Πόρος: Έφυγε από τη ζωή ο τελευταίος Μικρασιάτης πρόσφυγας Μιχάλης Χατζηπέρος

Θλιβερή ημέρα για τον Πόρο, καθώς έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 100 ετών ο τελευταίος - μέχρι χθες εν ζωή - Μικρασιάτης πρόσφυγας Μιχάλης Χατζηπέρος. Την είδηση του θανάτου του, ανακοίνωσε από το facebook ο ανηψιός του, πρ. Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Τάκης Χατζηπέρος. 
 
Η παραπάνω φωτογραφία είναι από την εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, που διοργάνωσε η Μητρόπολη Ύδρας και ο Δήμος Πόρου, τον περασμένο Μάιο στο αμφιθέατρο Συγγρού, κατά την οποία τιμήθηκε ο Μιχάλης Χατζηπέρος.  
 
Το Saronic Magazine εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του Μιχάλη Χατζηπέρου, και επαναδημοσιεύει την συνέντευξη για την ζωή του. 

 

 

Μιχάλης Χατζηπέρος: Ένα προσφυγόπουλο στην αγκαλιά του φιλόξενου Πόρου

 

 

Το SM συνάντησε τον μοναδικό εν ζωή μικρασιάτη πρόσφυγα του Πόρου. Λίγες μέρες πριν τα 94αγενέθλια του(25 Μαρτίου), ο Μιχάλης Χατζηπέρος, ξετυλίγει τις αναμνήσεις του από το χτίσιμο μιας νέας ζωής στον φιλόξενο Πόρο.

 


Του Μπάμπη Κανατσίδη

 


Η άτακτη υποχώρηση του Ελληνικού Στρατού στη Μικρά Ασία, βρίσκει την οικογένεια του Παναγιώτη και της Μαρίας Χατζηπέρου από τα Βουρλά, να υποδέχεται το έβδομο μέλος, ανήμερα του Ευαγγελισμού, την 25η Μαρτίου του 1922.
Μέσα στη φωτιά του πολέμου, η γέννηση του Μιχάλη προσωποποιούσε την ελπίδα για το αύριο, που θα έβρισκε το νεογέννητο προσφυγόπουλο σε φασκιές, να χτίζει με την οικογένεια του, μια νέα ζωή στον φιλόξενο Πόρο…
 «Αυτά είναι τα μέρη μας» μου δείχνει ο κυρ Μιχάλης στις έγχρωμες φωτογραφίες από το ταξίδι του το 2003 στα Βουρλά. Την πατρίδα του Σεφέρη. «Αυτοί εδώ είναι Τούρκοι», μου λέει δείχνοντας μου μια φωτογραφία, του ιδίου με μια παρέα ανθρώπων. «Οι Τούρκοι δεν έχουν μίσος για εμάς» δηλώνει με απόλυτη νηφαλιότητα. «Για να σου δώσω να καταλάβεις, όπως είναι σήμερα οι τζιχαντιστές στη Συρία, εκεί στη Μικρά Ασία -  όπως μου έλεγε η μάνα μου- ήταν οι τσέτες,» εξηγεί, συγκρίνοντας τους φανατικούς που οδήγησαν στον όλεθρο, φιλειρηνικούς ανθρώπους. «Αυτοί έφεραν το μίσος, την καταστροφή και την βαρβαρότητα» συμπληρώνει.

 

Ο πατέρας του κυρ Μιχάλη, ο Παναγιώτης Χατζηπέρος είχε καταγωγή από την Νάξο. Στην περιοχή των Βουρλών οι Ναξιώτες μετανάστες ήταν η πλειοψηφία της ελληνικής κοινότητας. Μετανάστευσαν εκεί την περίοδο 1830- 1897 με την ανάπτυξη της αμπελουργίας στα Βουρλά. «Ο πατέρας μου ήταν σταφιδέμπορος και είχε παντοπωλείο στην πόλη» αναφέρει.

 

 

Με παραδοσιακή μικρασιάτικη στολή και αργιλέ ο Παναγιώτης Χατζηπέρος σε καφενείο του Πόρου. Δίπλα του με τη φουστανέλα, ο εύπορος κτηματίας Δ. Μωρόπουλος από τον Πόρο.

 


 «Δεν είχαμε προβλήματα με τους Τούρκους, αρκεί να πληρώναμε την φορολογία». Θυμάται μια χαρακτηριστική φράση της εποχής: «Τούρκο βλέπεις γρόσια θέλει, κι άλλον βλέπεις, κι άλλα θέλει».
Το καλοκαίρι του ‘22, έρχεται η καταστροφή. Οι μαρτυρίες για τις βαρβαρότητες των φανατισμένων Τούρκων, έχουν καταγραφεί από τους ιστορικούς. Η επταμελής οικογένεια, ξεκινάει για την Σκάλα των Βουρλών, αφήνοντας πίσω το βιός τους.  Πέντε μηνών ήταν ο κυρ Μιχάλης. Σε φασκιές. Πάνω στη σύγχυση και τον τρόμο, το μωρό αφήνεται μόνο του στην άκρη του δρόμου. Η μητέρα του γυρίζει και το μαζεύει. Ο πατέρας του, παριστάνει τον σακάτη, προκειμένου να σώσει την οικογένεια του.

 


Από την Σκάλα των Βουρλών, επιβιβάζονται μαζί με εκατοντάδες άλλους πεινασμένους πρόσφυγες, σε ένα ελληνικό φορτηγό πλοίο. Το πλοίο περνάει απ’ όλα τα νησιά. Περνάει από την Αλεξανδρούπολη, την Καβάλα και την Θεσσαλονίκη. Οι πρόσφυγες κατεβαίνουν λίγοι λίγοι. Το πλοίο συνεχίζει προς τον Βόλο και την Χαλκίδα. Μετά προς τον Πειραιά και τα νησιά.
Αντικρίζοντας τον Πόρο, η μάνα  λέει στον πατέρα «Παναγιώτη εδώ θα κατέβουμε». Ήταν όμορφος ο Πόρος. Κοντά στην Πελοπόννησο και κοντά στην Αθήνα.

 


Οι πρόσφυγες αποβιβάζονται στο λιμάνι του Πόρου

 

 

Κατεβήκαν ρακένδυτοι, πεινασμένοι και ταλαιπωρημένοι. Οι ντόπιοι τους υποδέχτηκαν με αγάπη.  Άλλωστε και Ποριώτες έδωσαν τη ζωή τους σε εκείνον τον πόλεμο. «Μας φιλοξένησαν οι Ποριώτες. Μας πήραν στα σπίτια τους. Μας βοήθησαν» λέει ο κυρ Μιχάλης συγκινημένος. Πράγματι, ο Πόρος φιλοξένησε και αγκάλιασε με στοργικότητα, μεγάλη - συγκριτικά με άλλα μέρη στον Σαρωνικό - κοινότητα προσφύγων.
Ο Παναγιώτης Χατζηπέρος,  άνοιξε μαζί με τον πρόσφυγα Χατζηκυριάκο, το πρώτο παντοπωλείο το 1922, στην παραλία. Αργότερα, ο Χατζηκυριάκος έφυγε για την Αθήνα και η οικογένεια, άνοιξε με τη σειρά, παντοπωλεία σε διάφορες γειτονιές του Πόρου. Σε ένα από αυτά δέσποζε μια μεγάλη ταμπέλα που έγραφε: «Φιλόξενος Πόρος».

 

Από τότε, το εμπόριο τροφίμων, πέρασε από τα χέρια των ανδρών της οικογενείας. Από τον πατέρα, στον μεγάλο αδερφό τον Νίκο και στην συνέχεια στον «βενιαμίν» Μιχάλη. Σήμερα την επιχείρηση λειτουργούν τα παιδιά του κυρ Μιχάλη στον Συνοικισμό. Σε έξι χρόνια, συμπληρώνει τα 100 χρόνια λειτουργίας.

 


Η επιχείρηση Χατζηπέρου όπως είναι σήμερα στον Συνοικισμό.

 


«Η προσφυγιά ήταν επένδυση για την Ελλάδα» μου λέει ο κυρ Μιχάλης. «Πολλοί από τους πρόσφυγες ήταν βιοτέχνες, έμποροι, ακόμη και βιομήχανοι. Επένδυσαν και βοήθησαν στην ανάπτυξη ολόκληρης της χώρας».  Μου αναφέρει τα παραδείγματα των Κωνσταντινουπολιτών μποστατζήδων, των εμπόρων, των βιοτεχνών που συνεισέφεραν στην ανάπτυξη του Πόρου.  Μου φέρνει για παράδειγμα τους δικούς μου πρόγονους, που ήταν παπλωματάδες.  Ένα επάγγελμα με παράδοση από το Μιστί της Καππαδοκίας.
 Ο κυρ Μιχάλης, μου μίλησε και για τον ρόλο των Ευρωπαίων «Οι Γάλλοι είχαν σημαντικές εμπορικές σχέσεις με τους Σμυρνιούς έμπορους εκείνη την εποχή. Άσχετα αν στην καταστροφή μας περιφρόνησαν και δεν μας βοήθησαν… Το ίδιο και οι Εγγλέζοι» μου λέει «Το ίδιο συμβαίνει και σήμερα. Μας περιφρονούν. Να φανταστείς, ότι τότε, ήμασταν σύμμαχοι στον πόλεμο».

 


Η Βασιλική και ο Μιχάλης Χατζηπέρος σήμερα.

 


Με τον κυρ Μιχάλη, είπαμε πολλά. Θυμάται τόσα που δεν είναι δυνατόν να μεταφερθούν σε αυτή την συνέντευξη. Οι αναμνήσεις του, έχουν καταγραφεί στο αυτοβιογραφικό βιβλίο με τίτλο «Η καλή διαθήκη» (Εκδ. ''ΚΑΛΑΥΡΙΑ'' 2012).  Μπορείτε να το βρείτε στην Χατζοπούλειο Δημοτική Βιβλιοθήκη του Πόρου.  Σήμερα ο κυρ Μιχάλης, έχει βάλει πλώρη για το δεύτερο βιβλίο για τα 100 χρόνια.

 


Μιλήσαμε για την ανοικοδόμηση του προσφυγικού Συνοικισμού στον Πόρο. Για τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής και την απελευθέρωση. Μου μετέφερε το περιστατικό της 14ης Οκτωβρίου του ’44 , όπου, με την απελευθέρωση, το θωρηκτό «ΑΒΕΡΩΦ» μαζί με άλλα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, κατέπλευσαν στον Πόρο. Ο 22χρόνος τότε Μιχάλης, πήρε τη βάρκα του και βρέθηκε εκεί. «Μας πετούσαν κονσέρβες με τρόφιμα. Ένας εγγλέζος πέταξε μια ταμπακιέρα με τσιγάρα. Με πέτυχε στο κεφάλι και με πήραν τα αίματα. Με μετέφεραν στο ιατρείο του ΑΒΕΡΩΦ όπου με έραψαν και με τύλιξαν με επιδέσμους». Ήταν το μόνο... θύμα του εορτασμού.

 


 

Ο Μιχάλης και η Βασιλική Χατζηπέρου το 1950 - 70 χρόνια μαζί

 


«Ήταν πολύ δύσκολα τα χρόνια τότε, αλλά υπήρχε αισιοδοξία για το αύριο» λέει. «Η κατοχή τότε ήταν δυστυχία, άλλα ήταν 4 χρόνια και πέρασε. Ο σημερινός οικονομικός πόλεμος είναι τρισχειρότερος. Δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει. Οι νέοι σήμερα είναι δυστυχισμένοι. Δεν υπάρχει αισιοδοξία» συμπληρώνει στενοχωρημένος. Μαζί του συμφωνεί και η κυρία Βασιλική, η ακούραστη σύντροφος της ζωής του, που κατάγεται από την Τροιζηνία.  Από κοριτσόπουλο βρίσκεται στο πλάι του εδώ και 66  δύσκολα και συνάμα υπέροχα χρόνια. Μαζί απέκτησαν τρία παιδιά.

 


Ρώτησα τον κυρ Μιχάλη και για αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα με τους πρόσφυγες από την Μέση Ανατολή. «Αυτά που έζησαν οι δικοί μας, συμβαίνουν ακόμη και σήμερα. Στην Συρία, στην Παλαιστίνη, στην Κύπρο το ίδιο δεν έγινε; Και στο Ιράκ και την Σερβία το ίδιο. Αλλά σε ποιόν να τα πεις αυτά τα πράγματα;» λέει με ζωγραφισμένη τη θλίψη στα μάτια του. «Σου λένε να φύγεις με τα ρούχα που φοράς. Να εγκαταλείψεις τους κόπους μιας ζωής πίσω. Άσχημο πράγμα η προσφυγιά…».

Διαβάστε επίσης

Πόρος: Η απάντηση για το θέμα της Πολιτικής Προστασίας του Πόρου, στην ερώτηση της βουλευτού της Ελληνικής Λύσης Σ. ΑσημακοπούλουΠΟΡΟΣ

Στις 18 Ιανουαρίου 2023, η  Σοφία – Χάιδω Ασημακοπούλο υ, Βουλευτής Β΄ Πειραιά της "Ελληνικής Λύσης" κατέθεσε ερώτηση προς τους Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και ...

Πόρος: Ο υποψήφιος δήμαρχος Γ. Κουτουζής στις τελετές κοπής πίτας της EAAN Πόρου και του Συλλόγου ΑμΕΑ "Άγιος Κήρυκος" ΠΟΡΟΣ

Από τον υποψήφιο δήμαρχο Πόρου Γιώργο Κουτουζή, αναρτήθηκε η ακόλουθη ενημέρωση, σχετικά με την παρουσία του στις τελετές της κοπής της πίτας της EAAΝ Πόρου και του Συλλόγου γονέων...

Ο Δήμος Πόρου για την Μελέτη του Ρυμοτομικού του Οικισμού και για τις Μελέτες που θα χρηματοδοτηθούν από την ΠεριφέρειαΠΟΡΟΣ

Για την σπουδαιότητα της Μελέτης του αποτύπωσης και διόρθωσης του Ρυμοτομικού Σχεδίου του παραδοσιακού Οικισμού του Πόρου, ενημέρωσε με ανακοίνωση του ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημη...

Πόρος: Η... Μπάρμπαρα τρόμαξε, αλλά δεν πτόησε τους πεζοπόρους του "Όλοι μαζί περπατάμε" ΠΟΡΟΣ

Η κακοκαιρία Μπάρμπαρα, τρομοκράτησε κάποιους από τους πεζοπόρους του Πόρου, όχι όμως όλους, στην δεύτερη εξόρμηση που πραγματοποίησε η ομάδα "Όλοι μαζί περπατάμε", την Κυριακή 5 Φ...

Έργο πνοής για τον Δήμο Πόρου η μελέτη για νέο ρυμοτομικό σχέδιο στον παραδοσιακό οικισμό με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια ΑττικήςΠΟΡΟΣ

Τη  μελέτη για την αναθεώρηση του ρυμοτομικού σχεδίου  στον παραδοσιακό οικισμό του Πόρου, ένα έργο – σταθμό που θα δώσει νέα ώθηση στην ανάπτυξη του Δήμου Πόρου, χρηματοδοτεί από ...

Επιδαύριος Δρόμος 2023: Η whynot ενώνει τις δυνάμεις της με την ομάδα του Saronic Outdoor ActivitiesΠΟΡΟΣ

Έπειτα από χρόνια φιλίας και συνεργασίας στις διοργανώσεις Τριαθλου της whynot, ο Πάνος Ρώτας και ο Σπύρος Ροής αποφάσισαν να ενώσουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους και να επιστ...

Μια ποριώτικη μελωδία στη μεγάλη συναυλία - αφιέρωμα στον Σταύρο Κουγιουμτζή από τον Δήμο Καλαμαριάς ΠΟΡΟΣ

Θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη του Σταύρου Κουγιουμτζή, ο Δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης, εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο τη μετονομασία του Θεάτρου Χηλής, σε Θέατρο «Στ...

Πόρος - Λεμονοδάσος: Κοπή πίτας του Τ.Ο.Ε.Β. και του Συλλόγου Φίλων Λεμονοδάσους ΠΟΡΟΣ

Γράφει ο Γιάννης Μανιάτης -    Το πρωί της Τετάρτης 1ης Φεβρουαρίου 2023, ο ΤΟΕΒ και ο Σύλλογος Φίλων Λεμονοδάσους έκοψαν την πίττα τους στον Αγ. Σεραφείμ, μετά τη Θεία Λειτουργία ...