ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σπέτσες: Ματαιώνεται η ΑΡΜΑΤΑ 2021

 

Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σπετσών, μετά από ευρεία σύσκεψη των φορέων του νησιού, δεν θα πραγματοποιηθούν και φέτος οι πολιτιστικές εορταστικές  εκδηλώσεις της  ΑΡΜΑΤΑ 2021 για λόγους τήρησης των υγειονομικών κανόνων και για την αποφυγή συνωστισμού.

 

Θα πραγματοποιηθούν, όπως και πέρυσι, μόνο οι θρησκευτικές τελετές, αφιερωμένες στην Παναγία Αρμάτα και στη Ναυμαχία των Σπετσών της 8ης  Σεπτεμβρίου του 1822 και όπως υπογραμμίζεται,  με την τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων και κυβερνητικών αποφάσεων για τη μη διάδοση του covid -19.

 

Σε ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγύης στους πληγέντες  από τις καταστροφικές πυρκαγιές στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε μέρος της προϋπολογιζόμενης δαπάνης των πολιτιστικών εκδηλώσεων ΑΡΜΑΤΑ 2021, να διατεθεί για την αρωγή τους.

 

Η απόφαση λήφθηκε χθες από το Δημοτικό Συμβούλιο και αναρτήθηκε σήμερα στο diavgeia.gov.gr

 

 

Προηγήθηκε ,προχθές, μετά από πρωτοβουλία και σχετική πρόσκληση του Δημάρχου Παναγιώτη Λυράκη σύσκεψη στο Δημαρχείο Σπετσών με τη συμμετοχή της Δημοτικής Αρχής, εκπροσώπων των δημοτικών παρατάξεων, της Αστυνομικής και Λιμενικής Αρχής και εκπροσώπων των κύριων παραγωγικών φορέων του νησιού, με αντικείμενο την ανταλλαγή απόψεων για την διεξαγωγή ή μή των πολιτιστικών εκδηλώσεων «ΑΡΜΑΤΑ 2021».

 

"Όλοι οι συμμετέχοντες εξέφρασαν αφενός την επιθυμία τους για την πραγματοποίηση της Αρμάτας, αφετέρου την αγωνία και τον προβληματισμό τους για την δυνατότητα ασφαλούς διεξαγωγής των πολιτιστικών εκδηλώσεων, καθώς θα είναι πρακτικά αδύνατο να εξασφαλιστεί η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και ιδιαίτερα η αποφυγή συνωστισμού κατά την διάρκεια της κεντρικής συναυλίας, της ιστορικής αναπαράστασης, της καύσης του ομοιώματος της τουρκικής ναυαρχίδας και της ρίψης πυροτεχνημάτων, τα οποία παρακολουθούν χιλιάδες κόσμου που συρρέουν σε όλο το παραλιακό μέτωπο του οικισμού των Σπετσών."

 

 

Αυτό αναφέρεται στην εισήγηση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Αθανασίου Λαμπρόπουλου κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του, με μοναδικό θέμα "Διεξαγωγή ή μη των πολιτιστικών εκδηλώσεων ΑΡΜΑΤΑ 2021" που κατέληξε στην ομόφωνη απόφαση. Στο εισηγητικό, με βάση την ευρεία σύσκεψη, επισημαίνεται ακόμη:

 

 

-Θέτοντας ως ύψιστη υποχρέωση την διασφάλιση της υγείας των κατοίκων και επισκεπτών του νησιού, μετά λύπης προτείνεται ή μη πραγματοποίηση των πολιτιστικών εκδηλώσεων «ΑΡΜΑΤΑ 2021» για τις οποίες ο Δήμος Σπετσών είχε ήδη προβεί στην απαραίτητη προεργασία, και ανέμενε τις τελευταίες επιδημιολογικές εξελίξεις και σχετικές Κυβερνητικές Αποφάσεις, ώστε να τις ανακοινώσει.

 

- Η μνήμη των προγόνων μας θα τιμηθεί με την πραγματοποίηση του θρησκευτικού μέρους των εκδηλώσεων, τηρώντας τα υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.


-Σε ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους πληγώμενους απ’ τις καταστροφικές πυρκαγιές που πλήττουν τη χώρα μας το τελευταίο διάστημα, προτείνεται όπως μέρος των προϋπολογιζόμενης δαπάνης των πολιτιστικών εκδηλώσεων ΑΡΜΑΤΑ 2021, να διατεθεί για την αρωγή τους κατόπιν σχετικής απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής.

 

 

 

Παραθέτουμε την εισήγηση, με το σκεπτικό της και την απόφαση:

 

                                     ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

ΘΕΜΑ : Διεξαγωγή ή μη των πολιτιστικών εκδηλώσεων ΑΡΜΑΤΑ 2021

 

 

Σας ενημερώνουμε ότι σήμερα 20/08/2021, κατόπιν πρωτοβουλίας και σχετικής πρόσκλησης του κ. Δημάρχου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Δημαρχείο Σπετσών με τη συμμετοχή της Δημοτικής Αρχής, εκπροσώπων των δημοτικών παρατάξεων, της Αστυνομικής και Λιμενικής Αρχής και εκπροσώπων των κύριων παραγωγικών φορέων του νησιού, με αντικείμενο την ανταλλαγή απόψεων για την διεξαγωγή ή μή των πολιτιστικών εκδηλώσεων «ΑΡΜΑΤΑ 2021».

 

Όλοι οι συμμετέχοντες εξέφρασαν αφενός την επιθυμία τους για την πραγματοποίηση της Αρμάτας, αφετέρου την αγωνία και τον προβληματισμό τους για την δυνατότητα ασφαλούς διεξαγωγής των πολιτιστικών εκδηλώσεων, καθώς θα είναι πρακτικά αδύνατο να εξασφαλιστεί η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και ιδιαίτερα η αποφυγή συνωστισμού κατά την διάρκεια της κεντρικής συναυλίας, της ιστορικής αναπαράστασης, της καύσης του ομοιώματος της τουρκικής ναυαρχίδας και της ρίψης πυροτεχνημάτων, τα οποία παρακολουθούν χιλιάδες κόσμου που συρρέουν σε όλο το παραλιακό μέτωπο του οικισμού των Σπετσών.


Σύμφωνα με τις ισχύουσες ΚΥΑ για την αποφυγή διασποράς του covid - 19, οι μόνες οργανωμένες εκδηλώσεις σε ανοικτούς χώρους που επιτρέπονται είναι αποκλειστικά για καθήμενους, με υποχρέωση τήρησης αποστάσεων, χρήσης μάσκας και με έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου, ώστε να είναι ελεγχόμενες και να είναι εφικτή η ιχνηλάτιση κρουσμάτων. Κάτι τέτοιο στην περίπτωση των εκδηλώσεων της Αρμάτας όπως αυτές διεξάγονται με λαμπρότητα όλα τα προηγούμενα χρόνια, προσελκύοντας πλήθος επισκεπτών απ’ όλο τον κόσμο, είναι ανέφικτο.


Η πραγματοποίηση περιορισμένων εκδηλώσεων σε εναλλακτικές απ’ την Πλατεία Ποσειδωνίου τοποθεσίες, χωρίς την πραγματοποίηση της κεντρικής συναυλίας και της ιστορικής αναπαράστασης - ως εναλλακτική λύση - κρίθηκε ότι θα είναι άσκοπη, καθώς δεν θα προσέλκυε το σύνηθες πλήθος επισκεπτών, που θα δικαιολογούσε την κάλυψη του μεγάλου οικονομικού κόστους των εκδηλώσεων.

 

Κατόπιν των ανωτέρω και με δεδομένη την καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων covid-19 στην χώρα μας, και θέτοντας ως ύψιστη υποχρέωση την διασφάλιση της υγείας των κατοίκων και επισκεπτών του νησιού, μετά λύπης προτείνεται ή μη πραγματοποίηση των πολιτιστικών εκδηλώσεων «ΑΡΜΑΤΑ 2021» για τις οποίες ο Δήμος Σπετσών είχε ήδη προβεί στην απαραίτητη προεργασία, και ανέμενε τις 3 τελευταίες επιδημιολογικές εξελίξεις και σχετικές Κυβερνητικές Αποφάσεις, ώστε να τις ανακοινώσει.

 

Η μνήμη των προγόνων μας θα τιμηθεί με την πραγματοποίηση του θρησκευτικού μέρους των εκδηλώσεων, τηρώντας τα υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.


Σε ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους πληγώμενους απ’ τις καταστροφικές πυρκαγιές που πλήττουν τη χώρα μας το τελευταίο διάστημα, προτείνεται όπως μέρος των προϋπολογιζόμενης δαπάνης των πολιτιστικών εκδηλώσεων ΑΡΜΑΤΑ 2021, να διατεθεί για την αρωγή τους κατόπιν σχετικής απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής.

 

                                                             
                                                    Η ΑΠΟΦΑΣΗ:

    Το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε υπόψη του την εισήγηση του θέματος , τα στοιχεία του φακέλου του υπό συζήτηση θέματος, τις κείμενες διατάξεις

 

                                             ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ

 

1. Την μη διεξαγωγή των πολιτιστικών εορταστικών εκδηλώσεων “ΑΡΜΑΤΑ 2021”,
για τους λόγους που αναφέρονται αναλυτικά στο εισηγητικό της παρούσας.

 

2. Την πραγματοποίηση του θρησκευτικού - τελετουργικού μέρους των εορταστικών
εκδηλώσεων “ΑΡΜΑΤΑ 2021”, με τήρηση όλων των υφιστάμενων υγειονομικών
πρωτοκόλλων και Κυβερνητικών Αποφάσεων για την αποφυγή διασποράς του
covid – 19.

 

3. Σε ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους πληγώμενους απ’ τις
καταστροφικές πυρκαγιές που πλήττουν τη χώρα μας το τελευταίο διάστημα,
μέρος των προϋπολογιζόμενης δαπάνης των πολιτιστικών εκδηλώσεων ΑΡΜΑΤΑ
2021, να διατεθεί για την αρωγή τους, κατόπιν σχετικής απόφασης της
Οικονομικής Επιτροπής.

 

Η παρούσα έλαβε αύξοντα αριθμό 49/2021.
Το παρόν πρακτικό βεβαιώνεται και υπογράφεται ως κατωτέρω :

 

  Ο Πρόεδρος                             Ο Αντιπρόεδρος                      Η Γραμματέας

Λαμπρόπουλος Αθανάσιος     Μαρνέζος Ιωάννης Ψαράκου         Μπέλεση Ευθυμία

 

Τα μέλη :


1. Φραγγιά Ευγενία

2. Ευσταθίου Μεταξία

3. Φαρδέλλος Σπυρίδων

4. Καραμπουρνιώτης Ιωάννης

5. Στόφυλα Παρασκευή

6. Μπαλτάς Στυλιανός

7. Λυράκης Γεώργιος

8. Βορδώνης Αντώνιος

9. Θυμαράς Αθανάσιος

10.Τσάνας Πέτρος

11.Μέξης Νικόλαος

12.Μαντά Σταματίνα

13.Χιώτης Δημήτριος

14.Θυμαράς Γεώργιος

 

 

                                             Σπέτσες 22 Αυγούστου 2021

 

                                                      Ο Πρόεδρος του

                                                 Δημοτικού Συμβουλίου

                                                Αθανάσιος Λαμπρόπουλος

 

 

 

 

* Η φωτογραφία από τον εντυπωσιακό εορτασμό της ΑΡΜΑΤΑΣ των Σπετσών προηγούμενων ετών

Διαβάστε επίσης

Ενημέρωση του Δήμου Σπετσών για τα αποτελέσματα της διενέργειας rapid test στις ΣπέτσεςΣΠΕΤΣΕΣ

Κατόπιν της ολοκλήρωσης της σημερινής 25/08/21 διαδικασίας εξέτασης των rapid tests αντιγόνου, ο Δήμος Σπετσών ενημερώνει πως διενεργήθηκαν 13 rapid tests αντιγόνου, εκ των οποίων ...

Σπέτσες: Επετειακή έκθεση Π. Χαμπίδη για το 2021 στην γκαλερί ΑκρόπρωροΣΠΕΤΣΕΣ

ο επετειακό λεύκωμα της έκθεσης του Πάβλου Χαμπίδη στην γκαλερί Ακρόπρωρο  στο Παλιό Λιμάνι στις Σπέτσες αποτελεί φόρο τιμής στην ιστορία του νησιού και ιδιαίτερα για τα 200 χρόνια...

Παρουσίαση του βιβλίου "ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΚΑΛΑ" της Λένας Καραμαλή: Πέμπτη 26 Αυγούστου 19.30 - Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου ΣπετσώνΣΠΕΤΣΕΣ

  Το νόημα της ευτυχίας και πώς θα την κατακτήσουμε Όλοι θέλουµε να είµαστε καλά, στην ψυχή και στο σώµα, να έχουµε ευεξία, και το αξίζουµε. Το βιβλίο αυτό είναι ένα ταξίδι γνωριµί...

Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα εισαγωγής στον Δημοτικό Παιδικό Σταθμό ΣπετσώνΣΠΕΤΣΕΣ

Αναρτήθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα εισαγωγής στο Δημοτικό Παιδικό Σταθμό Σπετσών και από τον Δήμο Σπετσών δημοσιοποιήθηκε η ανακοίνωση:    "Ενημερώνουμε τους γονείς που έκαναν αί...

Δήμος Σπετσών: "200 Χρόνια Πνεύμα Γαλάζιο και Λευκό"- Εικαστική Έκθεση στο Μουσείο ΜπουμπουλίναςΣΠΕΤΣΕΣ

  Ο Δήμος Σπετσών σε συνεργασία με τους καλλιτέχνες του Πολιτιστικού Ομίλου «Κέντρο Τέχνης – Marble Art Museum» και υπό την αιγίδα του Πολεμικού Μουσείου της Αθήνας διοργανώνουν τη...

Ενημέρωση του Δήμου Σπετσών για τα αποτελέσματα της διενέργειας rapid test στις ΣπέτσεςΣΠΕΤΣΕΣ

Κατόπιν της ολοκλήρωσης της σημερινής 17/08/21 διαδικασίας εξέτασης των rapid tests αντιγόνου, ο Δήμος ΣΠετσών ενημερώνει πως διενεργήθηκαν 26 rapid tests αντιγόνου, εκ των οποίων ...