ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Spetses Classic Yacht Regatta: Στην 9η χρονιά πήρε το… Gold

Για τέσσερις ημέρες τα πιο όμορφα και ιστορικά σκάφη των ελληνικών θαλασσών, συμμετείχαν στο Διεθνή Αγώνα Κλασσικών και Παραδοσιακών Σκαφών - Spetses Classic Yacht Regatta 2019 (SCYR).

Kαι κατέκλυσαν το θαλάσσιο χώρο των Σπετσών προσφέροντας υπέροχες εικόνες αλλά και έντονες ναυταθλητικές συγκινήσεις σε έναν αγώνα – θεσμό για τα δεδομένα της Μεσογείου.

Το Spetses Classic Yacht Regatta 2019 διοργάνωσε από τις 27 ως τις 30  Ιουνίου για 9η συνεχόμενη φορά, ο Ναυτικός Όμιλος Ελλάδος υπό την αιγίδα του Δήμου Σπετσών. Στο θαλάσσιο στίβο ανάμεσα στο νησί και τις ακτές της Αργολίδας έγιναν ιστιοδρομίες για κλασσικά σκάφη, παραδοσιακά σκάφη, παραδοσιακές λέμβους και οικογενειακές λέμβους-dinghies, σε μία μοναδική παρουσίαση της ελληνικής ναυταθλητικής ιστορίας. Μάλιστα, οι ιδανικές καιρικές συνθήκες φέτος συνέβαλαν στο να διεξαχθεί και ένας αγώνας οffshore σε συνδυασμό με τον  γύρο του νησιού για τα κλασικά σκάφη, ένα εγχείρημα ιδιαίτερα απαιτητικό αλλά που παράλληλα χάρισε μοναδικές στιγμές σε πληρώματα και θεατές.

Μία ακόμα σημαντική προσφορά για τους επισκέπτες ήταν η δυνατότητα που είχαν να μπουν στο σκάφος Nacra 17 της Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου και του Μιχάλη Πατενιώτη και να ζήσουν την κορυφαία εμπειρία που μπορεί να προσφέρει αυτό το σκάφος.

Εκτός της Μπεκατώρου και άλλοι Ολυμπιονίκες και αθλητές παγκοσμίου φήμης, επισκέφτηκαν τις Σπέτσες για το Classic Yacht Regatta και ήταν οι Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής που κατέκτησαν το χάλκινο στο Ρίο το 2016, αλλά και η Βιργινία Κραβαριώτη που κατέκτησε επίσης το χάλκινο, στο Πεκίνο το 2008. Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει και στον αθλητή του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος, Γιάννη Μιτάκη που έχει εξασφαλίσει την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020.

Εκτός από σπουδαίους ιστιοπλόους, στις Σπέτσες βρέθηκαν και κορυφαία σκάφη από το εξωτερικό, με την Οργανωτική Επιτροπή να κερδίζει το στοίχημα των διεθνών συμμετοχών. Έτσι για πρώτη φορά συμμετείχαν στο Spetses Classic Yacht Regatta, το σκάφος “Helena”, το «Sultana” μαζί με το μαγευτικό Puritan και τη μοναδική Glaramara που μετράνε ήδη πολλές συμμετοχές.   

Επίσης, όπως και τις άλλες χρονιές, ιδιαίτερη νότα έδωσε η πολυπληθής παρουσία Ναυτοπροσκόπων απ΄όλα τα μέρη της Ελλάδας που με τις ικανότητες τους και τη ναυτοσύνη, απέδειξαν ότι οι Ελληνες είναι ναυτικός λαός.

Το εορταστικό τετραήμερο ξεκίνησε την Πέμπτη το βράδυ με τα εγκαίνια του 2ου Race Village στην Πλατεία Ποσειδωνίου, ενώ συνεχίστηκε με το εντυπωσιακό Welcome Cocktail Party, που πραγματοποιήθηκε στο Poseidonion Grand Hotel, που ήταν και το κέντρο επιχειρήσεων του αγώνα.

Η 2η ημέρα της διοργάνωσης σηματοδότησε την έναρξη του αγωνιστικού σκέλους, με τις ιστιοδρομίες να ξεκινούν από τις 11 το πρωί και τους θεατές να παρακολουθούν το εξαιρετικό θέαμα σε απόσταση αναπνοής. Η ημέρα έκλεισε με την βράβευση των νικητών στην Πλατεία Ποσειδωνίου.   

Το Σάββατο, συνεχίστηκαν οι συναρπαστικές ιστιοδρομίες με νέες μοναδικές συγκινήσεις για τους αθλούμενους, αλλά και το κοινό. Και το βράδυ, στην Πλατεία Ποσειδωνίου, έγινε η απονομή των βραβείων στους νικητές της ημέρας, αλλά και η απονομή του επάθλου Concours d’Elegance για τα πιο καλοδιατηρημένα και αυθεντικά σκάφη.

Το πανηγυρικό κλίμα της ημέρας κορυφώθηκε αμέσως μετά, καθώς στο πλαίσιο των εορτασμών των 100 χρόνων της ιστορικής αυτοκινητοβιομηχανίας Bentley, παρουσιάστηκε στο περίπτερο Bentley Athens στην Ελλάδα στην Πλατεία Ποσειδωνίου, το ολοκαίνουργιο μοντέλο Continental GT Convertible, ένα αυτοκίνητο απίστευτης ομορφιάς και απαράμιλλης κατασκευαστικής τελειότητας, το οποίο συγκέντρωσε τα βλέμματα όλων των επισκεπτών. Η Bentley ταίριαξε απόλυτα με το πνεύμα του αγώνα, καθώς παράγει αυτοκίνητα που έχουν πολλά χειροποίητα στοιχεία, όπως ακριβώς και τα παραδοσιακά σκάφη του Spetses Classic Yacht Regatta.

Την Κυριακή, μετά τη λήξη του αγώνα, ακολούθησε η  κεντρική απονομή των νικητών της γενικής κατάταξης σε όλες τις κατηγορίες.

Οι νικητές ήταν οι ακόλουθοι:

Κλασικά Α’

Θέση Σκάφος Κυβερνήτης
1η Larne Α. Κέδρος
2η Cassiopeia Ι. Καλλίας – K. Khevenhuller
3η Glaramara Ι. Μιτάκης
Κλασικά Β’

Θέση Σκάφος Κυβερνήτης
1η Lizza Σ. Παπαγιαννόπουλος
2η Navisa Ν. Φ. Λυκιαρδόπουλος
3η Josephine B. Lievsay
Spirit Of Tradition

Θέση Σκάφος Κυβερνήτης
1η Baccara N. Larrey
2η Sultana R. Radway
3η Gulliver of Southampton M. Binnie
Conteporary Classic

Θέση Σκάφος Κυβερνήτης
1η Aetos Ν. Σινούρης
2η Isabella T. Σοφικίτου
3η Stiletto S. Yeates

Λατίνια Κατηγορία 1’

Θέση Σκάφος Κυβερνήτης
1η Νηριής Ε. Δήμου
2η Φρόσω Α. Βαμβακά
3η Χρυσοπηγή Π. Χασάπης

Λατίνια Κατηγορία 2’

Θέση Σκάφος Κυβερνήτης
1η Μελισσάκι Ε. Καφετζιδάκης
2η Τελευταίος Α. Αραπάκης – Α. Κιρκής
3η Χελιδών Α. Εξαδάκτυλος
Οικογενειακές Λέμβοι

Θέση Σκάφος Κυβερνήτης
1η Άγιος Γρηγόριος Α. Μακρής
2η Schakel N. Bakker
3η ΑΛΣ Π. Καραμικές – Δ. Φατσιάδης
Παραδοσιακά Σκάφη 1’

Θέση Σκάφος Κυβερνήτης
1η Βίκινγκ Μ. Στασινόπουλος
2η Αίθρα Δ. Φωκιανός
3η Αλκυόνη Ι. Μαρκιανός Δανιόλος
Παραδοσιακά Σκάφη 2’

Θέση Σκάφος Κυβερνήτης
1η Στρατή Σ. Ανδρεάδης
2η Άγιος Γεώργης Π. / Α. Μαθιός
3η Αλκμήνη Ν. Καρακώστας / Χ. Καρύδης

Μία ακόμα φετινή καινοτομία του SpetsesClassicYachtRegatta ήταν η συνεργασία με το Sailorsforthe Sea, τον μοναδικό διεθνή οργανισμό πιστοποίησης Ναυταθλητικών Αγώνων ως «αειφόρων αγώνων». Στο πλαίσιο αυτό αναπτύχθηκαν συγκεκριμένες δράσεις, με όλους τους ιστιοπλόους να έχουν μαζί τους παγούρια και να τα γεμίζουν από σταθμούς ανεφοδιασμού νερού που είχαν στηθεί. Έτσι δεν χρησιμοποιήθηκαν καθόλου πλαστικά μπουκάλια και ποτήρια, ενώ παράλληλα έγινε καθαρισμός της θάλασσας από σκουπίδια και όλο το επικοινωνιακό υλικό, τυπώθηκε σε οικολογικό χαρτί.

Το αποτέλεσμα αυτών των δράσεων ήταν η απονομή της πιστοποίησης Gold από το Sailors for the Sea ως ένας αειφόρος αγώνας που δεν επιβαρύνει το περιβάλλον. Είναι η μοναδική ρεγκάτα που το πετυχαίνει αυτό στην Ελλάδα, γεγονός που δημιούργησε τη δέσμευση για του χρόνου, στη 10η διοργάνωση, να αναληφθούν ακόμα περισσότερες περιβαλλοντικές δράσεις.

Επίσης στο SpetsesClassicYachtRegatta 2019 συμμετείχε και η εταιρία κατά της Κακοποίησης του Παιδιού - ΕΛΙΖΑ! Με δικό της περίπτερο στο Race Village, έδωσε το δικό της … διαφορετικό αγώνα, ενάντια στην κακοποίηση βρεφών και μικρών παιδιών!

Με σύνθημα «Όλοι μαζί σταματάμε την κακοποίηση των παιδιών. Σήμερα, όχι Αύριο», το ΕΛΙΖΑ καλούσε στο περίπτερό του όλο τον κόσμο για ενημέρωση και πληροφόρηση.

Ο Αλέξανδρος Παπαδόγγονας, Πρόεδρος του ΝΟΕ, δήλωσε: «Για μία ακόμα χρονιά το SpetsesClassicYachtRegatta δικαίωσε τον τίτλο της πιο ξεχωριστής ρεγκάτας στην Ελλάδα, συγκεντρώνοντας τα ομορφότερα και ιστορικότερα σκάφη των ελληνικών θαλασσών. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και υπερήφανοι που έχουμε καταφέρει, με την ομαδική και εντατική δουλειά, να συμπεριλάβουμε τον αγώνα των Σπετσών, μεταξύ των σημαντικότερων της Μεσογείου».

Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστε επίσης

Σπέτσες: Βοτσαλωτά και Κυβόλιθοι - Οι Παλιές Τέχνες είναι…  Παράδεισος !ΣΠΕΤΣΕΣ

Η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Σπετσών, διακεκριμένη συγγραφέας Άννα Τσεκούρα συνομιλεί με δύο σπουδαίους Σπετσιώτες τεχνίτες βοτσαλωτών. Αφορμή στάθηκε ένα ξεχωριστό και πολύ εν...

«memNISO» στις Σπέτσες/ 10o “Meeting of Design Studies” με την αιγίδα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά   ΣΠΕΤΣΕΣ

Με την καθοριστική συμβολή του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά 200 φοιτητές από 40 χώρες έρχονται στην Ελλάδα σε μια πρωτοβουλία διασύνδεσης των παραδοσιακών επαγγελμάτων με τις ...

Εγκαίνια πολιτιστικών εκδηλώσεων στο Μουσείο Μπουμπουλίνας ΣπετσώνΣΠΕΤΣΕΣ

Ανοίγει τις πύλες του φέτος σε σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις το περίφημο Μουσείο Μπουμπουλίνας των Σπετσών με παρουσίαση παραδοσιακών φορεσιών της Ελλάδας που θα εκτείθενται σ...

Κώστας Κατσαφάδος από τις Σπέτσες: «Η ισχυρή ανάπτυξη είναι η μόνη λύση»ΣΠΕΤΣΕΣ

«Η ισχυρή ανάπτυξη είναι η μόνη λύση. Λέμε λοιπόν τέλος στην υπερφορολόγηση και καθιερώνουμε  κίνητρα για νέες επενδύσεις, με στόχο εκατοντάδες χιλιάδες νέες και καλά πληρωμένες δο...

Παραμυθένιος γάμος στις Σπέτσες: Ελληνας επιχειρηματίας από το Τζιμπουτί παντρεύτηκε τη μεγαλύτερη ανταγωνίστριά τουΣΠΕΤΣΕΣ

Στο βοτσαλωτό προαύλιο του Αγίου Νικολάου πάνω από το παλιό λιμάνι των Σπετσών, καλεσμένοι από τρεις Ηπείρους, την Αφρική, την Ευρώπη και την Αμερική περίμεναν τη νύφη το απόγευμα ...