ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

“Ιστορίες Αγνώστων” τον Ιούλιο στον Πόρο

H ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ και η γκαλερί CITRONNE σας προσκαλούν στο καλοκαιρινό Εργαστήριο Ιδεών Ιστορίες Αγνώστων 2023 που θα φιλοξενηθεί στο νησί του Πόρου την Παρασκευή 7, το Σάββατο 8 και την Κυριακή 9 Ιουλίου 2023. 

 

Η ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ αναβιώνει, σε συνεργασία με την γκαλερί CITRONNE, στο νησί του Πόρου, μία παλαιότερη, επιτυχημένη δραστηριότητά της. Είναι οι περίφημες «Ιστορίες Αγνώστων», ένα καλοκαιρινό Εργαστήριο Ιδεών επικεντρωμένο στη σχέση της επιστήμης με την αφήγηση αλλά και με την τέχνη.

Η συνάντηση απευθύνεται σε όσους αγαπούν τη λογοτεχνία και τα μαθηματικά, αλλά και κάθε δραστηριότητα που επιχειρεί να αναδείξει τους δεσμούς που υπάρχουν ανάμεσα στις θετικές και στις ανθρωπιστικές επιστήμες, και σε άλλες μορφές έκφρασης.

Το τριήμερο Εργαστήριο στο νησί της σεφερικής Κίχλης περιλαμβάνει έξι πρωινές διαλέξεις, με θέματα που εξερευνούν τη μαθηματική σκέψη, την τέχνη, την αφήγηση και τη λογοτεχνία, και έξι απογευματινές Λέσχες Ανάγνωσης με βιβλία επιστημονικού, φιλοσοφικού αλλά και αστυνομικού ενδιαφέροντος.

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΙΟΥΛΙΟΥ 2023

Διαλέξεις

09:30 – 10:45: Τεύκρος Μιχαηλίδης | «Μαθηματικές ματιές σ’ ένα έργο τέχνης»

Τι σκέψεις κάνει ένας μαθηματικός βλέποντας ένα πίνακα ζωγραφικής; Τι συνειρμούς του γεννά μια εικαστική δημιουργία; Μπορεί η παρατήρηση ενός έργου τέχνης να αποτελέσει εναλλακτική πύλη εισόδου στα μαθηματικά; Οι προβληματισμοί θα εξειδικευθούν με την παρατήρηση των έργων «Μελαγχολία Ι» του Albrecht Durer, «Newton» του William Blake, «Οι φάσεις της νύχτας» του Max Ernst και «Corpus Hypercubus» του Salvador Dali. Θα παρουσιαστούν προτάσεις και φύλλα εργασίας για εφαρμογές στο σχολικό περιβάλλον.

11:00 – 12:15: Ανδρέας Λύκος | «Το Στομάχιον του Αρχιμήδη: παιχνίδι παζλ ή πρόβλημα Συνδυαστικής Ανάλυσης;»

 

Λέσχες Ανάγνωσης

18:30 – 19:30: «Μηχανές σαν κι εμένα» του IanMcEwan (Εκδόσεις «Πατάκη»), με την Άλκηστη Πατρινέλη

19:45 – 20:45:  «Περίπτωσις Αυτοδικίας» του Τεύκρου Μιχαηλίδη, διήγημα από τη συλλογή «Ελληνικά Εγκλήματα 2» (Εκδόσεις «Καστανιώτης»), με τη Σταυρούλα Παπανικολάου

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ 2023

Διαλέξεις

09:30 – 10:45: Ανδρέας Μιχαηλίδης | «Παίζοντας με την επιστήμη: από τη λογοτεχνία στα escape rooms»

11:00 – 12:15: Απόστολος Δοξιάδης  | «Ο κύριος Κανείς: Ο άνθρωπος πίσω από το βιβλίο»

 

Λέσχες Ανάγνωσης

18:30 – 19:30: «Ματωμένο Χειρόγραφο» (Εκδόσεις «Τραυλός») του Ανδρέα Λύκου με τους Ανδρέα Λύκο και την Άννα Γαβριήλ

19:45 – 20:45:  «Περί της Εαυτού Ψυχής» του Ισίδωρου Ζουργού (Εκδόσεις «Πατάκης») με την Ευαγγελία Τατάγια

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 9 ΙΟΥΛΙΟΥ 2023

 

Διαλέξεις

09:30 – 10:45: Συζήτηση με τον εικαστικό και πρώην Πρύτανη της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Πάνο Χαραλάμπους  για την έκθεση “Επαναλήψεις | Repetitions” που φιλοξενείται στην γκαλερί  CITRONNE | Συντονίζει ο δημοσιογράφος  Γιώργος Καρουζάκης

11:00 – 12:15: Κατερίνα Καλφοπούλου | «Δημιουργική γραφή στις θετικές επιστήμες! Γιατί;»

 

Λέσχη Ανάγνωσης και Λογοτεχνικό παιχνίδι

18:30 – 19:30: Λογοτεχνικό Παιχνίδι, “Δωμάτιο Γρίφων”, με τη Μαρία Δαμασιώτη

19:45 – 20:45: «Η Μέτρηση του Μεσημβρινού» του Ντενί Γκετζ (Εκδόσεις «Κέδρος») με την Ιωάννα Δοργιάκη

 

Όσοι ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στις συζητήσεις που θα γίνουν στις Λέσχες Ανάγνωσης κατά τη διάρκεια του

Εργαστηρίου, θα πρέπει να έχουν διαβάσει τα περισσότερα, αν όχι όλα, τα βιβλία που θα συζητηθούν.

 

 

H ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ είναι μια μεγάλη παρέα εθελοντών που εμπνέει και στηρίζει τη δημιουργία λεσχών ανάγνωσης, καθώς και άλλων δραστηριοτήτων που προάγουν το στοχασμό, τη γνώση και τον διάλογο. Είναι ένα ανοιχτό δίκτυο ενημέρωσης και δράσεων, που ξεκινά από το χώρο της εκπαίδευσης και ανοίγεται στην κοινωνία.

Ιδρύθηκε το 2005 από τους μαθηματικούς και συγγραφείς Απόστολο ΔοξιάδηΤεύκρο Μιχαηλίδη και τον καθηγητή του Τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Πέτρο Δελλαπόρτα, οι οποίοι μοιράζονται το κοινό ενδιαφέρον τους για το πάντρεμα των μαθηματικών με την αφήγηση.

 

 

Η γκαλερί CITRONNE, στην παραλία του Πόρου, ξεκίνησε την λειτουργία της το καλοκαίρι του 2006. Το όνομά της παραπέμπει στο σαγηνευτικό Λεμονοδάσος, σημείο αναφοράς για το νησί και στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Κοσμά Πολίτη. Ο Πόρος ήταν, άλλωστε, ο προσφιλής χώρος αναψυχής και ανάπαυσης για τον Γιώργο Σεφέρη και τον Γιώργο Θεοτοκά, τους ξεχωριστούς λογοτέχνες της γενιάς του Μεσοπολέμου. Η κινητικότητα που χαρακτηρίζει αυτό το νησί δίπλα στην Αθήνα, με την κατ’ εξοχήν μεταβατική φύση, συνιστά και την ιδιαιτερότητά του.

Η γκαλερί CITRONNE αποσκοπεί να φέρει ερεθίσματα από και πέρα από το κέντρο, στο σταυροδρόμι αυτό, στο πέρασμα, στον “πόρο” του Σαρωνικού. Μέσω της επαφής με τα εκθέματα, φιλοδοξεί να λειτουργεί ως προορισμός, κεντρικό σημείο αναφοράς, τόπος συνάντησης και ανταλλαγής ιδεών. Προσπαθεί να εμπλουτίσει την εικαστική σκηνή του Πόρου και, με αφετηρία τις ευαισθησίες των καλλιτεχνών, να ενθαρρύνει τον επαγωγικό διάλογο.

Η γκαλερί CITRONNE, εξ ορισμού και σκοπού, είναι το στέγαστρο που καλωσορίζει τους κατοίκους και τους επισκέπτες του Αργοσαρωνικού στον κόσμο της Τέχνης.

 

H παρακολούθηση του τριήμερου Εργαστηρίου είναι ελεύθερη, με δήλωση συμμετοχής στο

emailthalesandfriends@gmail.com

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει επίσης να φροντίσουν εγκαίρως για τη μετάβαση και τη διαμονή τους στο νησί

 

Το τριήμερο της διεξαγωγής του Εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες μπορούν επίσης να απολαύσουν στους χώρους της γκαλερί την ομαδική έκθεση με τίτλο  ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ • REPETITIONS και με έργα των καλλιτεχνών:

Νίκου Αλεξίου, Beppe Caturegli, Αλέκου Κυραρίνη, Χριστίνας Μήτρεντσε, Μυρτώς Ξανθοπούλου, Μαρίας Οικονομοπούλου, Νίνας Παπακωνσταντίνου, Νίκου Ποδιά, Έφης Σπύρου, Θάλειας Χιώτη και Πάνου Χαραλάμπους.

Οι  εικαστικοί  που συμμετέχουν στην έκθεση κινούνται με γνώμονα μια καθησυχαστική “ρουτίνα”, βασισμένη στην χειρωνακτική κίνηση, όπως την οικοδομεί το συνεκτικό στοιχείο της επανάληψης. Κατά τη συνθήκη της επανάληψης, τα έργα που προκύπτουν αποτελούν μία εργασία αυτορρύθμισης πρώτα για τους ίδιους τους καλλιτέχνες.

Παρά την “ατομικότητα” του κάθε καλλιτέχνη, στην έκθεση αυτή αναδύονται  κοινοί τόποι. Η επανάληψη εκφράζεται ως μοτίβο, ως πανομοιότυπη παράθεση κειμένου και λέξεων, ως αλλεπάλληλες εικόνες. Η επανάληψη της κίνησης, η εμμονική ιεροτελεστική διαδικασία, η τάξη-ταξινόμηση, η κοπιώδης εμβάθυνση είναι μερικά από τα διακριτά χαρακτηριστικά των έργων της έκθεσης.

 

CITRONNE | Πόρος

Πλατεία Αφων Βιρβίλη
18020 Πόρος

Τηλέφωνο
(+30) 697 9989 684

 Email
info@citronne.com

Ώρες λειτουργίας

(Μάιος-Σεπτέμβριος)

Τετ-Δευ:

19.00-23.00

 

Πηγή: https://thalesandfriends.org/el/2023/05/25/istories-agnoston-ton-ioulio-ston-poro/?fbclid=IwAR0k-tEZzk1o47TMf9SLxut5nko4ttDDDYSDcNv4WTS4D-wK2S-W3EXlvX4

 

Διαβάστε επίσης

Πόρος: Ανοικτή συγκέντρωση ενάντια στην ΠΟΑΥ του Πόρου την Πέμπτη 8 Ιουνίου στο Κτήριο Συγγρού ΠΟΡΟΣ

Ο Δήμος Πόρου καλεί τους κατοίκους της περιοχής την Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023 και ώρα 18:00 σε ανοικτή συγκέντρωση στο κτήριο Συγγρού ενάντια στην ίδρυση βιομηχανικής ζώνης ιχθυοτροφεί...

Πόρος: Δράση εθελοντικού καθαρισμού παραλίας του Πόρου από την Καθετή και επιχειρηματίες θαλάσσιου τουρισμού (φωτογραφίες) ΠΟΡΟΣ

Την Πέμπτη 1η Ιουνίου 2023, η "Καθετή" ένωσε τις δυνάμεις της με τρεις επιχειρηματίες του θαλάσσιου τουρισμού και πραγματοποίησε δράση εθελοντικού καθαρισμού παραλίας στις βόρειες ...

Πόρος: 10 ακόμη υποψήφιοι σύμβουλοι με τον συνδυασμό "Πόρος Ενότητα Ανάπτυξη" του Γ. Κουτουζή ΠΟΡΟΣ

Ο υποψήφιος δήμαρχος Πόρου Γιώργος Κουτουζής, ανακοίνωσε 10 ακόμη υποψήφιους δημοτικούς σύμβουλους με τον συνδυασμό του "Πόρος - Ενότητα - Ανάπτυξη". Μέχρι σήμερα ο κ. Κουτουζής έχ...