμα.  Όλοι όσοι αγοράσατε νομίσματα, στηρίξατε παράλληλα  όλες μας τις δράσεις. Δράσεις που έχουν πρόσημο αναπτυξιακό και αποσκοπούν στο κοινό καλό.

 

Ελπίζουμε λοιπόν ότι η χορηγία μας «θα πιάσει τόπο», ότι ακόμη περισσότεροι θα έρθουν σε αυτόν τον ναό της μνήμης και της γνώσης, ερευνητές και επισκέπτες και θα θαυμάζουν το έργο  που τόσοι πολλοί και πριν από εμάς στήριξαν και τους ευχαριστούμε ιδιαίτερα.

 

Σας ευχαριστώ.»

Διαβάστε επίσης

image descriptionΣΠΕΤΣΕΣ

Μαγικές εικόνες αλλά και έντονες ναυταθλητικές συγκινήσεις πρόσφερε ο 10 ος  επετειακός Διεθνής Αγώνας Κλασσικών και Παραδοσιακών Σκαφών,  Spetses Classic Yacht Regatta 2022 (SCYR)...

image descriptionΣΠΕΤΣΕΣ

  Tην Τετάρτη 29 Ιουνίου θα προβληθεί σε avant premiere στις Σπέτσες και το Cine Titania η πολυαναμενόμενη ταινία Η Χαμένη Κόρη , φέρνοντας στο νησί λίγη από τη λάμψη του αμερικανι...

image descriptionΣΠΕΤΣΕΣ

“Ανοίγει πανιά» από σήμερα στο φιλόξενο θαλάσσιο μπουγάζι των Σπετσών, έως και την Κυριακή 26 Ιουνίου, η εορταστική 10 η «Spetses Classic Yacht Regatta 2022” , ο κορυφαίος Διεθνής ...

image descriptionΣΠΕΤΣΕΣ

Πραγματοποιήθηκε  ήδη ο πρώτος ψεκασμός για το έτος 2022 στον Δήμο Σπετσών   Στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος  «Καταπολέμηση κουνουπιών στην Περιφέρεια Αττικής για τα έτη 20...

image descriptionΣΠΕΤΣΕΣ

  Η ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σπετσών και οι φωτογραφίες από τη σελίδα του στο fb:     Σήμερα, ο Σύλλογός μας υποδέχτηκε μέσα στο Σχολείο μας, το Φο...

image descriptionΕλλάδα

Τα νησιά του Αργοσαρωνικού αναμένουν μεγάλο όγκο επισκεπτών το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος και η προσοχή όλων εστιάζεται στα δελτία πρόγνωσης του καιρού.    Σύμφωνα με το meteo.gr...

image descriptionΣΠΕΤΣΕΣ

  Το Spetsathlon επέστρεψε το τριήμερο 13-15 Μαΐου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και του Δήμου Σπετσών, στο πανέμορφο νησί του Αργοσαρωνικού, αφήνοντας για άλλη μια χρον...

image descriptionΑίγινα

Ενισχυμένες με νέα μέλη βγήκαν οι Ομάδες Μελών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στα νησιά του Αργοσαρωνικού μετά την εκλογική διαδικασία της 15ης Μαΐου.    Συγκεκριμένα: Η Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ της Αίγινας Αγκ...