ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γιάννης Δημητριάδης: Σήμα κινδύνου και για την Πολιτική Προστασία στον Δήμο Πόρου

Όπως σας αποκάλυψε εχθές το SM, το Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Πόρου θα παραμείνει φέτος δίχως ενίσχυση εποχικών επαγγελματιών πυροσβεστών, ενώ την ίδια στιγμή οι ελλείψεις στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Τροιζήνας, δεν επιτρέπουν την ενίσχυση στην πυρασφάλεια του Πόρου. 
 
Σήμερα ο επικεφαλής της μειοψηφίας του Δ.Σ. Πόρου Γιάννης Δημητριάδης, ανάρτησε ενημέρωση δίνοντας μεγαλύτερη διάσταση στο θέμα, με πρόσθετες πληροφορίες, ασκώντας έντονη κριτική στις ενέργειες της Δημοτική Αρχής σε θέματα Πολιτικής Προστασίας. 
 
Διαβάστε την αναλυτική ανακοίνωση του κ. Δημητριάδη:  
 
"Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι φέτος τα δεδομένα και για την Πολιτική Προστασία στον Δήμο μας, ενώ αναμένεται ένα ιδιαίτερα ζεστό καλοκαίρι και ο κίνδυνος για εκδήλωση πυρκαγιών είναι μεγαλύτερος από ποτέ. Ειδικότερα, φέτος υπάρχουν οι ακόλουθες ιδιαίτερα αρνητικές εξελίξεις για την περιοχή μας:
 
- Για πρώτη φορά η πυροπροστασία του νησιού βασίζεται μόνο στους 3 μόνιμους πυροσβέστες και στους ελάχιστους εθελοντές του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμάκιου Πόρου, καθώς, σε αντίθεση με το 2022 και το 2023, φέτος το Κλιμάκιο δεν ενισχύθηκε με την εποχιακή απόσπαση επαγγελματιών πυροσβεστών.
 
- Σαν να μην έφτανε αυτό, πλέον δεν υπάρχει στο νησί ούτε η σταθερή καθημερινή ενίσχυση που του παρείχε ο Πυροσβεστικός Σταθμός Τροιζήνας (δύο περιπολίες ημερησίως έως το 2021 και μία έως πέρυσι), αφού και αυτός αντιμετωπίζει σοβαρή στελεχιακή έλλειψη, όπως άλλωστε όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Αργολίδας.
 
- Σημειώνεται ότι τα προηγούμενα χρόνια χρειάστηκε να αποστέλλω ως Δήμαρχος διαδοχικές επιστολές στον αρμόδιο Υπουργό, στον Αρχηγό της Πυροσβεστικής και στους τοπικούς κυβερνητικούς βουλευτές και να δημοσιοποιώ το πρόβλημα με ανακοινώσεις του Δήμου, πετυχαίνοντας έτσι την εποχιακή ενίσχυση του Ε.Π.Κ. Πόρου με 5 επαγγελματίες πυροσβέστες το 2022 και με 4 το 2023. Δυστυχώς, φέτος καμία αντίστοιχη ενέργεια δεν έγινε από τη νέα δημοτική αρχή, πράγμα που αποδεικνύεται καθοριστικό για τις δυσμενείς εξελίξεις.
 
- Καμία ενημέρωση δεν έχει εκδοθεί από πλευράς Δήμου για την ισχύ των απαγορεύσεων κυκλοφορίας σε δασικές οδούς σε περιπτώσεις επικινδυνότητας κατηγορίας 3,4 και 5, καθώς και για την λειτουργία των μπαρών αποκλεισμού κυκλοφορίας που με τόσο κόπο κατάφερε να αδειοδοτήσει, να τοποθετήσει και να λειτουργήσει ο Δήμος τα προηγούμενα χρόνια.
 
- Επιπλέον ο Δήμος Πόρου δεν έχει «πάρει χαμπάρι» για το ζήτημα που απασχολεί όλους τους Ο.Τ.Α. και τους ιδιοκτήτες πλησίον δασικών εκτάσεων της χώρας αναφορικά με την εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας, καθώς δεν έχει εκδώσει ούτε μία ανακοίνωση για το θέμα (το οποίο υπάγεται στην αρμοδιότητά του).
 
- Στην ιστοσελίδα του Δήμου δεν έχει αναρτηθεί το επικαιροποιημένο Τοπικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Καταστροφών, ενώ οι μόνες δημοσιεύσεις του για θέματα Πολ. Προστασίας περιορίζονται σε αναδημοσιεύσεις του ημερήσιου Χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς και των ανακοινώσεων της Γεν. Γραμματείας Πολ. Προστασίας, ακόμα και όταν για την περιοχή μας η επικινδυνότητα είναι μόλις 3 (με μέγιστο το 5) και η αναπαραγωγή τους ως δήθεν «έκτακτων ανακοινώσεων» δίνει άστοχα το μήνυμα του «συναγερμού», το οποίο θα έπρεπε να εκπέμπεται μόνο σε περιπτώσεις μεγαλύτερης επικινδυνότητας.
 
- Τέλος, ακόμα δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για την λειτουργία της αφαλάτωσης, ενώ όπως έχει ισχυριστεί ο Δήμαρχος στέρεψαν και οι γεωτρήσεις του Λεμονοδάσους, δηλαδή δεν υπάρχει εξασφαλισμένη επάρκεια νερού στο δημοτικό δίκτυο για τις ανάγκες πυρόσβεσης και υδροδότησης (στο θέμα αυτό θα επανέλθουμε με επόμενη ανακοίνωση)."

Διαβάστε επίσης

Πολιτική Προστασία: Μόνος του θα πορευτεί ο Πόρος φέτος το καλοκαίρι - Ο Δήμος Πόρου καλεί τους πολίτες να κάνουν βάρδιες ΠΟΡΟΣ

Καθώς η αντιπυρική περίοδος φουντώνει και η απειλή πυρκαγιάς γίνεται ολοένα και πιο ορατή, ο Πόρος καλείται να αντιμετωπίσει το φετινό καλοκαίρι με ανεπαρκείς δυνάμεις πυροπροστασί...

Πόρος: Στην Γενική Συνέλευση Ξενοδόχων Αρκαδίας η "Καθετή" για το θέμα των ιχθυοκαλλιεργειών ΠΟΡΟΣ

Την Κυριακή 16 Ιουνίου, η διευθύντρια της Καθετής Φαίη Ορφανίδου, εκπροσώπησε τον Πόρο στο Άστρος Κυνουρίας, έπειτα από πρόσκληση της ΕΝΩΣΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩ...

Κίνδυνος στην πυρασφάλεια του Πόρου: Δίχως ενίσχυση επαγγελματιών πυροσβεστών το Κλιμάκιο ΠόρουΠΟΡΟΣ

Καθώς η αντιπυρική περίοδος έχει ξεκινήσει, ο Πόρος καλείται να αντιμετωπίσει την πρόκληση της πυρασφάλειας με ελλιπή μέσα και προσωπικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Εθελοντικό Πυρο...

Αντώνης Λάφης: Μία ιστορία αθλητικής αριστείας και προσωπικής εξέλιξης που ξεκίνησε από το Porosea ΠΟΡΟΣ

Ο Αντώνης Λάφης αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα του πώς ο αθλητισμός μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για θετικές αλλαγές στη ζωή ενός ανθρώπου. Ξεκινώντας το τρίαθλο το 2019, έπ...